Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Fordova konkurencija(uporedna kroz vreme)

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Odgovori
zokkii
Poruka: 296
Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h

Re: Fordova konkurencija(uporedna kroz vreme)

Poruka od zokkii » nedelja, 18. jan. 2015. u 10:58h

Ovakvo prednje vešanje dosta je rasprostranjeno kod ovih hot hetch-eva.

Slika

Slika

Slika

Torsen je uvek bio posebna priča.

[youtube][/youtube]

Mada impresivno je brz obzirom da pozadi ima klasičnu i jeftinu krutu osovinu / gredu koja se kači za karoseriju u samo dve tačke.

Slika

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » nedelja, 18. jan. 2015. u 12:22h

zoki hajde cesce da pises na forumu..da manje citaju mene a vise tebe :D

pancerFF
Poruka: 1076
Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h

Poruka od pancerFF » nedelja, 18. jan. 2015. u 16:47h

mbole piše:Pancer... nisi ti vido moj komplet za rostilj :)
Tesan gepek od mondea karavana.
[youtube][/youtube]

lol
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8306
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » nedelja, 18. jan. 2015. u 17:17h

mbole piše:Pancer... nisi ti vido moj komplet za rostilj :)
Tesan gepek od mondea karavana.
mbole jeste da i pivo spada u komplet za roštilj, ali tebe kolje što pored roštilja guraš i gajbice :) .
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

mbole
Poruka: 14969
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 18. jan. 2015. u 21:34h

I astalce, i stolicu, i friziderce, i rezervni mali rostilj (za svaki slucaj), i garnituru casa (ne mislis valjda da cu Staropramen da pijem iz flase), i sikiricu, dasku za seckanje, kuhinjski noz, slaninicu, cantru sa nes kafom...

Ovo je otprilike "borbeni komplet" s tim da ja mali rostilj u gepeku zajedno sa njegovom plinskom bocom.

Slika

Slika
Djak pesak :)

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8306
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » nedelja, 18. jan. 2015. u 23:03h

Mbole malo se ja šalim, sve sam tovideo naokupljanju sa kojeg si stavio slike, a malo smo i pričali o tome ;) .
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

dragan.pv
Poruka: 407
Član foruma od: subota, 7. apr. 2012. u 17:35h

Poruka od dragan.pv » ponedeljak, 19. jan. 2015. u 00:52h

popovicvl piše:Megane RS, tj. Cup verzije nisu najbrze na stazi zbog vesanja, nego zato sto imaju plasticne prozore, manjak tapacirunga, no clima, cak ni elektricne podizace. Cenim auto koji je "every day" brz, a da ima prozore na struju. Ne plasticne prozore, nego staklene, sony, klima, tapacirung...

Ostalih 99,99% Fordova je pojam za kontrolu auta na cesti.
jedini megane koji je bio track day auto je R26.R. to je rekorder na ringu sa 8.17, specijalna preradjena verzija standardnog R26...
megane 3 RS265 trophy koji je godinama bio najbrzi fwd hh na ringu je potpuno standardan auto u ful opremi, dakle, automatska klima, cabasse muzika, senzori za kisu, svetla, pritisak u gumama i sve ostalo sto mozes uopste da dobijes u jednom meganu trojci.
cupra koja je sklonila trophy-ja sa "trona" je takodje potpuno normalan svakodnevni auto.
trenutno najbrzi auto na ringu je RS275.R koji je uradjen u fazonu R26.R, dakle hard core hh dvosed, ali sa delom opreme standardnih verzija...i jedan je stigao pre oko mesec dana u srbiju :)
imao sam prilike da vozim sve ove automobile osim 275ice, ne pricam napamet niti prepricavam sa neta...

