Ford Mondeo mk4 (2.0 TDCi 136) by Stefan
- nemanja93
- Poruka: 315
- Član foruma od: petak, 9. dec. 2016. u 08:39h
Re: Ford Mondeo mk4 (2.0 TDCi 136) by Stefan
Desilo se meni na Focusu da nije hteo da povuce gorivo posle stajanja od dva dana na blagoj uzbrdici dok smo bili na odmoru jer je filter goriva na dnu imao rupicu nastalu od trenja sa drzacem. Svakodnevno koriscenje nije ukazivalo na neki problem, nije bilo cak ni curenja tu sto je zanimljivo.
Focus mk2.5, 1.6 TDCI (90hp) - Panther Black
- Stefan_93
- Poruka: 1604
- Član foruma od: petak, 15. apr. 2016. u 23:15h
Na osnovu kojih parametra racunar izracunava koliko kilometara mogu da predjem sa preostalim gorivom?
Da li to radi na osnovu trenutne potrosnje i na taj nacin izracunava koliko jos mogu da prodjem?
Sipao sam 50L dizela, ali na tabli pokazuje domet tacno 385 km da mogu da prodjem sa tim gorivom, dok mi je trenutna potrosnja na bordu 13,8L/100 km.
Znam da u proseku trosi 9-9,5L na 100 km gradske voznje po Beogradu. Ako imam 50L i neka bude da trosi 10L ravno zbog hladnijeg vremena onda bi trebalo bar 500km da prodjem sa njim. Zanima me cisto informativno kako to funkcionise.
Da li to radi na osnovu trenutne potrosnje i na taj nacin izracunava koliko jos mogu da prodjem?
Sipao sam 50L dizela, ali na tabli pokazuje domet tacno 385 km da mogu da prodjem sa tim gorivom, dok mi je trenutna potrosnja na bordu 13,8L/100 km.
Znam da u proseku trosi 9-9,5L na 100 km gradske voznje po Beogradu. Ako imam 50L i neka bude da trosi 10L ravno zbog hladnijeg vremena onda bi trebalo bar 500km da prodjem sa njim. Zanima me cisto informativno kako to funkcionise.
- Markedjani
- Predsednik kluba

- Poruka: 21691
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
kratkoročnu trenutnu potrošnju koristi kao merilo za preostalu kilometražu

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Stefan_93
Treba da promenim alternator, ovaj prepunjava. Raskacio sam isti, upali auto normalno i tiho radi. U leru mirno sve i trenutna potrosnja pokazuje 0,5/0,6, motor uredno gasi grejace.
Kako povezem alternator motor promeni rad optereti ga rad alternatora i ode potrosnja na 2L u leru sto je nenormalno.
Imam sledecu ponudu:
Remontovan: 23600
As Poland: 27600 nov
Cargo (Podbrend Bosch-a) 32000 nov.
Sta izabrati, ima li neko iskustva ili svejedno koji samo da je nov?
Poslato sa DNP-NX9 pomoću Tapatoka
Kako povezem alternator motor promeni rad optereti ga rad alternatora i ode potrosnja na 2L u leru sto je nenormalno.
Imam sledecu ponudu:
Remontovan: 23600
As Poland: 27600 nov
Cargo (Podbrend Bosch-a) 32000 nov.
Sta izabrati, ima li neko iskustva ili svejedno koji samo da je nov?
- raca_mk2
- Poruka: 317
- Član foruma od: četvrtak, 23. jan. 2025. u 00:22h
Ja ti mogu reći, tj. postaviti pitanje. Kako je određena cena remonta alternatora? Bez rasturanja i ispitivanja nije moguće dati procenu.
A napamet sve da se zameni za nove kineze je glupost.
Najgori su ležajevi kineski, raspadnu se posle pola godine. Niko ne stavlja kršten ležaj, ali zato naplaćuju.
Uz ovakvu ponudu remonta svakako bolje uzeti novo.
A napamet sve da se zameni za nove kineze je glupost.
Najgori su ležajevi kineski, raspadnu se posle pola godine. Niko ne stavlja kršten ležaj, ali zato naplaćuju.
Uz ovakvu ponudu remonta svakako bolje uzeti novo.
