Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Fiesta MK5 1.6 S

Nakon što predstavite sebe, predstavite naravno i vašeg ljubimca.
mbole
Poruka: 14941
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Ford Fiesta MK5 1.6 S

Poruka od mbole » sreda, 14. maj 2025. u 22:07h

Sve se slazem, osim 'sitnice'....
Pogledaj koliko su debela rebra isparivaca :)
Naravno da nije problem kad pojede 5 stotih sa djozle od 20cm.. al kad je rebro sve skupa 0.5mm debelo... ako je i tolko..
PS
Teorija je 3000 godina iskustva :)
Zasto bas svaku gresku moramo da isprobamo sami?
PPS
Citamo se za godinu dve...
Djak pesak :)

raca_mk2
Poruka: 104
Član foruma od: četvrtak, 23. jan. 2025. u 00:22h

Poruka od raca_mk2 » sreda, 14. maj 2025. u 22:47h

Za godinu, dve provera nagriženosti unutrašnjeg isparivača, dogovor thumbsuph Po mom ritmu vožnje filter treba da se menja dva puta godišnje, tako ta biće češća kontrola. :)

Sutra na otpad da se nađe cela plastika kod filtera klime i koja žabica za tapacire, da se sklopi da liči na auto.

Juče poručio srednju sajlu ručne ATE, danas javili da je stiglo, nisam se nadao tako brzo. Skupljam delove za servis ručne kočnice, krajevi sajli za doboš samo po 1 kom. ATE, TRW i BOSCH, naručiću sva tri, ako nekom zatreba ostaće jedan na oglase.
Sutra ako stignem u servis autoklime, mora na proveru i dopunu gasa, ne znam koje su cene usluga ali sam našao jednu interesantnu.

"Servisu predhodi besplatna kontrola auto klime koja traje svega 5 minuta." thumbsuph

piše još i sledeće

"Svi želimo da uštedimo. Ipak, imajte u vidu da je profesionalno čišćenje klime najefikasnije i najzdravije. Razni sprejevi, pene i druga priručna dezinfekciona sredstva će u nekim slučajevima pomoći, u drugima neće. Samostalno čišćenje klime može dovesti do raznih komplikacija, najpre nepravilnom upotrebom sredstava za dezinfekciju gde može doći i do uništavanja drugih, veoma bitnih delova auto klime.

Ako pitaju jel neko čistio klimu, ja ću reći da ja to nisam dirao, kakve četke??!! :wtf: :wtf: :blink:

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 15. maj 2025. u 15:37h

Jel si ti muzicar?
Ja?
Jesam.. mislim... nisam..
Samo da odnesem tetki lek...

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » četvrtak, 15. maj 2025. u 19:01h

Nisam zakazao klima servis, u kolima pakao :'( , ali jesam rokao AXLE Sgrasso na aluminijum i plastiku, provera kroz dve godine :D

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Dihtung dekla verovatno originalni, zalepljeno silikonom i curkalo je unutra ka četvrtoj svećici i spolja ka servo pumpi.
Slika

Slika

Svećice Denso ITV16TT, iridijum 1mm zazor, kablovi BOSCH, bobina BOSCH, sve novo. Sprema se nevreme i krećem na test vožnju, da se napuni metan pa ako opet trza onda kupujem OPEL.

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » petak, 16. maj 2025. u 18:29h

Test prošao uspešno. thumbsuph

Kryogas Čukarica CNG - Orlovača (180-190bar) 8.04 kg na potpuno praznoj boci? Pored je punio jedan auto, a iza još jedan, uz standardnih 190 bar koji se dele stane max 8+ kg.

IIbarska magistrala sa izletom kod Lazarevca ka Belanovici :wub:, pa nazad za Ljig. Od Preljine istočno, zaobilazeći gradove pravac Jasika. Messer Tehnogas CNG, ubedljivo najbolja stanica za sada, i jedino punjenje koje sam imao od 10+ kg.

