Mondeo mk3 povremeno teško pali
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 30
- Član foruma od: utorak, 30. jun 2020. u 14:15h
Mondeo mk3 povremeno teško pali
Poz,
Primijetio sam kad je hladnije vrijeme kad auto odstoji da kazem 15-20min prilikom paljenja na displeju se umjesto temperature pojave samo crtice i tada znam sigurno da nece upaliti. I ne pokusa. Vratim kljuc nekoliko puta, nekada se pojavi ono blinkanje grijaca a nekada ne. Uglavnom ako se pojavi učitana temperatura tada koliko sam mogao zaključiti u pravilu upali.
Dizne, pumpa, alternator, releji i osigurači ispod haube provjereni.
Na self dijagnostici izbacuje neku gresku dc262.
Nakon sto upali ide ok, nekada jako rijetko osjetim blage oscilacije u voznji.
Šta dalje, neka ideja?
Primijetio sam kad je hladnije vrijeme kad auto odstoji da kazem 15-20min prilikom paljenja na displeju se umjesto temperature pojave samo crtice i tada znam sigurno da nece upaliti. I ne pokusa. Vratim kljuc nekoliko puta, nekada se pojavi ono blinkanje grijaca a nekada ne. Uglavnom ako se pojavi učitana temperatura tada koliko sam mogao zaključiti u pravilu upali.
Dizne, pumpa, alternator, releji i osigurači ispod haube provjereni.
Na self dijagnostici izbacuje neku gresku dc262.
Nakon sto upali ide ok, nekada jako rijetko osjetim blage oscilacije u voznji.
Šta dalje, neka ideja?
- mbole
- Poruka: 14980
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Re: Mondeo mk3 povremeno teško pali
self dijagnostka bi trebalo da ima samo 4 karaktera
tako da to lici na d262 sto se prevodi u u1262 a oznacava gresku u komunikaciji na CAN-u
uzroci mogu da budu razni, od pobrljavele instrument table, do ostecenih CAN provodnika, losih kontakata..
Kada se pojave te crtice, sta se desava sa lampicom pored sata?
tako da to lici na d262 sto se prevodi u u1262 a oznacava gresku u komunikaciji na CAN-u
uzroci mogu da budu razni, od pobrljavele instrument table, do ostecenih CAN provodnika, losih kontakata..
Kada se pojave te crtice, sta se desava sa lampicom pored sata?
Djak pesak 

-
Sa lampicom ništa, blinka kao i inače. Čitao sam i o tome, sumnjate na onaj anti theft system, mislim da nije do toga.
Instrument tablu sam stavio novu.
Inače ako ostavim tako kontakt mozda pola minute onda se pojave crtice i na desnoj strani displeja, tamo gdje su pređeni kilometri.
Ono na što sumnjam, a što planiram ovih dana jesu kablovi goriva, možda negdje uvlači zrak i da provjerim senzor vratila, negdje sam i to pročitao.
Jutros upalim od 3 put, nakon toga se odmah ugasio poslije 2-3 sec. Poslije upalio i nema problema, osim onih blagih oscilacija na semaforu dok sam stajao. Inače kad hoće upaliti, upali odmah bez verglanja. Mijenjao sam i senzor pritiska goriva kao i onaj regulator goriva.
Prije neki dan stavio novi filter goriva ali nema razlike. Provjeravao sam i kontakte mase sa akumulatora na šasiju, sve očistio, obrusio.
Našao sam sličan problem ali nisam vidio da ima kod mene ovaj relej.

Instrument tablu sam stavio novu.
Inače ako ostavim tako kontakt mozda pola minute onda se pojave crtice i na desnoj strani displeja, tamo gdje su pređeni kilometri.
Ono na što sumnjam, a što planiram ovih dana jesu kablovi goriva, možda negdje uvlači zrak i da provjerim senzor vratila, negdje sam i to pročitao.
Jutros upalim od 3 put, nakon toga se odmah ugasio poslije 2-3 sec. Poslije upalio i nema problema, osim onih blagih oscilacija na semaforu dok sam stajao. Inače kad hoće upaliti, upali odmah bez verglanja. Mijenjao sam i senzor pritiska goriva kao i onaj regulator goriva.
Prije neki dan stavio novi filter goriva ali nema razlike. Provjeravao sam i kontakte mase sa akumulatora na šasiju, sve očistio, obrusio.
Našao sam sličan problem ali nisam vidio da ima kod mene ovaj relej.

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Da li je provereno punjenje i stanje akumulatora ?

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
Jest. Kaze majstor da je akumulator u savrsenom stanju.
- mbole
Lampica ne treba da blinka, vec da se ugasi, sekund dva nakon sto das kontakt.
Djak pesak 

-
Da li neko ima gdje el. sheme za ovaj auto?
Znam da treba kad upali auto, ali sve dok ne upali lampica radi uobicajeno.
Znaci kad se da kontakt, lampica i dalje blinka kao kad je ugaseno auto.
Inace sa oba ključa se isto ponaša.
Znam da treba kad upali auto, ali sve dok ne upali lampica radi uobicajeno.
Znaci kad se da kontakt, lampica i dalje blinka kao kad je ugaseno auto.
Inace sa oba ključa se isto ponaša.
- mbole
Ne kad upali.
Lampica treba da se ugasi nakon davanja kontakta
Sent using Tapatalk
Lampica treba da se ugasi nakon davanja kontakta
Sent using Tapatalk
Djak pesak 

-
Trenutno radi na način da se ugasi tek kad se upali auto.
Prilikom kontakta ništa se ne dešava, isto kao i kad je zaključano auto, ono blinka svakih par sekundi.
Može li imati veze senzor vanjske temperature?
Jer dok ne dobije taj podatak otprilike neće upaliti?
Da li da pokušam promijeniti senzor radilice ili bregaste? 15ak Eur jedan? Ima li potrebe?
Svaka ideja je dobrodošla.
Prilikom kontakta ništa se ne dešava, isto kao i kad je zaključano auto, ono blinka svakih par sekundi.
Može li imati veze senzor vanjske temperature?
Jer dok ne dobije taj podatak otprilike neće upaliti?
Da li da pokušam promijeniti senzor radilice ili bregaste? 15ak Eur jedan? Ima li potrebe?
Svaka ideja je dobrodošla.
- mbole
Imas problem na can-u. Racunari u autu (pcm, tabla, gem...) Ne mogu da komuniciraju medjusobno, ato je neophodno da bi auto radio.
Ne nabadaj, kostace te mnogo metoda uzaludnih pokusaja, i menjanje napamet, uz sve sanse da se zajebe i nesto sto je ustvari ispravno.
Nadji dobrog majstora
Sent using Tapatalk
Ne nabadaj, kostace te mnogo metoda uzaludnih pokusaja, i menjanje napamet, uz sve sanse da se zajebe i nesto sto je ustvari ispravno.
Nadji dobrog majstora
Sent using Tapatalk
Djak pesak 

-
Eh, to i jest problem. Dobar majstor.
Da ne otvaram novu temu.
Uklonio sam crtice na displeju na način da sam nekako prebacio sa info o temperaturi na info o gorivu (ne znam kako sam to uspio, sad ne znam da vratim).
Uglavnom problem i dalje ostaje.
Da ne otvaram novu temu.
Uklonio sam crtice na displeju na način da sam nekako prebacio sa info o temperaturi na info o gorivu (ne znam kako sam to uspio, sad ne znam da vratim).
Uglavnom problem i dalje ostaje.
- Aca06
-
- Poruka: 3137
- Član foruma od: sreda, 22. apr. 2009. u 11:57h
Lepo ti je cika Bole napisao da je kod tebe prvenstveno problem sa instalacijom.
Senzor bregaste i senzor radilice nemaju nikakve veze sa tvojim problemom.
Prvo moras da resis ispravan rad Instrument table jer crtice na displejima se ne desavaju same od sebe.
Proveri da li ti je instalacija od table prema kompu negde u prekidu, takodje proveri veliki dzek koji ulazi ukomp da li je negde ostecen.
Meni se desilo da mi je voda usla izmedju velikog dzeka i kompa i napravila mi dar mar u kompu.
Naravno menjao sam ceo komp jer mi je voda napravila kratak spoj.
Komp ti se nalazi iza prednjeg desnog amortizera u motornom prostoru.
Ovde gde sam ti obelezio se nalazi komp.

Senzor bregaste i senzor radilice nemaju nikakve veze sa tvojim problemom.
Prvo moras da resis ispravan rad Instrument table jer crtice na displejima se ne desavaju same od sebe.
Proveri da li ti je instalacija od table prema kompu negde u prekidu, takodje proveri veliki dzek koji ulazi ukomp da li je negde ostecen.
Meni se desilo da mi je voda usla izmedju velikog dzeka i kompa i napravila mi dar mar u kompu.
Naravno menjao sam ceo komp jer mi je voda napravila kratak spoj.
Komp ti se nalazi iza prednjeg desnog amortizera u motornom prostoru.
Ovde gde sam ti obelezio se nalazi komp.

Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan
-
Ok. Hocu, hvala.
-
Jedna zakonitost, ako dam kontakt i ona lampica i dalje blinka sigurno nece upaliti.
Ako prilikom kontakta se upali i konstantno gori crvenom onda sigurno upali.
A čini mi se da i otvaranje ključem auta na daljinu nešto teže ide iako sam baterije nove stavio.
Isto kao da kljuc nesto izgubi vezu sa autom.
A cim se ovo vrijeme popravi instalacije sve valja pregledati.
Ako prilikom kontakta se upali i konstantno gori crvenom onda sigurno upali.
A čini mi se da i otvaranje ključem auta na daljinu nešto teže ide iako sam baterije nove stavio.
Isto kao da kljuc nesto izgubi vezu sa autom.
A cim se ovo vrijeme popravi instalacije sve valja pregledati.
- mbole
Daljinsko nema veze sa paljenjem.
Zeza te imobilajzer.
Kad nastavi da trepce posle kontakta, jel trepce ubrzano?
Sent using Tapatalk
Zeza te imobilajzer.
Kad nastavi da trepce posle kontakta, jel trepce ubrzano?
Sent using Tapatalk
Djak pesak 

-
Nista se ne promijeni, isto kao da nisam ni stavio ključ. Znači trepće ono svakih par sekundi kao kad je zaključano auto.
- mbole
Drugim recima, auto to jest barem jedan njegov deo, uopste ne ukapira da si dao kontakt.
Da je skontao, a nije ocitao kljuc, ili je ocitao pogresan kljuc, lampica bi pocela da trepce ubrzano.
Tako da j epotpuno ocekivano da nece da upali, posto da bi upalio, mora da se odigra vise stvari, i sve moraju da se "zavrse pozitivno".
Gde konkretno imas problem... mora da se kopa po instalaciji.
Moze da bude svasta, od loseg kontakta na nekom konektoru, do zeznute zice, preko nekog popustilog lema.
Usput, ja sam pogresio...
Upravo tako treba da se ponasa lampica:
Trepce sporo, das kontakt - upali se stalno, upalis auto - ugasi se, ugasis auto i izvuces kljuc - pocne da trepce sporo.
Cim se ne ponasa tako, imobilajzer ima neki problem.
Da je skontao, a nije ocitao kljuc, ili je ocitao pogresan kljuc, lampica bi pocela da trepce ubrzano.
Tako da j epotpuno ocekivano da nece da upali, posto da bi upalio, mora da se odigra vise stvari, i sve moraju da se "zavrse pozitivno".
Gde konkretno imas problem... mora da se kopa po instalaciji.
Moze da bude svasta, od loseg kontakta na nekom konektoru, do zeznute zice, preko nekog popustilog lema.
Usput, ja sam pogresio...
Upravo tako treba da se ponasa lampica:
Trepce sporo, das kontakt - upali se stalno, upalis auto - ugasi se, ugasis auto i izvuces kljuc - pocne da trepce sporo.
Cim se ne ponasa tako, imobilajzer ima neki problem.
Djak pesak 

-
Ukapira instrument tabla izgleda, jer se upale sve lampice. Izgleda ostalo ne. Ima li neko mozda neku shemu po kojoj bih mogao provjeravati redom? Trazio po netu ali nisam uspio naci.
U svakom slucaju hvala na informacijama.
U svakom slucaju hvala na informacijama.
- mbole
Ne ukapira 
Tabla dobije napajanje, i zato se popali.
Ali to ne znaci da ima komunikaciju sa ostatkom.
Recimo to sto ti ne prikaze temperaturu najverovatnije znaci da nema komunikaciju sa PCM-om, posto tu informaciju joj salje on.
Sema, kao "prosta" ne znam da li postoji.
Ja imam seme ali u okviru TIS-a (servisno uputstvo), sema ima gomla, odvojene su za svaki deo instalacije, pa onda jos po verzijama, godinama i modelima...
Potrazi po netu tis, poslednja verzija je iz januara 2004
Ne radi na win 7 i novijim. Mora da se instalira virtuelni xp.

