kako je bolje da startujem auto
Moderator: Dragomir
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Re: kako je bolje da startujem auto
Izvini, mislio sam na drugi deo, koji se tiče nedoumice oko termina.
Za prvi deo, kako ti se ponaša? Normalno vergla, ali nikako da sastavi ili je i okretanje anlasera otežano, sporo...?
Za prvi deo, kako ti se ponaša? Normalno vergla, ali nikako da sastavi ili je i okretanje anlasera otežano, sporo...?
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
-
- Poruka: 2146
- Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h
Jel to vazi i za automatik ?
- BojanM
- BOFH
Da, pogotovo onaj deo oko držanja pritisnutog kvačila.
Šalu na stranu, automatik se startuje iz P(arking) položaja držeći kočnicu, što automatski znači i "pritisnuto kvačilo".

Šalu na stranu, automatik se startuje iz P(arking) položaja držeći kočnicu, što automatski znači i "pritisnuto kvačilo".
pozdrav, Bojan

-
- Poruka: 2146
- Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h
A kako startuju ovi sto nemaju tempomat 

- BojanM
- BOFH
Premeste ciglu na kvačilo. 

pozdrav, Bojan

-
- Poruka: 378
- Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h
Normalno "vergla". Prilično brzo imam osjećaj da "pali" pa prekidam start, ali ništa. Tako 2, 3 puta. Nakon toga slijedeća "paljenja" što bi rekao naš narodBojanM piše:Izvini, mislio sam na drugi deo, koji se tiče nedoumice oko termina.

A i kad je druga opcija u pitanju, jesi li "provjereno" siguran u stav?
Pozdrav
- BojanM
- BOFH
Nisam baš razumeo šta želiš da čuješ od mene... a svakako, šta god ti ja rekao putem Interneta, jedino je tvoj izbor da li ćeš u to poverovati, zar ne?
Ako pitaš da li bih bio spreman da ti platim popravku koju eventualno prouzrokuje takvo tumačenje napisanog... ne.
Da li bih ga, što se mene lično tiče, tako tumačio i da je u pitanju ista stvar u uputstvu za moj auto? Da.

Ako pitaš da li bih bio spreman da ti platim popravku koju eventualno prouzrokuje takvo tumačenje napisanog... ne.
Da li bih ga, što se mene lično tiče, tako tumačio i da je u pitanju ista stvar u uputstvu za moj auto? Da.
pozdrav, Bojan

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21559
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Mislim da sam uspeo da dešifrujem šta ga muči... njega muči zašto mu se auto na prvom paljenju ne pali na pola ključa nego na par verglanja 
Pa on taman pomisli da je sastavio i on pusti ključ...
Pa prijatelju pusti ga da vergla... neće ništa da mu fali ako vergla više od dva puta... totalno normalna stvar za skroz hladan motor.

Pa prijatelju pusti ga da vergla... neće ništa da mu fali ako vergla više od dva puta... totalno normalna stvar za skroz hladan motor.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
Pitanje je bilo za sadržaj u uputstvu, koje "kaže" zaliven motor, tada procedura paljenja sa pristisnutim papučicama kvačila i gasa.BojanM piše:Nisam baš razumeo šta želiš da čuješ od mene... a svakako, šta god ti ja rekao putem Interneta, jedino je tvoj izbor da li ćeš u to poverovati, zar ne?![]()
Ako dobro vidim odgovor "Mokre svećice, zaliveni cilindri...". Malo mi bi čudna relacija tih stvari, nisam se susretao sa tim stvarima pa otud i drugo pitanje.
Pozdrav
-
He he, dobar siMarkedjani piše:Mislim da sam uspeo da dešifrujem šta ga muči... njega muči zašto mu se auto na prvom paljenju ne pali na pola ključa nego na par verglanja

Elem, pa zar sve to da pišem, ima i nekog podrazumijevanja. Otud i malo figurativnog opisa.
Ako ti verglaš i kad imaš povratnu inf. da je kao upaljen, dobro.
Svejedno hvala. Idemo dalje.
- mbole
- Poruka: 14960
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Zaliven ili presisao ili sa mokrim svecicama je motor kome se u cilindrima nalazi nesagorelo gorivo.
Kada iz nekog razloga motor ne uspeva da upali, a dotok goriva je normalan (recimo lose svecice), gorivo se nakupi u cilindrima.
U normalnim slucajevima, prilikom paljenja protok vazduha ka motoru je ogranicen (smesa je namerno sa viskom goriva). Upravo to je funkcija sauha.
No ako vec postoji gomila goriva u cilindru, to je jednostavno previse bogata smesa da bi motor ikako mogao da upali. Pored toga, tolika kolicina goriva ce okvasiti svecice, pa one nece moci da daju varnicu kako treba.
Da bi se ti korigovalo, pritisnes papucicu gasa do kraja, ona otvori potpuno leptir, u cilindre sada ulazi mnogo vise vazduha, smesa se unormali, i auto upali.
Upravo zato je i napisano da ako iz 3 puta ne uspe da upali, sacekas pa onda palis po proceduri za presisao motor.
Kada iz nekog razloga motor ne uspeva da upali, a dotok goriva je normalan (recimo lose svecice), gorivo se nakupi u cilindrima.
U normalnim slucajevima, prilikom paljenja protok vazduha ka motoru je ogranicen (smesa je namerno sa viskom goriva). Upravo to je funkcija sauha.
No ako vec postoji gomila goriva u cilindru, to je jednostavno previse bogata smesa da bi motor ikako mogao da upali. Pored toga, tolika kolicina goriva ce okvasiti svecice, pa one nece moci da daju varnicu kako treba.
Da bi se ti korigovalo, pritisnes papucicu gasa do kraja, ona otvori potpuno leptir, u cilindre sada ulazi mnogo vise vazduha, smesa se unormali, i auto upali.
Upravo zato je i napisano da ako iz 3 puta ne uspe da upali, sacekas pa onda palis po proceduri za presisao motor.
Djak pesak 

-
Moj krupan previd nečega što PIŠE. Kombinacija višejezičnih verzija i nečitanje do kraja za sada "najrazumljivijeg" priručnika . A još citirao...
Izgleda sam previše materiajala "prevrnuo" u kratkom roku, pokušaj male pripreme za servisni pregled i rad.
Pozdrav
Prilična razlika između priručnika na slovenačkom i gore navedenog.
Izgleda sam previše materiajala "prevrnuo" u kratkom roku, pokušaj male pripreme za servisni pregled i rad.
Pozdrav

Prilična razlika između priručnika na slovenačkom i gore navedenog.