Da otvorim novu temu, da razjasnim neke stvari koje mi ne daju mira, a ne mogu da nadjem konkretne odgovore koji me interesuju. Aku je kupljen pre 5 meseci, jer mi je sve treperilo u kolima prilikom paljenja ( lampice na instrument tabli, svetlo u kabini ). To je sve nestalo posle zamene aku-a. Cim sam zamenio aku, bio je na proveri, el. rece da napon i dalje nije kako treba, i da treba alt. da se sredi pred zimu za svaki slucaj, ali mi nije rekao da mora odmah. Proverio sam napone opet, pre sredjivanja i kod elektricara i na self testu. Ovo su vrednosti na self testu, ali su isti bili prikazani i kod elektricara koji je sredjivao alt:
1. Na kontaktu vrednosti su oko 11.7 - 11.8, posle duze voznje kad se ohladi malo 12, nikad vise;
2. Pri verglanju, napon padne do 9 i nesto, 9.6, 9.7;
3. Kad se auto upali i ukljuce svi potrosaci, napon je 13.7 - 13.8 - 13.9, nikada nije presao 14, ni pri dodavanju gasa i
4. Nocu se primeti, da kad ukljucim grejanje, svetla trepnu, ne da oslabe, nego bas trepnu ali se primeti. I to se desavalo i posle zamene aku-a, ali se desava i posle sredjivanja alternatora.
Koje su vrednosti napona koje inace treba da budu za svaki deo iznad, i da li treba da me brine nesto posto ide zima.
Da se vratim na pricu:
Prosli utorak je auto bio kod elektricara kojeg inace macaneli zna, i svi su rekli da su dobri majstori, bla, bla, bla. Oni su navodno promenili regler i neku centralu, premerio je punjenje, kaze sad je odlicno, 14.3 - 14.4. Ja to nisam video svojim ocima jer sam bio u kolima, ali ok. Sutradan mi padne na pamet komp, i odradim self test koji pokaze apsolutno iste vrednosti kao pre elektricara koje sam iznad nabrojao

. Bukvalno iste, od brojke do brojke, a ma da se nije ni za 1 vrednost p nista promenilo. mBole je u temi sa trikovima oko board kompa napisao da alternator moze vrlo brzo da zezne i nov aku, pa me interesuje u kom smislu? Da li aku zbog loseg alternatora moze delimicno da se isprazni, ili bas da se osteti da napon ne moze da se sredi? Ili jednostavno komp ne pokazuje prave vrednosti, jer ne zelim da verujem da me je majstor slagao za stanje, vec samo da me skine s dnevnog reda, sto nije iskljuceno, jel? Izvinjavam se na dugom postu i hvala unapred na razjasnjenju

.