akumulator - dopunjavanje,pumjenje
Moderator: ace1
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
- Poruka: 3609
- Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h
akumulator - dopunjavanje,pumjenje
desava mi se da posle dan dva auto da kazem malo duze vergla ali upali posle 2-3sec. za ta dva dana voltaza padne na 11,2v. zanima me vase misljenje, da li da stavim da se puni na punjacu, tj da li smem da ga dopunim malo(osvezim)?
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Re: akumulator - dopunjavanje,pumjenje
Čim tebi auto uopšte radi kad upališ farove znači da alternator dovoljno radi i puni, sigurno jedno 5 puta više nego što to radi punjač.
"Dopunjavanje" akumulatora je zabluda, jer ako ti je alternator loš to što ga dopuniš punjačem traje i ima smisla prva dva minuta rada kada se upali, posle toga mu kapacitet padne na stari (loš) nivo i onda nema veze da li si ga dopunjavao punjačem juče ili pre tri meseca.
Nadji novi akumulator.
ps. još jedna zabluda - turiranje posle paljenja da bi se akumulator više punio
altenator puni isto i na 1000 i na 6000 obrtaja motora, tako je osmišljen taj uredjaj i zato je zamenio dinamu, kod diname je punjenje zavisilo od obrtaja (i spoljne temperature).
"Dopunjavanje" akumulatora je zabluda, jer ako ti je alternator loš to što ga dopuniš punjačem traje i ima smisla prva dva minuta rada kada se upali, posle toga mu kapacitet padne na stari (loš) nivo i onda nema veze da li si ga dopunjavao punjačem juče ili pre tri meseca.
Nadji novi akumulator.
ps. još jedna zabluda - turiranje posle paljenja da bi se akumulator više punio

Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- mbole
- Poruka: 14968
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Proveri i da ti nesto ne vuce struju kad je auto ugasen.
Koliko se secam ti si kacio neke muzike i druge dzidza bidze, pa je mozda tu nesto povezano kako ne treba, to jest da vuce i kad je auto skinut sa kontakta.
Koliko se secam ti si kacio neke muzike i druge dzidza bidze, pa je mozda tu nesto povezano kako ne treba, to jest da vuce i kad je auto skinut sa kontakta.
Djak pesak 

- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
- Poruka: 3609
- Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h
@911s [SK] ... znam znam
to ti je po fazonu daj gas da napunis akumulator, na leru nece da puni
al ono lepo si rekao da nabavim drugi jer cu to morati u svakom slucaju jer mi je ovaj fabricki (iz 2004)...za leto je odlican ali preko zime jbg nece moci da pali kao sto treba(citaj kao sto ja hocu da pali) ...
@mbole - ma proverio, ne vuce nista od muzike jer je vezano na pobudu tj kad palim cd pali se i pojacalo.... al pazi tacno je da se pojacalo pali preko pobude i da i kad je ugaseno u kablovima ima struje...al preko leta mi je akumulator na 12.2v uvek kad prenoci pa cak i 2-3dana kad prenoci...
hvala u svakom slucaju..pocecu onda da jurim akumulator...
jos jedno pitanje... ovaj je 12v 71Ah ... do koliko maksimum Ah smem da idem

to ti je po fazonu daj gas da napunis akumulator, na leru nece da puni

al ono lepo si rekao da nabavim drugi jer cu to morati u svakom slucaju jer mi je ovaj fabricki (iz 2004)...za leto je odlican ali preko zime jbg nece moci da pali kao sto treba(citaj kao sto ja hocu da pali) ...
Spoiler
Show
prosle zime ga cale urnisao, cistio sneg ispred garaze i pustio muziku, naravno i woof je radio...pozvao ga neko na telefon on samo smanjio na vol 0 i nastavio da cisti i zaboravio da ugasi...ja sutra dan kad sam probao da upalim...prc... na 4 i nesto volti ga osusio... 

hvala u svakom slucaju..pocecu onda da jurim akumulator...
jos jedno pitanje... ovaj je 12v 71Ah ... do koliko maksimum Ah smem da idem

Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Taj akumulator je preživeo duboko pražnjenje, dobro je što radi i tako kako radi...
Tehnologiju baterija nikada nisam nešto preterano izučavao, ali po logici stvari (neka me neko ispravi ako grešim) jedino fizičke dimenzije ležišta za akumulator i prilaza istom te ograničavaju... Broj Ah je kapacitet akumulatora (72Ah znači da bi teoretski mogao da napaja uređaj koji vuče konstantnu struju od 1A cela tri dana), što samo znači da će biti potrebno duže vreme da bi se baterija dopunila do maksimalnog kapaciteta. S druge strane, znaš i sam da postoje spori (trickle) i brzi (rapid) punjači, istu bateriju spori punjač možda puni 12h do 90% kapaciteta - a brzi je sprži za sat i po, ali po cenu manjeg broja ciklusa punjenja. Alternator je brzi punjač, i zato on i nije dobar način za "podizanje baterije iz mrtvih" sem ako apsolutno ne postoji alternativa... ali kada staviš pred njega zadatak samo da dopuni "veći" akumulator do max. kapaciteta, mislim da neće osetiti tegobe.
Takođe, za dugovečnost akumulatora, iako on u momentu može da da i stotine ampera struje (npr. kada treba da zavergla motor), kažu da ga ne bi trebalo izlagati opterećenju u amperima koje je drastično veće od 10% cifre u amper-časovima (u prevodu: gorepomenuti 72Ah aku. može opušteno da 10h napaja neko opterećenje od 7A, ali ako je neophodno npr. da gura 15A pa makar i par sati bez dopunjavanja, to je već loše - potreban je akumulator većeg kapaciteta).
Tehnologiju baterija nikada nisam nešto preterano izučavao, ali po logici stvari (neka me neko ispravi ako grešim) jedino fizičke dimenzije ležišta za akumulator i prilaza istom te ograničavaju... Broj Ah je kapacitet akumulatora (72Ah znači da bi teoretski mogao da napaja uređaj koji vuče konstantnu struju od 1A cela tri dana), što samo znači da će biti potrebno duže vreme da bi se baterija dopunila do maksimalnog kapaciteta. S druge strane, znaš i sam da postoje spori (trickle) i brzi (rapid) punjači, istu bateriju spori punjač možda puni 12h do 90% kapaciteta - a brzi je sprži za sat i po, ali po cenu manjeg broja ciklusa punjenja. Alternator je brzi punjač, i zato on i nije dobar način za "podizanje baterije iz mrtvih" sem ako apsolutno ne postoji alternativa... ali kada staviš pred njega zadatak samo da dopuni "veći" akumulator do max. kapaciteta, mislim da neće osetiti tegobe.
Takođe, za dugovečnost akumulatora, iako on u momentu može da da i stotine ampera struje (npr. kada treba da zavergla motor), kažu da ga ne bi trebalo izlagati opterećenju u amperima koje je drastično veće od 10% cifre u amper-časovima (u prevodu: gorepomenuti 72Ah aku. može opušteno da 10h napaja neko opterećenje od 7A, ali ako je neophodno npr. da gura 15A pa makar i par sati bez dopunjavanja, to je već loše - potreban je akumulator većeg kapaciteta).
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- mbole
Obrati paznju i na to koliku struju hladnog starta treba da ima. Pogledaj: http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... or#p144658
Inace stavi slobodno najveci koji fizicki moze da stane (i naravno koji mozes da platis). Sve sto je preko fabricki predvidjenog kapaciteta shvati kao rezervu.
Inace stavi slobodno najveci koji fizicki moze da stane (i naravno koji mozes da platis). Sve sto je preko fabricki predvidjenog kapaciteta shvati kao rezervu.
Djak pesak 

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Kada se aukumulator tako duboko isprazni... posle je dobar samo za neka mala vozila sa slabim anlaserom, a onda je dobar samo za baciti.
Prošlog leta sam kupio nov BH 72Ah, i nekoliko dana posle kupovine sam zaboravio da ugasim grejač sedišta.... 12 sati kasnije je napon bio 6V, dopunio ga ali se videlo da više nema ni trećinu kapaciteta. Odneo sam ga u servis, tamo su mu, kako su oni rekli, uneli startnu kapacitivnost, ali to više nije to. Trenutno ga jedan kolega vozi u Focusu dizelu i kaže da ako napravi pauzu koji dan da ga ne vozi, vergla malo sporije i duže.
Prošlog leta sam kupio nov BH 72Ah, i nekoliko dana posle kupovine sam zaboravio da ugasim grejač sedišta.... 12 sati kasnije je napon bio 6V, dopunio ga ali se videlo da više nema ni trećinu kapaciteta. Odneo sam ga u servis, tamo su mu, kako su oni rekli, uneli startnu kapacitivnost, ali to više nije to. Trenutno ga jedan kolega vozi u Focusu dizelu i kaže da ako napravi pauzu koji dan da ga ne vozi, vergla malo sporije i duže.
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
- mbole
Zar oni ne bi trebalo sami da se ugase nakon nekog vremena? Ustvari trebalo bi da uopste ne mogu da rade kad nema kontakta.911s [SK] piše:nekoliko dana posle kupovine sam zaboravio da ugasim grejač sedišta.... 12 sati kasnije je napon bio 6V,
Slicno kao grejac soferke/zadnjeg stakla/retrovizora.
Barem kod mene na mondeu je tako, a i logicno je posto je to ipak prilican potrosac.
Djak pesak 

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
I mene je začudilo, ali rade i bez kontakta, valjda za onu varijantu spavanja u kolima
ja ću u svakom slučaju staviti neki vremenski rele da se ugase recimo 15 minuta posle skidanja sa kontakta.

Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
- mbole
Pa ako vec stavljas relej, stavi ga tako da se ugase cim skines sa kontakta, to jest da nemogu ni da se upale dok nije na kontaktu, a da se gase nakon 15min i kad je na kontaktu. Za 15min se auto vec zagrejao, i nema vise potrebe da grejes sedista.
Djak pesak 

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Hoću da spavam u autu eto 

Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
- mbole
Pa onda nadji neku plavku da te greje, a ne da kinjis jadni akumulator 

Djak pesak 

- Iosis
- VIP
- Poruka: 8421
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Da al' onda će plavka da mu odvlači pažnju sa cajgera i ostalih džidžabidža u autu. 

Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni