Klima, Focus, iskustva sa istom!
Moderator: Dragomir
- oristic
- Poruka: 1035
- Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h
Klima, Focus, iskustva sa istom!
Kao sto kaze naslov hteo bi da cujem neka iskustva vezana za finkcionisanje klime u Focusu mk1. Cini mi se da na forumu ne mogu naci odgovore koji me interesuju i misljenja ostalih. Jos me vise nervira to sto sma od razlicitih ljudi cuo razlicita misljenja sa problemom koji imam.
Na mom autu klima radi, za sad lepo hladi i ne smrdi, ali je problem taj sto mi kompresor pusta ulje, dakle vlazi i pravi baricu oko 2cm u prcniku na parkingu. Kapljica ulja je uvek prisutna na najnizoj tacki kompresora, odozgo gledano je potpuno suv. Da napomenem da sam auto kupi0 prosle god u kasnu jesen i klimu je palio samo kad odledjuje stakla zimi, a nekad u prolece primetio sam sasvim slucajno da kompresor curi. Otiso kod majstora i mehanicara i klimadjije i obojica potvrdili da se radi o ulju ih kompresora, a ne o ulju iz motora.
Klimu koristim po potrebi, pa me interesuje da li da nesto preduzimam povodom toga ili da cekam da prestane da hladi pa onda, da li mogu da napravim vecu stetu? Jedan klimadzija mi je reko da dihtovanje kompresora nece dati rezultata, drugi pak predlaze upravo tu varijantu. Takodje, nije mi jasno ako pusta ulje onda sigurno pusta i gas, gas mnogo lakse izlazi od ulja (bar ja tako mislim), kolicina ulja u sistemu je jako mala, pa me interesuje kako da toliko meseci vec ona radi bas lepo, a curi? Sta mogu da ocekujem od nje? Neki kazu da ce da mi zariba kompresor, da li ce prvo da zariba ili da prestane da hladi? Neki kazu da ne diram nista i da vozim tako, jer je to jos jedna od mana forda, kompresor curi!
Hvala svima koji se budu javili u vezi ove teme sa svojim iskustvima!
Na mom autu klima radi, za sad lepo hladi i ne smrdi, ali je problem taj sto mi kompresor pusta ulje, dakle vlazi i pravi baricu oko 2cm u prcniku na parkingu. Kapljica ulja je uvek prisutna na najnizoj tacki kompresora, odozgo gledano je potpuno suv. Da napomenem da sam auto kupi0 prosle god u kasnu jesen i klimu je palio samo kad odledjuje stakla zimi, a nekad u prolece primetio sam sasvim slucajno da kompresor curi. Otiso kod majstora i mehanicara i klimadjije i obojica potvrdili da se radi o ulju ih kompresora, a ne o ulju iz motora.
Klimu koristim po potrebi, pa me interesuje da li da nesto preduzimam povodom toga ili da cekam da prestane da hladi pa onda, da li mogu da napravim vecu stetu? Jedan klimadzija mi je reko da dihtovanje kompresora nece dati rezultata, drugi pak predlaze upravo tu varijantu. Takodje, nije mi jasno ako pusta ulje onda sigurno pusta i gas, gas mnogo lakse izlazi od ulja (bar ja tako mislim), kolicina ulja u sistemu je jako mala, pa me interesuje kako da toliko meseci vec ona radi bas lepo, a curi? Sta mogu da ocekujem od nje? Neki kazu da ce da mi zariba kompresor, da li ce prvo da zariba ili da prestane da hladi? Neki kazu da ne diram nista i da vozim tako, jer je to jos jedna od mana forda, kompresor curi!
Hvala svima koji se budu javili u vezi ove teme sa svojim iskustvima!
- popovicvl
- Poruka: 5671
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Re: Klima, Focus, iskustva sa istom!
To nije mana Focusa (Forda), ne sme da ti curi kompresor. Odvezi auto u cestit servis klime i neka ti remontuju ceo kompresor kako bog zapoveda. Ako ga urade cestito, radice 10 god bez problema, a ako ga isfusare onda za 2 meseca ce crci. Posle toga proveri da li pusta ceo sistem, pa tek onda napuni. Proveri na kraju instalaciju.
Napominjem da moras sve to uraditi cestito ili si u suprotnom bacio pare, a klima ne radi. Neka orentaciona cena remont+punjnje izmedju 100-150 eura.
Stari Focus sam vozio 6 godina i sve sto sam znao od klime je da je upalim i ugasim, tj. nisam je ni dopunio ni stelovao ni cistio...nista...
Napominjem da moras sve to uraditi cestito ili si u suprotnom bacio pare, a klima ne radi. Neka orentaciona cena remont+punjnje izmedju 100-150 eura.
Stari Focus sam vozio 6 godina i sve sto sam znao od klime je da je upalim i ugasim, tj. nisam je ni dopunio ni stelovao ni cistio...nista...
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Na fokusima iz serije MKI hoce da se pojavljuje ulje na kompresoru.Koliko ja znam kompresor je specifican i predihtavanje nije jednostavno pa se zbog toga preporucuje drugi kompresor.
Ja sam klimu na svom fokusu punio pre 4 godine i dan danas hladi odlicno.Dezinfekciju sam radio ove godine sa aparatom sto sam kupio u austriji i mogu reci da sam prezadovoljan.
Ja sam klimu na svom fokusu punio pre 4 godine i dan danas hladi odlicno.Dezinfekciju sam radio ove godine sa aparatom sto sam kupio u austriji i mogu reci da sam prezadovoljan.
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- mbole
- Poruka: 15005
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Jel dobro razumem da imas aparat kojim to radis i musterijama?
Ako je odgovor da, posto je otprilike zadovoljstvo?
Ako je odgovor da, posto je otprilike zadovoljstvo?
Djak pesak 

