Ford Focus 1.4 ambience 2011.god.
- Dusan64
- Poruka: 5280
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Re: Ford Focus 1.4 ambience 2011.god.
Ja sa punim rezervoarom predjem 600-650km. A sluzbeni je auto,tako da ga veruj mi ne stedim. Dobio sam informaciju da mu je rezervoar 40l. Inace sve centar Beograda,gazela svaki dan minimum tri puta se prelazi..
- nenad034
- Poruka: 30
- Član foruma od: subota, 19. mar. 2011. u 06:45h
ne znam Dusane o kom autu pricas.
italijanu je rezervoar 47 litara a fokusu 55.
Lako se racuna za tih 600-650 gradske voznje mada je gradska voznja sirok pojam.
U BGD-u imas spiceve ali imas ih i u KG.
BGD gradska podrazumeva bar troduplo vece deonice nego za mojih 1.5-2km kojim obavim bilo koji posao u KG a da ne zagrejem auto kako treba. Prekjuce sam npr. bio u BGD i provezao ovog lepotana nesto preko 60 km kroz grad, a da sam ga samo tri puta palio i gasio.
Za gazelu se slazem da je guzva ali ima i ona mucka alternativa kroz III bulevar, a tamo se vozi bas brzo. Sta ti pricam kad to bolje znas od mene
. Osim toga gazela od 10-14h je jedno obicno blaze usko grlo na auto putu koje se prolazi cetvrtom, pod uslovom da ne prckaju nesto oko jedne trake.
u BGD vozis i auto putem i sirim bulevarima gde se ide i do 100 km/h, dok ja u KG nemam gde da predjem 60km/h izuzev na auto putu ali to je vec izlazak iz grada.
Kako bilo, nema velike razlike u potrosnji osim ako fokus drasticno ne promeni potrosnju kad ga budem poceo saltovati na 3500 umesto sadasnjih 2500 obrtaja zbog razrade. Moguce je i to, videcemo.
italijanu je rezervoar 47 litara a fokusu 55.
Lako se racuna za tih 600-650 gradske voznje mada je gradska voznja sirok pojam.
U BGD-u imas spiceve ali imas ih i u KG.
BGD gradska podrazumeva bar troduplo vece deonice nego za mojih 1.5-2km kojim obavim bilo koji posao u KG a da ne zagrejem auto kako treba. Prekjuce sam npr. bio u BGD i provezao ovog lepotana nesto preko 60 km kroz grad, a da sam ga samo tri puta palio i gasio.
Za gazelu se slazem da je guzva ali ima i ona mucka alternativa kroz III bulevar, a tamo se vozi bas brzo. Sta ti pricam kad to bolje znas od mene

u BGD vozis i auto putem i sirim bulevarima gde se ide i do 100 km/h, dok ja u KG nemam gde da predjem 60km/h izuzev na auto putu ali to je vec izlazak iz grada.
Kako bilo, nema velike razlike u potrosnji osim ako fokus drasticno ne promeni potrosnju kad ga budem poceo saltovati na 3500 umesto sadasnjih 2500 obrtaja zbog razrade. Moguce je i to, videcemo.
- nenad034
VW GOLF6 vs FORD FOCUS mk2R
uz omiljeni poklic u nas Srba:
Dojcland vagen iber ales

Uploaded with ImageShack.us
uz omiljeni poklic u nas Srba:
Dojcland vagen iber ales

Uploaded with ImageShack.us
- btesin970
- Poruka: 11
- Član foruma od: četvrtak, 14. apr. 2011. u 11:30h
nekako mi neke stvari bas nisu najjasnije, ali valjda tako treba...npr. ako focus 1.4 ima ESP zasto isti nemoze da se iskljuci ili mozda moze?
da li neko poznaje bolje materiju?
da li neko poznaje bolje materiju?
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Sluzbenog Punta (Zastava 10) 1.2 sam vozio 1.5 godinu i presao sa njim 130.000 km, svaki dan relacija Beograd - Kragujevac, plus po gradu. Kako god da ga vozis i maltretiras (auto put 140km/h sa klimom, grad sa klimom, pun gas) ne moze da potrosi vise od 8 litara.nenad034 piše:Dusan64 piše:Heh...nece bas da bude. Ali nebitno,odlican je Focus,nije trkalica,ali ocigledno ti to ni ne treba,samo lagano i dugo da te sluzi..nenad034 piše:Pa jedan punto npr. trosi priblizno isto toliko 5.5/9, tako da je to za mene ok potrosnja.
veruj mi da znam sta pricam, jer posle jedno 80kkm u puntu (jedan od 10-tak auta koje sam dugo vozio) znam koliko trosi u gram.
po prospektu:
punto 1.2 60ks - 5.5/8.9 lit na 100km - tacno u desetu skoro gadja stvarnu potrosnju, doduse za letnje mesece, dok zimi trosi vise za oko litar
focus 1.4 80ks - 5.6/8,7 lit na 100km - jos uvek imam jednacinu sa dve nepoznate, ne znam bas u decimalu koliko grad a koliko van grada, no prosek je gotovo isti i isto kao italijan osetno vise trosi po gradu nego na otvorenom.

