Tup udarac pri dodavanju gasa
Moderator: Dragomir
- Rih
- Poruka: 274
- Član foruma od: nedelja, 6. nov. 2011. u 10:35h
Tup udarac pri dodavanju gasa
Auto je Focus Mk 2.5 1.6TDCi 90ks.
Kada se vozi lagano 4. ili 5. brzinom, nekih 70-80-90km/h, i to po ravnom, pravom putu, pusti pa naglo i kratko doda gas, u momentu kad primi gas (tj kada auto nakon lera počinje da vuče), čuje se jedan zvuk "tk". Dolazi (najverovatnije) iz predela prednjeg levog točka, bar mi se tako čini.
Najviše se čuje kada se igra sa gasom, pušta i dodaje (naglo, ali kratko, ne do kraja). Ako se gas potapa lagano, zvuka nema.
Promenjen donji nosač motora, majstor je mislio da je on uzrok, jer je nosač propao (guma dobro ispucala), ali se zvuk (udarac) čuje i nakon zamene nosača.
Nikakvog trešenja, vibracija ili sličnih pojava nema, ni na leru, ni kada se auto vozi.
Da se razumemo, zvuk (tačnije, udarac) nije jako izražen, nije da para uši, ali se oseti.
Šta može biti uzrok?
Poluosovina? Krst poluosovine? Zglob?
Kada se vozi lagano 4. ili 5. brzinom, nekih 70-80-90km/h, i to po ravnom, pravom putu, pusti pa naglo i kratko doda gas, u momentu kad primi gas (tj kada auto nakon lera počinje da vuče), čuje se jedan zvuk "tk". Dolazi (najverovatnije) iz predela prednjeg levog točka, bar mi se tako čini.
Najviše se čuje kada se igra sa gasom, pušta i dodaje (naglo, ali kratko, ne do kraja). Ako se gas potapa lagano, zvuka nema.
Promenjen donji nosač motora, majstor je mislio da je on uzrok, jer je nosač propao (guma dobro ispucala), ali se zvuk (udarac) čuje i nakon zamene nosača.
Nikakvog trešenja, vibracija ili sličnih pojava nema, ni na leru, ni kada se auto vozi.
Da se razumemo, zvuk (tačnije, udarac) nije jako izražen, nije da para uši, ali se oseti.
Šta može biti uzrok?
Poluosovina? Krst poluosovine? Zglob?
- Ackoo
- Poruka: 121
- Član foruma od: četvrtak, 2. jun 2022. u 20:12h
Re: Tup udarac pri dodavanju gasa
Sve sto si nabrojao + nosaci...
Mozda da podignes auto,ubacis u brzinu i okreces/trzas tocak levo desno da vidis da li ce se pojaviti zvuk.
Da li se "tk,tk"(konstantno) cuje i kada namotas pun levi/desni i vozis?
Mozda da podignes auto,ubacis u brzinu i okreces/trzas tocak levo desno da vidis da li ce se pojaviti zvuk.
Da li se "tk,tk"(konstantno) cuje i kada namotas pun levi/desni i vozis?
"Ko u životu cvika, može da se slika"
-
- Poruka: 2063
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
Zategni centralne srafove na tockovima
-
- Poruka: 257
- Član foruma od: četvrtak, 8. dec. 2022. u 22:03h
To se čuje, ponekad, kad žena vozi. Ja to povezujem sa kvačilom. Tako mi se čini.
Promeni brzinu i naglo dodaje gas.
Promeni brzinu i naglo dodaje gas.
Ford Fiesta Trend 1.25, 2011. godište. BRC plin.
- Stefan_93
- Poruka: 1521
- Član foruma od: petak, 15. apr. 2016. u 23:15h
Taj isti zvuk imam i ja, tiho se cuje ali je prisutan.
I nakon zamene seta kvacila i dalje je tu, i promenjeni svi nosaci takodje.
Nije iritantno ali zna da zasmeta...samo je kod mene c max u pitanju, isto 1.6 tdci.
Послато са SM-A546B помоћу Тапатока
I nakon zamene seta kvacila i dalje je tu, i promenjeni svi nosaci takodje.
Nije iritantno ali zna da zasmeta...samo je kod mene c max u pitanju, isto 1.6 tdci.
Послато са SM-A546B помоћу Тапатока
- Rih
Nosači juče prekontrolisani, jedan (donji) zamenjen....mislim da nije do njih
Poslednja rečenica- pretpostavljam da sumnjaš na homo-zglob. On (kad je neispravan) krca, a ovde se čuje samo jedan "tk" (tup udarac) u momentu kada auto počinje da vuče iz lera
To je onaj šraf između brezona? To mi nije palo na pamet, uradiću.
- Ackoo
- Poruka: 121
- Član foruma od: četvrtak, 2. jun 2022. u 20:12h
Tesko je ustanoviti tacno sta stvara "tk" (ovako na gluvo,preko foruma), ali mozes da krenes od negde da pokusas da nateras izvor zvuka da proizvede "tk" pa da ustanovis da li je spoljni/unutrasnji zglob,kvacilo,nosac,trap...itd. Zbog toga sam mislio da krenes od neke osnove pa na dalje, kada proizvedes zvuk lako ces oslusnuti odakle dolazi i onda ce se dosta suziti izbor.
"Ko u životu cvika, može da se slika"
- milutin
- Poruka: 155
- Član foruma od: ponedeljak, 16. avg. 2010. u 15:01h
Trap je sigurno, imao sam taj zvuk doduse na mondeu. Skoro sam menjao kraj letve, solje amortizera, prednje amortizere i dva silen bloka. Zvuka vise nema e sad sta je bio uzrok od svega nabrojanog nemam pojma. Al tu negde trazi problem.
- Rih
Amotrizeri su zamenjeni prošle godine, šolje nisu, i ja sam prvo na njih (tj, nju, levu) tipovao. Al majstor kaže da ne bi trebalo da je ona (a ja i dalje mislim da ona može biti uzrok, ili nešto oko poluosovine)
Silen-blokovi pregledani, trebalo bi da su ok.
- sipov
- Poruka: 234
- Član foruma od: četvrtak, 24. jun 2021. u 03:58h
Kod mene je to bilo,znaci pri dodavanju gasa (tk)i pustanju gasa tk,pokusavao sam na magistrali idem nekih 60kmh izbacim iz brzine i naglo stišćem kocnicu da vidim hoce li biti tog zvuka i nema, ma sta god radio i na forumu sam od jednog clana dobio savet da dotegnem centralni šraf i stvarno rešio problem a zaboravio sam napisati da sam prvo menjao i donji nosac koji mi je na oko bio dobar i gornji levi koji je bio pustio ulje i nije bilo do nosača,znaci dotegao centralni šraf ali imam problem što mi to drži neko vreme i šraf popusti,ne znam šta dalje...Rih piše: ↑petak, 21. jul 2023. u 19:43hAmotrizeri su zamenjeni prošle godine, šolje nisu, i ja sam prvo na njih (tj, nju, levu) tipovao. Al majstor kaže da ne bi trebalo da je ona (a ja i dalje mislim da ona može biti uzrok, ili nešto oko poluosovine)
-
- Poruka: 2063
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt: