Pozdrav ljudi,
Sad je vec postao obicaj da kacim retko ali obimno.
Od poslednjeg posta se svasta zanimljivo desilo. Zavrseno je farbanje BMW-a i ofarban je vrhunski, tako da ako nekome bude trebala preporuka za farbara, stojim na raspolaganju. BMW je vracen kuci, sklopljen nazad skoro od nule (bice usput nekih slika toga). Nakon toga, 14. Septembra prosle godine sam se i ozenio. Naravno, BMW je bio svadbeni auto koji je maestralno crkao 10 minuta nakon sto smo krenuli po mladu.
Svakako, auto izgleda nikad bolje i sto je najbitnije, koristi se svakom prilikom.
Kao i Ford, koji je sklopljen malo kasnije, a registrovan je pocetkom Januara ove godine i vracen je u dnevne duznosti - Elem, do rasturanja Forda je doslo spontanim raspadanjem biraca na menjacu, kada sam ga odvezao kod drugara u garazu. Tada sam shvatio koliko zapravo izbacuje plav dim i da nesto mora da se uradi i po tom pitanju jer potrosnja ulja od 1L na 1000km vise nije bila odrziva.
Na pitanje "Da li bi mogli da izvadimo motor iz Sierre i uradimo ga u slobodno vreme?", drugar je samo potvrdno klimnuo glavom i rekao "Ma uradicemo ga, ne sekiraj se.", i tu je sve pocelo.
28. Maja prosle godine je pocelo rasturanje koje je usled svadbe i BMW-a potrajalo, a ispod ce biti slike sa kratkim opisom kako su tekli radovi.
Za divno cudo, na 206,000km, iako je izbacivao plav dim, i dalje su fabricki honovi u cilindru bili dobri i prepoznatljivi.
Zurnali na radilici su bili netaknuti i to je bila definitivna potvrda da je motor zdrav i da se isplati uraditi kompletnu generalnu.
Lezajevi radilice su bili vidno potroseni ali bez ostecenja koja se mogu osetiti pod prstom.
Glava motor je skinuta u vidjenom stanju, bez ikakvih naslaga od ulja sto je svakako bila lepa vest.
Nakon toga, svi delovi su spakovani i odneti u MR na proveru i masinsku obradu.
Stoga je uradjeno sledece:
- Kompletan remont glave + ravnjanje
- Ravnjanje bloka
- Farbanje bloka motora
- Honovanje cilindara
- Poliranje radilice
- Poliranje bregastih osovina
Na moju veliku srecu, motor je ostao u fabrickim merama, tj. u STD.
Uz to, na moju zelju, zamajac je odnesen kod strugara na obradu, a usput je olaksan, sa fabrickih 13.5kg na 10.5kg.
Potom je radilica sa zamajcem i korpom odnesena u Rotech na Bezanijskoj kosi na balansiranje.
Postojao je debalans od 24gr na radilici, 14gr na zamajcu i 17 gr na korpi. Iako je motor prost i namenjen za niske obrtaje, balansiranje se dosta oseti jer motor radi nestvarno mirno na leru i ne oseti se ikakva promena u harmoniji od lera do blokade.
Klipovi i klipnjace su premerene sa idejom da se olaksaju, medjutim, od najtezeg do najlakseg sklopa je razlika bila svega 0.9gr tako da smo odustali od toga jer bi se boljitak ne bi osetio.
U medjuvremenu su prikupljeni delovi sto jeste bio logisticki izazov, srecom uspeo sam naci sve sto sam zeleo kako bi se motor spremio za turbiranje u buducnosti:
- King Racing Leteci Lezajevi
- King Racing Lezeci Lezajevi
- ARP Srafovi klipnjaca
To je ono sto se izdvaja od fabrike, sve ostalo je nabaljeno novo, malo odavde, malo iz Irske, malo iz Nemacke. Najbitnije je da smo uspeli da nadjemo sve dihtunge, lance, lancanike, zatezace, rolere, spanere, apsolutno sve da se motor vrati u nulu.
S tim u vidu, svi delovi su bili spremni, ali sklapanje motora jos nije pocelo - Morao sam za cas da se posvetim menjacu.
Kako sam vec i rekao, raspao se birac, odnosno guma na spoju menjaca i sklopa biraca. Kupio sam drugi menjac, i onda drugar i ja dodjemo na ideju da otvorimo oba menjaca, rasklopimo ih, ocistimo, i od ta 2 iskoristimo najbolje delove i sastavimo jedan dobar, i usput zamenimo sve lezajeve i semeringe i na taj nacin dobijemo "nov" menjac.
I tako i bi.
Naravno, nova hard guma, centralni nosac kardana, da se sve zaokruzi. Tu nije bio kraj fiks idejama tako da je instaliran "Short Shifter", a poluga je 80% pravljena nova kod strugara.
Sama rucica je plasticna i kupljena je preko, ne secam se vise gde - Ako nekoga interesuje naci cu link.
Takodje, sileni koji vezuju "kolevku" biraca za menjac su pravljeni od Delrina (plastike) sa novim metalnim caurama posto su fabricki gumeni bili pojedeni, a i zeleli smo da unapredimo delove koje je moguce.
Tada je konacno opran i motorni prostor kao deo pripreme za nov motor.
I onda je pocelo i sklapanje samog motora.
Deklu na zalost nije bilo moguce ocistiti bolje ali je ostalo u planu naci nekoga ko izliva aluminijum, i izliti novu u nekom momentu jer je i ova ispucala oko rupa za srafove. To je estetski nedostatak s kojim nismo umeli da se izborimo u momentu sklapanja motora.
Na Dozijevu preporuku sam kod strugara napravio nove kapice za dizne od aluminijuma tako da smo predupredili i to. Naravno, dizne su proverene na rampi, i iako je postojao jako mali dispratet u kolicini goriva koje isporucuju, sve 4 su remontovane.
Novi nosaci motora
I stim je motor bio spreman za ubacivanje.
Motor je konacno ubacen 25. Novembra, na koji cu se vratiti malo kasnije.
Dok je auto marljivo sklapan, amortizeri su se druzili sa jednim trkacem sa ovih prostora koji se u slobodno vreme bavi prepravkom i servisiranjem vesanja, od serijskih amortizera, do ozbiljnih trkackih podesivih amortizera.
Sa Bilstein B4 amortizerima i postojecim kracim oprugama postojao je problem da je amortizer isuvise mekan za oprugu, a takodje, jako velik opseg rada amortizera je bio otklonjen na ovaj nacin, pa je preko brzih neravnina auto bio "krsast" jer nije mogao da upije neravnine, dok se ipak ljuljao kroz krivine.
Gorepomenutom coveku sam odneo fabricke stare amortizere, i provozali smo se kako bi uvideo problem i mogao da prepravi amortizere da odgovaraju autu.
Negde u Decembru se javio, amortizeri su bili gotovi, a kada smo se nasli, objasnio mi je sta je tacno uradjeno i zasto. Naime, zbog samog oblika Sierre i cinjenice da je limuzina, pojacane su sile u zadnjim amortizerima na sabijanju, mada malo manje na sabijanju koliko na izvlacenju. Time je auto pozadi postao dosta stabilniji kako i sa "brzim" i "ostrijim" neravninama, tako i pri vecim brzinama, a posto su sile na sabijanju ostale mekse nego na izvlacenju, auto je ostao udoban.
Napred je uradjeno isto, s tim da su amortizeri malo meksi nego nazad, kako bi auto mogao uvek da ima optimalno trenje sa podlogom, kako zbog upravljivosti, tako i zbog kocenja. Narodski receno, da ne bi isao na nos kad ne treba.
S obzirom na to da se covek bavi tehnologijom vesanja i da je zamenio ventile, shimove i ulje, estetikom sam se sam bavio.
Naravno, napravljeni su novi zatvaraci, novi su semerinzi, ulje, apsolutno sve unutar amortizera je novo.
A posto sam od malena ostao zeljan "sportskih" amortizera kao sto su Koni ili Bilstein, logicno je bilo da ce i ovi biti ofarbani u zuto
Amortizeri su zaista vrhunski, auto se vozi kao nikada pre, upravljiv je, ima fenomenalan odziv na volanu, ne naginje se, uliva jako mnogo poverenja, intuitivno se rotira na gas, lako se korektuje volanom, stvarno je jako jako zabavan za voznju.
Voleo bih da probam Bilstein B8 na njoj poredjenja radi, da osetim razliku u tehnologiji, ali je ovo zaista sjajno. Svakako, uvek moze bolje, i ne znaci da je ovo poslednja iteracija vesanja na ovom autu, ali cu je sigurno voziti neko duze vreme. Pogotovo sto postoje i druge stvari kojima se treba pozabaviti.
I naravno, po ne znam koji put su crkli sileni u viljuskama kroz koje prolazi balans stangla, tako da su zamenjeni Powerflex-ovim silenima, iz "Heritage" linije - Ista tvrdoca tj "Shore" kao Street varijanta, samo u neupadljivoj tamno sivoj boji.
Moram reci da sam odusevljen jer su decija igra za montazu, a preporode auto. Auto se oseca cvrsce napred, preciznije, bolji je odziv na kocenju, a nije nista manje udoban. Apsolutno svakak preporuka, pogotovo sto postoji dozivotna garancija i ne crkavaju, tako da su sledeci na redu za Powerflex sileni zadnjeg mosta.
A sto se tice motora.
Pali na pola kljuca, savrseno mirno radi, jako lepo i zdravo vuce, a posto je prosao i period razrade, cekam priliku da odem na valjke da vidim koliko sada zapravo konja ima Sierra 8V DOHC sa novim motorom.
Moram da kazem da je Stefa daleko pedantnije uradio motor Dorijanu, i da tu nema govora niti je za poredjenje. Ovo sam radio sam u slobodno vreme uz pomoc Haynes upustva i jos nekih tehnickih dokumenata. Apsolutno je bilo prostora da bude pedantnije, mada je nekada za to falilo uslova, nekada vremena, a nekada oba.
Zaboravih da kazem da sam u Aprilu prosle godine uzeo Nexen N'Blue HD Plus u dimenziji 205/50R15 - Svaka preporuka za gumu, jako lepo drzi i po suvom, i po kisi, a za te pare u toj dimenziji je odlicna i na Tyre Review je izlistana kao High Performance guma sa jako dobrim ocenama, pa eto, ako jos nekoga interesuje, gume su topla preporuka.
U toku Aprila se selim pa sam razapet i time, i svim ostalim obavezama, ali verovatno do kraja godine pocinje skupljanje delova za turbo, a i jos po nesto zanimljivo usput, kao i dugo cekano ubacivanje Recaro sedista u auto koja su sad zaista preko potrebna.