- nenad034
I da moja matematika nije tacna sto je
malo teze jer potrosnju sam placam i znam koliko i zasto placam, zasto bi onda u njegovim karakteristikama proizvođač navodio veću potrošnju od stvarne? Razumem da lazu da manje trosi ali suprotno ne razumem.
Ma i nema veze. Ne vidim svrhu da se nabeđujemo.
Pozz komsija i zelim ti jos manju potrosnju;)
malo teze jer potrosnju sam placam i znam koliko i zasto placam, zasto bi onda u njegovim karakteristikama proizvođač navodio veću potrošnju od stvarne? Razumem da lazu da manje trosi ali suprotno ne razumem.
Ma i nema veze. Ne vidim svrhu da se nabeđujemo.
Pozz komsija i zelim ti jos manju potrosnju;)
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Nismo komsije, iz Beograda sam, ali sam 1.5 godinu radio u Kragujevcu i putovao svaki dan. Inace, jako sam zavoleo Kragujevac
i cesto dolazim privatno
Punto je stvarno toliko trosio, ali ga vise ne vozim, sad je sluzbeni VW Polo
Pogledaj i ovde potrosnju:
http://www.autohrvatska.hr/documents/dd ... 369026.pdf
Veliki pozdrav druze, i za tebe i za Kragujevac

Punto je stvarno toliko trosio, ali ga vise ne vozim, sad je sluzbeni VW Polo

Pogledaj i ovde potrosnju:
http://www.autohrvatska.hr/documents/dd ... 369026.pdf
Veliki pozdrav druze, i za tebe i za Kragujevac

- Dusan64
- Poruka: 5280
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Evo nesto racunam sad i dobih 7l potrosnje. Svaki kilometar je upisan u nalog i svaki racun imam. 7l a to je pun gas,ili obilaznica 140km/h ili gazela koja se prelazi prvom po sat vremena. I to minimum dva puta dnevno. Drugi sluzbeni,i20,doduse ide na plin,ravnih 6.5l plina trosi. Isto 1.2 motor. Izvinjavam se na off-u.
- nenad034
i kud ga pomenu ...mu misa 
evo jos jedne racunice ali ovog puta samo za fokusa racunam
cuveno merenje od cepa do cepa:
predjeno 476km
86km-grad
390km-otvoreno
nakon toga 30.78 litara sipano.
(Napomena: tranzite kroz gradove racunam kao otvoren put ali ako se zavlacim po ulicama racunam kao grad.
Npr. Gazela predjena u 6h ujutru, nema guzve - znaci otvoren put.). Lagana voznja jos uvek do 3000 obrtaja - mozda malo preko i retko preko 100km/h - samo kad je gusto
racun:
86*100/476 ~ 18% - voznje u gradu
390*100/476 ~ 82% - voznje van grada
prosecna potrosnja: 100*30.78/476 =6.47 lit. - manje nego proslog puta jer sam imao vise ravnice a manje brda.
18% * [gradska potrosnja] + 82% * [vangradska potrosnja] = 6.47 * 100
aproksimacija potrosnje na otvorenom:
1. predpostavka - po gradu trosi kataloskih 8.7lit:
-vangradska potrosnja = 5.98 lit~ 6 litara
2. predpostavka - po gradu trosi 10 litara
-vangradska potrosnja = 5.7 litara
Zakljucak: Po gradu moze da trosi samo isto ili vise od 8.7 sto znaci da na otvorenom ne trosi vise od 6 litara ovakve voznje.

evo jos jedne racunice ali ovog puta samo za fokusa racunam

cuveno merenje od cepa do cepa:
predjeno 476km
86km-grad
390km-otvoreno
nakon toga 30.78 litara sipano.
(Napomena: tranzite kroz gradove racunam kao otvoren put ali ako se zavlacim po ulicama racunam kao grad.
Npr. Gazela predjena u 6h ujutru, nema guzve - znaci otvoren put.). Lagana voznja jos uvek do 3000 obrtaja - mozda malo preko i retko preko 100km/h - samo kad je gusto