- Stefan_93
Ovu ponudu koji sam napisao dobio sam od prodavca.
Verovatno se radi o sistemu staro za novo citaj (remontovano)
Po tom principu radi i turbo servis Uzice recimo. Das tvoju neispravnu, ako imaju na stanju remontovanu odma dobijes i svi zadovoljni.
U startu sam odustao od remontovanog, to mogu i sa mojim da uradim i ugradim Mobiletron delove koji vecina koristi i na taj nacin dobijam sve a mozda i manje para nego gore koju sam napisao.
Najveci je problem izgleda u majstorima tj elektricarima koji nece ili ne zele da ispitaju sve. Problem je i dalje tu prisutan, i samo sam zeleo da resim to. Do sad sam platio 15k samo na preglede, demontaze i montaze i 5k na nov Boschov regler. Moj alternator sve cesce trazi pobudu da bi krenuo da puni.
Sinoc sam upalio auto, startovao normalno i vidim nema punjenje stoji na 12V kao na ,,Stand By". Tako je auto radio 15 ak minuta, motor radi sasvim tiho i ako je dizel. Potrosnja u leru je 0,5-0,6 i sve idealno kako treba da bude. Dostigao je radnju temperaturu 60 + stepeni.
Kako sam dodao gas do 2000 rpm i dao mu pobudu, tako je krenuo da puni i motor je promenio rad totalno. Iz nekog razloga naliva vise goriva kako alternator krene da puni 14,4V. To sve nije normalno, u nekim momentima dodje do 14,8V da puni. Pomoci nema jer sam vec bio kod vise njih niko nece dublje da udje u problem. Kupicu nov alternator pa cu videti sta i kako ce biti. Zanimljivo da ne prijavljuje gresku i ako nema dovoljno jako punjenje, nista ne prijavljuje i sve cesce je na Stand by rezim alternator. Ukazuje na potencijalni problem sa diodnom plocom kako sam uspeo da procitam na internetu.
Verovatno se radi o sistemu staro za novo citaj (remontovano)
Po tom principu radi i turbo servis Uzice recimo. Das tvoju neispravnu, ako imaju na stanju remontovanu odma dobijes i svi zadovoljni.
U startu sam odustao od remontovanog, to mogu i sa mojim da uradim i ugradim Mobiletron delove koji vecina koristi i na taj nacin dobijam sve a mozda i manje para nego gore koju sam napisao.
Najveci je problem izgleda u majstorima tj elektricarima koji nece ili ne zele da ispitaju sve. Problem je i dalje tu prisutan, i samo sam zeleo da resim to. Do sad sam platio 15k samo na preglede, demontaze i montaze i 5k na nov Boschov regler. Moj alternator sve cesce trazi pobudu da bi krenuo da puni.
Sinoc sam upalio auto, startovao normalno i vidim nema punjenje stoji na 12V kao na ,,Stand By". Tako je auto radio 15 ak minuta, motor radi sasvim tiho i ako je dizel. Potrosnja u leru je 0,5-0,6 i sve idealno kako treba da bude. Dostigao je radnju temperaturu 60 + stepeni.
Kako sam dodao gas do 2000 rpm i dao mu pobudu, tako je krenuo da puni i motor je promenio rad totalno. Iz nekog razloga naliva vise goriva kako alternator krene da puni 14,4V. To sve nije normalno, u nekim momentima dodje do 14,8V da puni. Pomoci nema jer sam vec bio kod vise njih niko nece dublje da udje u problem. Kupicu nov alternator pa cu videti sta i kako ce biti. Zanimljivo da ne prijavljuje gresku i ako nema dovoljno jako punjenje, nista ne prijavljuje i sve cesce je na Stand by rezim alternator. Ukazuje na potencijalni problem sa diodnom plocom kako sam uspeo da procitam na internetu.
- Scorpio 696
- Poruka: 1403
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h
I moj dodje do 14.9v to je normalno

Verovatno zbog tih varijacija voltaze fabricki iskljuceno na conversu da ne pokazuje istu.
Ja kada sam remontovao alternator komutator je trebalo okrenuti kontra 180' jer
iako je izgledao kao fabricki gornja i donja grana isle su kontra.
komutator uzet na oglasima a verovatno stigao iz kine

Zamenske cetkice na regleru nisu dugo trajale, uzet je zamenski bosch regler i jos sve sljaka.
Bitna stavka ti je remenica na alternatoru koja isto moze da pravi problem.

Verovatno zbog tih varijacija voltaze fabricki iskljuceno na conversu da ne pokazuje istu.
Ja kada sam remontovao alternator komutator je trebalo okrenuti kontra 180' jer
iako je izgledao kao fabricki gornja i donja grana isle su kontra.
komutator uzet na oglasima a verovatno stigao iz kine

Zamenske cetkice na regleru nisu dugo trajale, uzet je zamenski bosch regler i jos sve sljaka.
Bitna stavka ti je remenica na alternatoru koja isto moze da pravi problem.

- Stefan_93
Ne znam vise ni sam. Setajuci se od majstora do majstora a ne resavajuci problem resio sam na kraju da kupim novi.
Da je remenica pregledom bi valjda ustanovili. Ali vracajuci film sada, kroz razgovor mi je svaki rekao sledece: Da ima kolektora, da su cetkice zdrave i da diodna ploca je u redu i da je to to i da na stolu puni uredno. Vracajuci svaki put moj alternator sa tim starim reglerom koji su oni pregedali svi, on je svaki put iznova izbacivao gresku vezanu za punjenje. Identicna svaki put, tad si mi ti napisao da se odnosi na regler. Onda sam se dao u potragu i kupio regler Bosch- ov i zamenili su na moju inicijativu. Sad greske nema ali je cesto na Stand by, kao u stanju spavanja.
Jutros upalio nema punjenje, fino radi sve super. Kako ubacih u brzinu i krenuo polako na posao krene da puni, motor bucnije radi i podigne potrosnju odma na preko 2L. Kupicu novi ove ili vec sledece nedelje pa sta bude. Drugo sve radi kako treba na autu i nema greske. Krivo mi je sto sam slusajuci da tako kazem sve elektricare da nije do punjenja na kraju doveo stanje novog akumulatora na 70% zdravlja. Dobar je i dalje ali je zdravlje drasticno opalo.
Dvojica od cetvorice auto elektricara koji su gledali auto su mi rekli da moze lako biti do kompjutera automobila. Da ima neki problem u njemu, ali niko tu ne zeli da zalazi i da se bavi time i istrazuje.
Da je remenica pregledom bi valjda ustanovili. Ali vracajuci film sada, kroz razgovor mi je svaki rekao sledece: Da ima kolektora, da su cetkice zdrave i da diodna ploca je u redu i da je to to i da na stolu puni uredno. Vracajuci svaki put moj alternator sa tim starim reglerom koji su oni pregedali svi, on je svaki put iznova izbacivao gresku vezanu za punjenje. Identicna svaki put, tad si mi ti napisao da se odnosi na regler. Onda sam se dao u potragu i kupio regler Bosch- ov i zamenili su na moju inicijativu. Sad greske nema ali je cesto na Stand by, kao u stanju spavanja.
Jutros upalio nema punjenje, fino radi sve super. Kako ubacih u brzinu i krenuo polako na posao krene da puni, motor bucnije radi i podigne potrosnju odma na preko 2L. Kupicu novi ove ili vec sledece nedelje pa sta bude. Drugo sve radi kako treba na autu i nema greske. Krivo mi je sto sam slusajuci da tako kazem sve elektricare da nije do punjenja na kraju doveo stanje novog akumulatora na 70% zdravlja. Dobar je i dalje ali je zdravlje drasticno opalo.
Dvojica od cetvorice auto elektricara koji su gledali auto su mi rekli da moze lako biti do kompjutera automobila. Da ima neki problem u njemu, ali niko tu ne zeli da zalazi i da se bavi time i istrazuje.
- raca_mk2
@Stefan_93, skupa rabota je natezati se sa električarima. Najbolje je uraditi sam, remontovati kao Scorpio, popraviš i ne bacaš pare.
Ako nemaš mogućnosti onda novo i zamena. Ostane ti i stari posle da se igraš.
Kakva remenica je na alternatoru, plivajuća?
Ako nemaš mogućnosti onda novo i zamena. Ostane ti i stari posle da se igraš.
Kakva remenica je na alternatoru, plivajuća?
- Stefan_93
Ne umem. Iskreno ono sto znam tice se malog servisa i nekih sitnica. Onih osnovnih stvari sto mogu sam uradim. Ovo skidanje kaisa, pa alternatora i otvaranje i sklapanje nisam ti ja za to.
Ovaj HS Car Go ima u Novom Sadu. Trebalo bi ga poruciti. Kazu da je odlican ako je verovati im na rec. Sto se tice remenice ne znam kakva je, uglavnom i kad ne puni okrece se alternator ali remenica kakva je i u kakvom stanju to ne znam nista. Jedino ako se dodavanjem jaceg gasa nategne pa krene da vrti ili kako vec funkcionise.
Ovaj HS Car Go ima u Novom Sadu. Trebalo bi ga poruciti. Kazu da je odlican ako je verovati im na rec. Sto se tice remenice ne znam kakva je, uglavnom i kad ne puni okrece se alternator ali remenica kakva je i u kakvom stanju to ne znam nista. Jedino ako se dodavanjem jaceg gasa nategne pa krene da vrti ili kako vec funkcionise.
-
milosh_bg
- Poruka: 204
- Član foruma od: petak, 29. nov. 2024. u 21:34h
Ta potrosnja u leru kad alternator krene da puni nije normalna i to je pokazatelj da alternator previse opterecuje motor.
- Scorpio 696
Da remenica je plivajuca
Meni bas to deluje da je prolupala pa tek kad das po gasu pokrene alternator
Meni bas to deluje da je prolupala pa tek kad das po gasu pokrene alternator
- raca_mk2
Remenica može lako da se ispita. Skineš kaiš i zavrtiš alternator bušilicom, stegneš jako rukama i ako pokida kožu sa prstiju onda ne valja.
Inače služi da smanji vibracije, "potrošnju goriva", čak i CO2
ali glavna uloga joj je zaštita remenice radilice.
Može biti i problem sa kakvim žicama i kontaktima, ipak je bio na dva stola i četiri električara. Možda da ne zalećeš sa kupovinom novog.
Ovo što kažeš da se okreće alternator jel to misliš na rotor ili kaiš remenicu, spolja se uvek vrti.
Inače služi da smanji vibracije, "potrošnju goriva", čak i CO2
Može biti i problem sa kakvim žicama i kontaktima, ipak je bio na dva stola i četiri električara. Možda da ne zalećeš sa kupovinom novog.
Ovo što kažeš da se okreće alternator jel to misliš na rotor ili kaiš remenicu, spolja se uvek vrti.
- Stefan_93
Na to sam mislio. Spolja se ipak vrti uvek.raca_mk2 piše:Remenica može lako da se ispita. Skineš kaiš i zavrtiš alternator bušilicom, stegneš jako rukama i ako pokida kožu sa prstiju onda ne valja.![]()
Inače služi da smanji vibracije, "potrošnju goriva", čak i CO2ali glavna uloga joj je zaštita remenice radilice.
Iz Beograda sam ne znam kod koga da idem i da opet sve to proveri.
- Scorpio 696
- Stefan_93
Upravo to. Ta potrosnja zavisi od mnogo toga. Ali normalna potrosnja u leru je 0,5 do 1L, 1L kad je hladno sada i spusti posle par minuta.milosh_bg piše:Ta potrosnja u leru kad alternator krene da puni nije normalna i to je pokazatelj da alternator previse opterecuje motor.
Kad ne puni alternator pokazuje 0,6 do 0,7. Kad radi regeneraciju onda ide maksimalno do 1L. Ta potrosnja je u sustini nebitna kad sve radi, ali je sad pokazatelj da nesto ne valja. Alternator napinje motor i samim tim ubacuje vise goriva i osecaju se malo izduvni gasovi na izduvu. Ono sto sam procitao vezano za injektore je da moraju da imaju konstantnu struju, mali prekid dovodi do seckanja blagog u voznji a to se meni desava kad krenem u voznju i kad alternator napinje motor. Prvih 20 sekundi onda sve ide kako treba.
Pogledacu sutra.Scorpio 696 piše:Ovako izgleda kada se lezaj raspadne pa spoljni deo remenice oce da spadne sa osovine
Ako je ovo slucaj moguce je da vrti kais a rotor stagnira na malom gasu
![]()
![]()
jbg kada mi se to desilo nisam uposte gledao da li puni nego samo da se dovucem do kuce.
Do tog dana remenica je izgledala savrseno.
Znam da ima neko blago sustanje, jedva da se cuje u predelu Pk razvoda. Mozda dolazi do njega. Znas i sam pisao sam ovde da je radjen kompletan motor i sve novo stavljeno tada. Od kaisa, remenica, pumpe i tako dalje.
- Stefan_93
Pogledacu sutra.Scorpio 696 piše:Ovako izgleda kada se lezaj raspadne pa spoljni deo remenice oce da spadne sa osovine
Ako je ovo slucaj moguce je da vrti kais a rotor stagnira na malom gasu
![]()
![]()
jbg kada mi se to desilo nisam uposte gledao da li puni nego samo da se dovucem do kuce.
Do tog dana remenica je izgledala savrseno.
Znam da ima neko blago sustanje, jedva da se cuje u predelu Pk razvoda. Mozda dolazi do njega. Znas i sam pisao sam ovde da je radjen kompletan motor i sve novo stavljeno tada. Od kaisa, remenica, pumpe i tako dalje.
- raca_mk2
Na parkingu proveri remenicu ili u garaži.
Endoskopska kamera usb mislim da je 1000 din.
Zavučeš i snimaš taj početni period kada ne puni. Ne moraš da skidaš plastiku sa remenice, snimaš rotor kroz otvore.
Ne treba ti električar i ostane ti kamera.
Taj nagli prelaz koji opisuješ ćeš videti na kameri ako je problem remenica.
- Stefan_93
Glavni simptomi kvara remenice alternatora su neobični zvukovi (škripanje, cijukanje, ili zvuk sličan pljeskanju remena), problemi sa paljenjem automobila, te treperenje ili nestabilna jačina svetla. Ako primetite ove znakove, važno je da proverite remenicu jer se istrošena remenica može dovesti do daljeg oštećenja.
Zvukovi
Škripanje ili cijukanje: Ovo je čest znak da se remenica ne okreće slobodno.
Zvuk "pljeskanja" remena: Ako remenica ili zatezač ne rade ispravno, remen može početi da "pljeska".
Buka posle gašenja motora: Glasna buka, koja traje 1-5 sekundi nakon gašenja, može ukazivati na problem sa remenicom, posebno ako je zatezač prekomerno pomeren.
Performanse vozila
Problemi sa paljenjem: Automobil slabije pali, a akumulator je ispravan.
Poslednja recenica meni jako bitna. S vremena na vreme tesko upali. Kad upali na prvo verglanje nema punjenje alternatora. Kad otezano pali i sastavi alternator normalno puni i pojacan je zvuk motora.
Zvukovi
Škripanje ili cijukanje: Ovo je čest znak da se remenica ne okreće slobodno.
Zvuk "pljeskanja" remena: Ako remenica ili zatezač ne rade ispravno, remen može početi da "pljeska".
Buka posle gašenja motora: Glasna buka, koja traje 1-5 sekundi nakon gašenja, može ukazivati na problem sa remenicom, posebno ako je zatezač prekomerno pomeren.
Performanse vozila
Problemi sa paljenjem: Automobil slabije pali, a akumulator je ispravan.
Poslednja recenica meni jako bitna. S vremena na vreme tesko upali. Kad upali na prvo verglanje nema punjenje alternatora. Kad otezano pali i sastavi alternator normalno puni i pojacan je zvuk motora.
- raca_mk2
Ne znam jeste li na tom alternatoru LIN-Bus na jednom konektoru, moguće je da jeste. Ako jeste onda imaš digitalni signal ka ECU za kontrolu punjenja. Moguće je da je signal pogrešan ili loš, to što niko od električara ne želi da se bavi time je razumljivo.
