Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Fordova konkurencija(uporedna kroz vreme)

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Odgovori
911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Re: Fordova konkurencija(uporedna kroz vreme)

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 11:04h

Cela priča sa Alfama nije ni približno slična onoj iz nekih ranijih vremena. Poslednjih 15-tak godina prave najuže rečeno "konvencionalne" automobile, prilagodjene svakodnevnom akanju običnog korisnika nepoznavaoca i nestrastvenog ljubitelja. Priča se da je 156 "najkvalitetnija i najizdržljivija" Alfa ikad, i isto toliko se razlikuje od svojih prethodnika. U firmi imam dosta njih koji voze Alfe (145-147-156-159-166), sa kojima ubijaju velike kilometraže na godišnjem nivou, i osim redovnih servisa i (očekivano) čestih intervencija na trapovima nemaju drugih izdataka za servise. Ja bih danas pre uzeo Alfu kao novi auto nego Forda, jednostavno mi se dosta više svidjaju, a ne koštaju ništa više za imati.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 11:33h

Ovu Kiu kao da su dizajnirali Dejan i Saša Matić, a pomogao im Joca Slepac.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 12:33h

Što ne menja činjenicu da izgleda sjajno. I retro i moderno istovremeno 8)
Talladega_500 piše:Jedan od mojih omiljenih importa.

Kia Soul. Imao sam priliku da je provozam kad je tek izasla u prodaju pre par godina. Tad sam imao par zamerki. Motor je bio izuzetno slab i bucan (1.6L sa cini mi se 122 hp), a enterijer je bio pun jeftine plastike. Po slikama enterijer mi se cini ok sad, a sad imaju i nove motore (1.6L sa 138 hp, 2.0L sa 164 hp). Soul ce mi biti na kracoj listi kad budem kupovao sledeci auto.
thumbsuph
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 14:04h

Iosis piše:Ovu Kiu kao da su dizajnirali Dejan i Saša Matić, a pomogao im Joca Slepac.
hahahaha
meni nikad nisu bili jasni auti poput ovog Soula, B klase, C max-a ili C4 picasa..

cudo da su fancy i Talladega_500 u 'ljubavi' :D

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 14:33h

Ključna reč - porodica.

C-Max i C4 su fenomenalni automobili za porodicu. Pretpostavljam da ti je jasno da postoje ljudi koji imaju porodicu a nemaju para da imaju nekoliko automobila za razne prilike, tipa hatch za zezanje, sedan za poslovne prilike, karavan za porodične izlete. E, pomenuta 3-4 automobila u sebi imaju integrisane karakteristike nekoliko različitih tipova automobila i to C4, recimo, više za porodične primene dok je C-Max više "vozački" auto po karakteristikama. Što ne menja, naravno, činjenicu da su oba i vrlo lepi. B klasa pogotovo thumbsuph

Novi C-Max je čak puno lepši i od novog Focusa, i to ga "tuče" hands down, bez razmišljanja, za čitavu klasu. :)

Kia Soul... na sajmu jedan od 3 automobila koji su ostavili najveći utisak na mene. Nevezano za luksuz ili cenu. Jednostavno, izgled, image, pa čak i praktičnost zajedno deluju nepojebivo. 8)

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 15:17h

svi smo mi porodicni ali ne shvatam poentu kad svi ti auti imaju vise prostora samo za glave putnika i vise teziste, karavani su neuporedivo 'porodicniji' prevoz i uz to se i odlicno voze, dok je recimo jedan S max prava stvar za porodicu jer ima i 7 sedista i veliki gepek..dakle monovolumen bez 7 sedista nema nikakvog smisla, sa mnom se slaze cela ekipa iz Top Gear-a :D

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 15:30h

E, ako se slaže ceo Top Gear onda super. thumbsuph Treba samo dojaviti Fordu, Citroenu, Mercedesu i sl. da prestanu proizvodnju nepotrebnih automobila ;)

S-Max? Da li si možda razmišljao o tome da nekome ne treba 7 mesta? I... kad smo kod toga - kako to da tako nepotrebni automobili drže svoju cenu mnogo bolje nego heatchevi od kojih su, uslovno rečeno, nastali... da ne govorimo o karavanima? 8) Vidiš, tu sad ide onaj deo u kome dizajn i poželjnost automobila igraju veliku ulogu. Da ti ne crtam dalje, ali postoji veoma dobar razlog za postojanje tih automobila i nije ni čudo što je ta klasa doživela bum u zadnjih nekoliko godina... ukratko - napravila ju je potreba a održalo tržište.