racun:
86*100/476 ~ 18% - voznje u gradu
390*100/476 ~ 82% - voznje van grada
prosecna potrosnja: 100*30.78/476 =6.47 lit. - manje nego proslog puta jer sam imao vise ravnice a manje brda.
18% * [gradska potrosnja] + 82% * [vangradska potrosnja] = 6.47 * 100
aproksimacija potrosnje na otvorenom:
1. predpostavka - po gradu trosi kataloskih 8.7lit:
-vangradska potrosnja = 5.98 lit~ 6 litara
2. predpostavka - po gradu trosi 10 litara
-vangradska potrosnja = 5.7 litara
Zakljucak: Po gradu moze da trosi samo isto ili vise od 8.7 sto znaci da na otvorenom ne trosi vise od 6 litara ovakve voznje.
-
- Poruka: 3
- Član foruma od: petak, 1. apr. 2011. u 21:24h
Pozdrav drugari,
evo i ja sam kupio primerak kao iz naslova teme, pa cu podeliti par utisaka sa vama.
Moj slucaj je malo specifican. Ja nisam trazio da kupim nov auto, cak nisam ni zeleo da kupim automobil (imam Citroen Saxo VTS 1.6 2002 sa kojim sam prezadovoljan vec 5 godina), ali ipak zavrsih kupovinom 1.4 verzije za 9990E, bele boje. Nisam razgledao danima i nocima Internet u potrazi za svojim novim malisanom, obilazio salone itd... ali tu na scenu stupa supruga i znate kako to biva.
Moram da kazem da dizel ne priznajem za gorivo, niti dizel agregate makar terali Sukhoi-a. Od pocetka vozim iskljucivo benzince (a i pre toga), a tako ce biti i u buducnosti. Posedovao sam razne Opel-e, obicno 2.0 ili 1.8. Pre nego sto sam kaparisao automobil, isao sam na probnu voznju u Grand (Novi Beograd) i probao taj motor od 1.4 (80KS), jer sam se plasio da je preslab za tu tezinu. Nisam toliko gledao na opremu, mada je ona svakako adekvatna za ponudjenu cenu. Drugi automobil (Focus) smo kupili iskljucivo imajuci u planu prosirenje porodice (sada nas je 3 i ne stajemo bas u Saxo-a, a kako bi bilo da nas je 4-5 ne zelim ni da znam), a zbog planiranog stila voznje sam i pristao na kompromis zvani 1.4.
Citroen je laksi za nekih 350kg i jaci za nekih 25 konja. Znate sta to znaci, ali ipak, mogu reci da motor nije "slab" za Focusa. Da, ne mozete da obilazite na mig oka sleper na ibarskoj, da, ne moze u ozbiljnije brdo 5. brzinom, ali za normalnu kombinovanu gradsku voznju sa povremenim otvorenim deonicama ne manjka u snazi. Vec posle pocetnog upoznavanja motora, cini mi se da bolje ide. Oseca se ozbiljnija masa, mada ja to i volim
, i medjuubrazanja su sasvim korektna iako ga ne gasiram jos uvek dok ne prodje malo razrada motora (do 3-3.5K obrataja). Ja i nisam neki turas, omiljena brzina mi je nizbrdica.
Prednosti:
- Prostran gepek, sa malim rezervnim tockom.
- Precizan upravljac
- Vesanje
- Menjac iz snova (kratak, precizan)
- Meko kvacilo
- Bezbednosni sistemi (prednji i bocni airbag, ABS, ESP...)
- Neinteresantnost lopovima
- Ugradjeni radio/CD u konzolu (opet zbog obijanja i kradja)
- Daljinsko zakljucavanje koje radi na neobicnu daljinu, bar za mene.
- Izolacija kabine, rekao bih - dobra.
- Klima solidna i potpuni dodatak za cenu automobila
Nedostaci (po redoledu zeljene kupovine ako je to moguce)
- Izolacija motora (to cu svakako nekako resiti)
- Maglenke
- Alufelne 15" (lepo je imati 16", ali kad vidite cenu zimske dobre gume u varijatni 15" i 16" smraci vam se od razlike). Konkretno planiram ponovnu nabavku Goodyear guma (4 seassons ili Vector Eagle - all seasson guma koje cu da vozim cele godine - "al sam pametan"), razlika je oko 60% u ceni tj oko 6000 dinara po pneumatiku!
- Diskovi na zadnjim tockovima (iako koci odlicno, ali zaista)
- Manjak zapremine motora (eh da je 1.6). Mada smatram da bi i dodatnih 10KS bilo sasvim dovoljno (a to se da nabudziti jel...)
- Bocni migavci na retrovizorima (retrovizor kosta oko 120E koliko se secam - pitao sam u Grandu), a to je deo koji mi prvi nestaje sa automobila.
- Kvalitet zavrsne obrade unutranjosti - plastika (prekidaci, kvake, volan...) deluje jeftinije od konkurencije.
- Nedostatak bord kompjutera i osnovnih pokazatelja na tabli.
Automobil deluje robusno, osnovni delovi automobila trajno. Odlicno lezi u krivinama (bez naginjanja), nije preterano tvrd, mada - sve je mekano u odnosu na Saxo-a. Vozio sam i deonicu autoputa ka HR granici i iako nerazradjen, na 115-120 km/h (3200 obrataja / V brzina), veoma stabilan, ne trese, nije preterano bucan, volan se drzi jednim prstom, a probao sam i bez drzanja volana par stotina metara, sve ok. Kada se pogleda konkurencija, za datu kolicinu novca i namenjenu voznju (porodicni automobil), sa maksimalnom brzinom voznje od 120-130 km/h, veoma sam zadovoljan kupovinom. Iskreno, smatram da su svi novi automobil skupi, ali da je ovaj primerak blizu "realnih cena" za ono sto pruza. Ocekujem bar 5-6 godina voznje ovog automobila.
Uzdravlje
evo i ja sam kupio primerak kao iz naslova teme, pa cu podeliti par utisaka sa vama.
Moj slucaj je malo specifican. Ja nisam trazio da kupim nov auto, cak nisam ni zeleo da kupim automobil (imam Citroen Saxo VTS 1.6 2002 sa kojim sam prezadovoljan vec 5 godina), ali ipak zavrsih kupovinom 1.4 verzije za 9990E, bele boje. Nisam razgledao danima i nocima Internet u potrazi za svojim novim malisanom, obilazio salone itd... ali tu na scenu stupa supruga i znate kako to biva.

Moram da kazem da dizel ne priznajem za gorivo, niti dizel agregate makar terali Sukhoi-a. Od pocetka vozim iskljucivo benzince (a i pre toga), a tako ce biti i u buducnosti. Posedovao sam razne Opel-e, obicno 2.0 ili 1.8. Pre nego sto sam kaparisao automobil, isao sam na probnu voznju u Grand (Novi Beograd) i probao taj motor od 1.4 (80KS), jer sam se plasio da je preslab za tu tezinu. Nisam toliko gledao na opremu, mada je ona svakako adekvatna za ponudjenu cenu. Drugi automobil (Focus) smo kupili iskljucivo imajuci u planu prosirenje porodice (sada nas je 3 i ne stajemo bas u Saxo-a, a kako bi bilo da nas je 4-5 ne zelim ni da znam), a zbog planiranog stila voznje sam i pristao na kompromis zvani 1.4.
Citroen je laksi za nekih 350kg i jaci za nekih 25 konja. Znate sta to znaci, ali ipak, mogu reci da motor nije "slab" za Focusa. Da, ne mozete da obilazite na mig oka sleper na ibarskoj, da, ne moze u ozbiljnije brdo 5. brzinom, ali za normalnu kombinovanu gradsku voznju sa povremenim otvorenim deonicama ne manjka u snazi. Vec posle pocetnog upoznavanja motora, cini mi se da bolje ide. Oseca se ozbiljnija masa, mada ja to i volim

Prednosti:
- Prostran gepek, sa malim rezervnim tockom.
- Precizan upravljac
- Vesanje
- Menjac iz snova (kratak, precizan)
- Meko kvacilo
- Bezbednosni sistemi (prednji i bocni airbag, ABS, ESP...)
- Neinteresantnost lopovima
- Ugradjeni radio/CD u konzolu (opet zbog obijanja i kradja)
- Daljinsko zakljucavanje koje radi na neobicnu daljinu, bar za mene.
- Izolacija kabine, rekao bih - dobra.
- Klima solidna i potpuni dodatak za cenu automobila
Nedostaci (po redoledu zeljene kupovine ako je to moguce)
- Izolacija motora (to cu svakako nekako resiti)
- Maglenke
- Alufelne 15" (lepo je imati 16", ali kad vidite cenu zimske dobre gume u varijatni 15" i 16" smraci vam se od razlike). Konkretno planiram ponovnu nabavku Goodyear guma (4 seassons ili Vector Eagle - all seasson guma koje cu da vozim cele godine - "al sam pametan"), razlika je oko 60% u ceni tj oko 6000 dinara po pneumatiku!
- Diskovi na zadnjim tockovima (iako koci odlicno, ali zaista)
- Manjak zapremine motora (eh da je 1.6). Mada smatram da bi i dodatnih 10KS bilo sasvim dovoljno (a to se da nabudziti jel...)
- Bocni migavci na retrovizorima (retrovizor kosta oko 120E koliko se secam - pitao sam u Grandu), a to je deo koji mi prvi nestaje sa automobila.
- Kvalitet zavrsne obrade unutranjosti - plastika (prekidaci, kvake, volan...) deluje jeftinije od konkurencije.
- Nedostatak bord kompjutera i osnovnih pokazatelja na tabli.
Automobil deluje robusno, osnovni delovi automobila trajno. Odlicno lezi u krivinama (bez naginjanja), nije preterano tvrd, mada - sve je mekano u odnosu na Saxo-a. Vozio sam i deonicu autoputa ka HR granici i iako nerazradjen, na 115-120 km/h (3200 obrataja / V brzina), veoma stabilan, ne trese, nije preterano bucan, volan se drzi jednim prstom, a probao sam i bez drzanja volana par stotina metara, sve ok. Kada se pogleda konkurencija, za datu kolicinu novca i namenjenu voznju (porodicni automobil), sa maksimalnom brzinom voznje od 120-130 km/h, veoma sam zadovoljan kupovinom. Iskreno, smatram da su svi novi automobil skupi, ali da je ovaj primerak blizu "realnih cena" za ono sto pruza. Ocekujem bar 5-6 godina voznje ovog automobila.
Uzdravlje
-
- Poruka: 204
- Član foruma od: ponedeljak, 29. nov. 2010. u 16:35h
Druze sve sto si ti nabrojao kao nedostatak ja imam kod mene u moji auto sem izolacija haube.Mene zanima jedna stvar i to ce doprineti dali cu il necu staviti tu izolaciju.Dali ta izolacija je zvucna izolacija il toplotna.Ako je zvucna necu nista da menjam jer motor je gotovo bezcujan.Kada stanes nisi siguran jel radi il se izgasio.Isto i kada ga vozis motor je gotovo bez suman.A ukoliko je toplotna,stim i prostor ispod haube se brze i mnogo vise zagreva stim i vazduh koji ulazi u motor preko filtera je mnogo vruciji stime utice i na performansi auta. Jer zna se da kada auto uvlaci hladnjieg vazduha motor radi bolje jer ima vazduha koji je hladan i stime je gusci i ima vise kiseonika sto omogucuje da motor ima bolje performanse.Znam da je ta razlika izuzetno mala,ipak...
Zanima me neko ko zna neka ostavi komentar ili mislenje koja je najvaznija funkcija te izolacije zvucna il toplotna il dvojna-hvala !
Zanima me neko ko zna neka ostavi komentar ili mislenje koja je najvaznija funkcija te izolacije zvucna il toplotna il dvojna-hvala !
- Goran Mond
- Poruka: 287
- Član foruma od: nedelja, 21. dec. 2008. u 13:30h
- Kontakt:
Ako ga u fabrici nisu stavili znaci da ne utice na bitne performanse i na bilo kakav kvalitet voznje,moje licno misljenje je da ne treba naknadno stavljati izolaciju.
-
Kada se stedi obicno ne stavlja se nesto (najcesce nesto sto ne mozes da ga iz pocetka da ga vidis) posebno je to popularno kod svih auto proizvodaca tako i kod forda.Kod 1.6l i jace modele ta izolacija postoji a kod 1.4l mozda samo u titanium ili gia,sto je po mene minus al dobro.Moji focus je bio opremljen sa comfort nivo opreme ili neka serija izmedju trend i titanium al izolacija nije bilo koju sam dosta kasnije video.Znaci tu izolaciju postoji ali kod jace motore ne kod 1.4l.
- nenad034
@bmcvetic
apsolutno potpisujem tvoju analizu,
neke stvari sam vec rekao a u neke se i sam uverio posle skoro 3kkm u njemu,
osim jedne...
ako zelis dobro sebi i svojoj porodici NIKAKO NE UZIMAJ EAGLE VECTOR GOODYEAR
Prodao sam zadnji auto sa njima a kupio ih ponesen slicnim motivima kao i ti - univerzalna guma itd.
Ta guma nije ni za leto ni za zimu jer izgleda ne postoje univerzalne gume vec samo zabluda o njima.
Moje iskustvo sa njom (185/60R14 82H):
Do 7kkm dobra za sneg
Od 15kkm po suncu skripi u najblazoj krivini pri 30km/h
Od 25kkm po hladnom a kasnije i snegu ponasa se gore nego letnja celavusa. Nece ni na ravnom da daje stabilnost a kamoli da ide uzbrdo po snegu.
Prodao sam je sa autom nakon 40kkm a ona je i dalje imala saru >5mm doduse sa iskrzanim i izmrljanim rubovima sare.
Vozi letnje koji si dobio uz auto do zime pa onda kupi klasicne 4 zimske jer to je skuplja vatrijanta u pocetku, ali na neki period od par godina u parama ti dodje na isto, sem sto uvek vozis dobre gume
@svi
Ljudi, mene je sramota ali moram nesto da vam priznam:
pojavio mi se prvi cvrcak
Po neravninama i u krivini u vratima izgleda, cvrci mi onako na levo uvo tacno
... ti puteve ove serbske
apsolutno potpisujem tvoju analizu,
neke stvari sam vec rekao a u neke se i sam uverio posle skoro 3kkm u njemu,
osim jedne...
ako zelis dobro sebi i svojoj porodici NIKAKO NE UZIMAJ EAGLE VECTOR GOODYEAR
Prodao sam zadnji auto sa njima a kupio ih ponesen slicnim motivima kao i ti - univerzalna guma itd.
Ta guma nije ni za leto ni za zimu jer izgleda ne postoje univerzalne gume vec samo zabluda o njima.
Moje iskustvo sa njom (185/60R14 82H):
Do 7kkm dobra za sneg
Od 15kkm po suncu skripi u najblazoj krivini pri 30km/h
Od 25kkm po hladnom a kasnije i snegu ponasa se gore nego letnja celavusa. Nece ni na ravnom da daje stabilnost a kamoli da ide uzbrdo po snegu.
Prodao sam je sa autom nakon 40kkm a ona je i dalje imala saru >5mm doduse sa iskrzanim i izmrljanim rubovima sare.
Vozi letnje koji si dobio uz auto do zime pa onda kupi klasicne 4 zimske jer to je skuplja vatrijanta u pocetku, ali na neki period od par godina u parama ti dodje na isto, sem sto uvek vozis dobre gume

