Opet se danas srafilo :
Za pocetak , iznenadjen sam , tacnije zaprepasten koliko je ovaj auto lose odrzavan , ulje je zamenjeno pitaj boga kada , u motoru ima toliko naslaga da je prosto za ne verovati .Odmah posle prvog paljenja i ispiranja rashladnog sistema motor dobija sredstvo za ispiranje , onaj sav djubar ce morati da izadje.
E sad radilo se sledece , krenuo sam od kocnica , posto je prednja leva bila blokirana , odlucih pretresti i srediti sve 4 .
Skinuo sve celjusti , sve diskove , plocice , ocistio diskove , nalegajucu povrsinu istih (na glavcini) , klizace na celjustima , za dalje sledi zamena plocica .
Cak sta vise , moraju se menjati svi diskovi i plocice.
Kad sam vec to radio naravno morao sam i felne skinuti .Ne verujuci onome sto vidim morao sam uslikati,naime , em sto su sve matice razlicite , prakticno ni na jednom tocku nisu bile 4 iste matice , pod pretpostavkom da ih je uopste bilo 4 po tocku.
To sve izgleda ovako :
A navoj ?
Na dalje , stigao jedan lep i velik paket
U paketu svasta , ne bih da nabrajam u svakom slucaju najbitnije su dizne.
Sve bi to bilo lepo da se samo usrafi i da to radi , ALI nece da moze , doticne dizne su stajale nekih 6-7 godina , pa su strasno zapekle.
S obzirom da imam ultra zvucnu kadu nije mi bio problem da ih operem i sredim.
Onda sam krenuo sa rastavljenjem usisnog sistema , grana , dekle , dihtung itd itd ...
Treba sve ocistiti i pripremiti za ugradnju , naravno , za sada ce proci bez zamene dihtunga usisne jer ga nisam mogao nabaviti u rekordnom roku.
Mada ipak sad samo zelim da ga osposobim da upali , ne planiram odmah da ga vozim.
Poblize na usisnoj zalomljeni srafovi
Pa sve to smece iz grane pobacano , u prevodu murs iz moje avlije !
Vracamo se sad na pricu od malopre , vezano za ne odrzavanje auta , nerednovne zamene ulja su ostavile svoj danak na dekli ventila , naime to je sve toliko speklo i nagomilalo se spaljenog ulja da je to strasno , trebalo mi je oko 30-45 min po dekli da ih operem.
i oprano , spremljeno za nove dihtunge :
A stari dihtung toliko krut da mozes coveka ubiti s njim ... blagi uzas.
Raskupusan motor
Sada to izgleda ovako , svi navoji na bloku , glavama , brezoni , matice i srafovi ocisceni , tj ureznicama i nareznicama ocisceni navoji , ociscen gornji deo motora , nalegajuce povrsine dihtunga ventil dekle , dihtunga usisne , stavljen razvodnik paljenja , nova kapa , novi kablovi ...
Ovih dana bi trebalo da montiram i gornji deo usisa , spojim sve vakume , struju , filter goriva pa da probam paliti...
Ovim putem se zahvaljujem Deckonji , na pomoci , savetima , delovima , bice neke sisate komsinice zauzvrat , samo da li je bitna plavusa , crnka , smedja ? Koja ce da bude ?