Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

IndyCar

Talladega_500
Yankee
Poruka: 14359
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Re: IndyCar

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 20. jul 2025. u 21:43h

Zaboravio si da opet das neki primer iz F1 kao dokaz na racun NASCAR-ove poslovne strukture. ;)
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

Boss
Poruka: 2757
Član foruma od: petak, 9. feb. 2018. u 15:06h

Poruka od Boss » nedelja, 20. jul 2025. u 23:00h

Talladega_500 piše:
nedelja, 20. jul 2025. u 21:43h
Zaboravio si da opet das neki primer iz F1 kao dokaz na racun NASCAR-ove poslovne strukture. ;)
Znači Penske je sve sam plaćao? Pa to ni dete iz vrtića ti ne bi poverovalo.
Jel Penske sada sve sam plaća?
Best finish: 2nd (2022)

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 20. jul 2025. u 23:15h

Vecinski deo novca novca za Penske dolazi od sponzora. Posle toga dobar deo stize i od rezultata i na kraju od takozvani "merchandise" - znaci prodaja svega onoga sta je povezano sa timom. Dobijaju i novac od Forda, ali ne onoliko koliko ti mislis.

Sta-vise, Ford najvise novca daje RFK-u zato sto Roush-Yates razvija, testira, pravi, itd motore za sve timove. Tu lezi najvece ulaganje ne samo Forda vec svakog proizvodjaca - u razvoj, testiranje i proizvodnju mehanike. Ford je tu da pokrije racune mehanike, a na timu je da pokrije racune tipa plate vozaca, proizvodnja auta i generalno troskovi takmicenja.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 21. jul 2025. u 00:28h

Talladega_500 piše:
nedelja, 20. jul 2025. u 23:15h
Dobijaju i novac od Forda, ali ne onoliko koliko ti mislis.
E to sam hteo da čujem iz tvojih usta. E sad da te pitam da li gledaš GT3 serije? Možda ne. To su serije u kojoj učestvuju isključivo privatnici i oni plaćaju fabrici sve troškove. A serije u kojima je fabrika umešana tako što FABRIKA UČESTVUJE U BUDŽETU više ili manje smatra se taj tim WORKS timom. E to je bio Penske sa Dodgeom i to je sada Penske kad ga je Ford preoteo.

evo ja ću ti opet postaviti sliku iz f1 koja opisuje takvu saradnju i veruj mi tako je svugde gde uđe fabrika u sport

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 21. jul 2025. u 01:10h

Boss piše:
ponedeljak, 21. jul 2025. u 00:28h
A serije u kojima je fabrika umešana tako što FABRIKA UČESTVUJE U BUDŽETU više ili manje smatra se taj tim WORKS timom.
Tom logikom sve i jedan NASCAR tim je "works tim". Sve i jedan - jer sve i jedan tim dobija novac i mehaniku od prozivodjaca. Svaki Fordov tim dobija odredjeni novac od Forda i motore - od Penske do Rick Ware. Mada, kao sto ti rekoh, taj novac nije ni priblizno onoliki koliko ti mislis, postoji razlog zasto timovi moraju da imaju jake sponzore da prezive.

Inace ne pratim GT3 uopste.

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 21. jul 2025. u 01:34h

ma nije isto. malo pre si gore rekao da se ovima ne isplati biti gibsov B tim. znači znamo i ja i ti da u ovom sportu postoje glavni timovi i sateliti. i to je rekao i bob pokras i svi drugi novinari znaju.
Talladega_500 piše:
nedelja, 20. jul 2025. u 14:57h
Tehnicka saradnja za Gibbsom donosi bolje rezultate, ali Gibbs je poznat po tome sto dosta naplacuje svoje usluge i zbog toga je vec bankrotirao nekoliko timova (Furniture Row i Leavine).

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 21. jul 2025. u 01:39h

Ti si gore rekao "ako fabrika ucestuje u budzetu vise ili manje da je taj tim works tim". Pa ja ti kazem - fabrika ucestuju u budzetu svakog NASCAR tima, od najjacih do najslabijih, od ARCA do Cup. Naravno, neki dobijaju vise, neki manje, zavisno kakvu ulogu igraju, ali bas svi dobijaju novac.

A inace u slucaju Forda, najvise novca od Forda dobija RFK zato sto njegova divizija Roush-Yates pravi motore za sve Fordove timove.

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 21. jul 2025. u 01:46h

Talladega_500 piše:
ponedeljak, 21. jul 2025. u 01:39h
Naravno, neki dobijaju vise, neki manje, zavisno kakvu ulogu igraju,
Mislim da mi je ovo dovoljno :)

Inače da završim sa Tojotom. Znači ako oni (23XI) plaćaju Gibsu a Gibs je Tojota onda je Gibs Tojotin works tim. Isto kao u F1 između klijenta Mclarena i fabrike Mercedes. Pre sam čitao izjavu CEO Tojote koji je posle neuspeha u F1 otvorio sportske divizije za WEC, WRC, Nascar i Dakar. I u svim tim sportovima imaju works tim.
Isto kao što je Tojota preotela Gibs od Ševija tako je i Ford maznuo Penske od Dodgea. To je potvrđeno u svim izjavama.
In 2012, JGR shuttered its in-house Sprint Cup Series engine program, merging with California-based Toyota Racing Development

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 21. jul 2025. u 01:54h

23XI placa Gibbsu da im isporuci ceo auto. Treba napraviti sasiju, skoljku, roll-cage, staviti grafike, itd. Odlucili su ga kupuju od Gibbsa umesto da sami rade.

Sa druge strane, Legacy Club sve sam radi, oni nista ne kupuju od Gibbsa.

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 21. jul 2025. u 01:59h

During the season rumors began to surface that Joe Gibbs Racing, owned by then-Washington Redskins coach Joe Gibbs, would be switching to the new manufacturer Toyota for the 2008 season. This switch would be significant for several reasons, one of them being that JGR had been allied with General Motors since its inception in 1992, first with Chevrolet then beginning in 1997 with Pontiac, then switched back to Chevrolet in 2003, a year before Pontiac left NASCAR. The switch to Toyota would benefit the manufacturer itself, as they would be allied with a championship-caliber team. As JGR loans equipment to Hall of Fame Racing, the team confirmed that they would also switch to Toyota if JGR did so. On September 5, the rumors were confirmed.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 21. jul 2025. u 02:05h

???
Sta si sa tim hteo da kazes? Ni prvi ni poslednji tim koji je promenio proizvodjaca.

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 21. jul 2025. u 02:06h

Talladega_500 piše:
ponedeljak, 21. jul 2025. u 01:54h
23XI placa Gibbsu da im isporuci ceo auto. Treba napraviti sasiju, skoljku, roll-cage, staviti grafike, itd. Odlucili su ga kupuju od Gibbsa umesto da sami rade.

Sa druge strane, Legacy Club sve sam radi, oni nista ne kupuju od Gibbsa.
Isto to ima i u F1. Ferari koji iznajmljuje opremu Haasu koliko pravila to dozvoljavaju. Glavni tim i satelitski. Eto konstatovali smo da toga ima i u Nascaru. Legacy Club ne kupuje ništa od JGR ali motore dobija od Tojote a pročitaj gore citat koji kaže da su se JGR i Tojotini spojili. Pa koji tim će onda favorizovati šta misliš?

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 21. jul 2025. u 02:08h

Nikada nije ni bila dilema da li postoji "glavni tim". Dilema je "fabricki tim", "defacto tim", "works tim", itd. ;)

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 21. jul 2025. u 02:09h

Talladega_500 piše:
ponedeljak, 21. jul 2025. u 02:05h
???
Sta si sa tim hteo da kazes? Ni prvi ni poslednji tim koji je promenio proizvodjaca.
as they would be allied with a championship-caliber team.

Ovo je razlog zašto Dodge nije postojao kad su izgubili Penske. Jer su ostali bez glavnog tima a nije imao ko da ih zameni.
Talladega_500 piše:
ponedeljak, 21. jul 2025. u 02:08h
Nikada nije ni bila dilema da li postoji "glavni tim". Dilema je "fabricki tim", "defacto tim", "works tim", itd. ;)
i sad ćeš ti reći da to nije isto hahahaha

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 21. jul 2025. u 02:13h

Haha pa naravno covece da nije isto. Glavni tim moze biti neki privatnik koji nema nikakve veze sa proizvodjacem.

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 21. jul 2025. u 02:14h

Talladega_500 piše:
ponedeljak, 21. jul 2025. u 02:13h
Glavni tim moze biti neki privatnik koji nema nikakve veze sa proizvodjacem.
hahahaha hahahaha hahahaha

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 21. jul 2025. u 02:17h

Ajde zivota ti gledaj F1, mani se NASCAR-a, zaista ti ne ide.

Godinama me ubedjujes da nesto postoji u NASCAR-u i za primer dajes samo F1... Valjda sam podatak da nigde do sada nisi uspeo da nadjes da je taj i taj tim u NASCAR "factory", "works" ili koju vec rec hoces da govoris bi ti trebao biti dovoljan da shvatis da toga nema u NASCAR-u. Jer da ima - ne bi copy/paste price u F1 vec iz NASCAR-a.

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 21. jul 2025. u 02:18h

Talladega_500 piše:
ponedeljak, 21. jul 2025. u 02:17h
Ajde zivota ti gledaj F1, mani se NASCAR-a, zaista ti ne ide.

Godinama me ubedjujes da nesto postoji u NASCAR-u i za primer dajes samo F1
Ma dao sam ti primere SVIH serija, apsolutno svih. a ti meni kažeš da je nascar poseban. ma ajde boga ti

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 21. jul 2025. u 02:20h

Boss piše:
ponedeljak, 21. jul 2025. u 02:18h
Ma dao sam ti primere SVIH serija, apsolutno svih. a ti meni kažeš da je nascar poseban. ma ajde boga ti
Mene ne zanimaju druge serije. Zasto mi ne das primer NASCAR-a? Pricas o NASCAR-u, a non-stop dajes primere iz svih serija osim NASCAR-a. :wtf:

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 21. jul 2025. u 02:23h

Kažeš da Penske nije bio works tim Dodgea a onda priznaš
Talladega_500 piše:
ponedeljak, 21. jul 2025. u 01:39h
fabrika ucestuju u budzetu svakog NASCAR tima, od najjacih do najslabijih, od ARCA do Cup. Naravno, neki dobijaju vise, neki manje, zavisno kakvu ulogu igraju, ali bas svi dobijaju novac.
Jer sam te naveo da kažeš ono što prvo nisi hteo.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 21. jul 2025. u 02:24h

Sta to nisam prvo hteo da kazem? Da timovi dobijaju $$$ od fabrika? Haha pa kad sam demantovao da se to desava?

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 21. jul 2025. u 02:25h

Da te podsetim Penske je tada bio jedini tim na Dodgeu. Pa mi sad objasni kako to nije bio works tim LEBA TI

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 21. jul 2025. u 02:30h

Nisu bili jedini (postojao je i Robby Gordon Motorsport), ali to nije ni bitno. Bili su tada isto ono sta i sada - privatnik koji je imao ugovor da koristi aute odredjenog brenda, a u zamenu je dobijao odredjenu finansijsku nadoknadu.

Ajde da zavrsimo, nema poente da duzimo jer se necemo sloziti...

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 21. jul 2025. u 02:32h

bre tale nemoj se blamirati. robi gordon je vozio samo 5 trka 2012.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 21. jul 2025. u 02:34h

I? Pa i da je vozio jednu trku i dalje je postojao kao Dodge tim te godine.

Odgovori

Povratak na „Ostalo“