cup verzije kod renaulta su nesto drugo, kod megana 2 i 3 rs podrazumevaju drugacije ogibljenje, drugacije podesen upravljac i najbitnije - lsd. kod klija isto to samo bez lsd-a...
I očigledno nema bas toliko veze da li je nazad torzija ili sta god, posto vec po ko zna koji put insistiras na tome :)

eto popovicu, malo edukacije o renaultsportu, da ne kazes da ti niko nije rekao ;)

generalno gledano, civilne verzije fordova se bolje voze od renaulta, fokus 2 se npr bolje vozi od meg2, ali je renault do klija 4 RS bio referentna tacka u svetu hh-va. sada je u toj klasi, i bila bi moj izbor, definitivno najbolji auto fijesta st. fokus st je takodje odlican ali mu fali par stvari da bi bio top pf the class...
ford focus 2 ph1 1.6b, 05/2012.-
renault clio 3 rs197 06/2011.-

mbole
Poruka: 14969
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 19. jan. 2015. u 09:08h

Ma naravno FM, nego malkice oftopick*rim :)
Djak pesak :)

Sharpshooter
Poruka: 5111
Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h

Poruka od Sharpshooter » ponedeljak, 19. jan. 2015. u 10:11h

dragan.pv piše:
popovicvl piše:fokus st je takodje odlican ali mu fali par stvari da bi bio top pf the class...
LSD i još malo KS.
Dvojku ST-a su najviše hvalili zbog tog LSD-a.
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks

zokkii
Poruka: 296
Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h

Poruka od zokkii » ponedeljak, 19. jan. 2015. u 10:43h

Srećom Torsen ima da se kupi u svakoj bolje opremljenoj trafici.

popovicvl
Poruka: 5658
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » ponedeljak, 19. jan. 2015. u 10:45h

Renault vrlo dobro zna kako se prave sportska vozila, poprilicno iskustvo imaju, pa relly pa F1. Slicno i Ford.

Sve sto hocu da naglasim ST nije "ljut" hatch, Megane RS jeste. Focus ipak ima 5 vrata, moze komotrno da koristi kao everyday vozilo.

"Obicna" Renault-ova vozila su previse makana za dinamicnu voznju.

dragan.pv

Poruka od dragan.pv » ponedeljak, 19. jan. 2015. u 12:30h

To stoji da je fokus st sa 5 vrata mnogo praktičniji od megana rs, kao i od bilo kog megana kupea. Poslednji i jedini renosport model do clia 4 rs sa 5 vrata je bio pre deceniju megan 2 rs225 i to samo u ph1. Posle toga nista. Sa jedne strane to odbije jedan broj ljudi, a sa druge strane privuce, i zato novi klio sport nikad nece u hh svetu dostici trojku. Iz prostog razloga sto je trojka bas specijalizovani beskompromisni sportas napravljen ispocetka, a ne dobijen tako sto su na neki auto stavili vece kocnice i jaci motor, clio 3 rs ima i 5cm siri trag tockova, santimetar vece medjuosovinsko rastojanje od obicnog, da bi se moglo uglaviti vesanje opet samo za njega, cetvoroklipni brembo a ne kao kod cetvorke kocnice sa jacih laguna itd... Ovaj novi iako ima pet vrata i prakticniji je fijesta st sa punim pravom pocisti na svakom uporednom testu... Izmedju ostalih. Jedini pomena vredan konkurent joj je 208gti, ali je po velikoj većini misljenja fijesta vozackiji auto...
Sto se tice fokusa st njemu mnogo vise treba lsd nego vise ks, a nijedno ni drugo nije tesko zavrsiti, pogotovo sto su ecoboost motori stvarno odlični, bolji od odgovarajucih renaultovih izmedju ostalog. Ideja kod njega u startu nije bila da bude hard core, i to sto su hteli su uradili odlicno... Njega nisam vozio ali znam par ljudi koji su vozili i njega i meg 3rs i svejedno imaju dosta hvale za fokusa iako je megan brzi od njega na stazama. I moj klio 2 je dosta brzi auto od ovog fokusa koji vozim ali je fokus jedno tri klase da tako kazem vozackiji, precizniji i sa boljim feedbackom svega sto se dogadja spolja pod tockovima...

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 19. jan. 2015. u 13:06h

jos kad bi ti focus imao neke 18", ja mojega ne mogu da prepoznam na 16", rekao bih da 'normalno lezi', nista spec

dragan.pv

Poruka od dragan.pv » ponedeljak, 19. jan. 2015. u 13:19h

Stizu mi ledjere sa 215/45/17 za klija za letnji set pa cu ih svakako probati i na fokusu mada nije u tome poenta toliko. Tj slazem se da bi se bolj vozio na vecim tockovima i nizim gumama, ali nije stvar samo u tvrdoći vec u kompletnoj podesenosti oslanjanja i upravljanja. Civic prosle generacije je mnogo tvrdji od mog fokusa ali se ne vozi ni blizu toliko bolje, ako bolje i uopste... Type r fn2 na istim gumama 235/35/19 je osetno neprirodno tvrdji nego trophy na tim gumama, a losije se vozi. Oba imaju torziju nazad, samo drugacije podesenu...

popovicvl

Poruka od popovicvl » ponedeljak, 19. jan. 2015. u 13:33h

Sad ne mogu docekati prolece i 17ke da montiram. Nisam nikad vozio nista deblje od 16 coli, bas da vidim kako se ponasa Mondeo na plitkim gumama.

Talladega_500
Yankee
Poruka: 14178
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 26. feb. 2015. u 04:54h

Danas me dopadne 2014 Corolla LE kao rental i desi se jos jedno veliko razocarenje - skoro veliko kao i sa Jettom.

Kapiram da Corollu kupuju samo zbog kvaliteta mehanike i predprodajne vrednosti, jer zaista neke druge kvalitete i nema.

Znaci jutros sedam u kola, guram sedista nazad do kraja i opet jedva ulazim u kola. I to ja sa svojih metar 75 visine, koji u svom Yarisu imam bas mnogo prostora. Morao sam da skinem kaput jer zaista nisam drugacije mogao da vozim.

Palim auto - zvuk kao da sam upalio 10 godina star dizel. Mnogo bucan. Postaje tisi kako vreme prolazi tj. kad se zagreje, ali opet mnogo bucniji nego sto bi trebao biti. Potrosnja 70% autoput, 30% grad = 26 mpg (9L), doduse napolju je bilo -15C ceo dan.

Volan jako tvrd, sve vreme sam se borio sa njim. Tokom voznje sam auto je mnogo tvrd i neudoban, po drugi put mi se desilo da sam se vratio kuci posle 5-6 sati voznje sa velikim bolovima ledjima (to mi se pre desilo sa Jettom). Na autoputu je stabilan pri vecim brzinama, ali opet jako neudoban.

Kocnice katastrofa, par puta sam morao da skrenem u drugu liniju da nekoga ne udarim. Posto je auto ipak godinu dana star, a pri tom ima 20,000 milja na satu, moguce je da su se svi bas izivljavali na njemu, posebno zato sto mi se "service engine soon" lampica upalila u povratku.

Jedina pohvala - dizajn enterijera, sve je jednostavno i pregledno, iako je kvalitet plastike bas los.

Nije mi jasno kako kompanija koja uradi toliko dobar posao sa Yarisu - uspe toliko da zabrlja na vecoj i skupljoj Corolli.

Slika

Slika

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » četvrtak, 26. feb. 2015. u 10:29h

Složo bi se s tobom za enterijer. Ovaj baš izgleda pristojno, većina japanskih auta ima neki kičast enterijer, a ovaj baš izgleda totalno suprotno od toga.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

popovicvl

Poruka od popovicvl » četvrtak, 26. feb. 2015. u 10:37h

Meni zadnjih 10 godina Toyote izgledaju neozbiljno. Kao i ova.

Mislim da i kavlitet nije ni priblizno prepoznatljiv u poredjenju sa Corolama sa pocetka 90tih.

veljabandit
Poruka: 898
Član foruma od: utorak, 23. apr. 2013. u 14:18h

Poruka od veljabandit » četvrtak, 26. feb. 2015. u 11:40h

Sa fiestom ST ne moze da se poredi ni jedan iz te klase, 208 gti je totalni promasaj, uvija se na stazi kao kifla :)

Posto se cesto pominje LSD kao mana kod focusa ST od strane ljudi koji ga nisu nikada vozili nek se slobodno jave za test voznju, no problemo ;)
... duga svetla i pun gas !
BMW 325 f31
Abarth 595 turismo

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » četvrtak, 26. feb. 2015. u 11:58h

Mana focusa mk3 st sto se nedostatka diffa tice se ispoljava samo na stazi. Kocnice glume diff i pregreju se od tog dodatnog posla i naprave problem. Na putu sumnjam da bi iko mogao da oseti taj problem :)
Fiesta!!

veljabandit
Poruka: 898
Član foruma od: utorak, 23. apr. 2013. u 14:18h

Poruka od veljabandit » četvrtak, 26. feb. 2015. u 12:15h

Lepo si to napisao!
Gledao sam neke testove gde su zapalili kocnice vozeci na stazi....ali nisu rekli koliko dugo su ga terali i maltretirali?!
Dobar je to auto i kao sto sam vec pisao neplanirano sam uvalio guZcu u ST ali moj utisak je krajnje pozitivan i zadovoljan sam autom skroz. To sto cu da bacam pare na jos nekog konja i slicne gluposti, ne znaci da inzinjeri nisu znali sta rade i da je 250 ks malo :D
... duga svetla i pun gas !
BMW 325 f31
Abarth 595 turismo

popovicvl

Poruka od popovicvl » četvrtak, 26. feb. 2015. u 12:22h

ST 3ka je pun pogodak, u centar duse. Porodicni auto sa sportskim ambicijama. Napominjem sportskim, ne trkackim.

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » četvrtak, 26. feb. 2015. u 12:23h

Jbg, mogao je i ford da ubaci mehanicki lsd, ali ipak ford pravi automobile da bi zaradio na njima, plus se ST prodaje u solidnim brojevima na globalnom nivou pa moraju da ustede na takvim stvarima, plus ce ovaj elektronski svakako obaviti posao u normalnoj voznji. Al eto, ljudi koji ga cepaju na track-dayu se zale na taj problem, tako da je pitanje da li to moze da se kvalifikuje kao problem. RSu s druge strane to ne bi smelo da se desava, videcemo kad krene da se prodaje :)
Fiesta!!

Talladega_500
Yankee
Poruka: 14178
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Poruka od Talladega_500 » petak, 13. mar. 2015. u 21:51h

Dopadne me 2015 Nissan Sentra kao rental i bas me je pozitivno iznenadio. Posle tvrde i neudobne Jette i dosadne Corolle, Sentra je dosla kao pravo osvezenje.

Prostora dovoljno u oba reda sedista. Sve je pregledno i lagano za koriscenje, vidljivost odlicna. Najvise me je iznenadio motor. 1.8 sa 130 ks na papiru je najslabiji u klasi, ali odlicno vuce. U "Eco" je malo trom, ali zato na auto-putu smanjuje potrosnju na 38 mpg (6 litara na 100 km). Ali u "Sport" je neverovatno startan, hvala brzinu cim taknes gas, ali potrosnja pada na 33 mpg (7 litara na 100 km).

Udobnost odlicna. Malo je bucan kad je hladan, ali kada se zagreje dosta je i tih.

U sustini - odlican auto.

Slika

Slika

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » petak, 13. mar. 2015. u 22:06h

Iznutra mi se dopada, mada je ovo more fol-aluminijuma pomalo staromodno... Spolja, tjah, nije po mom ukusu, mada mi je daleko od ružnog. Vidim da ih prodaju gotovo neizmenjene u Rusiji, tako da su uspeli da naprave poprilično dobar globalni auto.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Odgovori

Povratak na „Svaštara“