Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Focus CMax iritirajući zvuk u prednjem trapu

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
juzer034
Poruka: 99
Član foruma od: petak, 29. nov. 2019. u 16:34h

Focus CMax iritirajući zvuk u prednjem trapu

Poruka od juzer034 » nedelja, 2. mar. 2025. u 14:05h

Pozdrav, forumaši.
Imam jedan problem,za koji bi neko rekao i da nije, ali hajde. Naime, na autu iz naslova mi se pojavio čudan zvuk iz prednjeg trapa, suvozačeva strana. Zvuk je prisutan samo na niskim spoljnim temperaturama. Zvuk se pojavljuje kada se prolazi preko većih neravnina, mislim da se pojavljuje kada amortizer ide na dole. Zvuk je kao da nešto pukne ili klank, otprilike. Nema nikakvih luftova nigde, promenjena jabučica točka, nije bila za zamenu, kao i oba stabilizatora koji, ruku na srce, nikad nisu menjani i bili su za zamenu. Bio kod dvojice najboljih trapadžija u KG, niko ništa sigurno, sve utegnuto maksimalno. Kažu, vozi dok ne počne da lupa stalno, auto je bezbedan. E sad, ono što mene interesuje je da li gumice balans štangle mogu da daju takve simptome, obzirom da njih nisam menjao, a kažu da su dobre. Ako nisu one, ne preostaje mi ništa drugo nego da krenem da oprugama, amortizerima ili šoljama. Jedino što mi pada na pamet je da se negde neka guma stegne na zimi, pa ima oteženo kretenje ,ili kasni, napne se, pa se naglo vrati. Mislim na neki od silena na ramenu, koji ne pokazuju luft na štangli,ali pri kretanju ima problema. Ovo je izraženije kada je volan namotan, u kombinaciji sa radom ogibljenja, tipa kada izlazim u rikverc iz dvorišta, volan namotan u desno, ima prevoj i na njemu se čuje to klank, jednom, i to ponekad. Čim grane proleće, sve nestaje, do kasne jeseni i nižih temperatura od 5 stepeni. Ima li nekakvih iskustava ili predloga, otelio sam se čitajući naše i strane forume i ništa kršteno ne mogu da zaključim. Hvala svima i pozdrav iz KG.
:beer:
Da se zna ko trese šljive, a ko čeka u potoku.

acadimke
Poruka: 1707
Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
Kontakt:

Re: Focus CMax iritirajući zvuk u prednjem trapu

Poruka od acadimke » nedelja, 2. mar. 2025. u 15:02h

Imam isti problem, kada je temperatura bila oko nule čuje se na lezecim policajcima, pogotovo kada točak silazi npr sa ležećeg.
Slučajno sam otkrio da se zvuk pojavljuje i kad podižem prednji točak, malo pre nego što se točak podigne od zemlje čuje se da pukne jednom i to je to.
Podizao sam auto 5-6 puta tako i mislim da je zvuk iz silena viljuške.
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001

milosh_bg
Poruka: 144
Član foruma od: petak, 29. nov. 2024. u 21:34h

Poruka od milosh_bg » nedelja, 2. mar. 2025. u 15:25h

Delovi guma/metal kad je hladno hoce da skripe pa i da pucaju ( slican zvuk ). Jbga, sve su to vozila ~10 godina stara i generalno svi ti guma/metal delovi su za zamenu nikad nisu menjani. Solja amortizera na izvlacenje tj kad tocak i amortizer idu dole nece da lupa, lupa kad tocak i amortizer idu gore. Mogu biti gumice balans stangle ili prosto neki silen blok na viljusci.

juzer034

Poruka od juzer034 » nedelja, 2. mar. 2025. u 17:46h

Zanimljivo je to da kad vreme ode u plus, sve nestaje do oktobra. Tako da mi je, sad,vreme da rešim ili da čekam. Ramena su menjana pre 5 godina, oba u isto vreme,moguće je da je neki silen popustio. Od trapa, samo gumice balans štangle nikad nisu menjane. Mogu li one da klaparaju ili samo škripe kad odu. Da bi ih proverio, oba točka u vazduh, raskačim stabilizatore i probam štanglom ili ručno, ili može i iz kanala na zemlji bez podizanja?
Ako je do njih, neka preporuka- proizvođač, aftermarket, naravno. Ima ih milion, valja izabrati.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21535
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » nedelja, 2. mar. 2025. u 17:57h

Zvuk pucanja iliti klank, direktno usmerava na oprugu koja je ili pukla ili u nekoj poziciji kad se namota volan se ne rotira u samoj šolji i onda napravi taj klank zvuk kada sila bude toliko velika da se opruga sama namesti.

