Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Problemi sa naponom alternatora na Mondeu Mk4, 2.0 TDCI

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
lukijano

 
Poruka: 767
Član foruma od: četvrtak, 17. jan. 2013. u 15:55h

Problemi sa naponom alternatora na Mondeu Mk4, 2.0 TDCI

Poruka od lukijano » nedelja, 24. maj 2015. u 17:24h

U poslednjih nekoliko dana pojavili su se problemi sa naponom. Nekoliko puta mi je izašla poruka na displeju "law battery".
Kulminacija je bila jutros, kada motor više nije hteo da startuje. Samo se čulo, cak, cak, cak... i ništa...

Izvadio sam akumulator, otvorio čepove i stavio ga na punjač. U svakoj ćeliji je bilo dovoljno tečnosti. Akumulator je bio totalno prazan, povukao je struju sa punjača, na maksimum.

Struja na punjaču je postepeno počela da pada, te se akumulator dopunio dovoljno posle oko 4, 5 sati.

Kada sam ga vratio u auto, naravno upalio je kao mina...

Međutim, kada sam u ušao u onaj "skriveni" test mode, preko "conversa", napon punjenja prikazuje u mirovanju 12,5 V, što je naravno, jako malo.

Kada sam ga malo provozao sa uključenim test modom, držao je napon punjenja 13,6 V i to je bio maksimum. Ranije kada sam ga testirao, znam da je to bilo preko 14 V, tako da je očigledno da je alternator sigurno u problemu.

E sad, ne znam da li je mnogo komplikovano da sam skinem alternator, pa da ga odnesem na remont?

Da li Gagi to sve rešava (remont alternatora)? Plašim se da krenem do njega od Zrenjanina, da ne ostanem usput eventualno bez struje. A s druge strane, niko sem Gagijevog servisa (i mene) , nije pipnuo moj auto.

Šta je najverovatnije i šta najčešće rikne na alternatoru ovog Mondea? Regler? Četkice? Kolektori na rotoru? Ležajevi?

Pitam zato da bih znao čemu da se nadam... da li će to moći da prođe bez zamene kompletnog alternatora?

Šta da radim? :( :wtf: :blink:

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Re: Problemi sa naponom alternatora na Mondeu Mk4, 2.0 TDCI

Poruka od milan_gt » nedelja, 24. maj 2015. u 17:43h

nesto mi je neverovatno da je alternator zveknuo kod tebe..

lukijano

 

Poruka od lukijano » nedelja, 24. maj 2015. u 18:18h

Pa po ovome što sam ja mogao da dijagnostifikujem, najverovatnije je nešto oko punjenja...

Da je akumulator, na punjaču ne bi krenula da pada struja, prilikom punjenja, nego bi držao amperažu visoko. To se dešava, ako su se ploče u akumulatoru iskrivile, ili se nakupilo puno taloga, pa polako ima kratak spoj... Onda povlači konstatno veliku struju punjenja i kako vreme prolazi, ona ne pada. To je onda siguran znak da je akumulator "ćao".
Međutim, na mom akumulatoru je polako počela da pada amperaža na punjaču, što je i normalno kada se on polako puni. Do kraja punjenja, ona bi trebala da ostane na nekih 0,5 A i onda ja aukumulator pun. Takođe kao što sam rekao, nije mu falilo tečnosti nimalo.

I naravno ono što sam rekao, kada uđem u test mode, prikazuje jako mali napon punjenja (sve ispod 14 V), kao što sam već opisao.

E sad ako ima još nešto da utiče na napon punjenja, onda ne znam šta bi moglo biti.

Kako sad stvari stoje, ja mislim da je alternator... ne znam... imam tu u komšiluku firmu za prodaju akumulatora, koji imaju kompletnu dijagnostiku i za akumulator i za alternator... sve ti izmere, pa kažu šta ne valja... Videću šta oni kažu :wtf:

mbole
Poruka: 14982
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 24. maj 2015. u 18:22h

Sa potpuno napunjenim akumulatorom, i uz stednju potrosnje struje ne bi treblo da bude problem da dobacis do Bg-a, pa cak i da alternator ne pni ni malo.
Daklem, pogasi sve sto radi na struju a mozes da ga ugasis, tipa CD-a, grejaca, klime itd itd.
I to sto mao puni ce biti dovoljno da motor radi.
Uostalom ti nisi imao problem dok si ga vozio, nego tek kad si krenuo da ga upalis. Naravno, od Zr do Bg nema gasenja, osim ako imas pri ruci kablove i nekog ko je voljan da ti usajmi soljicu struje.

