Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

2024. sezona

Odgovori
Talladega_500
Yankee
Poruka: 13965
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Re: 2024. sezona

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 9. sep. 2024. u 17:17h

kyle piše:
ponedeljak, 9. sep. 2024. u 16:55h
kako nije? pa ima najvise pobeda.
Uslov za playoffs je da se kvalifikujes na svih 26 trka u regularnom delu sezone i da pocnes svaku od tih 26 trka. Sto Larson nije uradio.

Dobio je waiver samo zato sto je Hendrickov vozac. Waiveri se daju samo kada vozac propusti trku zbog nekog nekontrolisanog razloga (povreda ili slicno) dok je Larson propustio Charlotte zato sto je tog dana svojom dobrom voljom izabrao da bude u Indianapolisu.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

Boss
Poruka: 2520
Član foruma od: petak, 9. feb. 2018. u 15:06h

Poruka od Boss » ponedeljak, 9. sep. 2024. u 17:37h

pa sta. zar nisu i kurt busch i toni stjuart to isto probali. i niko im nije zamerio nego su im svi tapsali. to je plus za motosport. ih da je jos vise takvih vozaca a ne samo larson.
sad tek vidim pa hamlin samo 2 poena iznad linije. pa on bi mogao vec posle prvog kola spakovati kofere
Best finish: 2nd (2022)

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 9. sep. 2024. u 20:51h

kyle piše:
ponedeljak, 9. sep. 2024. u 17:39h
pa sta.
Pa rekao sam ti "pa sta" - NASCAR ima listu zahteva koje vozaci trebaju da ispune da se plasiraju u playoffs i Larson nije ispunio tu listu zahteva. Samim tim nije smeo da se plasira u playoffs.
kyle piše:
ponedeljak, 9. sep. 2024. u 17:39h
zar nisu i kurt busch i toni stjuart to isto probali. i niko im nije zamerio nego su im svi tapsali. to je plus za motosport. ih da je jos vise takvih vozaca a ne samo larson.
Busch i Stewart nisu propustili NASCAR trke zato sto su odlucili da voze Indy taj dan.

I niko ne brani Larsonu da vozi Indy - ali ako propusti NASCAR trku zato sto je odlucio taj dan da vozi Indy, onda ne moze da ide u playoffs.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Boss

Poruka od Boss » utorak, 10. sep. 2024. u 03:39h

Talladega_500 piše:
ponedeljak, 9. sep. 2024. u 20:51h
Pa rekao sam ti "pa sta" - NASCAR ima listu zahteva koje vozaci trebaju da ispune da se plasiraju u playoffs i Larson nije ispunio tu listu zahteva. Samim tim nije smeo da se plasira u playoffs.
ocigledno je da nascar ima i klauzulu.
Busch i Stewart nisu propustili NASCAR trke zato sto su odlucili da voze Indy taj dan.
jer je kod larsona padala kisa pa nije stigao. glupo je da zbog kise on ode sa indy 500.
i secam se jos nekog vozaca da isto nije bio po tim pravilima trebao da se plasira u plejof ali mu je dozvoljeno. samo ne mogu tacno da se setim koji je vozac. mozda kajl busch. ne znam ali znam da je neko.
elem, ono u cega sam siguran je da larson ne bi isao na indy da pre toga nije pitao nascar da li mu dozvoljava odnosno da li ce ga uvrstiti u plejof. i nascar je dao zeleno svetlo.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 10. sep. 2024. u 04:15h

kyle piše:
utorak, 10. sep. 2024. u 03:45h
Da, zove se "pravila ne vaze za Hendrickove vozace". ;)
kyle piše:
jer je kod larsona padala kisa pa nije stigao. glupo je da zbog kise on ode sa indy 500.
Cak i da nije bilo kise i da je sve islo po planu - Larson opet ne bi stigao na pocetak trke na Charlotte. Zato je Justin Allgaier bio tamo.

A pravila kazu da vozac koji POCNE trku - njemu se pripusuje rezultat bez obzira ko je zavrsio. Tako da cak i da je Larson stigao posle 1. stagea i preuzeo voznju, rezultat bi se opet pripisivao Allgaieru. Tako da bi Larson po pravilu i dalje trebao da propusti playoffs.

I sve je to nebitno - kada je pocela trka na Indianapolisu, Larson je odlucio da ostane u Indianapolisu i zavrsi Indy trku, a ne da ide u Charlotte i vozi NASCAR trku. To je njegova odluka 100%.
kyle piše:
secam se jos nekog vozaca da isto nije bio po tim pravilima trebao da se plasira u plejof ali mu je dozvoljeno. samo ne mogu tacno da se setim koji je vozac. mozda kajl busch. ne znam ali znam da je neko.
Waiver nikome nije odobren koji je propustio trku zbog svoje licne odluke da se trka negde drugo. Samo je Larsonu odobren zbog toga.
kyle piše:
elem, ono u cega sam siguran je da larson ne bi isao na indy da pre toga nije pitao nascar da li mu dozvoljava odnosno da li ce ga uvrstiti u plejof. i nascar je dao zeleno svetlo.
Kao sto rekoh gore, pravila ne vaze za Hendrickove vozaca.

NASCAR ima uslove koje vozac mora da ispuni da se plasira u playoffs - Larson ih nije ispunio.

NASCAR ima uslove koje vozac mora da ispuni da mu se odobri waiver (povrede, suspenzije, itd.) - Larson nije ni te uslove ispunio.

Propustio je trku zbog svoje odluke da se taj dan trka negde drugo - po kojoj onda logici mu je odobren waiver? A ta logika je "popularan je i vozi za Hendrick"... Da je AJ Allmendinger to uradio - odluka bi bila sasvim drugacija.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 10. sep. 2024. u 14:17h

Slika

Boss

Poruka od Boss » utorak, 10. sep. 2024. u 14:52h

Talladega_500 piše:
utorak, 10. sep. 2024. u 04:15h
kyle piše:
Da, zove se "pravila ne vaze za Hendrickove vozace". ;)
ti imas neki kompleks od hendrika :) ne volim ih ni ja ali sta mogu kad moj vozac vozi za njih. ali ubedjen sam da je bilo koji drugi vozac otisao na indy da bi mu nascar isto dozvolio da nastupa u plejofu.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 10. sep. 2024. u 14:59h

kyle piše:
utorak, 10. sep. 2024. u 14:52h
ti imas neki kompleks od hendrika :) ne volim ih ni ja ali sta mogu kad moj vozac vozi za njih. ali ubedjen sam da je bilo koji drugi vozac otisao na indy da bi mu nascar isto dozvolio da nastupa u plejofu.
Nema sanse da bi ikome drugom bilo dozvoljeno osim vozacima "velike trojke".

Eto recimo AJ Allmendinger je nekadasnji open wheel vozac. Da je on odlucio da vozi Indianapolis 500 i da mu se ista stvar desila, NASCAR bi rekao "to je bila tvoja licna odluka da ostanes u Indianapolisu nego da na vreme krenes i stignes na pocetak trke na Charlotte" i odbio bi mu waiver.

I da, imam veliki kompleks od Hendricka jer iz godine u godinu pravila ne vaze za njih. Za stvari za koje drugi timovi/vozaci gube poene, Hendrick dobije samo finansijsku kaznu (ako ista dobiju). Larsonov waiver je samo jedan u nizu dosta primera sta se sve Hendricku dozvoljava.

Boss

Poruka od Boss » sreda, 11. sep. 2024. u 00:54h

Talladega_500 piše:
utorak, 10. sep. 2024. u 14:59h

I da, imam veliki kompleks od Hendricka jer iz godine u godinu pravila ne vaze za njih.
ali su dve zadnje titule osvojili penske-ford :)

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 11. sep. 2024. u 01:41h

kyle piše:
sreda, 11. sep. 2024. u 00:54h
Talladega_500 piše:
utorak, 10. sep. 2024. u 14:59h

I da, imam veliki kompleks od Hendricka jer iz godine u godinu pravila ne vaze za njih.
ali su dve zadnje titule osvojili penske-ford :)
Nisam siguran kako je to povezano sa svim onim sta sam rekao.

Boss

Poruka od Boss » sreda, 11. sep. 2024. u 02:14h

pa da je namesteno i da forsiraju hendrik onda ne bi penske-ford osvojio zadnje dve titule.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 11. sep. 2024. u 02:24h

kyle piše:
sreda, 11. sep. 2024. u 02:14h
pa da je namesteno i da forsiraju hendrik onda ne bi penske-ford osvojio zadnje dve titule.
To sto je neko drugi osvojio titulu ne znaci da NASCAR nije forsirao Hendrick.

To ti govori koliko je Blaney prosle godine bio dobar - jer je uspeo da pobedi NASCAR-ovu politiku i forsiranje Hendricka. ;)

A tek sta je bilo u 2022. sezoni ... pa tek ono je bilo sramota. Oduzeli Byronu poene da poguraju Elliotta u rundi 12, pa kad je Elliott pobedio Talladegu vratili mu poene da poguraju i njega, ali nisu racunali da ce se Larson slupati na Rovalu i ispasti u rundi 12 hehe. Ono je bila teska komedija.

Boss

Poruka od Boss » sreda, 11. sep. 2024. u 15:49h

okej, ali mislim da je to sve sitno.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 11. sep. 2024. u 16:07h

Da barem jeste sitno, ali nazalost nije.

Kao sto rekoh gore, eto Larson ove sezone nije trebao da bude u playoffu ako pratimo svako pravilo koje NASCAR tima. Ali NASCAR je ignorisao sopstvena pravila da udovolji Hendrickovom vozacu.

Secam se pre par godina u Truck seriji, Grant Enfinger nije imao auto za jednu trku (nije imao sponzora i tim nije hteo da se takmici tu trku bez sponzora). I trazio je waiver - i NASCAR mu je odbio dati waiver, odluka je bila "to je odluka tima da se ne trka tu trku". Isto tako je bila odluka Larsona da se trka u Indianapolisu umesto Charlotte. Ali to je Kyle Larson iz Hendricka, a ovo je Grant Enfinger iz CR7 Motorsports...

Boss

Poruka od Boss » sreda, 11. sep. 2024. u 17:24h

Slika

Evo ono sto sam pricao. U prvih 12 su samo dva satelitska tima (Redik i Suarez). Sve ostalo iz Big 3

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 11. sep. 2024. u 17:46h

Hehe kao sto sam objasnio ranije - Penske je vise satelitski tim nego sto je Roush.

Sta je definicija "satelitski tim"? Tim koji dobija mehaniku i/ili automobile od nekog drugog, jel tako? To bi bio Penske... ;)

Boss

Poruka od Boss » sreda, 11. sep. 2024. u 19:54h

Ne slazemo se to za Penske. Ali nema veze. :)

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 11. sep. 2024. u 19:59h

kyle piše:
sreda, 11. sep. 2024. u 19:54h
Ti mislis da najbolji tim = fabricki tim.

Ali realnost je takva da je Roush bitniji za Ford u NASCAR-u nego Penske. Jer bez Rousha - Ford uopste nema NASCAR program. ;)

Ali da se vratimo desavanju u ovoj sezoni ...

Denny Hamlin je kako kaze namerno proveo celu trku na Atlanti u pozadini da bi izbegavao sudare za koje je bilo sigurno da ce se desiti. Ta strategija se nije isplatila posto je na kraju i tako bio u sudaru i nije zavrsio trku.

Sad idemo na Watkins Glen gde mu je prosek 15. mesto kroz karijeru - ima 1 pobedu u 17 trka, ali i gomilu finisa gde je bio na 30.+ poziciji.

Posle toga Bristol koja je njegova najbolja staza - tamo ima 4 pobede, ukljucujuci pobede na zadnje 2 trke vozene na Bristolu.

Boss

Poruka od Boss » sreda, 11. sep. 2024. u 22:20h

najbolja sansa mu je bristol. ali mislim da je i drugim vozacima to 'zvonko spasic' (keselovskom, brisku, truexu)
Talladega_500 piše:
sreda, 11. sep. 2024. u 20:02h
kyle piše:
sreda, 11. sep. 2024. u 19:54h
Ti mislis da najbolji tim = fabricki tim.

Ali realnost je takva da je Roush bitniji za Ford u NASCAR-u nego Penske. Jer bez Rousha - Ford uopste nema NASCAR program. ;)
Ford u saradnji sa Roushom pravi svoje motore. I na tim motorima pise krupnim slovima Ford. Znaci to su njihovi motori glavom i bradom. Kao i sto su u F1 Kosvortovi motori bili njihovi. Ista prica. Oni su finansirali te motore i bez njihovog ulaganja ne bi ni bilo pobeda.

E sada oni su platili Penskeu da predje sa Dodgea kod njih i Penske je njihov prvi tim, de facto fabricki tim. Isto kao sto je i Tojota platila Gibsu i Gibs je de facto Tojotin fabricki tim.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 11. sep. 2024. u 22:35h

kyle piše:
sreda, 11. sep. 2024. u 22:27h
Ford u saradnji sa Roushom pravi svoje motore. I na tim motorima pise krupnim slovima Ford. Znaci to su njihovi motori glavom i bradom. Kao i sto su u F1 Kosvortovi motori bili njihovi. Ista prica. Oni su finansirali te motore i bez njihovog ulaganja ne bi ni bilo pobeda.
Ne slazem se sa tim ni malo. Treba da proucis istoriju Rousha i Roush je pobedjivao jos krajem 1970-ih i pocetkom 1980-ih godina kao privatan tim bez ikakve Fordove podrske. Bas su ti rezultati Rousha naterali Ford da se vrati u profesionalni auto-moto sport u vreme kada se uopste nisu takmicili.

Znam da mislis da Roush ne bi postojao bez Fordovih dolara, ali je realnost da je Roush pobedjivao na stazama pre nego sto je imao ikakvu vezu sa Fordom.
kyle piše:
sreda, 11. sep. 2024. u 22:27h
E sada oni su platili Penskeu da predje sa Dodgea kod njih i Penske je njihov prvi tim, de facto fabricki tim. Isto kao sto je i Tojota platila Gibsu i Gibs je de facto Tojotin fabricki tim.
Jel to znaci da je Stewart-Haas takodje Fordov de facto fabricki tim posto su i njemu platili da predje sa Chevroleta na Ford? I Stewart-Haas je tokom vecine postojanja (sve do zadnjih par godina) bio jednako uspesan tim sa Fordom kao Penske. Napisao sam na jednoj od prethodnih stranica - u periodu od 2017. do 2022. godine, Penske je pobedio 35 trka sa Fordom, a SHR 33.

Boss

Poruka od Boss » sreda, 11. sep. 2024. u 22:40h

Talladega_500 piše:
sreda, 11. sep. 2024. u 22:35h
Ne slazem se sa tim ni malo. Treba da proucis istoriju Rousha i Roush je pobedjivao jos krajem 1970-ih i pocetkom 1980-ih godina kao privatan tim bez ikakve Fordove podrske. Bas su ti rezultati Rousha naterali Ford da se vrati u profesionalni auto-moto sport u vreme kada se uopste nisu takmicili.

Znam da mislis da Roush ne bi postojao bez Fordovih dolara, ali je realnost da je Roush pobedjivao na stazama pre nego sto je imao ikakvu vezu sa Fordom.
ne sporim to sta je bilo u proslosti. ali sada u novije doba zar ti mislis da bi pored Tojotinih i Sevroletovih dolara jedan mali Roush mogao da se takmici na najvisem nivou?
Jel to znaci da je Stewart-Haas takodje Fordov de facto fabricki tim posto su i njemu platili da predje sa Chevroleta na Ford? I Stewart-Haas je tokom vecine postojanja (sve do zadnjih par godina) bio jednako uspesan tim sa Fordom kao Penske. Napisao sam na jednoj od prethodnih stranica - u periodu od 2017. do 2022. godine, Penske je pobedio 35 trka sa Fordom, a SHR 33.
Pa to sa stjuartom smo zakljucili. tim se raspao. pa da je to bio fabricki tim Forda zar mislis da bi Ford dozvolio da nestane?

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 11. sep. 2024. u 22:53h

Pa to je ono sta ja tebi govorim vec duze vreme - da fabricki timovi u NASCAR-u ne postoji. Nema Ford kontrolu sta ce Tony Stewart i Gene Haas uraditi sa svojim privatnim timom. To su sve privatni timovi koji mogu da menjaju saradnju, sa budu preprodavani, da budu gaseni, itd kad ih god padne pamet.

Nekada je Melling Racing bio najbolji Fordov tim (dok je Bill Elliott vozio za njih) pa je ugasen. Pa Junior Johnson & Associates. Pa Yates Racing. Ni jedan od tih timova ne postoji danas, a svaki od njih je u jednom momentu bio najjaci Fordov tim.

Boss

Poruka od Boss » sreda, 11. sep. 2024. u 23:41h

Talladega_500 piše:
sreda, 11. sep. 2024. u 22:53h
Pa to je ono sta ja tebi govorim vec duze vreme - da fabricki timovi u NASCAR-u ne postoji. Nema Ford kontrolu sta ce Tony Stewart i Gene Haas uraditi sa svojim privatnim timom. To su sve privatni timovi koji mogu da menjaju saradnju, sa budu preprodavani, da budu gaseni, itd kad ih god padne pamet.
cekaj a ko je rekao da je taj tim bio fabricki? Ford je vec imao Penske. Stjuart je pobegao od satelitskog tima Hendrika u nadi da ce mu sa Fordom biti bolje. medjutim bole Ford za Stjuarta.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 11. sep. 2024. u 23:44h

kyle piše:
sreda, 11. sep. 2024. u 23:41h
cekaj a ko je rekao da je taj tim bio fabricki? Ford je vec imao Penske. Stjuart je pobegao od satelitskog tima Hendrika u nadi da ce mu sa Fordom biti bolje. medjutim bole Ford za Stjuarta.
Pa tvoja logika za Penske kaze posto je Ford uradio potpuno istu stvar za SHR.

Zasto je onda Penske fabricki tim, a SHR nije kada su oba tima na isti nacin dosli do Forda i takodje imali slicne rezultate?

Boss

Poruka od Boss » sreda, 11. sep. 2024. u 23:45h

Talladega_500 piše:
sreda, 11. sep. 2024. u 22:53h

Nekada je Melling Racing bio najbolji Fordov tim (dok je Bill Elliott vozio za njih) pa je ugasen. Pa Junior Johnson & Associates. Pa Yates Racing. Ni jedan od tih timova ne postoji danas, a svaki od njih je u jednom momentu bio najjaci Fordov tim.
Tale ja sam ti vec rekao da je toga bilo i u F1 ti me ne slusas. Pa prvi Hondin de facto fabricki tim je bio Vilijams. Pa McLaren. Pa BAR. Pa opet McLaren. Pa Red Bull. I od 2026 Aston Martin. To se menja godinama.
evo na primer sta kaze za mclaren iz tog perioda.

McLaren had direct Honda factory support, with engines coming straight from the Japanese company's racing division in Japan; while Tyrrell had to make do with the previous RA100E model (renamed to RA101E) that were tuned by private Honda tuner Mugen; they had little to no direct factory support.

Odgovori

Povratak na „Nascar“