Tabla dobije napajanje, i zato se popali.
Ali to ne znaci da ima komunikaciju sa ostatkom.
Recimo to sto ti ne prikaze temperaturu najverovatnije znaci da nema komunikaciju sa PCM-om, posto tu informaciju joj salje on.
Sema, kao "prosta" ne znam da li postoji.
Ja imam seme ali u okviru TIS-a (servisno uputstvo), sema ima gomla, odvojene su za svaki deo instalacije, pa onda jos po verzijama, godinama i modelima...
Potrazi po netu tis, poslednja verzija je iz januara 2004
Ne radi na win 7 i novijim. Mora da se instalira virtuelni xp.
Djak pesak 

-
Pronašao sam ovo: FordEtis2015 ny .zip, upravo skidam, a TIS na ebay se može kupiti za 20 USD. Nisam našao nigdje free dosad.
Moj auto je iz 2007, vidim da postoji TIS 2018?
Moj auto je iz 2007, vidim da postoji TIS 2018?
- mbole
etis i tis nisu isto
sad... ovaj iz 2004... ne znam koliko je toga menjano posle, al bar imas odakle da krenes.
sad... ovaj iz 2004... ne znam koliko je toga menjano posle, al bar imas odakle da krenes.
Djak pesak 

-
Konacno, nakon potrosenog vikenda riješim problem sa paljenjem. Izgleda da je bilo do nekog kontakta i/ili vlage u kontaktima.
Ocistim sve kontakte i osusim fenom, od table sa osiguracima sve do kompjutera, kompjuter resetujem rucno (trik sa klemama), i auto sad pali od prve bez ikakvih problema.
Nekakva nuspojava je da mi se samo promijeni na displeju ona informacija o temperaturi, nekada piše koliko je još kilometara ostalo da se predje, a nekad kolika je potrošnja na 100km.
Koliko sam upratio, nisam siguran je li to, nakon resetovanja kompjutera je pisala vanjska temperatura, sve dok se nije upalila lampica za rezervu, tad se pojavio info o preostalim kilometrima. Nakon sto sam nasuo rezervoar do vrha pojavila se info o prosjecnoj potrosnji.
E sad on nema onu ručicu da se ove informacije mogu mijenjati. Možda ima neki drugi trik? Ako ko zna bio bih jako zahvalan, mada auto pali što je najvažnije.
Ostalo je još ono povremeno oscliranje gasa, mada neki majstori kažu da je to normalno, ali eto...
Ocistim sve kontakte i osusim fenom, od table sa osiguracima sve do kompjutera, kompjuter resetujem rucno (trik sa klemama), i auto sad pali od prve bez ikakvih problema.
Nekakva nuspojava je da mi se samo promijeni na displeju ona informacija o temperaturi, nekada piše koliko je još kilometara ostalo da se predje, a nekad kolika je potrošnja na 100km.
Koliko sam upratio, nisam siguran je li to, nakon resetovanja kompjutera je pisala vanjska temperatura, sve dok se nije upalila lampica za rezervu, tad se pojavio info o preostalim kilometrima. Nakon sto sam nasuo rezervoar do vrha pojavila se info o prosjecnoj potrosnji.
E sad on nema onu ručicu da se ove informacije mogu mijenjati. Možda ima neki drugi trik? Ako ko zna bio bih jako zahvalan, mada auto pali što je najvažnije.
Ostalo je još ono povremeno oscliranje gasa, mada neki majstori kažu da je to normalno, ali eto...
- sarabo
-
- Poruka: 2089
- Član foruma od: utorak, 6. jun 2017. u 13:16h
nema ručicu, ali ima onu kao iglu na samoj tabli gde su kazaljke.
pritiskanjem nje se menajju podaci isto kao na ručici
pritiskanjem nje se menajju podaci isto kao na ručici
Fiesta 1.8 d ( 1997 )
Focus MK1 1.8 tdci 74 KW ( 2002 )
Focus MK2 1.6 tdci 80 KW ( 2005 )
C max MK1 FL 1.6 tdci 66 KW ( 2008 )
-
To sam već pokušavao.
Lijeva služi samo za prebacivanje km ili milje. Desna da se resetuje kilometraža ili ako se koristi test mod.
Kako prebaciti ovaj info?
Lijeva služi samo za prebacivanje km ili milje. Desna da se resetuje kilometraža ili ako se koristi test mod.
Kako prebaciti ovaj info?
- sarabo
-
- Poruka: 2089
- Član foruma od: utorak, 6. jun 2017. u 13:16h
ako sam dobro ispratio tvoj post ti imaš problem što ti sam menja podataka na displeju ? ne sme sam da menja prikaz ni u kom slučaju !!
ako je tako onda verovatno imaš problem sa tablom što opet može biti uzrok problemu sa paljenjem.
trebalo bi na desnoj iglici da se kratkim pritiskanjem menja podatak za prikaz ( nisam 100 % siguran u ovo )
možda ovo pomogne
ako je tako onda verovatno imaš problem sa tablom što opet može biti uzrok problemu sa paljenjem.
trebalo bi na desnoj iglici da se kratkim pritiskanjem menja podatak za prikaz ( nisam 100 % siguran u ovo )
možda ovo pomogne
Fiesta 1.8 d ( 1997 )