VOZILO KOJE SAM KUPIO :
FORD FUSION 1.4TDCI
2007 god , 82.000 KM , 5900 EUR
MOJA OCENA VOZILA NA OSNOVU SVEGA NAVEDENOG NIZE :
Opsta ocena 4+ !! ( od mogucih 5 )

Vozilo je kupljeno novo u Bergamu u Italiji . Vozeno je tamo i zatim je uvezeno u Srbiju ove godine preko naseg dilera iz Beograda . Postoji neka servisna knjizica ( u kojoj nema tragova odrzavanja ) , ime i adresa vlasnika , adresa Italijanskog prodavca ... i tako to ...
Vozilo sam kupio onako odokativno na osnovu mog dosadasnjeg iskustva sa autima .
Na pitanje vlasnika placa ( dilera ) u kakvom su stanju automobili - on je iskreno odgovorio - prekrsti se pa vozi ! Privuklo me je to sto vozilo iznutra i spolja izgledao kao nov ! Postavili smo ga na kanal i konstatovao sam da vlazi ulje negde odozgo pa se to manifestuje preko menjaca i kartera ... Ovde sam zamureo , jer dizeli uglavnom nisu "cisti" - uvek negde ima ulja .....
Proceduru koja je preporucljiva kod kupovine polovnog auta = obavezno prisustvo strucnog lica = nisam ispostovao , jer nemam takvo lice , a i koce da "vadi" majstora sa radnog mesta da jurca samnom po placevima ...
Nakon kupovine vozilo sam odvezao u FORD SERVIS ( Dusanovac , Beograd kod auto-puta) ....
Evo sta su tamo konstatovali :
GLAVNI ZAKLJUCAK :
POHVALILI SU ME DA SAM KUPIO DOBAR AUTO U DOBROM STANJU ( imao sam srece s obzirom kako sam ga brzo kupio bez neke kontrole )
I . KAROSERIJA :::
a. Karoserija u odlicnom stanju , spolja + iznutra nema "mrvice" korozije niti nekakvih ostecenje !
b. vozilo je udarano u prednju levu stranu - prisutni "tragovi" aljkave kompletacije zavrsnih radova :
- krilo nije dovoljno kompletirano sa sijalicama i konektorima
(vidi dole tekst )
- sofersajbna je tom prilikom razbijena (vidi dole tekst )
- nosaci ventilatora prednjih nisu dobro fiksirani (vidi dole tekst )
c. Sve u svemu preneseno mi je da je popravak odradjen vrhunski i kvalitetno ... i da imam srece da je to odradjeno na servisu u Italiji , jer kod nas tako nebi odradili nikada ...
II MOTOR :::
sve u svemu konstattovano da je motor u vrlo dobrom stanju i da je moguce da vozilo zaista presao 82.000 km kako je navedeno na satu , jer se vlasnik hteo sto pre resiti ovog vozila ( maler ) ... ?!@
.... pa videcemo ... pokazece vreme sta me ceka i sta je sve istina ...
*********************************************************************************************************************
E sad dalje nabrajam neke nedostatke - sitnice koje su zatecene na vozilu i koje sam uglavnom sve odstranio ....
SVETLOSTNA GRUPA
1. PREDNJI LEVI FAR
- pregorela H4 sijalica = zamena
- pregorela poziciona ubodna silajica = zamena
- nedostaje plasticno leziste za sijalicu zmigavca = nabavka novog/otpad
2. PREDNJI DESNI FAR
- pregorela poziciona ubodna silajica = zamena
3. PREDNJI BOCNI LEVI ZMIGAVAC ( u krilu )
- nedostaje plasticno leziste (konektor) za sijalicu zmigavca = nabavka novog/otpad
4. ZADNJI FAROVI - STOP SVETLA
- prisutna vlaga unutra - kapljice rose na staklima = provera dihtovanja
- zbog prisustav vode u svakom faru ( oko 150 ml ) leziste donje sijalice zardjalo
ELEKTRIKA
1. ZVUCNI SIGNAL ( SIRENA )
- jedva se cuje = potrebna zamena na novi
OZVUCENJE
1. AUDIO UREDJAJ(RADIO CD )
- ne moze se startati - trazi kod = mora se demontirati CDRADIO da bi se procitali podaci sa kucista , pa zatim traziti kod kod dilera ili hakera
MOTOR
1. BLOK MOTORA
- vlazi / curka ulje izmedju glave i bloka = potreban demontaza i zamena silikonskog
dihtunga

2. OPSTA KONTROLA
- potrebna zamena filtera ulja + novo ulje , vazduha , goriva , klime , svih remena ......
KOCNICE
1. OPSTA KONTROLA
- zamena kocionih plocica + kocionog ulja
VESANJE
1. AMORTIZER PREDNJI DESNI
= vlazi ?? ocisceno krpom mesto gde je navodno vlazio = treba pratiti situaciju posle nekog vremena
- porebna zamena na nov ( treba zameniti oba )
KAROSERIJA
1. KANISTAR TECNOSTI ZA PRANJE PREDNJEG STAKLA
- curi tecnost iz njega =
- zaptivna prstenasta-dihtung guma oko usisnog otvora elektromotora ispala iz lezista unutar kanistra = motorcic landarao u lezistu
2. RUCICA PLASTICNA ZA PODIZANJE-SPUSTANJE STAKALA (ZADNJA LEVA VRATA )
- polomljena = nabavka polovno / novo
3. MASKA PLASTICNA TROUGLASTA KOD LEVOG SPOLJNOG RETROVIZORA
- nedostaje = nabavka polovno / novo
4. MASKA U LEVOM DONJEM UGLU PREDNJEG VETROBRANSKOG STAKLA
- nedostaje = nabavka polovno / novo
5. NOSAC BRISACA LEVI
- struze plastiku u donjem delu sofer sajbne = pokusati zakriviti malo sipku ili podmetnuti sajbnu ??
VENTILACIJA / KLIMA
1. KLIMA
- rad klime prate jaka buka i vibracija iz predela ventilatora = potreban zamena ventilatora klime ( motor nije u osi )
- potrebna kontrola popunjenosti sisteme sa freonom/ulje
2. KANALI VENTILACIONI UNUTRA PREDJNE TABLE
- prisutnost sitne - mikro srce od razbijene sofersajbne = potrebno generalno ciscenje usisavanjem svih kanala
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
I na kraju da podvucem crtu :
- picajzla sam oko odrzavnaj vozila = tako da sve sto je za zamenu ili nedostaje na njemu odmah menjam/kompletiram , tako da ce ovo vozilo u mojim rukama biti jako sretno !!!
Pozdrav svima