Slika

Slika

Nema više nikakvih trzavica vezanih za struju, što niži obrtaji bude i veće opterećenje za bobine, verovatno se tada gubio. Trenutni rad motora na oba goriva zadovoljavajući, moja želja je da auto može da vozi apsolutni početnik bez dodatnih instrukcija i mislim da je trenutno na tom nivou. thumbsuph
Potrošnju trebam opet premeriti, ali 8kg metana za 240km vožnje je 3.3kg/100km, prevedeno na cenu 95 benzina 2.5l/100km.
Sajle menjača i dalje nepodešene, sve vreme bez plastičnog poklopca u blatu i vodi. Kod promene brzina trebaju dodatne instrukcije za početnike, jer kada ponekad neće da ubaci u brzinu ne treba siliti već pusti pa lagano opet i bez problema. Trebam se uglaviti na kanal, ne treba puno vremena, mislim da nema nigde lufta, samo čišćenje, podmazivanje, podešavanje sajle i da se vratu plastični poklopac.
Srednja sajla ručne o istom trošku da se ne zavlačim i prljam dva puta, ukoliko je problem i u dobošima ostaje nezakačeno dok se ne reši.

nikola_focus
Poruka: 1491
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » petak, 16. maj 2025. u 19:34h

Lepo je Axel ocistio bregaste :D Spasio si taj auto, izgleda da je prethodno vlasniku bilo bitno samo da se jeftino vozi, ostalo ko sisa.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » petak, 16. maj 2025. u 20:35h

Bregaste ne može da očisti nikakvo sredstvo, ako su oštećene menjaš, možeš videti samo u kakvim uslovima su radili.
raca_mk2 piše:
četvrtak, 15. maj 2025. u 19:07h
Slika

Čišćena je samo površina na koju naleže dihtung poklopca, pogledaj na slici donju čišćenu i gornju. Naprska se na krpu pa trlja i čisti, rastvara masnoće jako brzo, a posao nije jako brz već dosadan i naporan jer ništa ne sme da upadne unutra, svaka trunka se čisti ka spolja. Cela ta površina je obrisana da bude apoteka :), a Axle je korišćen jer je nestalo drugih klinera, ali radi posao jako dobro.

Za čišćenje plastičnog poklopca je savršen, trenutno rastvara, protljaš sa četkom i ispereš, posle ide još posla, ali nije trenutno. Trljanje, čišćenje, grebanje, kanali gde ide dihtung i površine moraju biti bez ikakve trunke, savršeno čisti. Posle samo postaviš i stegneš po redosledu i miran bez razmišljanja.

Curkanje ulja na poklopcu ne mora biti ništa kritično, jedino vizuelno izgleda ružno zamaščeno, to sam primetio prilikom prvog zagledanja motora i pretpostavio da je poklopac. Ono što je bitnije je pogledati kakvo je stanje unutra, jer ako kao kod mene skuplja ulje kod svećice i ne pogledaš prilikom zamene može da se ulije u cilindre i da napravi s...., da polomi motor.

A cena gumenog dihtunga Elring je 500 din., jbg.

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » subota, 17. maj 2025. u 10:13h

Da ne bude da ostaje standardni auto, hoću i ja da ga čipujem. :woohoo:
Na sreću imam već čipove, ne moram da jurim, biće i za plin i za benzin, po 40-50 PS minimum. hahahaha

Slika

Slika

nikola_focus
Poruka: 1491
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » nedelja, 18. maj 2025. u 12:27h

Ma salio sam se za bregaste, ovo ostalo se slazem, lepo rastvara svakave masnoce i pomaze dosta oko rada na kolima, pogotovo ako resavas neko curenje i slicno..
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

Aca06

 
Poruka: 3183
Član foruma od: sreda, 22. apr. 2009. u 11:57h

Poruka od Aca06 » nedelja, 18. maj 2025. u 14:37h

dax92 piše:
utorak, 6. maj 2025. u 11:12h
Svaka ti cast na entuzijazmu za toliko "sitnih" radova oko Fieste! Stvarno ces je utegnuti da bude kao nova!

Ne secam sa kad sam jos video da neko skine presvlake sa sedista da ih opere!
Nisu presvlake problem za pranje nego skinuti celo platno sa sedišta oprati ga i vratiti to je mudrolija ili ti kad vlasnik ima viška vremena. hahahaha
Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » nedelja, 18. maj 2025. u 21:15h

