Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

kako je bolje da startujem auto

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Re: kako je bolje da startujem auto

Poruka od BojanM » četvrtak, 24. nov. 2011. u 20:03h

Izvini, mislio sam na drugi deo, koji se tiče nedoumice oko termina.

Za prvi deo, kako ti se ponaša? Normalno vergla, ali nikako da sastavi ili je i okretanje anlasera otežano, sporo...?
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

vucki
Poruka: 2146
Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h

Poruka od vucki » četvrtak, 24. nov. 2011. u 21:19h

Jel to vazi i za automatik ?

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » četvrtak, 24. nov. 2011. u 21:26h

Da, pogotovo onaj deo oko držanja pritisnutog kvačila. hahahaha

Šalu na stranu, automatik se startuje iz P(arking) položaja držeći kočnicu, što automatski znači i "pritisnuto kvačilo".
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

vucki
Poruka: 2146
Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h

Poruka od vucki » četvrtak, 24. nov. 2011. u 21:31h

A kako startuju ovi sto nemaju tempomat hahahaha

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » četvrtak, 24. nov. 2011. u 21:35h

Premeste ciglu na kvačilo. thumbsuph
pozdrav, Bojan

Slika

Grafit
Poruka: 378
Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h

Poruka od Grafit » četvrtak, 24. nov. 2011. u 22:03h

BojanM piše:Izvini, mislio sam na drugi deo, koji se tiče nedoumice oko termina.

Za prvi deo, kako ti se ponaša? Normalno vergla, ali nikako da sastavi ili je i okretanje anlasera otežano, sporo...?
Normalno "vergla". Prilično brzo imam osjećaj da "pali" pa prekidam start, ali ništa. Tako 2, 3 puta. Nakon toga slijedeća "paljenja" što bi rekao naš narod :) "na pola ključa".

A i kad je druga opcija u pitanju, jesi li "provjereno" siguran u stav?

Pozdrav

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » četvrtak, 24. nov. 2011. u 22:39h

Nisam baš razumeo šta želiš da čuješ od mene... a svakako, šta god ti ja rekao putem Interneta, jedino je tvoj izbor da li ćeš u to poverovati, zar ne? :)
Ako pitaš da li bih bio spreman da ti platim popravku koju eventualno prouzrokuje takvo tumačenje napisanog... ne.
Da li bih ga, što se mene lično tiče, tako tumačio i da je u pitanju ista stvar u uputstvu za moj auto? Da.
pozdrav, Bojan

Slika

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21559
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » četvrtak, 24. nov. 2011. u 22:44h

Mislim da sam uspeo da dešifrujem šta ga muči... njega muči zašto mu se auto na prvom paljenju ne pali na pola ključa nego na par verglanja :)

Pa on taman pomisli da je sastavio i on pusti ključ...

Pa prijatelju pusti ga da vergla... neće ništa da mu fali ako vergla više od dva puta... totalno normalna stvar za skroz hladan motor.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Grafit

Poruka od Grafit » četvrtak, 24. nov. 2011. u 23:29h

BojanM piše:Nisam baš razumeo šta želiš da čuješ od mene... a svakako, šta god ti ja rekao putem Interneta, jedino je tvoj izbor da li ćeš u to poverovati, zar ne? :)
Ako pitaš da li bih bio spreman da ti platim popravku koju eventualno prouzrokuje takvo tumačenje napisanog... ne.
Da li bih ga, što se mene lično tiče, tako tumačio i da je u pitanju ista stvar u uputstvu za moj auto? Da.
Pitanje je bilo za sadržaj u uputstvu, koje "kaže" zaliven motor, tada procedura paljenja sa pristisnutim papučicama kvačila i gasa.
Ako dobro vidim odgovor "Mokre svećice, zaliveni cilindri...". Malo mi bi čudna relacija tih stvari, nisam se susretao sa tim stvarima pa otud i drugo pitanje.

Pozdrav

Grafit

Poruka od Grafit » četvrtak, 24. nov. 2011. u 23:48h

Markedjani piše:Mislim da sam uspeo da dešifrujem šta ga muči... njega muči zašto mu se auto na prvom paljenju ne pali na pola ključa nego na par verglanja :)

Pa on taman pomisli da je sastavio i on pusti ključ...

Pa prijatelju pusti ga da vergla... neće ništa da mu fali ako vergla više od dva puta... totalno normalna stvar za skroz hladan motor.
He he, dobar si :)... Da me ne znaš, kad već znaš kako sve to radim :) ...
Elem, pa zar sve to da pišem, ima i nekog podrazumijevanja. Otud i malo figurativnog opisa.
Ako ti verglaš i kad imaš povratnu inf. da je kao upaljen, dobro.

Svejedno hvala. Idemo dalje.

mbole
Poruka: 14960
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » petak, 25. nov. 2011. u 02:40h

Zaliven ili presisao ili sa mokrim svecicama je motor kome se u cilindrima nalazi nesagorelo gorivo.
Kada iz nekog razloga motor ne uspeva da upali, a dotok goriva je normalan (recimo lose svecice), gorivo se nakupi u cilindrima.
U normalnim slucajevima, prilikom paljenja protok vazduha ka motoru je ogranicen (smesa je namerno sa viskom goriva). Upravo to je funkcija sauha.
No ako vec postoji gomila goriva u cilindru, to je jednostavno previse bogata smesa da bi motor ikako mogao da upali. Pored toga, tolika kolicina goriva ce okvasiti svecice, pa one nece moci da daju varnicu kako treba.
Da bi se ti korigovalo, pritisnes papucicu gasa do kraja, ona otvori potpuno leptir, u cilindre sada ulazi mnogo vise vazduha, smesa se unormali, i auto upali.

Upravo zato je i napisano da ako iz 3 puta ne uspe da upali, sacekas pa onda palis po proceduri za presisao motor.
Djak pesak :)

Grafit

Poruka od Grafit » petak, 25. nov. 2011. u 07:22h

Moj krupan previd nečega što PIŠE. Kombinacija višejezičnih verzija i nečitanje do kraja za sada "najrazumljivijeg" priručnika . A još citirao...
Izgleda sam previše materiajala "prevrnuo" u kratkom roku, pokušaj male pripreme za servisni pregled i rad.

Pozdrav thumbsuph

Prilična razlika između priručnika na slovenačkom i gore navedenog.

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“