A sta i dal Gagi moze da ti resi, najbolje ga zovni, da ne pogadjamo mi sta covek moze da uradi.
Djak pesak :)

lukijano

 

Poruka od lukijano » nedelja, 24. maj 2015. u 18:26h

Tako će najverovatnije i biti... thumbsuph

lukijano

 

Poruka od lukijano » nedelja, 24. maj 2015. u 19:38h

Evo sad sam ga upalio još tri puta i tri puta ulazio u dijagnostički mod. Sva tri puta sad mi je pokazivao idealan napon punjenja. Od 14,4 V do 14,8 V.

I to je držao konstatno, bez obzira da li su svi potrošaču uključeni ili isključeni... Uključio sam mu sve što postoji... svetla, klima, radio...

E sad budi pametan... Gremlini... :wtf: :diablo: :eek: :wtf: :diablo:

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » nedelja, 24. maj 2015. u 19:40h

nije nego kleme..sad si dobro stegao :)

popovicvl
Poruka: 5661
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » nedelja, 24. maj 2015. u 20:28h

Ako ti je puno da ides u BG, u NS mozes zavrsiti remont u servisu Bugarski.

mbole
Poruka: 14982
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 24. maj 2015. u 21:05h

thumbsuph
milan_gt piše:nije nego kleme..sad si dobro stegao :)
Djak pesak :)

Mosha
Poruka: 272
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
Kontakt:

Poruka od Mosha » ponedeljak, 25. maj 2015. u 12:25h

Hm, zar nije malo cudno da su kleme, koliko sam razumeo napon je meren u test modu ne na aku sa instrumentom, a zice od alternatora idu direktno na ostatak auta, ne preko klema.
Elem, imao sam slican problem, bio je korodirao sraf na alternatoru gde ide glavna zica do akumulatora, kad mu naidje (ne uvek) pocne da malo pada napon jer je los kontakt pa onda pocne da se greje i jos vise opadne napon dok se akumulator ne isprazni skroz kroz nekoliko dana. Tad sam bezveze kupio drugi aku i remontovao alnaser jer mi se tako namestilo da kad god sam merio napon on bio 14V pa sam mislio da je on ok, tek posle mesec dana sam izvalio u cemu je bio problem.

lukijano

 

Poruka od lukijano » ponedeljak, 25. maj 2015. u 13:18h

Bio sam danas u firmi koja se bavi samo akumulatorima. Imaju sve moguće instrumente za merenje i sve su mi prekontrolisali.

Alternator je dobar thumbsuph , akumulator je gotov. thumbsdownh

Kapacitet mu je pao za polovinu. Jednostavno, nije u kratkom spoju, ne fali mu tečnosti, sve je to ok, ali mu je kapacitet jednostavno pao (5 godina) i to je to...
Nema tu popravke. On se trgao malo posle dopunjavanja sa punjačem, ali posle dva tri dana, opet bi počeo da prijavljuje "law battery" i to je kraj.

Iskreno, mislio sam da nije akumulator i da će trajati možda još malo duže, ali šta je tu je. Imao sam ranije, sa drugim autima, primera da mi je fabrički akumulator, trajao i do 7 godina.

Kupio sam novi, 85 Ah, neki Slovenački "Topla". Garancija 3 godine, 11.700,00 dinara i to je to. Kažu tu u servisu, da su im jako dobri i da nisu imali reklamacija na njih.

U zamenu uzimaju stari akumulator (50 din/kg), tako da me je na kraju novi izašao 8.300,00. Dao sam moj iz forda (20kg) i imao sam kući još tri stara, (50kg), tako da sam ustvari dobro prošao... rešio se krša i dobio 85Ah, za povoljan iznos.

Hvala svima na savetima i predlozima, ali ipak ispade najgluplja varijanta... a može se reći i najbolja... svakako bolje da je akumulator, nego neki drugi misteriozni kvarovi, itd... :) :) :D

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 25. maj 2015. u 14:25h

Ja tako ostavio u dvoristu jedan stari akumulator da ga prodam, medjutim neko je to uradio pre mene posto su mi ga ukrali :D
Fiesta!!

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 25. maj 2015. u 14:57h

Pa nije kratak spoj neke od ćelija jedini tip kvara ili dotrajalosti akumulatora.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“