U prevodu, opruga ili neki problem sa šoljom amortizera, posebno što je problem izraženiji kad je volan namotan.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

juzer034

Poruka od juzer034 » nedelja, 2. mar. 2025. u 18:06h

Hvala na odgovorima. Znači, sa trapadžije da se preorijentišem na mehaničara, pošto mi nisu pomogli, moram kod druge vrste majstora. Nisam tolika bitanga da dođem kod majstora i kažem da pretpostavljam da je to i to.

acadimke
Kontakt:

Poruka od acadimke » nedelja, 2. mar. 2025. u 18:10h

Da je opruga pukla ili šolja amortizera problem ne bi nestao tokom letnjeg perioda, mada sve je moguće.

juzer034

Poruka od juzer034 » nedelja, 2. mar. 2025. u 18:47h

I to mi je padalo na pamet,ali nemam iskustva. Nije mi ni problem da zamenim rame,ili da ga odmesem kod Tejovića da mi zameni samo jedan od silena,ali dijagnostika je problematična,do Boga! Kad majstori koji se bave time ne mogu da budu sigurni,šta ću ja smrtnik. Zapravo, mislim da je problem da neće da gube vreme.

sarabo

 
Poruka: 2093
Član foruma od: utorak, 6. jun 2017. u 13:16h

Poruka od sarabo » nedelja, 2. mar. 2025. u 20:11h

dobro došao u klub :bravo:
ja problem škripanja na neravninama i niskim temperaturama imam zadnje 2+ godine i ....
sve je ok dok tempratura ne padne na raspon +2 do +8, x puta krenem na posao i škripi i ja pravac Gagi, tamo kad dođem sve tip top i tako u krug...
i problem je prisutan u par km vožnje na toj temperaturi, posle sve ok
Fiesta 1.8 d ( 1997 )
Focus MK1 1.8 tdci 74 KW ( 2002 )
Focus MK2 1.6 tdci 80 KW ( 2005 )
C max MK1 FL 1.6 tdci 66 KW ( 2008 )

nikola_focus
Poruka: 1491
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » nedelja, 2. mar. 2025. u 20:57h

Zavisi od zvuka ali hoce da se desi da bude do one zastitne gume amortizera, bar je tako bilo na caletovom Focusu. Doduse, zvuk je bio vise nalik struganju, donekle skripanju nego nekom metalnom lupanju mada to je i do interpretacija slusaoca jel :D Kad je nekako namestimo da bude ravna nema da susne dok je na ravnom i po blagim neravninama ali prvi lezeci, ivicnjak, sta god je natera da se smesti u taj "ustipani" polozaj i nastavi da pravi taj zvuk. Kad otopli zvuk skoro da nestane. Baci pogled i na to, mozda se desi da trazis problem bez problema.
Poslednja izmena: nikola_focus, na dan nedelja, 2. mar. 2025. u 22:26h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

juzer034

Poruka od juzer034 » nedelja, 2. mar. 2025. u 22:11h

Svaki predlog mi je dragocen. Računam, iskustvo je čudo. Na kraju ću kameru da zakačim negde ispod,nek snima šta se radi. Video sam klipove gde ljudi snimaju podvozje. Nešto će mi pasti na pamet. Nadam se .. :ozid:

raca_mk2
Poruka: 104
Član foruma od: četvrtak, 23. jan. 2025. u 00:22h

Poruka od raca_mk2 » ponedeljak, 3. mar. 2025. u 16:31h

juzer034 piše:
nedelja, 2. mar. 2025. u 14:05h
promenjena jabučica točka, nije bila za zamenu, kao i oba stabilizatora koji, ruku na srce, nikad nisu menjani i bili su za zamenu.

E sad, ono što mene interesuje je da li gumice balans štangle mogu da daju takve simptome, obzirom da njih nisam menjao, a kažu da su dobre.
Ako si vozio sa loši sponama balans štangle i da su i gumice loše onda bi definitivno osetio to na volanu, kad skrećeš po neravninama imaš utisak da auto ide na šest strana, ne bi bilo povremenog i vremenskog već konstantnog treskanja.

juzer034

Poruka od juzer034 » ponedeljak, 3. mar. 2025. u 20:52h

To je ono što mene i interesuje. Mogu li loše gumice balans štangle da daju takav zvuk? Nisam siguran,neki kažu da može,a neki da ne može. Kažu da samo škripe ili cvile. Ko će ga znati. Ono što ja znam ja da nema pukotina na gumici,niti izgledaju potrošeno.

acadimke
Kontakt:

Poruka od acadimke » ponedeljak, 3. mar. 2025. u 21:38h

Slika

Narandžastom bojom je označena čaura silena, plava boja je "osovina" viljuške na koju se presuje.
Kad je hladno metal se skupi i dodje do toga da se pod opterećenjem čaura za nijansu okrene i čuje se taj zvuk, kad je toplo metal se rasiri i onda ne dolazi do toga.

