Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Taunus 1.6 generalka

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
DrazenNS
Poruka: 198
Član foruma od: subota, 29. avg. 2009. u 21:47h
Kontakt:

Ford Taunus 1.6 generalka

Poruka od DrazenNS » sreda, 10. dec. 2014. u 17:03h

Treba mi mala pomoc oko motora na mom Fordu. U pitanju je 1.6 kao sto pise. E sad.... Onda kada sam ga sredjivao, tj radio limariju, malo pre toga sam sredjivao i motor. Uradio sam sve sto sam mogao (obrada glave, nova bregasta, novi leteci i faksni lezajevi, obrada radilice, nove karike.... ulje...)... Puno toga osim hilznovanja (ne znam da li je pravi naziv ali ono kada se stavljaju cilindri u blok motora da se vrati na standard)... Samo sam zamenio karike i to je to. Nakon udesa mi je poceo dimiti na cepu gde se sipa ulje. Kontam da je to do karika i cilindara. E pa mene zanima sta mi je najbolje i najjeftinije ciniti. Razbusivati stubline na specijalu pa menjati klipove (ako ih je moguce uopste naci) ili ubacivati hilzne na meru klipova koji su sada i menjati karike (ako je i njih moguce naci).
Nadam se da ste me razumeli. :)

A drugo pitanje je da li mi je pametno staviti dvogrli karburator i da li bi morao menjati usisnu granu ako stavljam dvogrli karb? Momentalno mi je na kolima karb u koji ulazi voda i ima automatski cok. Plin sam do sada imao ali cu ga svakako izbaciti jer su mi atesti istekli a ne isplati mi se ubacivati drugi jer necu prelaziti ne znam kako puno kilometara (imam i zenin auto}. Tako da plin ne utice na izbor karburatora. Menjac mi je 4-stepeni.

I naravno, ako znate informativno otprilke cene karburatora, usisne, hilznovanja,karika.... Toliko i hvala unapred na pomoci. :)

Aca06

 
Poruka: 3151
Član foruma od: sreda, 22. apr. 2009. u 11:57h

Re: Ford Taunus 1.6 generalka

Poruka od Aca06 » sreda, 10. dec. 2014. u 21:02h

Finansiski ces isto proci koju god varijantu da radis oko klipova. :/ Problem oko nalazenja novih klipova neces imati jer ih imaju malte ne sve Ford prodavnice (samo je pitanje kakvog su kvaliteta) :'( . Ako razbusis blok na specijalu uz klipove u kompletu dobijas I karike :woohoo: . Ako ostavljas tvoje klipove onda kupujes hilzne (kvalitet :wtf: ) , karike (kvalitet :wtf: ) , a jos moras da vidis u kakvom su stanju tvoji klipovi :shok: . Sto se tice cena jako su velike razlike od prodavnice do prodavnice. Moj ti je savet da napravis tabelu sa delovima koji te interesuju I da pozoves nekoliko radnji da vidis cene. rulest

Ovo sto si ti uradio oko karika to se radi samo u varijanti kad hoces da prodas auto. :punnish:

U svakom slucaju ako su fabricki klipovi na tom motoru mnogo su kvalitetniji od najskupljih klipova koje ces da nadjes u prodavnici.
Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan

van
VIP
Poruka: 9046
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » četvrtak, 11. dec. 2014. u 00:26h

Двогрли карбуратор мора да иде са одговарајућом усисном граном . Продавало се на форуму по 25 евра , комбинација карбуратори и усисна грана . Мало је то теже наћи као време одмиче.
Ја би пре радио специјалу него хилзновао блок , јер ти нико не гарантује од ког материјала је та хилзна .
Прво премри компресију , да видиш какава је . Ако је добра онда промени само гумице вентила .
Ако отвараш мотор , премери стублине и види да ли је у оквиру фабричких толеранција или мора специјала да се разбушује .
Клипови ус сигурно једно 300 еврића минимум , ако су неки крштени .
Када већ растураш мотор , одради и сређивање канала у глави . Када додаш двогрли карбуратор и ел. паљење има да иде фино .