@svi
Ljudi, mene je sramota ali moram nesto da vam priznam:
pojavio mi se prvi cvrcak
Po neravninama i u krivini u vratima izgleda, cvrci mi onako na levo uvo tacno
... ti puteve ove serbske
- btesin970
bmcvetic-u
pozdrav prijatelju,isto sam 1.4 beo kao i ti...
ali meni se cini da si napravio gresku ili mozda nisi , naveo si kao nedostatak: bocni pok.pravca na retrovizorima nekako postoje na ovoj nasoj verziji 1.4 focus ne dozivljavam kao nedostatak...pre ce iscupati fordov znak napred nego retrovizor.....
meni uvalise hankook let.gume a drugima vidim bridgestone, razlike evidentno postoje...mene interesuje nesto druge da li postoji ESP i kako funkcionise u focus 1.4?
ima ga na tabli pri paljenju ali nemoze da se iskljuci po potrebi!?
pozdrav prijatelju,isto sam 1.4 beo kao i ti...
ali meni se cini da si napravio gresku ili mozda nisi , naveo si kao nedostatak: bocni pok.pravca na retrovizorima nekako postoje na ovoj nasoj verziji 1.4 focus ne dozivljavam kao nedostatak...pre ce iscupati fordov znak napred nego retrovizor.....
meni uvalise hankook let.gume a drugima vidim bridgestone, razlike evidentno postoje...mene interesuje nesto druge da li postoji ESP i kako funkcionise u focus 1.4?
- nenad034
Za gume sam od dilera cuo da nema pravila i automobili stizu sa razlicitim pneumaticima pa sta ti zapadne, ali ostale stvari su svima iste do zadnje sitnice, osim boje koja se doplacuje.meni uvalise hankook let.gume a drugima vidim bridgestone, razlike evidentno postoje...mene interesuje nesto druge da li postoji ESP i kako funkcionise u focus 1.4?
prekidac za ESP postoji ali kod bogatijih oprema koje imaju sve prekidace na mestima gde je nama samo prekidac za grejanje zadnjeg stakla i retrovizora, dok su ostala tri slepa u ovoj clasic verziji (ESP prekidac se kod bogatije opremljenih nalazi u tom redu najblize vozacu).
Do sad mi se lampica za ESP palila samo kad krenem iz mesta naglo po klizavijoj povrsini - tipa plocica i ako je auto nagnut zadjnim krajem na dole. U voznji je jos nisam primetio jer ovo cudo ne proklizava po suvom.
Sto bi ga gasio i da ima prekidaca?
- bo.
- Poruka: 1043
- Član foruma od: petak, 10. dec. 2010. u 20:02h
Moj fokus je stigao sa Bridgestone gumama, ali ne turanza ER300 već ER30, što mi nikako nije bilo jasno. Pa sam ih prodao i uzeo Dunlop Sp01.
Inače prekrasna ti boja ova crvena
Inače prekrasna ti boja ova crvena

- nenad034
Svaka ti cast kad te nije mrzelo da skidas nove gume prodas ih i kupis Danlop. To se sove duh 
Meni su ER300, ali druga stvar me muci.
Po fordovom vin pretrazivacu pise mi:
Primary Features
Build Date: 03.03.2011
Vehicle Line: Focus 2008- C307
Body Style: 5 Door Saloon
Version: Series 20
Engine: 1.4L Duratec 16V PFI (75PS) - Sigma ????????
Transmission: 5 Speed Manual Transaxle - B5/IB5
Drive: LHD FWD
Emission: Stage IV Emissions
Air Conditioning: Manual Air Conditioning
Territory: (+)"SCG"
Paint: Colorado Red
Interior Fabric: Ecrin / Silver/Ebony
to sto su ga napravili u Valensiji a ne u Nemackoj nije mi neki problem, ali kako 75PS kad je kupljen i registrovan sa 80ks snage motora, ili se on deklarise nazivnom oznakom 75PS a zapravo ima 80ks. Kad vidim ovo SCG territory, a nje nema vec par godina, mogu da shvatim i 75konja u 1.4 koga takodje nema i duze. Ni ovi nemacki spanci nisu ono sto su bili u azurnosti baza podataka
Ajd sad???
Ono lupkanje u vratima s pocetka price izgleda da sam resio sa univerzalnim eliksirom za svaki auto -WD-om i spricanjem u mehanizam zabravljivanja. Po ovim nasim off-road regionalnim i magistralnim putevima dosta tresu vrata i klapce mehanizam o osovinicu gde se zabravljuju vrata i to se izgleda cuje kad je suvo pogotovo. Jos malo da ga istestitram i da nabacam malo masti.
Imam jos neke dileme mahom sminkerske prirode:
Prosla je sezona rizle i soli ali dolazi sezona muva i sunca. Kako resiti/ublaziti oba problema?
Da li lepiti folije po polumesecu zbog kamencica i mazati neki vosak po novom autu zbog ove akrilne boje i njenog ocuvanja.
- Foliju imam ko da mi zalepi ali taj manijak od mog prijatelja hoce i vatru da mi lepi na haubu. Kaze ide dobro na crveno. Ne smem siziku da ostavim auto. stvarno ce da zalepi vatru
- Vosak, najblazi koji ne ostecuje lak je po meni MEGUIAR'S-HI-TECH YELLOW WAX. Neki predlog?
- Video sam neke lepe bocne lajsne za fokusa i ovu moju boju. Sive a crvenim pise Focus ST. Gde ima da se kupe, zna li ko?

Po fordovom vin pretrazivacu pise mi:
Primary Features
Build Date: 03.03.2011
Vehicle Line: Focus 2008- C307
Body Style: 5 Door Saloon
Version: Series 20
Engine: 1.4L Duratec 16V PFI (75PS) - Sigma ????????
Transmission: 5 Speed Manual Transaxle - B5/IB5
Drive: LHD FWD
Emission: Stage IV Emissions
Air Conditioning: Manual Air Conditioning
Territory: (+)"SCG"
Paint: Colorado Red
Interior Fabric: Ecrin / Silver/Ebony
to sto su ga napravili u Valensiji a ne u Nemackoj nije mi neki problem, ali kako 75PS kad je kupljen i registrovan sa 80ks snage motora, ili se on deklarise nazivnom oznakom 75PS a zapravo ima 80ks. Kad vidim ovo SCG territory, a nje nema vec par godina, mogu da shvatim i 75konja u 1.4 koga takodje nema i duze. Ni ovi nemacki spanci nisu ono sto su bili u azurnosti baza podataka

Ajd sad???
Ono lupkanje u vratima s pocetka price izgleda da sam resio sa univerzalnim eliksirom za svaki auto -WD-om i spricanjem u mehanizam zabravljivanja. Po ovim nasim off-road regionalnim i magistralnim putevima dosta tresu vrata i klapce mehanizam o osovinicu gde se zabravljuju vrata i to se izgleda cuje kad je suvo pogotovo. Jos malo da ga istestitram i da nabacam malo masti.
Prosla je sezona rizle i soli ali dolazi sezona muva i sunca. Kako resiti/ublaziti oba problema?
Da li lepiti folije po polumesecu zbog kamencica i mazati neki vosak po novom autu zbog ove akrilne boje i njenog ocuvanja.
- Foliju imam ko da mi zalepi ali taj manijak od mog prijatelja hoce i vatru da mi lepi na haubu. Kaze ide dobro na crveno. Ne smem siziku da ostavim auto. stvarno ce da zalepi vatru

- Vosak, najblazi koji ne ostecuje lak je po meni MEGUIAR'S-HI-TECH YELLOW WAX. Neki predlog?
- Video sam neke lepe bocne lajsne za fokusa i ovu moju boju. Sive a crvenim pise Focus ST. Gde ima da se kupe, zna li ko?
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
U saobraćajnoj bi trebalo da stoji koliko (po proizvođaču) tvoj motor proizvodi snage u SI jedinicama - kilovatima - a možeš i sam da preračunaš koliko je to "konjskih snaga". 1 kW = 1.35962 metričkih konjskih snaga (PS, Pferdestärke).
Kad kažeš "Fordov VIN dekoder", da li je stvarno na Fordovom sajtu? Pošto i sam znaš da je taj motor u svom životu malo bio Sigma (Zetec-SE) pa je sad malo Duratec, sa različitim snagama - tako da nije nemoguće da baza podataka koju si gledao ne raspolaže tačnim podatkom.
Za ostalo ne biK znao šta da kažem.... sem da ja na taj Focus ne bih stavljao nikakvu ST oznaku, ali to je samo moj trip
Kad kažeš "Fordov VIN dekoder", da li je stvarno na Fordovom sajtu? Pošto i sam znaš da je taj motor u svom životu malo bio Sigma (Zetec-SE) pa je sad malo Duratec, sa različitim snagama - tako da nije nemoguće da baza podataka koju si gledao ne raspolaže tačnim podatkom.
Za ostalo ne biK znao šta da kažem.... sem da ja na taj Focus ne bih stavljao nikakvu ST oznaku, ali to je samo moj trip

pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- nenad034
59kw-80ks
tu se 75ps ne uklapa nikako.
nemam takve tripove niti se palim na st lajsne.
jednostavno, svidja mi se kombinacija sive i crvene vise nego crne i crvene a ova je bas lepa bar meni.
p.s. prvi ford koji sam vozio, pre jedno 20-tak godina, bio je bas kao tvoj sa slike - eskort crveni kabrio.
dovezao ga je jedan prijatelj iz frankfurta, za ono vreme teska egzotika
nismo ga gasili celog leta
al su padale ko kruske...
@filip:
otvori temu i baci neku slicicu da uzivamo
tu se 75ps ne uklapa nikako.
nemam takve tripove niti se palim na st lajsne.
jednostavno, svidja mi se kombinacija sive i crvene vise nego crne i crvene a ova je bas lepa bar meni.
p.s. prvi ford koji sam vozio, pre jedno 20-tak godina, bio je bas kao tvoj sa slike - eskort crveni kabrio.
dovezao ga je jedan prijatelj iz frankfurta, za ono vreme teska egzotika

nismo ga gasili celog leta
al su padale ko kruske...

@filip:
otvori temu i baci neku slicicu da uzivamo

Poslednja izmena: nenad034, na dan četvrtak, 28. apr. 2011. u 14:56h. Ukupno izmenjeno 4 puta.
-
- Poruka: 26
- Član foruma od: ponedeljak, 25. apr. 2011. u 15:47h
ja sam uz svoj nov Focus dobio Miselinke
.... mada je moj 1.6 TDCI 90KS sa ANNIVERSARY paketom opreme plus TREND PLUS PAKET: Kožni volan 4 paoka sa Tempomatom, Dvozonski Automatski Klima
uređaj, 16" Alu felne, pušački paket, centralna konzola sa naslonom za ruku

uređaj, 16" Alu felne, pušački paket, centralna konzola sa naslonom za ruku

- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Nu eto, onda uživaj, kataloški podatak je onaj koji se gleda, a ne šta piše tamo na nekom internet portalu.nenad034 piše:59kw-80ks
tu se 75ps ne uklapa nikako

http://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Sigma ... urrent_Use
Na en.wikipedia.org, neko piše: Current Use
Today Sigma engine is used by Focus, Fiesta, C-Max and Mondeo.
1.4/1.6 L Sigma
These engines in the First generation Focus produced 75 and 100 bhp respectively, but for MkII Focus the 1.4 variant was slightly modified and produced 80 bhp.
pozdrav, Bojan

- bo.
- Poruka: 1043
- Član foruma od: petak, 10. dec. 2010. u 20:02h
Uzeo sam alu felge sa gumama sa mondea, već sam imao taj set, krivo sam se izrazio. Ove ER30 su mi ionako bile višak. Čelične ostale za zimske.nenad034 piše:Svaka ti cast kad te nije mrzelo da skidas nove gume prodas ih i kupis Danlop. To se sove duh
- Foliju imam ko da mi zalepi ali taj manijak od mog prijatelja hoce i vatru da mi lepi na haubu. Kaze ide dobro na crveno. Ne smem siziku da ostavim auto. stvarno ce da zalepi vatru![]()
Foliju zalijepi, puno znači da sunce neudara jako unutra, a i ljepši auto odmah.
Al nikakve vatre, to je ružno..
Sonaxov vosak ti je također dobar, koristim ga odavno i jako sam zadovoljan s njim.
Mušice nek te nebrinu, ima tekućina s kojom se lako skinu insekti prilikom pranja.
- btesin970
prekidac za ESP postoji ali kod bogatijih oprema koje imaju sve prekidace na mestima gde je nama samo prekidac za grejanje zadnjeg stakla i retrovizora, dok su ostala tri slepa u ovoj clasic verziji (ESP prekidac se kod bogatije opremljenih nalazi u tom redu najblize vozacu).
Do sad mi se lampica za ESP palila samo kad krenem iz mesta naglo po klizavijoj povrsini - tipa plocica i ako je auto nagnut zadjnim krajem na dole. U voznji je jos nisam primetio jer ovo cudo ne proklizava po suvom.
Sto bi ga gasio i da ima prekidaca?[/quote]
odgovor:
npr. Nije retka pojava da ako u zimskim uslovima upadnes u duboki sneg ESP ogranicava tvoju mogucnost da se izvuces iz snega tj.ne da ti max snage ...meni se desavalo vise puta sa lagunom 1.6 ...onda se ESP lepo iskljuci i relativno lakse islajfujes napolje iz snega!
otprilike tako!
Sto bi ga gasio i da ima prekidaca?[/quote]
odgovor:
npr. Nije retka pojava da ako u zimskim uslovima upadnes u duboki sneg ESP ogranicava tvoju mogucnost da se izvuces iz snega tj.ne da ti max snage ...meni se desavalo vise puta sa lagunom 1.6 ...onda se ESP lepo iskljuci i relativno lakse islajfujes napolje iz snega!
otprilike tako!

-
@nenad034 i @btesin970 i @bmcvetic
ESP u ford focus sem ST varijante NEMA !!! Ja imam isti fokus sa duplo vise opreme i ESP jednostavno nema.Poima nemam koja vam ESP lambica sveti,proverio sam 10 puta u moji fokus takva lambica ne postoji. Verovatno ste pomesali stvari i mislite na EBD elektronska raspredelba sile pri kocenje.Ford fokus u svim verzijama raspolaze sa ABS + EBD ,nikako ESP.ESP nije dostupna u nijedna opcija ni dizel pa ni cak da ste kupili titanium 2.0l. ESP kao standard ide samo u ST i RS model.Evo jedan primer udjite u auto ubacite u prvu brzinu,pritisnite kumplug oterajte motor preko 4000 obrtaja i oslobodite kumplug da vidite sta ce se desiti.Auto se krenuti sa slajfom,sto znaci predne tockove ce slajfovati i to zamislite na auto sa 1.4l . Znate li vi da je gotovo nemoguce slajfovati auto kada ima esp i sa dramaticno jacim motorom nego sto je 1.4l. Usput imao sam priliku da imam par dana na raspolaganju mondeo st.Motor je 3.0l sa 225hp.To je bio najbolji auto koji sam vozio.Naravno bilo je prekidaca esp u auto.Kada bi ja stao na semafor,i naravno sa ukljucen esp kada bih ga jako startovao cak i sa preko 4000 obrtaja auto bi se tako katapultirao i zalepio te za sediste a skripanje i slajfovanja nije bilo.Od jedan do drugi semafor bi ja stigao a druga auta nisu bili ni do pola put.Zatim za probu isklucio sam esp i znate sta se dogodilo? Isto sam pritisnu na gas,auto je podivljao ponovo se katapultirao al sa velikim skripanje i slajfovanje gume.I narvano stime start je bio slabiji nego kada je esp ukljucen.Sada sa ovim modelima koji uzimate gde ford bukvalno stedi na sve sto se moze ustediti jer realno i cena je smesna za fokus ni u ludilo nemojte se nadati da imate ESP jer vam ja garantujem da nema NIKO ni 1.8 tdci,ni 1.6 tdci,ni 1.6l ni 1.8l ni 2.0l. Sem ako nije nakndano to trazio i duboko platio to da mu bude ugradjeno jer ESP ne ide u nijeden paket opreme kao standardna opcija sem u ST model.Verujte da imate ESP nece to biti nesto sto ce ford sakriti vec cete svakako imati dugme na vasu salt tablu i mocicete da ga ukljucite i iskljucite po potrebi.Treba se praviti razlika izmedju ESP i EBD. U svakom slucaju fokus ima tako dobru suspenziju nadopunjetu sa ABS + EBD izvanrednan kratak put kocenja.
ESP u ford focus sem ST varijante NEMA !!! Ja imam isti fokus sa duplo vise opreme i ESP jednostavno nema.Poima nemam koja vam ESP lambica sveti,proverio sam 10 puta u moji fokus takva lambica ne postoji. Verovatno ste pomesali stvari i mislite na EBD elektronska raspredelba sile pri kocenje.Ford fokus u svim verzijama raspolaze sa ABS + EBD ,nikako ESP.ESP nije dostupna u nijedna opcija ni dizel pa ni cak da ste kupili titanium 2.0l. ESP kao standard ide samo u ST i RS model.Evo jedan primer udjite u auto ubacite u prvu brzinu,pritisnite kumplug oterajte motor preko 4000 obrtaja i oslobodite kumplug da vidite sta ce se desiti.Auto se krenuti sa slajfom,sto znaci predne tockove ce slajfovati i to zamislite na auto sa 1.4l . Znate li vi da je gotovo nemoguce slajfovati auto kada ima esp i sa dramaticno jacim motorom nego sto je 1.4l. Usput imao sam priliku da imam par dana na raspolaganju mondeo st.Motor je 3.0l sa 225hp.To je bio najbolji auto koji sam vozio.Naravno bilo je prekidaca esp u auto.Kada bi ja stao na semafor,i naravno sa ukljucen esp kada bih ga jako startovao cak i sa preko 4000 obrtaja auto bi se tako katapultirao i zalepio te za sediste a skripanje i slajfovanja nije bilo.Od jedan do drugi semafor bi ja stigao a druga auta nisu bili ni do pola put.Zatim za probu isklucio sam esp i znate sta se dogodilo? Isto sam pritisnu na gas,auto je podivljao ponovo se katapultirao al sa velikim skripanje i slajfovanje gume.I narvano stime start je bio slabiji nego kada je esp ukljucen.Sada sa ovim modelima koji uzimate gde ford bukvalno stedi na sve sto se moze ustediti jer realno i cena je smesna za fokus ni u ludilo nemojte se nadati da imate ESP jer vam ja garantujem da nema NIKO ni 1.8 tdci,ni 1.6 tdci,ni 1.6l ni 1.8l ni 2.0l. Sem ako nije nakndano to trazio i duboko platio to da mu bude ugradjeno jer ESP ne ide u nijeden paket opreme kao standardna opcija sem u ST model.Verujte da imate ESP nece to biti nesto sto ce ford sakriti vec cete svakako imati dugme na vasu salt tablu i mocicete da ga ukljucite i iskljucite po potrebi.Treba se praviti razlika izmedju ESP i EBD. U svakom slucaju fokus ima tako dobru suspenziju nadopunjetu sa ABS + EBD izvanrednan kratak put kocenja.