Poruka
od Stefan_93 » četvrtak, 23. okt. 2025. u 23:14h
Probacu da iskljucim dzek na alternatoru pa cu videti kako ce se ponasati. Gresku ce sigurno upaliti i upalice se lampica.
Danas kad sam dosao sa posla, tokom dana je stajao i upalio je normalno ali nema punjenje uopste. Pipnuo gas do 2k i dobija punjenje i motor krece bucnije da radi i potrosnja skoci na 1,5L odma. Svakako ta potrosnja padne posle 3-5 minuta na 0,7L. I kad spadne ugasim auto i odma upalim pokaze na sekund 0,5 i alternator krece da puni i dodje do 1,1L u leru. U sustini iz nekog razloga alternator opterecuje motor svaki put kad se auto startuje iznova. Bilo da to vozim kilometar dva ili 200km, uvek kad se startuje auto alternator opterecuje motor i samim tim injektori nalivaju gorivo vise nego sto treba jer osetim miris dizela na izduvu, ne mnogo ali se oseti.
Sto se tice reglera prvi je bio Mobiletron, bio je okej i nije prijavljivao gresku za punjenje ali je takodje cesto alternator bio u stanju ,,spavanja" i auto je sam dodavao gas i spustao iz nekog razloga kad se motor startuje ali pod uslovom da kad se startuje krene i alternator da puni, tad podize i spusti obrtaje. Rekoh ajde mozda nije dobar regler i porucim Bosch-ov po broju alternatora i vin broja auta. Montirali su mi i punio je u pocetku, nije sam dodavao gas ali je ta famozna potrosnja bila identicna uvek. Od skora poceo alternator opet da ,,Spava" i budi se na dodavanje gasa i krece da puni.
Ovo sve pokusavam da resim jer sam kompletan motor radio u februaru i znam da je to sredjeno kako treba, a ovo nalivanje goriva zbog opterecenja alternatora mi se ne svidja uopste.
Koliko ja vidim ne greje se nista a da ja to osetim i vidim. Recimo kod alternatora i oko njega je sve najnormalnije dok auto radi, nista cudno ne primecujem za sada.
Ne znam da li auto ima BMS. Nista nikad nisam dirao ni pipao niti resetovao. Uglavnom da je dobro nije, pa ce morati da se popravi.
Jednom sam probao sa polovnim alternatorom i on se identicno ponasao kao moj, ali punjenja nije bilo konstantno i ponasao se kao moj sadasnji alternator i uredno bi upalio gresku na tabli da nema punjenje. Ta greska me vodila ka regleru zato sam i zamenio regler na mom alternatoru.
Sad kolika sansa moze biti da i taj polovan alternator sa kojim sam probao budi neispravan, po meni mala sansa. Izludjuje me totalno sve ovo, nemocan sam jer niko nece da i istrazi kvar a voljan sam bio da platim uvek bez obzira kakav god ishod bio. Do sada sam platio bar polovinu novog alternatora na ispitivanja. Pritom, taj alternator mi je pokvario akumulator kome je snaga spala na 70% a star je svega 7 meseci jer verovao sam elektricarima da je alternator u redu i da mogu tako da teram.
Simptomi su sledeci:
Nema konstantnog punjena, vec moras da pobunis alternator da krene da puni s vremena na vreme kad se to zahteva i to dodavanjem gasa ili jednostavno krenes da vozis i krene da puni.
Povecana potrosnja u leru svaki put iznova kad se startuje auto
Radna temperatura se jedino postize u leru dok auto stoji i dodje do 92 stepena, kako krenes da vozis ona opadne na 75 i manje od toga
Naravno, veca potrosnja goriva umesto nekih regularnih 8-9 Litara na 100 ovde je vec skoro pa 10,5 i do 11 a ne vozim u centru grada, vise je otvorena deonica od kuce do posla i nazad.
Prvi minut voznje desi se da blago, ali bas blago secka jer injektori izgleda ne dobijaju konstantnu normalnu struju koja ima je neophodna da bi sve radilo kako treba.
Tesko paljenje, verovatno zbog ispraznjenosti akumulatora. Recimo upali ujutru sve fino, krenem da vozim krene da puni alternator. Do posla imam 7 km manje vise, parkiram ga i stoji do 16h. Kad krenem kuci imam problem sa startujem auto, vergla duze i sastavi na kraju i to je negde cela prica.
Duga prica, ili bolje reci agonija koju ne mogu da resim. Zelim, ali nema niko da se pozabavi time. Para ima, volja i zelja da se neko pozabavi time ipak ne. Probacu da iskopcam dzek i vidim sta se desava.
Masa
Alternator
Instalacija, konektori i ostalo nesto mora biti.