- Dragomir
- Oficijalni serviser
da imam i radim a cena je oko 3000
- oristic
Da li to curenje kompresora moze da dovede do njegovog crkavanja pre nego li klima prestane da hladi?
Nudi mi lik kopresor, klimadzija (onaj koji ne veruje u duhtovanje), polovan, za 300 e (sve, montaza, punjenje, filteri...), medjutim ja kontam da je taj predihtovan jer daje garanciju od 2 god., kako bi ja znao da je polovan kopresor bolji od ovog mog, hehe?
Drugi mi nudi dihtovanje i punjenje i sve to za 70 e (sto je vrlo povoljno, ako ce da vrsi poso). E sad skupo je dati 70e ako nema efekta....
A ovako je najbolje, vozim dok hladi...
Nudi mi lik kopresor, klimadzija (onaj koji ne veruje u duhtovanje), polovan, za 300 e (sve, montaza, punjenje, filteri...), medjutim ja kontam da je taj predihtovan jer daje garanciju od 2 god., kako bi ja znao da je polovan kopresor bolji od ovog mog, hehe?
Drugi mi nudi dihtovanje i punjenje i sve to za 70 e (sto je vrlo povoljno, ako ce da vrsi poso). E sad skupo je dati 70e ako nema efekta....
A ovako je najbolje, vozim dok hladi...

- popovicvl
Naravno da moze crci. Sve moze da crkne kad pocnu anomalije u radu. Ovog prvog majstora preskoci, drugog proveri, a pokusaj da se raspitas za treceg.
- Neša
- VIP
- Poruka: 5056
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Klima kod brata na Focusu mk1 radi perfektno i kolko znam nikad nije servisirana
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- Dragomir
- Oficijalni serviser
Polovan komprresor sa pumenjenjem i montazom nebi trebalo da je vise od 150-160 e
- oristic
ha, lik mi trazi 300e, a za nov 660e, toliko mi kosta pola auta! Odma sam odustao naravno od njegove ponude, cak mi se isplati da dodjem do Beograda i resim problem. Nego mi i dalje nije jasno zasto bi stavljao polovan kompresor za koji ne znam u kakvom je stanju, a kako bi i neko ko ga ugradjuje to znao. Opet sam ubedjen da je polovna kompresor predihtovan, sto mogu i sa mojim da uradim, cini mi se? Ili gresim?
- popovicvl
Remontuj kompresor. Za dobrog majstora nije svemirski brod, nego kompresor.
- stefan milanov
- Poruka: 798
- Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h
i od mene glas za remont..... 

