Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Mondeo zeza

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Paya le
Poruka: 57
Član foruma od: subota, 15. nov. 2008. u 02:33h

Re: Mondeo zeza

Poruka od Paya le » subota, 1. mar. 2014. u 22:32h

servo za kocnice radi na principu vakuma koji stvara usisna grana i on ti se nalazi iza glavnog kocionog cilindra. Uloga tog serva ti je da gura papucicu kocnice da ide lakse kad je pritiskas da ti kocenje nebi bilo tesko inace kad nebi imao taj servo kocio bi tek kad zapnes da jako pritiskas kocnicu. Servo bubanj ima u sebi membranu koja preko vakuma gura glavni kocioni cilindar i ako se ona pocepa oce da prima fals vazduh u usis preko nje. Imas crevo koje vodi od usisne grane do serva zapusi ga i videces dali tad sisti ili ne, a tad ces da vidis i koja je uloga serva za kocnice kad budes vozio ...... p.s. nemoj mnogo da se zaleces neces moci da ukocis

automicko
Poruka: 7
Član foruma od: petak, 28. feb. 2014. u 17:25h

Poruka od automicko » subota, 1. mar. 2014. u 23:40h

pogledaj na delu motora gde se sastavljaju menjač i motor u visini dihtunga glave imaš jednu T račnicu od vakuma koja hoće da pukne sa donje strane pa se ne vidi od gore proveri je. Komšija mi ima istog mondea sa 2,0 136ks i imao je iste simptome patio sam se sa njime dva dana i provalio problem, napravio drugu račnicu i auto je posle toga proradio kako treba i danas se još vozi sa tom improvizacijom.

dejov
Poruka: 75
Član foruma od: utorak, 10. dec. 2013. u 20:47h

Poruka od dejov » utorak, 4. mar. 2014. u 16:31h

Da pobrkao si ti malo servo volana i servo kočnica, al Paya ti je objasnio.
Jesi riješio problem do sada?

ivan 306
Poruka: 44
Član foruma od: ponedeljak, 3. jun 2013. u 10:40h

Poruka od ivan 306 » utorak, 4. mar. 2014. u 20:38h

evo sta se desavalo.povedem pre neki dan auto na ugradnju plina,i sa tim sam zadovoljan,uredjaj sekvent ac stag,dok se radio plin detaljno pregledana sva creva i dok je bio na dizalici odozdo sve detaljno,kad je zavrsio ugradnju majstor uradi i dijagnostiku i komp pokaze da nema problem,ok.probam auto na plin isti problem,trokira i sisti u isti opseg obrtaja :suicide: ,pricam to jednom drugu kaze on je siguran 100% da je u pitanju erg ventil (koji je skidan,ociscen i konstatovan ispravan jer na duvanje onaj ventil u njemu fino otvara i zatvara)nego,poslusam ga ja izvadim iz njega ono crijevo a u crijevo stavim saraf da ne vuce fals zrak,tako vozim evo dva dana i na benz i na plin auto se totalno normalno ponasa u onim obrtajima gdje je prije brljavio,ne trokira ne sisti.moze li biti da je to bio problem ili se samo pritaio neko vrijeme :wtf: ,sto mislite o tome,hvala na svim savjetima

dejov

Poruka od dejov » sreda, 5. mar. 2014. u 01:03h

Očito ti je pukla membrana u egr ventilu. Možeš egr kompletno izbaciti, a možeš slobodno ostaviti i tako kako je sada glavno da si zapušio to crijevo vakuma što ide na egr.

Egr ventil možeš ispitati tako što na njega nakačiš crjevo a na drugom kraju crijeva ne duvaš nego vučeš zrak, stvaraš podtlak i provjeravaš dal ga ventil zadržava. Kad vučeš zrak trebao bi se klipić u ventilu otvarati.

Često to crijevo zna napuknuti na spoju. Sada kad si ga zapušio i radi ti sve ok onda prije da ti je membrana u banani.
Sad slobodno vozi i uživaj thumbsuph

Inače kada čuješ neko sistanje oko motora trebaš odmah posumnjati na "curenje" vakuma.
To ispitaš tako da uzmeš neki sprej najbolje kontakt sprej, može poslužiti i WD-40 i špricaš na element odnosno po prostoru odakle čuješ sumnjive zvukove (šištanje) i ako ti se broj obrtaja promijeni sigurno tu imaš curenje vakuuma.

ivan 306

Poruka od ivan 306 » četvrtak, 6. mar. 2014. u 22:54h

dejov, taj klip trazenja vakuma sa wd sprejom sam nasao na youtubu,vrijedi pogledati thumbsuph ,super je sto se ovo zavrsilo sa egr vent al nije tu kraj problemu,pisao sam gore da zna ponekad kada stanem da mi obali obrtaje na 400-500 al ih brzo vrati na 900,i to nece uvjek kada stoji u mjestu na leru nego kad je njemu volja!*ponekad*,eto i to da mu rijesim pa da bude skroz ok,koje su sanse da je iac ventil??

dejov

Poruka od dejov » petak, 7. mar. 2014. u 13:48h

Moguće je da IAC brljavi. Kad budeš od volje možeš ga skinuti i očistiti ga. Ne bi bilo loše očistiti i klapnu gasa.
Kažeš da si mijenjao svjećice prije 20 000 km tako da se ja ne bih baš pouzdao u njihovu 100% ispravnost, kablovi također.
Kažu da tom motoru najbolje prijaju originalne Motorcraft svjećice, a i nisu nešto ni skupe 3-4 eura komad.
Preporučljivo je očistiti dizne i zamijeniti gumice na njima. Ako ti se problem ne javlja na plinu onda nisu u pitanju dizne.

ivan 306

Poruka od ivan 306 » petak, 7. mar. 2014. u 17:13h

klapna gasa je ociscena mada je nije trebalo ni cistit kakva je bila,kablove sam stavio nove i svecice nove motorcraft platinum,e sad neznam bili valjalo smanjit zazor na njima neko je gore pisao da je lakse da se baci varnica sto mislis,a ovaj iac cu skinut kad budem od volje pa javljam,a problem je i na plinu ,nego to nece stalno??

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“