Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Mondeo '97 1.8td zvekece

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Mosha
Poruka: 272
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
Kontakt:

Mondeo '97 1.8td zvekece

Poruka od Mosha » utorak, 26. maj 2015. u 12:29h

Auto pali i radi normalno. Desava se da dok radi, na svakih recimo 2-3 sekunde iz motora (bas iz motora, iz dekla odprilike) se cuje "tuk tuk" kao recimo kada metal udari o metal (ili jos preciznije, kao kad se cuje ventil ali to pomnozeno sa 10), i to bas glasno, odma posle toga zaskripi nesto na sekund i motor kao da se prigusi malcice (padnu obrtaji), i posle radi normalno 2-3 sekunde pa opet.
Ovo je iz cista mira juce poceo da radi, nisam ga mnogo testirao posto sam se uplasio da je zupcasti/spaner u kvaru (menjani pre 3 godine, presao 24000, Dayco) pa da ne zvekne motor, medjutim skinuo sam poklopac i detaljno pregledao kais i sve je super. Vrteo sam rucno radilicu polako i nigde nista ne kaci i nista se ne cuje. Skinuo sam deklo, opet vrteo rucno i jbg sta znam, sve normalno izgleda.
Ima li neko ideju sta moze da bude? Tipovao sam na kais, da je otkinuo koji zub ili se spaner olabavio pa mu je tajming poremecen ali ne, sve je pod konac. Buni me sto zaskripi odmah posle tog udarca, ja ne znam sta moze da zaskripi tako. Okacio bi snimak kako se cuje ali sam ga vec raskupusao :)

Mosha
Kontakt:

Re: Mondeo '97 1.8td zvekece

Poruka od Mosha » sreda, 27. maj 2015. u 20:21h

Motor kapitulirao. Danas sam opet resio da malo cackam da vidim zasto se cuje to lupkanje, upalio ga, radio 2-3 sekunde i ugasio se. Probao da zaverglam opet, okrenuo par puta i stao. Sad ne moze ni rucno na radilici da se okrene. Ne znam koji mu je vrag al sudbina mu je zapecacena.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21583
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 27. maj 2015. u 21:37h

ovako možemo samo da bajamo u pasulj.

istina se krije negde u dubini motora.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » sreda, 27. maj 2015. u 22:10h

Bas bedak, posebno sto je vodjeno racuna o odrzavanju, sve radnjeno na vreme i sa kvalitetnim delovima i sad ovako da zakuca iz cista mira bas bezveze. Nigde nisam nasao da je neko imao ovakvo iskustvo sa ovim motorom. Vadi se motor za koji dan pa ce sve biti jasno.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » sreda, 27. maj 2015. u 23:09h

generalno nema taj motor bagove.

Jedino što se redovno dešavalo jeste pucanje zupčastog al' to već nije problem do konstrukcije koliko do održavanja.

Ajd baš javljaj šta se desilo... nadam se da će moći da se vrati u život.
Slika

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » sreda, 27. maj 2015. u 23:28h

Da, prvo smo i proverili kaiseve, sve odlicno, zategnuti, ko novi sto se kaze. Lampica ulja se uredno gasi, skidali deklo, pun ulja odozgo. Grejaci nisu slomljeni. Nesto se slomilo unutra, ko zna sta.

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » petak, 5. jun 2015. u 15:43h

Okrenuo je leteci lezaj na radilici, gornji leteci lezajevi (prema klipu) su u fazi raspada, donji su dobri, vrlo cudno.

Slike gornjih letecih lezajeva:

Slika

Slika

I KRIVAC za sve ovo, mada u kakvom su stanju ostali bilo je samo pitanje vremena:

Slika

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » petak, 5. jun 2015. u 18:20h

slava mu.

Cenim da se ne isplati sređivati motor?
Slika

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » petak, 5. jun 2015. u 21:16h

Pa, i nije neka steta u principu. Radilica je za divno cudo dobra ali ce svejedno na obradu, novi leteci i lezeci lezajevi su nesto ispod 8k i to je to. Razmisljam se samo da li da menjam pumpu za ulje, majstor misli da je mozda ostao bez podmazivanja pa su zato lezajevi prosvirali ali ulje menjano sad skoro a i gasio je lampicu uredno, nemam pojma.

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » ponedeljak, 22. jun 2015. u 22:25h

I jubilarno sam napakovao motor danas, nisam nikad radio na autu nesto ovako veliko i ozbiljno, bio sam malo uplasen iskreno ali sve je proslo ok. Upalio je posle 5 sekundi verglanja, stavio sam malo deblji dihtung glave pa sad da li je zbog njega ili zbog drugih lezajeva ali dosta mirnije i tise radi.

Elem, sad imam problem sto izgleda da ulje ne baca nikako. Misterija je jos veca posto je pre rasklapanja, cak i sa razrokanim lezajevima gasio lampicu vec u toku verglanja i kada se izvuce merac vidi se da odmah izvuce ulje iz kartera. Sad niti vuce ulje iz kartera niti se gasi lampica (proverio sam lampicu na masi, radi), pustio sam ga da radi 2-3 sekunde pa kad sam video da ne gasi lampicu ugasio sam ga.

Citam da mozda moze da bude to sto sam vadio pumpu pa je iz nje prosuto svo ulje i sad ne moze da savlada vakuum da povuce iz kartera, provericu sutra na neki fazon da navucem ulje do nje, ako nije do toga roknucu se :)

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“