Posedujem 2008 god 2.2 TDCi. Auto je presao 58.000 km, ja ga vozim od nekih 40.000 km. Kupljen je ovde kao Trend nivo opreme ali je po mojoj meri "naduvan" opremom (auto je plaacen 29.970 eura u Grand M) i bas mi je nekako "legao"... Pre njega sam vozio BMW 330xi koji mi je postao mali kada mi je supruga ostala u drugom stanju... Da mi je neko rekao pre 4 godine da cu nekada voziti Ford i biti zadovoljan, slatko bih mu se nasmejao

S obzirom da imam neki sport paket sa malo drugacijim ogibljenjem, mogu reći da auto ima besprkorno ležanje. Da se razumemo, Mondeo nije auto za obaranje rekorda na Košutnjaku... Auto zna da se uvija u ekstremnim uslovima, ali je jako previdiv i veoma zabavan za vožnju. Ipak je ovo porodični auto koji po mom mišljenju (i nekih drugih relevantnih svetskih auto faktora) najbolji u klasi, a imao sam prilike da probam skoro sve. Dizel motor je veoma tih, auto ima odličnu zvučnu izolaciju i nema nikakve brumove, šumove, krckanja i ostale nus pojave starijih Fordova.... Ruku na srce, još je nov i "nije bio na krovu", nema Turske delove i nije "Srbovano" sa automobilom. Videću kakvo će stanje biti kada auto pređe 100.000 km za jedno 2 godine

Potrošnja obećana od strane fabrike je "šala"... Grad troši 9-10 litara Euro dizela ako ga vozite po centru i dodajete mu iole gas kada ubrzavate (u mojoj terminologiji ako ga normalno vozite). Na putu ako tempomat stavite na nekih 140 - 150 km/h možete očekivati oko 7l/100km. Fabričke norme verovatno mogu biti ispunjene u idealnim uslovima... I da, auto troši 4,5l/100 km ako ga vozite 90 km/h konstantnom brzinom, što je malo verovatno da možete često računati u realnim uslovima. Preticanje ne predstavlja nikakav problem za ovo "motorče" od 400Nm i najbolje se ponaša od nekih 2200 - 3500 o/min. Tu turbo "puni" baš kako dolikuje, mada mi je motor pomalo "lenj" ali se oseća da ima snage. Da li vredi da za ovaj "Premium Mondeo" državi platite duplu registraciju (700 eur) zbog 180 cc više i malo više snage... prosudite sami

Moj kolega se zaljubio u moj auto i ja mu savetujem da kupi 2.0 TDCi za skoro 40% manj para koliko koštaju 2.0 TDCi preko ili još bolje od nekog ko hoće da ga proda u Srbiji iz bilo kojeg razloga. Ja ne planiram moj da otuđim još nekih 5 godina... Ne znam šta bih tražio više od automobila + nikom ne "bodem oči" Fordom... Jedino čime nisam zadovoljan je Grand servis... Npr. promene mi ulje u motoru i filtere, naplate mi tu zabavu 250 eura i ne operu mi auto!?!?!?! Užas! Podrazumeva se da upali nekoliko puta Service Oil Check, ali to mu je ECU bagovavnje koji sam naučio da resetujem (na svim forumima se žale na taj problem...)
Pozdrav Svim članovima