Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

kada i kako resetovati ECU

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Odgovori
dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

kada i kako resetovati ECU

Poruka od dimges » ponedeljak, 25. okt. 2010. u 09:55h

Ovo problematika se provlaci posvuda. mene konkretno zanima ECU od 1.3/37kW fieste i Ka od 1996g. Pre 14meseci sam odneo auto kod elektronicara, koji je reprogramirao ECU i usput mi napomenuo da ovaj ECU ne trpi cesta resetovanja, navodno da ako se resetuje vishe od 14 puta (vadjenje kleme) moze se desiti da ECU pocne da brlja, t.j. da daje komande i IACV-u i TPS-u, tzv softverski konflikt ??. On je tada tvrdio da je kod mene klema vadjena cak 70 puta, nisam prvi vlasnik.
S druge strane ranije sam imao pezo 106-cu monopoint, kod koga sam kod bilo kakvog zahvata, bez obzira dali akomulator smeta, vadio klemu... n.pr. promena svecica, sijalica....kad smo ugradjivali plin, plinar je cak ubacio i resetovanje kod svakog davanja kontakta, ugradio neki Rele...
Shvatam da nisu uopste slicni ECU od monopointa i multipointa, da kod multipointa treba izbegavati resetovanje ( mada ni levu sijalicu nemozesh kod fieste da zamenish bez vadjenja akomulatora ili usisnog creva i odstekas MAF i YAT..
..konkretno, precizirao bi pitanje:
bio je u jednoj temi post da ako neki Senzor koji ocitava neki spoljasni impuls i daje INPUT ECU jedinici, u slucaji da taj senzor otkaze ili bude izvadjen, ECU daje neku srednju vrednost. Izuzetak od ovoga je TPS (Throttle Position Sensor ). Dilema mi je dali nakon promene TPS-a ( inache sad mi je sve dobro, da kucnem u drvo), da resetujem ECU ili da ostavim to za drugu priliku, kad budem menjao neki senzor ili cistio MAF i YAT senzor ??..Dali ako se ne resetuje, ECU nece da prepozna novi ili ocisceni senzor ili mu za to samo treba vishe vremena ... ?? .. mislim da u knjizi pishe da kad menjash Akumulator, treba da vozish najmanje 10km da ECU prepozna senzore..

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Re: kada i kako resetovati ECU

Poruka od van » utorak, 26. okt. 2010. u 15:32h

SAmo mu treba vise vremena da se adaptira na podatke ...

CougarXR
Poruka: 240
Član foruma od: sreda, 14. okt. 2009. u 15:31h

Poruka od CougarXR » utorak, 26. okt. 2010. u 18:30h

Kad resetujes ECU vratio si ga na fabricka setovanja ili drugim recima ECU u tom momentu ne poznaje potreban rezim rada motora, senzora, menjaca itd.... U proseku je potrebno 60km voznje da bi ECU "naucio" kako da se ponasa... u toku ucenja vozilo ce se ponasati prosto receno malko drugacije... servo ce biti krut, menjac takodje, ubrzavanje i kocenje nece biti 100% kako si navikao itd...

Na primer ECU vrsi adaptaciju uslovima eksploatacije putem vremena... recimo mapa ubrizgavanja se prilagodjava (short & long term fuel trim)... banalan primer bi bio promena filtera za vazduh... ja obavezno nakon malog (promena svih tecnosti i filtera) ili bilo kakvog servisa koji ukljucuje elemente koje nadzire ECU uradim reset kako bi ECU uzeo u obzir promene u mapi obzirom da ima cistiji filter koji rezultuje boljim protokom vazduha pa samim tim ni odnos vazduh gorivo nije vise isti... ili bilo koju drugu promenu do koje je doslo...
boost is automotive equivalent of cocaine

dimges

Poruka od dimges » utorak, 26. okt. 2010. u 19:36h

CougarXR piše:Kad resetujes ECU vratio si ga na fabricka setovanja ili drugim recima ECU u tom momentu ne poznaje potreban rezim rada motora, senzora, menjaca itd.... U proseku je potrebno 60km voznje da bi ECU "naucio" kako da se ponasa... u toku ucenja vozilo ce se ponasati prosto receno malko drugacije... servo ce biti krut, menjac takodje, ubrzavanje i kocenje nece biti 100% kako si navikao itd...

Na primer ECU vrsi adaptaciju uslovima eksploatacije putem vremena... recimo mapa ubrizgavanja se prilagodjava (short & long term fuel trim)... banalan primer bi bio promena filtera za vazduh... ja obavezno nakon malog (promena svih tecnosti i filtera) ili bilo kakvog servisa koji ukljucuje elemente koje nadzire ECU uradim reset kako bi ECU uzeo u obzir promene u mapi obzirom da ima cistiji filter koji rezultuje boljim protokom vazduha pa samim tim ni odnos vazduh gorivo nije vise isti... ili bilo koju drugu promenu do koje je doslo...
.. ovo sam želeo da mi drugi potvrde... i ja sam primetio da ima puno faktora koji utiču, posebno kod manjih i slabijih auta (fiesta sa 37kW + servovolan), vrsta svečica,ulja,za benzin da ne pričam, možda i otpor servovolana -vrsta PK kaiša (sad imam onaj gatorback)... čak i šara guma na pogonskim točkovima utiče kod mene, pre 5 godina dao mi jedan Savine polovne gume, nisam mogao u V-u da ubacim; vratim mu ja to odma i uzmem solidne polovne Michelin MXT, u odnosu na Savine auto prosto leteo, kao da je nafiksan za trke.. prošle godine kupim 2 nove Matador iz bezbednosnih razloga, MXT su 13g stare, ali ipak su bile daleko bolje, samo što sada nemogu da nađem po pristupnim cenama takve šare, Bridgeston je jako skup.. e kod većih, snažnijih auta se ovi negativni faktori verovatno odrazuju na potrošnju ??
.

CougarXR
Poruka: 240
Član foruma od: sreda, 14. okt. 2009. u 15:31h

Poruka od CougarXR » sreda, 27. okt. 2010. u 13:47h

Navedeni faktori uticu na normalan rad svakog auta bez obzira da li je nov/star, jak/slab... jednostavno zaprljan filter, lose gorivo, ulje ne promenjeno zadnjih 20-30.000 :D , ne regliran trap, ne balansirani tockovi... itd. itd. uticu na potrosnju i generalno na vek vozila, sve vuce svoje posledice...
boost is automotive equivalent of cocaine

japanac
Poruka: 232
Član foruma od: četvrtak, 2. dec. 2010. u 20:46h

Poruka od japanac » ponedeljak, 4. feb. 2013. u 12:42h

A kako se tacno radi reset ECU,ja ne nadjoh nigde na forumu neko uputstvo,sta se tacno dobija resetom...

Djole
Master of Tanjirača
Master of Tanjirača
Poruka: 4940
Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h

Poruka od Djole » utorak, 5. feb. 2013. u 12:06h

skines + klemu na pola sata bice dovoljno...neko je gore vec rekao,racunar kad ostane duze bez struje izgubi podesavanja i "uci" ih ponovo dok ga vozis u raznim stilovima voznje...resetovanjem mogu i neke greske da se obrisu u koliko postoje...
:ford2: Mondeo MK3, Ghia X - TDCi - 96KW viewtopic.php?f=6&t=19766&start=125

dimges

Poruka od dimges » nedelja, 20. sep. 2015. u 14:14h

Djole89 piše:skines + klemu na pola sata bice dovoljno...neko je gore vec rekao,racunar kad ostane duze bez struje izgubi podesavanja i "uci" ih ponovo dok ga vozis u raznim stilovima voznje...resetovanjem mogu i neke greske da se obrisu u koliko postoje...
kod mene u knjizi čak piše na 61 strani:
Benzinmotoren
Diese Motoren benotigen nacg dem Wieder-anklemmen der batterie eine gewisse Fahrzeit ( c.a. 8km) fur die Neuprogrammierung des Moduls.
Wahrend dieser Zeit konnen Unregelmasig-keiten im Motorlauf auftreten dies is aber unbedenklih

.. kad sam menjao 2008 fabrički akomulator, stvarno je trebalo da prođe jedno 8km da motor počne normalno da ubrzava ... e sada u julu sam menjao drugi akomulator, nije bilo toga, odmah je sve isto... ali ima već 3 godine kako vozim sa odštekanim SPEEDO senzorom...

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 21. sep. 2015. u 04:28h

CougarXR piše:.. servo ce biti krut, menjac takodje, ... kocenje nece biti 100% kako si navikao itd....
Možda na nekom autu starom par godina, ali sigurno ne na Fiesti staroj 20 gde na rad svih tih stvari ne utiče ECU... Teorija ne važi za svaki auto.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“