Talladega_500
Yankee
Poruka: 14167
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 15:32h

Ja volim kockaste aute bas zbog prostora. Danas svi guraju taj dizajn "coupe sa 4 vrata", a na kraju ne dobijes ni jedno ni drugo. Krov bude tako nizak da prostora na zadnjim sedistima bude jako malo, a opet ima 4 vrata da bi bio coupe.

Evo primera ... Jesu li mogli malo vise da spuste krov?

Slika

I sad to usporedi recimo sa ovim.

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 16:06h

fancy piše:S-Max? Da li si možda razmišljao o tome da nekome ne treba 7 mesta?
onaj sa 7 sedista stvarno ima ima mesta u gepeku kad se sedista sklope a i kad je 7 putnika i dalje ima mesta u gepeku i ta fleksibilnost ga cini porodicnim..C max i fokus imaju isto medj. rastojanje, C max je malo duzi, skuplji je, losiji za voznju, vise od 100kg tezi a gepek mi je 30l veci a to je razlika od 7%..dakle C max je monovolumen 'for fools' :D
Poslednja izmena: milan_gt, na dan ponedeljak, 10. okt. 2011. u 16:31h. Ukupno izmenjeno 1 put.

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 16:30h

Dakle... ponoviću - nekome ne treba 7 mesta niti toliko veliki auto kao S-Max. Za jedno-dvoje dece u porodici, C-Max je idealan.
Hajde pročitaj opet šta sam napisao u prethodnoj poruci da se ne ponavljam.

Glede onoga "for fools" - super, samo objasni razliku u ceni polovnih Focusa i C-Maxova istog godišta, da ne pričam o karavanskoj verziji Focusa kao nekakvoj alternativi za C-Max.
Umesto da hrabro deliš etikete neistomišljenicima, probaj za promenu da pogledaš u oči činjenicama :)

A činjenice, između ostalog, kažu i:
Gepek Focus Mk2 = 385 litara
Gepek C-Max Mk1 = 510 litara

C-Max ima veći gepek za čitavu trećinu od Focusa. Sa karavanom ga ne poredim jer karavan i nije pravi rival C-Maxu, ružan je kao i svi karavani :D
Cela fora monovolumena i jeste da imaš praktično vozilo a istovremeno i lepo, da ne moraš da praviš jeftin kompromis uzimanjem karavana...
Spoiler
Show
...jer su svi oni, ruku na srce, estetske bulje lol

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 16:35h

ja ne znam sto se ti uvek osetis prozvanim :D i dobro me poceti sto je fokus dosta povoljniji od C maxa kao polovan jer imaju iste motore i istu opremu i doprinosi tome da je 'for fools' :D fokus karavan ga jede u svim disciplinama pa i u lepoti..

gledao aktuelnog C max-a kome je prtljaznik 432 L :D a ne znam da im je tolika razlika u zapremini novog i starog C max-a, bas bezveze :D

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 16:48h

Usporedi ukupan prostor na zadnjim sedistima Focusa i C-Max ... Tu ces dobiti odgovor zasto neki ljudi kupuju C-Max.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 16:49h

ne znam bas da moze biti veci kad je isto medjuosovinsko rastojanje..a za glavu imas vise mesta, to stoji..

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 16:55h

Zakljuci sam po slikama ko ima vise prostora.

C-Max:

Slika

Focus:

Slika

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 17:21h

mislim da je na prvoj slici lepotan S max (ili Grand C max) :D tri reda sedista mnogo mesta a kome je on 'velik' u odnosu na C max taj ne ume da parkira :D

macaneli
VIP
Poruka: 9929
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 17:28h

ii jooopet po starom :zev:

P.S - novi c max ima i sa 7 sedista ;)
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 17:37h

fancy piše:Ključna reč - porodica.

C-Max i C4 su fenomenalni automobili za porodicu. Pretpostavljam da ti je jasno da postoje ljudi koji imaju porodicu a nemaju para da imaju nekoliko automobila za razne prilike, tipa hatch za zezanje, sedan za poslovne prilike, karavan za porodične izlete. E, pomenuta 3-4 automobila u sebi imaju integrisane karakteristike nekoliko različitih tipova automobila i to C4, recimo, više za porodične primene dok je C-Max više "vozački" auto po karakteristikama. Što ne menja, naravno, činjenicu da su oba i vrlo lepi. B klasa pogotovo thumbsuph

Novi C-Max je čak puno lepši i od novog Focusa, i to ga "tuče" hands down, bez razmišljanja, za čitavu klasu. :)
Sa svakom reci ovde se slazem 100% thumbsuph
Osim toga, novi C-max, S-max i C4 grande picasso (duza verzija, sa uspravnim stopaljkama) su, barem meni, prelepi automobili... :wub:
Slika

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 18:03h

za sedista sami procenite..tu su i linkovi samih kola iz oglasa da ne bude zabune koja su, ja generalno ne volim monovolumene jer i ako ste porodicni ne treba da izgubite na vasoj dinamici :D i naravno svacije misljenje postujem.. :beer:
http://www.polovniautomobili.com/oglas1 ... 16v_trend/
http://www.polovniautomobili.com/oglas1 ... ci_ghia/#6
SlikaSlika
Poslednja izmena: milan_gt, na dan ponedeljak, 10. okt. 2011. u 18:25h. Ukupno izmenjeno 1 put.

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 18:21h

milan_gt piše:ja ne znam sto se ti uvek osetis prozvanim :D i dobro me poceti sto je fokus dosta povoljniji od C maxa kao polovan jer imaju iste motore i istu opremu i doprinosi tome da je 'for fools' :D fokus karavan ga jede u svim disciplinama pa i u lepoti..
Nije stvar u prozvanosti, već u objektivnosti. Što se tiče razlike u ceni, dobio si već odgovore, i nevezano za zemlju Srbiju jednostavno je tako svugde. Što se Fokusa karavana Mk2 tiče, slažem se da je lep, možda i jedan od najlepših karavana ikad, ali opet, objektivno estetski ispod C-Maxa :)
milan_gt piše:gledao aktuelnog C max-a kome je prtljaznik 432 L :D a ne znam da im je tolika razlika u zapremini novog i starog C max-a, bas bezveze :D
I novi Focus ima dosta manji prtljažnik od prethodnog, tako da je odnos Focus/C-Max u prtljažnom prostoru ostao približno isti kao i u prethodnoj generaciji.

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 18:50h

fancy piše:Sa karavanom ga ne poredim jer karavan i nije pravi rival C-Maxu, ružan je kao i svi karavani :D
fancy piše:Što se Fokusa karavana Mk2 tiče, slažem se da je lep, možda i jedan od najlepših karavana ikad
:beer:

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 19:12h

fancy piše:možda i jedan od najlepših karavana ikad, ali opet, objektivno estetski ispod C-Maxa :)
Lepota je subjektivna stvar thumbsuph
To sto se C-max mozda vise prodaje od karavana nema nikakve veze sa time, ako si po tim podacima "objektivno" ocenio da je C-Max lepsi.

Meni je svaki auto sa visokim tezistem nuzno zlo (znaci kupio bih ga da stvarno imam potrebu za time), nikako ne moze da mi bude lepsi. Jedini "lep" mi je S-max.
Ali priznajem da sam subjektivan u tome.
Uostalom da su karavani svima losiji i ruzniji, ne bi ni njih pravili nego bi pravili samo C-max i S-max thumbsuph

Individualne potrebe su vec druga stvar i tu sad ulaze razne kalkulacije u igru. Ja bih se ipak slozio sa Milanom da (skoro) sve sto ima monovolumen ima i karavan, iako mi je karavan za 2 klase lepsi i vise "auto" od C-maxa i njemu slicnih. Isti ili veci gepek, manju potrosnju, lepse vozne karakteristike, lepsi spoljni izgled, istu ili losiju udobnost. Losijom ovde smatram sto neki karavani nemaju toliko mesta za glavu kao sto to ima npr C-max, a ne nedostatak prostora za noge ili udobnost sedista/ogibljenja.
911s [SK] piše:Ja bih danas pre uzeo Alfu kao novi auto nego Forda, jednostavno mi se dosta više svidjaju, a ne koštaju ništa više za imati.
Ja bih se dobro razmislio da trebam sad da kupim novog kompakta. Iako Guliettu nisam vozio, bar na osnovu izgleda i karakteristika bih je bez pardona pre Focusa uzeo. Mislio sam da ce me Focus u voznji oduseviti i da cu promeniti (negativan) utisak koji sam stekao sa slika, ali to se nije desilo. Cak sta vise mislim da je unazadjen u odnosu na mk2 FL sto se prostranosti i udobnosti tice, ne samo dizajna.
Fiesta!!

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 19:25h

dule0911 piše:...
To sto se C-max mozda vise prodaje od karavana nema nikakve veze sa time, ako si po tim podacima "objektivno" ocenio da je C-Max lepsi.
Ne, ne mislim da se C-Max prodaje više od Focus karavana, iako nemam nikakve podatke o prodaji, verujem da je obrnuto.
I, upravo u tome je stvar - karavani se prodaju više jer su jeftiniji (manje su atraktivni i uglavnom se uzimaju kao nužno zlo).

Tebi i verovatno još mnogima (pogotovo u Srbiji ;)) su karavani super atraktivni, ali, realno, to je i dalje infinitezimalno mala grupa ljudi sa tim mišljenjem u odnosu na ukupnu populaciju kupaca automobila.

Monovolumeni su upravo i izmišljeni da pruže praktičnost karavana uz vizuelnu atraktivnost. Nešto manje praktičnosti na račun više atraktivnosti... opravdava njihovo postojanje na tržištu. Cena im je razumljivo viša jer nude razne sitnice prilagođene ciljnoj grupi i potpuno originalni dizajn, dok su karavani uglavnom samo limeni produžetak svojih matičnih varijacija.

Što se ostalog tiče, na žalost i ja mislim da je Focus 3 promašaj :(
Srećom C-Max 2 nije :D

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 10. okt. 2011. u 23:36h

dule0911 piše:
Meni je svaki auto sa visokim tezistem nuzno zlo
:clap: :clap: :clap:

mbole
Poruka: 14968
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 11. okt. 2011. u 00:12h

Kod istog medjuosovinskog rastojanja i viseg plafona uvek se dobija vise prostora.
Kako?
Pa jednostavno mozes da postavis putnike u uspravniji polozaj, jer ima mesta "u vis" (usput to je i daleko pravilniji polozaj za sedenje). Samim tim dobijes vise prostora "u duzinu" posto sedista vise nisu toliko zakosena. Donji deo prednjih sedista je na istom mestu, ali posto je naslon uspravniji za kolena ima mnogo vise mesta.
I ta razlika ume da bude jako znacajna, cak i pri maloj promeni visine. Ako pomeris naslon sedista tako da se glava vozaca nadje 2cm vise dobijes nesto tipa 5cm vise u predelu kolena onoga na zadnjoj klupi.

Fakat je da ja licno jako cenim prostor u autu, a lepota mi je sekundarna stvar, ali meni se monovolumeni dopadaju i cisto estetski (sto ljudi dvesta ukusa).
Proslo me vec "ludenje i sizenje", pa mi poviseno teziste i ne predstavlja neki preterani problem. Mada ne bih rekao da je to neka uzasna razlika, pri iole "normalnoj" voznji. Ako isterujemo ko brze moze da stigne do mora, to je vec druga stvar, al ko sto rekoh, to me je proslo.
Djak pesak :)

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 27. okt. 2011. u 22:23h

Pre neki dan sam imao priliku da provozam novu Kia Rio. Bio je osnovni LX model sa cenom od samo $13,500.

Malo je reci da sam odusevljen sta se dobiva za $13,500. Unutra je dosta kvalitetna mada na nekim mestima ima jeftine plastike, ali nista strasno. Prostora dovoljno, barem sam se ja osecao komotno.

U voznji malo lenja u poredjenju sa onim na sta sam ja navikao, ali solidna. Motor je 1.6L sa 138 hp. Menjac isto odlican, 6 brzina manualni. Dosta tih pri gradskoj voznji.

U svakom slucaju Rio ce mi biti na kracoj listi kad budem kupovao sledeci auto, posebno zato sto trazim subkompakt.

Ovo nisam ja slikao vec su sa neta. Ovo je najbolji SX model (koji kosta $17,000).

Slika

Slika

Slika

Odgovori

Povratak na „Svaštara“