nikola_focus piše:
nedelja, 18. maj 2025. u 12:27h
Ma salio sam se za bregaste
Uf, dobro je :) Šalio sam se i ja za čipove, jedan je neki UART adapter za probu povezivanja plina, a drugi za kačenje na CAN-BUS protokol, ništa nema veze sa snagom.Ovo što ja imam je CP2102, a plinski kablovi su pravljeni sa FTDI232 čipom. Ne znam kako se podešava komunikacija, u programu nema izbora COM porta i slično. BIGAS.it sajt pun dokumentacije i programa, ali ništa od linkova ne radi, postoji i dokumentacija za Zetec SE 1.25, 1.4 motore, ali džaba kad je link prazan. :'( :'( :'( Šteta, verovatno jako korisna dokumentacija. Dijagnostički konektor sam našao u gomili kablova plinske instalacije koja je natrpana ispod akumulatora.
Aca06 piše:
nedelja, 18. maj 2025. u 14:37h
dax92 piše:
utorak, 6. maj 2025. u 11:12h
Svaka ti cast na entuzijazmu za toliko "sitnih" radova oko Fieste! Stvarno ces je utegnuti da bude kao nova!

Ne secam sa kad sam jos video da neko skine presvlake sa sedista da ih opere!
Nisu presvlake problem za pranje nego skinuti celo platno sa sedišta oprati ga i vratiti to je mudrolija ili ti kad vlasnik ima viška vremena. hahahaha
Platno sam planirao da skinem u pauzi nekog puta, 10-15 min i gotovo i sve je bilo perfekt dok se nisam setio alki, ali posle je bilo kasno. Pola sata mantanja maksimum potrošeno komplet.
Testiran metan na Petrovaradinu i radi savršeno. thumbsuph 250 km normalne vožnje, grad, magistrala, autoput.

Slika

Slika

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » ponedeljak, 19. maj 2025. u 12:17h

Povratak Sremski Karlovci - Beograd, krećem nazad auto nema snage na metanu, uzbrdica - muči se... razmišljam da je od dodatnog tereta 150-200 kg, nije, ipak do metana, bem ti metan i struju i bačene pare... i srećom brzo ugledam crveni uzvičnik na tabli. Spustim ručnu i sve normalno, ćuti, vozi i ne pričaj nikom! :haha: hahahaha hahahaha

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 19. maj 2025. u 17:59h

Auuu.. neko da u danasnje vreme, javno prizna da se zahebo...
Respect.

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » ponedeljak, 19. maj 2025. u 20:18h

Tako je kako je, srećom kratko par stotina metara. :) Svetla redovno zaboravljam da uključujem i to samo na ovom autu, čudno.

Jedno pranje pa moja omiljena destinacija ispod Avale, za lagano čačkanje milina.

Slika

Slika

Slika

Provera ulja, 4.600km :wub:

Slika

Provera creva za CNG, slike kažu više od reči :wtf: :blink: :lele:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21535
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 19. maj 2025. u 20:25h

standardna priča, koriste se jeftina creva na metar.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » ponedeljak, 19. maj 2025. u 21:09h

Gde kupiti creva u Beogradu, ko se bavi prodajom? Potrebna su mi sa 4x10 i 10x17 po metar dva i možda filter gasa novi kad se već menja.
Konektor za dijagnostiku metana sam našao, ne mora da se skida akumulator, našao još neke programe i uputstva pa proba uskoro.

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » utorak, 20. maj 2025. u 17:31h

Prošlo je uskoro, kabl napravljen, konektor i kablovi sa starog PC kućišta. Suština je u UART kontroleru, ukrste se RX i TX i poveže masa. 12V sa CNG ECU ne povezivati nigde!

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Probao i program za komunikaciju, verzija 4 i više radi, kasnije prešao na ver.6 thumbsuph

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

i ono što je najbitnije pre bilo kakvog čačkanja.

Slika

Ovako na prvu sve mi je jasno i ništa mi nije jasno, bar je bilo besplatno. hahahaha

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » četvrtak, 22. maj 2025. u 11:31h

Danas stigao prekidač retrovizora sa 8 pinova, za elektro sklapanje. :woohoo: :bravo: :wub:
Otvaram paket, unutra standardni sa 7 pin :'( , srećom odmah sam otvorio paket i vratio nazad.

Creva LPG/CNG stvarno samo bugarska, turska... ova trenutno su dobra iznutra, ali je katastrofa ispucalo spolja i valja zameniti. Od trenutnih CNG ECU podešavanja je mapa koja je brljava i podešeno samo na jednu lambda sondu i to drugu posle katalizatora? Moram prvo provući kabl u kabinu za dijagnostiku pa može da se krene u peglanje.

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » petak, 23. maj 2025. u 14:43h

Ceo svet obiđoh, u Jagodini metan nađoh!

