Члан 96.
Пешак је дужан да преко коловоза и бициклистичке стазе прелази пажљиво и најкраћим
путем, након што се увери да то може да учини на безбедан начин.
Приликом преласка преко коловоза пешак не сме да употребљава мобилни телефон нити
да користи слушалице на ушима.
На путу са пешачким прелазом или посебно изграђеним прелазом, односно пролазом за
пешаке, пешак је дужан да се при прелажењу пута креће тим прелазом, односно пролазом,
ако они нису од њега удаљени више од 100 метара.
извор ЗОБС.
Ali vozac je duzan da PREDVIDI da li ce pesak krenuti u prelazenje kolovoza. Da predvidi da li ce stupiti na kolovoz, Da predvidi sta ce budala da uradi. Da uspori i prilagodi brzinu predvidjanju da li ce ili nece.Sinoc je na kruznom toku na Topciderskoj zvezdi bio manji lancani bas zbog pesaka. Kolona iz K. Milosa...i eto pesak je naumio da predje po svaku cenu. Zakoracio, prvi lik zakocio ostala dva vozila u njega. Pesak koji je uzrok nezgode je nastavio svoj put nepovrednjen...ova dvojica iza naj*** jer nisu drzali propisano rastojanje. A sva trojica ce narednih mesec dana peske ili GSP na posao. Bem ti zakon.
I tako, pod ustiskom vracam se kuci, i produzavam pored Barajeva Ibarskom ka Lazarevcu, i kod pandurskog punkta...3 pesaka prelaze magistralu pored policajca koji prica telefonom. I tako ispred mene, i ja naravno necu da ih pustim i jedva cekam da me policajac zaustavi. Medjutim on je samo pogledao i nista....kako bi se lepo proveo...sad bih post pisao iz zatvora