-
- Poruka: 28
- Član foruma od: utorak, 1. feb. 2011. u 18:19h
Kompresori na mk1 su specificni i veoma nezgodni za remont. Ustvari nisu predvidjeni za remont uopste. Majstori koji ti savetuju remont,uzece ti pare a nista nece uraditi. Ja sam prosle godine kupio polovan dobar i radi kao sat (kompresor+punjenje=130eu)
Dobar majstor zna koji je polovan kompresor dobar,a koji ne. Remont zaboravi, to je navlakusa ! Pozz

- Neša
- VIP
Sto se ne javis kod Sima i Gileta,nema sta nemaju
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- oristic
pa zbog toga sam i stavio ovu temu posebno, kupim kompresor na otpadu, odnesem kod majstora, on namesti, kompresor pusta i sta posle, da mu ga vratim....tesko! Ili tak na otpadu ima strucnjake koji mogu da procene kakav je kompresor, tesko...Zato me i interesuju prakticna iskustav drugih, da li samo puniti kompresor koji pusta, da li dihtovati, da li kupiti polovan na otpadu ili kod klimadzije....
Hvala za savete, korisni su!
Hvala za savete, korisni su!
- Neša
- VIP
Ma ovo su izuzetni momci,ako ti Simo kaze da je dobar uzimaj slobodno
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
-
- Poruka: 5
- Član foruma od: sreda, 19. maj 2010. u 18:13h
mozda je ovo dobar trenutak da se pomenu majstori za klimu, tj "klimadzije" u Nisu. Znam da je nepopularno, ali ima tu dosta iskustava pretezno losih...zbog toga i razumem kolebanje kolege Pantica, salim se, Rileta. ja sam od jednog mega popularnog klimadzije u Nisu cuo recenicu koja se odnosila na trece lice :" dovedi ga da mu uzmemo pare" - sto govori samo po sebi......dakle, koga izabrati u Nisu, makar i za dopunu klime 

- montoya
- Poruka: 2144
- Član foruma od: sreda, 24. nov. 2010. u 13:13h
Ja sam zbog problema sa punjenjem ovih dana skinuo alternator i kompresor klime je kao i kod svakog malog servisa sav umazan zelenim uljem, resio sam da i to sredim kada je vec rastureno, vidim da su misljenja razlicita Dragomir predlaze u postovima iznad drugi polovan, da li je neko radio dihtovanje ili slicno svog kompresora? Cisto da napomenem klima radi savrseno, hladi ubija a kompresor je sav musav evo vec treca godina...
Ford mondeo mk4.5 2023-
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016
-
- Poruka: 129
- Član foruma od: utorak, 7. maj 2013. u 20:14h
Ja sam punio u auto klime lapi i ok su,punjenje je 2500,a sa zamenom ulja u kompresori i proverom sistema 4000.djix piše:mozda je ovo dobar trenutak da se pomenu majstori za klimu, tj "klimadzije" u Nisu. Znam da je nepopularno, ali ima tu dosta iskustava pretezno losih...zbog toga i razumem kolebanje kolege Pantica, salim se, Rileta. ja sam od jednog mega popularnog klimadzije u Nisu cuo recenicu koja se odnosila na trece lice :" dovedi ga da mu uzmemo pare" - sto govori samo po sebi......dakle, koga izabrati u Nisu, makar i za dopunu klime

-
- Poruka: 2
- Član foruma od: četvrtak, 7. apr. 2016. u 15:41h
Klima mi ne hladi već nekoliko dana. Mislio sam da se ispraznila i kad sam otišao da napunim rekli su mi da je iscurila na onom poklopcu gdje se puni. Ovaj ''majstor'' mi je pokazao poklopac i odozdo se vidjelo nešto bijelo i kaže mi da je tu iscurila. Tekođe, rekli su mi da je u pitanju nekakav ventil tu na ulazu gdje se puni i da tu curi...
Rečeno mi je da je najbolje da odem u najbliži ovlašteni servis i da mi to provjere...
Ima li neko slično iskustvo ili savjet?
Rečeno mi je da je najbolje da odem u najbliži ovlašteni servis i da mi to provjere...
Ima li neko slično iskustvo ili savjet?
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8319
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Sejmire obavezan deo predstavljanja je pored imena i mesto odakle si. Vrati se na svoje predstavljanje: http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 70#p420370 i dovrši ga, da bi mogao da nastaviš sa radom na forumu.
Hvala na razumevanju!
Hvala na razumevanju!
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp