Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Vuče u levo i posle reglaže

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
Odgovori
Pandur
Poruka: 198
Član foruma od: petak, 5. jul 2013. u 18:14h

Vuče u levo i posle reglaže

Poruka od Pandur » sreda, 10. jul 2013. u 20:15h

Ovih dana sam bas prelazio velike kilometraze,i osetim da mi auto polako pocinje da vuce u levo,veoma malo ali primetno Auto je ESKORT 6 1.6,'98god....gume sve 4 letnje,185/60/15,presle jaaako malo ,manje od 10 000km,i odem na pregled trapa,kod dobrog prijatelja koji ima 25 godina iskustva sa trapovima,ali i isto toliko mu je star i aparat za centriranje trapova,ako ne i stariji :D :D i licno se uverim da je jedan silen blok tek tek poceo malo da popusta,nema lufta ali guma je polako pocela da ispada iz lezista,i kaze majstor ovo jos nije kvar,ali ce crci uskoro,pa do kraja godine da imam u vidu da to zamenim....ja ne cekam ni sekunde,odem i kupim kvalitetnu celu viljusku i zameni mi drugar,uradi optiku,auto ISTO KAO I PRE ,vuce u levo,sada cak mozda i jace nego pre zamene viljuske.kaze mi da vozim dan dva da se 'razgazi'' guma od silena,pa ce opet da ga odradi....i odradi ga on opet posle dva dana,i opet vuce u levo,zameni mi sve moguce gume,prednje stavi nazad,zadnje napred,levu zameni za desnu,desnu za levu,ma show :) ,i auto svaki put vuce u stranu....Da li je moguce da je aparat za stelovanje optike zbog starosti jednostavno nije u stanju da odradi pravilno optiku na auto duplo novijem od samog aparata? taj aparat nema ni stelovanje uglova,ma nista, samo polozaj tockova dovede u nulu i gotova optika....ne dobijem papir kakav je rastelovan trap bio kad sam usao u servis,kakav je trap kad je izasao iz servisa,ma nista,kao pre 30 godina sto se radilo,ja se iznenadio iskreno.. GLAVNO PITANJE,da li je aparat za stelovanje trapa proizveden tako davno U STANJU da pravilno uradi optiku centriranje trapa da mi auto ide pravo,ili da odem negde gde imaju savremenije masine za centriranje trapa?????

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Re: Novi problem

Poruka od BojanM » sreda, 10. jul 2013. u 21:34h

Moje laičko mišljenje je da iskustvo operatera može da unapredi 1000% preciznost mašine na kojoj se radi, odnosno da neiskustvo može da 100% umanji preciznost i najpreciznije mašine. Dobri majstori umeju da urade osnovnu optiku i "na kanap", nekmoli bilo kakvim mašinama, pogotovo mašinama sa kojima svaki dan rade i koje poznaju u dušu.

Da me ne shvatiš pogrešno, pokušaj naravno na još nekom mestu da prekontrolišeš, ali u opštem slučaju mislim da starost mašine i "novost" vozila ne bi trebali da igraju ulogu u kvalitetu reglaže. Podrazumeva se da je opšti slučaj da je mašina dobra a da trap (posle svih nastojanja da se otkloni greška) nema neku skrivenu manu koja se manifestuje kroz to vučenje u levo.

P.S. Razmisli šta bilo kome kaže naslov teme "novi problem"... teoretski bi SVAKA tema u ovom delu foruma mogla da se zove tako. Hajde potrudi se idući put pa nazovi temu kako treba, a ja ću ti popraviti naslov ovog puta.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Pandur

Re: Vuče u levo i posle reglaže

Poruka od Pandur » sreda, 10. jul 2013. u 22:36h

trap je ispregledan do najsitnijeg detalja,njegove reci su bile da je trap ''utegnut k'o puska'' :) ,naravno,pregledao ga je pre nego sto je radio centriranje trapa... medjutim,i drugar je pre mesec dana na staroj opel suzi isto kod njega radio optiku nakon menjanja delova u trapu,i potpuno isto mu se desava,vuce mu auto u levo,a promenio je ceo celcati trap na ''suzi''..posle brojnih reklamacija,i odlazaka na ponovno centriranje,isto mu vuce u levo,,,pocinjem da mislim da mu se cela masina malo ''pomerila'' da centrira trapove u levo...cak stavise,on na mom eskortu volan podesi da stoji idealno pravo, a kada vozim auto na ravnom putu i pustim volan,on sam krece da se naginje pomalo u levo,i kad drzim volan rukama,i nateram auto da ide pravo,volan tada stoji malo u levo nagnut.kad ispravim volan u idealno prav polozaj,auto pocne da ide u desnu stranu....tu mi nesto govori da sve nije nacentrirano kako treba zbog njegove masine,jer volan mora stojati pravo kada auto ide pravo.... imam i starog eskorta iz 1987-e godine, znam kako se on ponasa,na istim putevima vozim oba auta,stari eskort NIGDE ne vuce ni najmanje,volan stoji idealno pravo,a kod novijeg eskorta to nije slucaj....medjutim,stari eskort mi je centriran na najsavremenijoj masini,nesto su pominjali majstori neku 3d projekciju trapa i sl,preciznost stvarno ekstra.... mozda da oteram novijeg eskorta na tu novu masinu,tu dobijem na papiru sve moguce ulazne mere i uglove vozila trapa,cim udje u servis,i dobijem iste mere na papiru kad izadjem odatle,da se vidi sta je radjeno....jesu najskuplji u gradu,ali ako mi rese problem,bice super.... Za naslov teme,ok,pokusacu da budem malo detaljniji u opisu problema,nov sam sa ovim forumima,pa mi ne idu bas ta pravila od ruke :( :(

knez91

 
Poruka: 2311
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » četvrtak, 11. jul 2013. u 09:20h

Mogu biti i gume. Ne iskljucij to i ako su presle samo 10k km.
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

pelepop
Poruka: 159
Član foruma od: petak, 9. nov. 2012. u 12:51h

Poruka od pelepop » četvrtak, 11. jul 2013. u 09:50h

Cisto sumnjam ako kaze da je prebacivao gume sa leve na desnu stranu.
Ne bi valjda onda vukao stalno u levo.

p.s Moj savet, promeni majstora, tj. spravu za reglažu.
Kom opanci tom i džeri.

Pandur

Poruka od Pandur » četvrtak, 11. jul 2013. u 12:23h

tako sam i mislio,jest da mi je drugar,ali posao je posao,a ja nisam zadovoljan,otici cu tamo gde imaju najsavremeniju masinu,na isto mesto gde su pre 2 godine nacentrirali mog eskorta starog 20 i kusur godina,posle 20 000 predjenih kilometara stari eskort se ponase kao da je juce centriran trap :D ,nigde ne vuce,ide pravo,volan stoji pravo,sa njim sam prezadovoljan....jeste centriranje tamom najskuplje u gradu,ali necu zaliti ako mi novijeg eskorta naprave kako treba....hvala na savetima thumbsuph

pelepop
Poruka: 159
Član foruma od: petak, 9. nov. 2012. u 12:51h

Poruka od pelepop » četvrtak, 11. jul 2013. u 12:37h

Javni sta si odradio. thumbsuph
Kom opanci tom i džeri.

veljo_81
Trovač foruma!
Poruka: 1399
Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h

Poruka od veljo_81 » četvrtak, 11. jul 2013. u 21:11h

To svaki iole majstor napravi i bez masine, meni je dva puta radio lik kod kojeg sam kupovao gume, spuromjerom, naravno ja ne vjerujem u to i oba puta odem na geoliner i sve u zelenom

Pandur

Poruka od Pandur » ponedeljak, 22. jul 2013. u 19:54h

evo update na temu....tek danas sam dospeo da preko dana oteram auto na najbolju masinu u gradu za centriranje trapa,i rezultat je-onaj prvi majstor ima masinu iz praistorije koja ne moze na nacentrira trap kako treba na novijim vozilima....uradili su mi centriranje trapa na ovoj novoj masini,auto se odlicno ponasa,ne vuce nigde,volan stoji pravo,ma sve ok...evo i slike kako izgleda kada se odradi centriranje trapa,sve ulazne i izlazne mere odstampane, i dobio sam garanciju 20 000km zbog maximalno utegnutog trapa.....

Slika

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 22. jul 2013. u 19:59h

ma nije to do masine samo da znas..

Pandur

Poruka od Pandur » ponedeljak, 22. jul 2013. u 20:11h

ipak mislim da jeste do njegove stare dotrajale masine....drugar je pre mene isao kod njega,i posle optike je i njegov auto vukao u levo,ja odem na optiku,posle auto vuce u levo,burazera posaljem pre par dana namerno kod istog lika da odradi optiku jer je majstor menjao gume balans stangle i kugle na bratovom autu,i OPET i burazerov auto posle optike vuce u levo....sad cemo sa ovim papirima da mu pokazemo mere koje su bile odstampane na novoj masini kao ulazne mere kad je auto usao u servis,da taj majstor vidi da njegova masina nije dobro nacentrirala trap,znaci sve se vidi na papiru.....i trazicemo sva trojica povracaj novca od prvog majstora...ne zbog novca,nego iz principa....moj auto je na tom 3d centriranju bio toooliko u crvenom da me muka uhvatila kad sam video,a te mere su bilo ok onom prvom majstoru,njemu je masina stvarno pokazivala na monitoru sve da je na nulu....znaci ili stara ili rastelovana pokvarena masina......sa kojom ne treba da radi.....i unistava ljudima gume.....

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » ponedeljak, 22. jul 2013. u 20:23h

Možda je majstor
Spoiler
Show
Slika
:D
Slika

Pandur

Poruka od Pandur » ponedeljak, 22. jul 2013. u 20:27h

pa kako moze biti majstor kad njemu stvarno na masini pokaze da je sve na nulu,licno sam video to....ostaje samo masina....a majstor ima godina iskustva skoro koliko je i masina stara,nije do njega.....na dobrom je glasu bio 30 godina u Zrenjaninu,mozda mu masina posustaje u zadnje vreme a on to ne konta.....

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2786
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » ponedeljak, 22. jul 2013. u 22:37h

Ovaj Tottijev majstor vuče u desno. mrgreen
Slika Slika

senatorkv
Poruka: 158
Član foruma od: ponedeljak, 30. apr. 2012. u 23:42h

Poruka od senatorkv » utorak, 23. jul 2013. u 21:43h

Evo ti moja merenja sa zadnje reglaze.

Slika

Napominjem da je trap komplet sredjen, da su nove gume u pitanju, a da auto i dalje vuce u levo. Samo jedno mi pada na pamet- neodgovarajuca velicina guma. Koliko sam ja mogao da zapazim dok je majstor radio reglazu, program nudi velicine pneumatika gde je 65 profil na 14" felni najveci, dok ja imam 175/70/14 a to nigde nema ponudjeno, pa onda radi po nekim drugim merama. Nicega drugog ne mogu da se setim. Kada sam ga kupio na balonima je isao pravo kao strela. Posle prve zamena pneumatika konstantno vuce u levo. Menjao sam tri seta guma i dva majstora i nista. Uvek vuce u levo.
Si vis pacem, para bellum!

Pandur

Poruka od Pandur » utorak, 23. jul 2013. u 22:34h

uh,ne znam sta da kazem za tvoj primer... jer sve mere deluju na mestu....ja sam moje sredio,auto se lepo ponasa i ne vuce vise u levo,a imam ogromne gume i felne za taj auto,najvece koje proizvodjac predvidja za moj auto,i ipak se eto ispostavilo da je kod mene bila pogresno uradjena optika kod prvog majstora....3d optika mi je resila problem...e sad,ako je majstor veoma iskusan,moze da ti ucentrira trap da namerno ''ide'' malcice u desno,tek malo da ne trosi gume,a da ti resi problem vucenja u levo,to sam cuo pricu medju majstorima,dok se meni radila optika,dok sam cekao da zavrse.... inace moj auto nikada nije udaran,cak ni ogreban,a cuo sam da ako je auto udaran,pa su mu ''izvlacili'' trap na meru,da postoji sansa da ga ne izvuku idealno kako je ranije bio,i da se takav auto nikada nece ucentrirati da ide pravo.... ko zna sta je sa tvojim autom bilo pre nego sto je dosao u tvoje ruke....

veljo_81
Trovač foruma!
Poruka: 1399
Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h

Poruka od veljo_81 » sreda, 24. jul 2013. u 06:30h

to se vidi na dijagonalama, prije radjena spura trebalo bi provjeriti dijagonale ali to niko ne radi osim ako ne trazis sam

senatorkv
Poruka: 158
Član foruma od: ponedeljak, 30. apr. 2012. u 23:42h

Poruka od senatorkv » sreda, 24. jul 2013. u 08:39h

Ne znam da li je udaran ili nije, ali kada sam ga kupio, isao je pravo ko strela. Znaci, moguce je pravilno nacentrirati trap. Vec po prvoj zameni guma i provj reglazi, javlja se problem koji i dalje nastavlja da traje. Sto se cukanja tice, prethodni vlasnik mi je naglasio da je auto bio zakacen kod zadnjih desnih vrata, sto se i vidi jer su nevesto prefarbana, ali moj mehanicar je sve proverio i kaze da je auto u milimetar na mestu i da je u pitanju bilo povrsinsko ostecenje, kao sto je potvrdio i trapadzija.
E sad, mene je neki lik prosle godine zakucao odpozadi audijem A4, i to nimalo nezno, ali spasla me je kuka. Koliko me je jako udario, probio je svoj branik i hladnjak, a tablica mu je ostala obmotana oko moje kuke. Sad, mislim da udarac nije mogao da izbaci auto iz ose jer je lik klepio u kuku, koja ipak nije tako jako pricvrscena na sasiju i koja se blago savila u levu stranu?
Si vis pacem, para bellum!

Pandur

Poruka od Pandur » sreda, 24. jul 2013. u 08:54h

to 3d merenje moze da ti izmeri da li ti je CEO auto u osi kako treba....primer,pre par godina sam odvalio moj rezervni auto ,eskort 4 iz1987-e godine,pomerio sam mu trap tako jako da je jedan tocak gledao 3 cm u levo dok je drugi stajao pravo,isao sam na tegljenje trapa,pa na optiku....na optici sam objasnio sta je bilo i da obrate posebnu paznju,skenirali auto,nakacili uredjaji i rekli idi kupi gajbu piva majstoru koji je teglio trap.....uradio ga je tako dobro,vratio ga je na identicno fabricku meru,u optici nisu imali sta da rade!!!! :) mozda da se oslonis na iskustvo majstora da ti ''na svoju ruku'' malo nasteluje trap da bude van ose,da malo cilja u desno,tek toliko da pobije to vucenje u levo..(ja sam imao takav slucaj pre mnoooogo godi dok sam vozio ficu),tada sam udario u bankinu,malom brzinom ali se fici malo pomerio trap....nije bilo sanse da imam pare za drugi auto,i ja kazem liku sto radi na centriranju,on vidi da je levi tocak pomeren,ako se secam,donja strana gume je ''vukla'' prema unutra,on mi namesti tocak nekako da je golim okom moglo da se vidi da ne stoji pravo....a auto je isao pravo i NIJE trosio gume....ne razumem kako,ja sam pandur :D :D :D bitno da je namestio...njegovo iskustvo i volja su pomogli....siguran sam da kad bi detaljno objasnio situaciju,pravi majstor bi na neko svoje iskustvo mogao da ti uradi trap....mozda nece biti sve u zelenom,ali nece da vuce i trosi gume....ko zna....dok ne probas,neces znati...

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » sreda, 24. jul 2013. u 18:26h

Није ти једнак нагиб точкова , зато и једе једну страну гума брже него другу . Или нешто није уреду са силент блоковима , или су померени ослонци.
Нису ти ни затури точкова једнаки , што говори да ти точкови нису оси која је нормална на правац кретања . Затури ти нису у фабричким спецификацијама, тако да тај ауто губи склоност да држи правац .
Нови мајстори су ти више отворили правац точкова него што је то урадио стари мајстор . Једина његова грешка је то што ти волан није стаја идеално , право , мада је то било неприметно .
Све у свему није ти трап уопште у сређен како треба , што се тиче позиције точкова
Poslednja izmena: van, na dan sreda, 24. jul 2013. u 18:36h. Ukupno izmenjeno 1 put.

Pandur

Poruka od Pandur » sreda, 24. jul 2013. u 18:32h

van ne znam kome je upucen tvoj post,ako je kojem slucajem meni upucen,ja sam napisao da sam moj problem resio radjenjem 3d optike.....i auto ne vuce i ponasa se lepo,cak se lakse i volan mota..... :D

van
VIP

Poruka od van » sreda, 24. jul 2013. u 18:40h

Да, теби је упућен.
То што ти не вуче ни на једну страну не значи да је добро. Брзо може да повуче поново .
Тај ауто се не понаша у вожњи онако како је фабрика хтела да буде .
Која је то разлика и да ли то теби смета , то је друго питање .

Pandur

Poruka od Pandur » sreda, 24. jul 2013. u 18:55h

van da li si ovu sliku gledao???

http://www.dodaj.rs/?2a/9F/139MfyIL/optika.png

ako jesi,na auto je nova viljuska tek stavljena,a ostatak trapa pregledan i zbog izuzetno utegnutog trapa sam od firme dobio garanciju 20 000 km ,sto govori da su sigurni da mi sledeceih 20 000km trap nece praviti nikakav problem....ja mislim da su mere ok,jer je sve bilo u zelenom kad je zavrsena optika...auto se ponasa dobro i prethodni problem je nestao auto ne vuce i imam papir koji kaze da ako se bilo sta desi opet,imam garanciju 20000 km, i o njihovom trosku ce mi resiti problem.....

van
VIP

Poruka od van » sreda, 24. jul 2013. u 19:46h

Да .
Caster је затур точка ,тј. може се схватити као нагиб виљушке на бициклу. Испод фабричког минимума је . Како је он дефинисан положајем коша и положајем доње кугле , претпостављам да се кош није померио :blink: , онда се кугла тј. виљушка померила назад . Ако није нешто криво онда је сажвакан силент блок . Тако каже папир .
Camber je nагиб точкова . Ту се јасно види да је разлика безмало 1 степен , што се лепо види и голим оком . Исти принцип важи као и оно претходно , з могућност да ново уграђена виљушка који мм је различите дужине од друге . Такав ауто неједнако лежи у левој и десној кривини , и неједнако једе точкове јер једна стран гуме је притиснутија на једном точку , а мање притиснута на другом . Разлика ће се видити после 20 000 -30 000 хилада км , можда и више , зависи од квалитета гума .
То је оно што ја могу да дедукционо закључим на основу тог папира .
Да ли ће се оно што сам рекао и манифестовати , то само Бог зна , а време ће показати .

Pandur

Poruka od Pandur » sreda, 24. jul 2013. u 20:18h

ok,hvala na objasnjenju,te gume nisam ni predvideo da vozim duze od 15000,posle se prodaju kao polovne ,a dobijen novac za 4 polovne gume ulazem u 4 nove,tako uvek radim,i uvek vozim sa novim gumama uz minimalno ulaganje.... mada.meni se auto super ponasa,i mislim da nece trositi gume,merim ja sare 2 puta godisnje i gledam potrosenost,tj dubinu sare na vise mesta,preciznost merenja je 0,1mm tako da cim krenu nejednako da se trrose,ja cu to znati :)

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“