Ako budeš rešio problem svakako javi.

juzer034

Poruka od juzer034 » ponedeljak, 3. mar. 2025. u 22:25h

Svakako imam nameru da to rešim,mada se toplo vreme približava,i pobeći će mi klang do jeseni. Nije meni problem da se zameni cela viljuška,a mogu da odnesem da mi samo silen promene koji ja hoću. Kugla je nova,tako da ne bi bilo loše da to probam,u krajnjem slučaju.

popovicvl
Poruka: 5655
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » ponedeljak, 3. mar. 2025. u 23:14h

Šolja amortizera. Što ne znači da ćeš zamenom rešiti problem. Na Clia, već 4 set šolja i isto sranje, kad je zima stegne se guma, sve lupka klong klong, kad otopli, kao novo. Probao sam 4 proizvođača, kao NASA da ga je projektovala za svemirske misije. Menjaj opruge, amortizere, pa opet druge amortizere, nema 'leba.

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » utorak, 4. mar. 2025. u 12:33h

Nema gume na šoljama, kruta plastika i metalni prstenovi i kuglice, neće reagovati na toplo hladno.

juzer034

Poruka od juzer034 » sreda, 5. mar. 2025. u 12:11h

Evo,dva dana toplo i ništa. Izgleda da sam osuđen da vozim ovako dok ne počne stalno da se čuje. Ne znam šta još može da bude,glava upravljača nije,čulo bi se stalno. Da nije homo zglob? Gremlini,nema drugog objašnjenja. :lele:

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » četvrtak, 6. mar. 2025. u 10:13h

Može da lupa homokinetički zglob i da reaguje na toplo hladno i to bez da klikće na krajnje smotani krug. Dijagnostiku u tom slučaju ne može da izvede ni jedan majstor bez da se skida, menja, rastura... Najjeftinije što se može uraditi je zamena masti u zglobu pa proba po hladnom vremenu. Gremlini nisu 100%.

Osim zvuka ima li kakvih simptoma trapa u vožnji, vibracija, nepreciznosti i slično?

juzer034

Poruka od juzer034 » četvrtak, 6. mar. 2025. u 21:53h

Simptoma nema nikakvih,ni u vožnji,ni u kočenju,ni u skretanju . Nigde nikakvog lufta,precizan je na volanu,uvek je i bio. U trenutku zvuka,na volanu se ništa ne oseća .Što se homo zgloba tiče,jesenas je skidan ,rasturen zamenjena manžetna,napunjen novom mašću. Na namotanom volanu na ravnom ništa,kada se čuje,uvek je kombinacija namotanog volana i velike neravnine. Čudno,da čudnije ne može biti. Kao što sam i napisao pre,zamenjeni stabilizatori,oba, kugla na strani koja lupa. Jedino da nije nešto do opruge,računam da je amortizer,čuo bi se stalno. Može li kraj spone da se čuje,a da ,na oko,nema lufta? Od trapa,ostalo mi je to,gumice balans štangle ili onaj deo što ide iz glave,a na koji se šrafi kraj spone. Ponavljam,lufta nigde,ni minimalno.

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » subota, 8. mar. 2025. u 11:17h

Zato i većina majstora i kaže da se vozi dok se ne osete simptomi ili osetnije počne da lupa. Da bi se rešio takav problem mora da se uradi ozbiljnija defektaža sa rasklapanjem trapa, a to košta i oduzima puno vremena i niko to ne radi jer niko neće ni da plati.
Novi zglob, pa ako lupa, nova kugla, pa spona... Možda ubodeš na prvu a možda na kraju, prenos zvukova na trapu je čudo.

acadimke
Kontakt:

Poruka od acadimke » subota, 8. mar. 2025. u 18:00h

juzer034

Poruka od juzer034 » subota, 8. mar. 2025. u 18:28h

Uh,ko li ima ovu spravu u KG ili okolini? Možda bi bila od pomoći.

mbole
Poruka: 14941
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 8. mar. 2025. u 21:54h

U Kg?
Najverovatnije niko.
Tamo rastu majstori, ne idioti...

Zabraniti zakonom, upotrebu, distribuciju, posedovanje...
Negativno utice na IQ populacije :oldman:
Djak pesak :)

nikola_focus
Poruka: 1491
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » nedelja, 9. mar. 2025. u 14:32h

Ako je kvalitet prevoda i ovog opisa masine jednak njenoj funkciji i korisnosti onda bezati sto dalje, bacanje para :D
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“