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » petak, 12. dec. 2014. u 00:54h

Ne bih smatrao velikim problemom i povodom za generalnu to što dimi na čepu. Pitanje je koliko dimi i da li dimi i iz bloka kada se raskači ventil uljnih isparenja. Treba premeriti kompresiju, ako ima dobar odnos snaga-potrošnja nema potrebe za generalnom. Kada se skine dekla dok motor radi vidi se odakle dim izlazi i to je najbitnije. Ako si primetio po stranim forumima, mnogi stavljaju oil catch tank na mesto čepa za ulje, čak i na motorima koji se voze na trkama, jer ako je motor po ostalim parametrima dobar dimljenje nije problem.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

DrazenNS
Poruka: 198
Član foruma od: subota, 29. avg. 2009. u 21:47h
Kontakt:

Poruka od DrazenNS » ponedeljak, 15. dec. 2014. u 19:45h

Hvala na pomoci.

Znaci dvogrli karb i usisna manje vise 30ak evra. Koliko okrvirno kosta el paljenje i sta sve ide uz njega?

A sto se motora tice, znaci proverim kompresiju. Generalno nisam dugo vozio forda, ali dok sam vozio, nije se moglo sedeti u kabini. Znaci strasno je. Kako izgleda ventil uljnih isparenja (jel to mislis na cep?) ? :) I kako izgleda oil catch tank?

Ako merim stubline, da li to mora da radi majstor, tj, koliko precizno mora da se meri? Kolika su odstupanja?

Ne mogu reci nista ni za potrsonju ni bilo sta drugo jer ga dugo ne vozim, a ne bih da platim registraciju pa da cekam da sredjujem. Zeleo bih maksimalno da uradim sada (naravno uz minimalne troskove) pa kada registrujem samo sednem i vozim. :)

A sto se tice krstenih i onih drugih klipova, da li ima neka preporuka za nekog odredjenog proizvodjaca?

Sve me to dovodi do jos dva pitanja. Prvo je pumpa za gorivo a drugo rezervoar. Moja pumpa za gorivo slabije radi, tj vrlo moguce da ne radi uopste. Vozio sam na plin i palio i sve i pumpa nije koristena. Mogucnost stavljanja neke elektro pumpe cisto da olaksam sebi i da ne moram da sredjujem ili popravljam pumpu. Kontam da mi je lakse kupiti drugu. A s druge strane, iz istih razloga, ni benzina nije bilo u rezervoaru nikada, tako da ne znam u kakvom je stanju. Koliko mi je opcija staviti neki plasticni (mozda cak i s pumpom na sebi) iz nekih "novijih" kola?

van
VIP
Poruka: 9046
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » ponedeljak, 15. dec. 2014. u 22:03h

5-10е је сам разводник од сијере , ако сикидаш са кола , скини и бобину , комутатор и припадајуће каблове . Ако не , бобина може од било ког аутомобила са ел. паљењем , може и до југа , комутатор исто . Ја сам имао југов комутатор и припадајући кабл , мислим да је то сам код Бориса 88 у колима .

Крштени клипови су Mahle .

Јапаници су имали ел. пумпе за карбураторе . А може и механичка пумап са неким регулатром притиска и повратним водом . Али за њу треба да се има бензин у резервоару .

Не ваља нешто са системом рециркулације уљних пара ,или карике немаш .

Пречник стублине се мери неким компаратором , а проста метода је да се стави карика на почетак , средину и крај стублине и да се премери зазор на крају карике. Ако је све у фабричким мерама и нова карика , зазор треба да је око 0.15- 0.2 мм. Мери се и зазор између карике и одговарајућег жљеба на клипу .
Виђао сам варијанте да људи купе карике за прву специјалу , ставе је стублину у стандарду и пошто је већа ,ошмирглају крајеве да зазор буде тих 0.15 мм

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 15. dec. 2014. u 22:58h

DrazenNS piše: Kako izgleda ventil uljnih isparenja (jel to mislis na cep?) ? :) I kako izgleda oil catch tank?
Sa leve strane bloka postoji jedna kutija sa koje ide crevo na usisnu granu. Ako raskačiš crevo, a zatvoriš deo prema usisnoj grani, vidiš da li dimi iz bloka ili ne.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“