Pre svega je potrebno znanje i profesionalna, "skupa" oprema. Piše da stiže sredinom Novembra, poručeno za neke druge stvari, ali izgleda da može LIN-bus da čita bez problema.
https://www.aliexpress.com/item/1005005 ... 1802jJ7n23
432,00 RSD sa dostavom na kućnu adresu, kopija Saleae Logic 8.
https://www.saleae.com/products/saleae- ... iT1HEVekZt
- Stefan_93
Svestan sam da nece niko time da se bavi.raca_mk2 piše:Ne znam jeste li na tom alternatoru LIN-Bus na jednom konektoru, moguće je da jeste. Ako jeste onda imaš digitalni signal ka ECU za kontrolu punjenja. Moguće je da je signal pogrešan ili loš, to što niko od električara ne želi da se bavi time je razumljivo.
Pre svega je potrebno znanje i profesionalna, "skupa" oprema. Piše da stiže sredinom Novembra, poručeno za neke druge stvari, ali izgleda da može LIN-bus da čita bez problema.
https://www.aliexpress.com/item/1005005 ... 1802jJ7n23
432,00 RSD sa dostavom na kućnu adresu, kopija Saleae Logic 8.
https://www.saleae.com/products/saleae- ... iT1HEVekZt
Pozvao sam danas par prodavnica, svi kao opciju nude alternator marke AS Poland i cena je 27000 do 30000 dinara.
I od vecine sam dobio info da imaju i remontovan.
Razmisljam se da kupim AS-ov alternator. Bar je novo sve.
Ili ipak da opet vozim kod elektricara da proveri remenicu alternatora a ona verovatno mora da se skine i tako pogleda a ne da se samo zavrti rukom s obzirom da je plivajuca u pitanju. Nema naznake da je losa u tome je fora.
- raca_mk2
Proveri vezu za kontrolni kabl, konektore, pinove, sve do ECU, moguće je da je problem sa kontrolom.
A za proveru remenice ideš kod mehaničara ne električara, može samo da pogleda vrti li rotor kada ne puni, ne mora ništa da skida
A za proveru remenice ideš kod mehaničara ne električara, može samo da pogleda vrti li rotor kada ne puni, ne mora ništa da skida
- Stefan_93
Vozicu Mondeo kod Vukasinovica gde inace odrzavam auto, ali tek sledece nedelje. Culi smo se danas, skinuce alternator i provericu remenicu alternatora i poslati na detaljan pregled. Pregledace kompletan auto jos jednom kod njegovog elektricara pa cemo videti sta je.
Danas kad sam kretao kuci, startovao sam motor i uhvatio da alternator ne puni. Nije me mrzelo cekao sam 15 minuta da radi u leru, da vidim ima li promene uopste i da li ce prijaviti gresku neku. Nista od toga bilo nije, dodje do 12,5V i tu stoji. Znak koji svetli pokazuje da je kljuc van auta samo to nista vise.

Danas kad sam kretao kuci, startovao sam motor i uhvatio da alternator ne puni. Nije me mrzelo cekao sam 15 minuta da radi u leru, da vidim ima li promene uopste i da li ce prijaviti gresku neku. Nista od toga bilo nije, dodje do 12,5V i tu stoji. Znak koji svetli pokazuje da je kljuc van auta samo to nista vise.

-
masna_shoferchina
- Poruka: 13
- Član foruma od: subota, 14. sep. 2024. u 21:47h
Pročitao sam zadnju stranicu tvoje teme, i problem sa alternatorom i punjenjem istog. Drugar moj ima volvo V50 sa istim motorom 2.0 100kw. Pogadjaj, ima identičan problem kao ti. Posle ko zna koliko bačenih para na majstore i dijelove, i neuspjele popravke, kupio je komplet nov alternator. Uz alternator je kupio i nov akumulator jer prethodni je skoro pa crkao zbog lošeg punjenja. Posle ugradnje je sve bilo ok, pogadjaj koliko vremena…..posle 2 mj lampica za loše punjenje opet se pali i opet isti problem. Nov akumulator se ispraznio za 2-3 dana…. Po 100ti put auto kod električara …. Mislim da će za par dana biti na oglasu taj auto , ispod svake cijene….
- Markedjani
- Predsednik kluba

- Poruka: 21691
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Čudo šta može loša masa da učini sa strujom.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!