Slika

Slika

žeton za kafu 50. din. thumbsuph

Slika
raca_mk2 piše:
četvrtak, 22. maj 2025. u 11:31h
Danas stigao prekidač retrovizora sa 8 pinova, za elektro sklapanje. :woohoo: :bravo: :wub:
Otvaram paket, unutra standardni sa 7 pin :'( , srećom odmah sam otvorio paket i vratio nazad.
Danas je već stiglo ono što je trebalo i prvi put. :D

Slika

Slika

Slika

Slika

Nije bilo sjajno radno stanje, moralo je rasturanje i kombinovanje delova sa dva prekidača.

Slika

Namešteno, osnovne funkcije rade, dodatnu funkciju sklapanja retrovizora nisam proverio. Premeriću napone na konektorima, pa ako radi ostaje da se samo nabave i nakače elektrosklopivi retroizori.

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » subota, 31. maj 2025. u 13:45h

Ništa specijalno, ništa od radova, vozika se lagano, noćne vožnje pune zaseda na putevima... smileychar022

Juče me zaustavljaju, saobraćajnu dozvolu nemam jer je nisam još podigao, odštampanu potvrdu izgubio, do kad je registrovano vozilo ne znam i jedini dokument je osiguranje, ali na bivšeg vlasnika... :doh:

Pitam da li može da proveri preko sistema i registracije vlasnika vozila, kaže da može ali košta 10 hiljada ili 5 u roku od 7 dana. :woohoo: :bravo:

Šta ćemo, kako ćemo, obleće oko auta, zagleda Fiestu zagleda u mene i sažali se na bedu i vrati dokumenta... thumbsuph

Trenutni rezultat :ford: : smileychar022 = 2:0

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » nedelja, 1. jun 2025. u 13:21h

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » nedelja, 8. jun 2025. u 15:09h

Noćni vikend krug za Smederevo, da probam smederevski metan, polazak nešto pre ponoći. Lepše bi izgledle slike da auto nije izudaran, ogreban i prljav... :(

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Kryogas na praznu bocu 9.17 kg, nikako da vidim cifru preko 10. :(
Odlazim na sledeću CNG pumpu par kilometara dalje i stajem, 0.8 kg 104 din. Plaćam 100 i idem dalje, pravi metanski dil, prodavačica me čudno gleda hahahaha
Sad treba potrošiti taj metan tako da standardno pravac Dunav nizvodno ka Srebrnom jezeru, prečicama do Zatonja :)

Slika

Slika

Slika

Slika

Bez zadržavanja preko Gradišta za Požežno, ostao mi je u sećanju put koji vodi pored Dunava i jedna dobra kafana uz put.
Preko Peka za Požežno, pun elana grabim ka reci, ali tamo niti puta niti kafane. :wtf: :wtf: puta i ima, ali kafane ni na vidiku

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Nastavljam dalje svestan da sam nešto debelo pomešao, odustajem i i vraćam na magistralu.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » nedelja, 8. jun 2025. u 22:07h

Sledeće mesto Vinci, situacija mnogo bolja, pauza na klupi pored reke.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

nastavljam dalje, nailazim na restoran

Slika

i nalazim ulicu pored reke, staza za pešake, bicikliste i Ford Fiestu.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

sarabo

 
Poruka: 2093
Član foruma od: utorak, 6. jun 2017. u 13:16h

Poruka od sarabo » nedelja, 8. jun 2025. u 22:15h

U Vincima imaš vrh restoran Kod Boleta

Poslato sa REA-NX9 pomoću Tapatoka

Fiesta 1.8 d ( 1997 )
Focus MK1 1.8 tdci 74 KW ( 2002 )
Focus MK2 1.6 tdci 80 KW ( 2005 )
C max MK1 FL 1.6 tdci 66 KW ( 2008 )

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » nedelja, 8. jun 2025. u 23:09h

Gore je na slici, prvo je "Kod Džimija", a iza nje "Kafana Bole", bio sam u jednoj davno, vrhunski spremana riba.

Slika

Pola 5 jutro, vreme za povratak, bez zadržavanja brza magistrala - autoput. Jedini problem je naći kako se uključiti na magistralu? :wtf:

Slika
Osim za vozila gradilišta i Ford Fiestu. thumbsuph :woohoo:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

nekako do Braničeva, magistrala i gasss.. sedam sati zabave za 1300 dinara. thumbsuph

Odgovori

Povratak na „Automobili članova“