Carinjenje motora
Moderator: ace1
- Tihi92
- Poruka: 474
- Član foruma od: utorak, 21. apr. 2009. u 23:38h
Carinjenje motora
Jel se moze ocariniti kod nas motor koji nije euro-3 i ubaciti u auto koji je kod nas registrovan i kakva je procedura pri tom slucaju?
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Re: Caarinjenje motora
Nemam iskustva sa time, ali bukvalno drugi pogodak za upit "uvoz motora euro 3" je dao sledeći rezultat:
(preuzeto sa portala AutoVesti)
(preuzeto sa portala AutoVesti)
E sad, možda se nešto menjalo u međuvremenu (iako mislim da nije, bar ne u tom pogledu...) - ali bi u svakom slučaju bilo veoma korisno da se raspitaš u nekoj špediciji, pošto ćeš svakako koristiti njihove usluge prilikom uvoza. Ako dobiješ neke konkretne i ažurne informacije, podeli ih ovde jer sam siguran da ima još zainteresovanih za istu stvar.18.08.2008.
Može li iz inostranstva da se uveze motor koji nije Euro 3?
Pitanje:
Poštovani,
Imam Ford Mondeo iz 1998. godine koji ima takvih problema da mi se više isplati da preko rođaka iz Nemačke uvezem drugi polovan motor u dobrom stanju. Interesuje me da li mogu da uvezem taj motor ako nije Euro 3?
Pozdrav, Milan
Odgovor:
Poštovani Milane,
Motor se smatra rezervnim delom automobila, tako da ga možete uvesti bez obzira da li ispunjava Euro 3 standard.
Na računu koji se dobija prilikom kupovine obavezno mora da bude upisan serijski broj motora. Na granici (ili u carinarnici u vašem mestu) plaćate carinu od 10%, plus PDV koji iznosi 18% od zbira osnovne cene i carine. Zakon kaže da je dozvoljeno uvesti samo motor namenjen automobilu koji već imate, što dokazujete saobraćajnom dozvolom na carini. Podaci se zatim upisuju u carinsku deklaraciju.
Nakon ugradnje potrebno je da odete na tehnički pregled kako bi se ustanovilo novo stanje, a zatim u policiju po novu saobraćajnu dozvolu.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin