Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Merenje kompresije motora

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Odgovori
taunus76
VR
Poruka: 634
Član foruma od: petak, 18. dec. 2009. u 20:57h

Merenje kompresije motora

Poruka od taunus76 » utorak, 22. nov. 2011. u 22:27h

Nije problem izmeriti kompresiju vec je pitanje kad meriti - na hladan motor ili vruc. Svi majstori sa kojima sam pricao do sada su rekli - na hladno. Medjutim na nekim engleskim sajtovima sam procitao bas obrnuto - pre rada na motoru oni rade merenje na vruc motor i isticu da je to najispravnija slika stanja motora iz najraznoraznijih razloga ... Bas me interesuju i druga misljenja ...

mbole
Poruka: 14968
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Merenje kompresije motora

Poruka od mbole » sreda, 23. nov. 2011. u 02:09h

Pogledao sam za nekoliko modela (mondeo Mk2/Mk3, focus Mk 1, fiesta mk2...) i za sve TIS kaze da se meri na zagrejanom motoru.
Djak pesak :)

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » sreda, 23. nov. 2011. u 02:33h

Dobar motor pokazuje istu kompresiju i kad je vruć i kad je hladan, loš motor će pokazati mnogo manju kad je hladan a kad je vruć... skoro idealnu.
Mada je kompresija u principu slabo bitan pokazatelj stanja motora, mnogo veći gubitak snage ćeš imati ako su npr umrle opruge ventila (a jesu na svakom starijem od 15-tak godina sa više od 200.000 km).
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » sreda, 23. nov. 2011. u 15:27h

To je mozda tacno, ali za klasicnog dizela je upravo kompresija presudna :)
Znam da se ovde ne prica o tome, ali svejedno :D

Inace ne znam sta pise po uputstvima ali iz iskustva na dva razlicita dizela starije konstrukcije je kompresija uvek bila bolja kad je motor vruc, sto nikako nije bio pokazatelj realne situacije :D Posto su hladni jedva palili zbog lose kompresije.
Fiesta!!

stefan milanov
Poruka: 798
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h

Poruka od stefan milanov » sreda, 23. nov. 2011. u 20:31h

imam literaturu sa detaljnim opisom kada i kako meriti kompresiju. doslovce pise da se treba meriti na zagrejanom motoru, sa dobro izverglanim motorom nakon skidanja dizni ili svecica, i sa do kraja pritisnutim gasom, tj otvorenim leptirom gasa. dobijeni rezultati su prikaz realnog stanja motora. kod merenja na hladno, dobijeni rezultati ne predstavljaju stvarno stanje jer postoji mogucnost izvesnih odstupanja. pozzz

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 24. nov. 2011. u 00:20h

A kako tih odstupanja nema kod hladnog odličnog motora koji je prešao jako malo?
I kako loš motor koji dimi i troši ulje ima odličnu kompresiju kad je zagrejan?
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 24. nov. 2011. u 00:40h

Mozda je pitanje sta ko podrazumeva pod "odlicna kompresija".

Varijacije merenja na hladnom motoru su daleko vece nego na zagrejanom. Samim tim merenje je u sustini nepouzdano, iako se prikazuju vece razlike kod loseg i dobrog motora.

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » petak, 25. nov. 2011. u 08:36h

Mene su citavog zivota ucili da kompresiju merim na hladno , logicno je kad se motor malo zagreje , karike se rasire pa malo bolje "dihtuju" i dobija se bolji rezultat.
A i problemi sa paljenjem auta su uglavnom kad je hladan , topao upali , cak i ako je ekstremno los.
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

mbole

Poruka od mbole » petak, 25. nov. 2011. u 11:53h

Sire se i cilindri i klipovi... ne samo karike. Tako da ta logika bas i ne stoji.

Normalno je da motor lakse upali kad je topao, ali to nemora da bude povezano sa kompresijom. I motor koji je upravo izasao iz fabrike i ima savrsenu kompresiju lakse pali kad je topao.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » petak, 25. nov. 2011. u 13:44h

Karike se više i lakše rašire nego cilindar, jer je njihova svrha dihtovanje.
Odlična kompresija znači fabrički propisana, sa eventualnim dozvoljenim odstupanjem.
Coki je hteo reći da loš motor ne može da sastavi kad je hladan ili upali iz petog puta, loše drži ler, trese se, nema snagu, a kad je vruć nema nikakvih problema.
Karike i zagrejanost kao faktori se eliminišu ako se sipa ulje pri merenju kompresije.

Evo moj primer: motor koji je loš, dimi pri paljenju, troši ulje kroz sagorevanje (znači da su karike gecrkt), kad je hladan kompresija je 7, kad je vruć kompresija 11, kad je hladan sa uljem u cilindru kompresija 10.
Ford weist den Weg.

mbole

Poruka od mbole » subota, 26. nov. 2011. u 02:04h

Pa naravno da je svrha karika dihtovanje, ali one to ne rade tako sto se rasire na toploti vise nego cilindri, vec tako sto imaju napon (precnik slobodnh karika je veci od precnika cilindra).

Da opet ponovim. To sto je na hladnom motoru razlika kompresije kod loseg/dobrog motora veca, ne znaci da je to tacnija metoda merenja.
Upravo obrnuto, ralzike izmedju uzastopnih merenja istog cilindra kada je motor hladan su daleko vece nego kada je motor topao.
Dzaba ti razlika koju mozes lakse da uocis, ako se ona seta u velikom opsegu.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » subota, 26. nov. 2011. u 03:23h

Razlike u uzastopnom merenjima jednog te istog cilindra kad je motor hladan ne postoje. Uzmi meri pa ćeš videti, ja sam to radio na mnogim motorima.
Takodje sam probavao i sa stisnutom pedalom gasa i bez nje, merenje je bilo isto nezavisno od toga.
Jedna od svrha merenja kompresije je kako brzinski prepoznati loš motor, na primer kod kupovine. Niko ne dobija motor na višemesečno testiranje i merenje kopmpresije xy puta do iznemoglosti, nego je potrebno odmah na licu mesta videti ima li smisla razmatrati dotičnu kupovinu. Ako ga je taj motor loš pa loš, merenje na vruće će pokazati dobre rezultate, u nivou fabrički propisanih granica (do -20% od maksimalne za nov motor), a merenje na hladno će pokazati drastično manju. Naravno, pričamo o motoru kod koga su problematične karike, stubline ili ležišta ventila. Drugo je kad je pukao blok/glava/dihtung/ventil pa u svakom slučaju pokazuje jako malu vrednost.
Ford weist den Weg.

stefan milanov
Poruka: 798
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h

Poruka od stefan milanov » subota, 26. nov. 2011. u 09:01h

ko ima vremena neka procita http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cac ... xRPRbx0t2Q
objasnjeno je zasto ne meriti na hladnom vec na zagrejanom motoru, zasto sa stisnutom pedalom gasa...

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 27. nov. 2011. u 03:22h

911s [SK] piše:Razlike u uzastopnom merenjima jednog te istog cilindra kad je motor hladan ne postoje. Uzmi meri pa ćeš videti, ja sam to radio na mnogim motorima.
Batalio sam se mehanicarskog zanata, pre dvadesetak godina :)
Vise nisam siguran ni gde mi je merac (bice da sam ga dao nekom, a on "zaboravio" da vrati).
A inace merilo se, ne pricam napamet.

Odakle ti podatak da je tolerancija kompresije 20%? To bi znacilo da motor koji treba da ima kompresiju 10 ima kompresiju 8, i da je to jos uvek dobro?
Ja upravo pricam da je ta tolerancija daleko manja, reda max 5%. Naravno merena na toplom motoru.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 28. nov. 2011. u 09:39h

Nije zgoreg podsetiti se prakse nekad :P
Ford weist den Weg.

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 28. nov. 2011. u 12:51h

A niej zgoreg ni odgovoriti na postavljeno pitanje :P

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 28. nov. 2011. u 15:58h

Za toleranciju sam video u service manuel-u. U istom takodje piše da je izmerena vrednost na novom merena na hladno i izmerena 12, a da je dobra 10 i više.
Da rezimiram: izmeriti na hladno, pa sipati ulje i izmeriti ponovo, onda zagrejati pa izmeriti na toplo, pritom svaki cilindar izmeriti dva puta. Tako će se najbolje videti stanje i eliminisati svaka greška.
Ford weist den Weg.

Gosa46
Poruka: 231
Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h

Poruka od Gosa46 » ponedeljak, 28. nov. 2011. u 20:38h

Na linku imate diplomski rad iz merenja kompresije. Sve je lepo objasnjeno
http://www.megaupload.com/?d=BA31AYI2
Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 28. nov. 2011. u 23:05h

911s [SK] piše:Za toleranciju sam video u service manuel-u. U istom takodje piše da je izmerena vrednost na novom merena na hladno i izmerena 12, a da je dobra 10 i više.
Kom service manualu?
Ono sto pise u fordovom servce manualu (TIS) reciomo za mondeove motore od 1996 na ovamo:
Check the Compression Pressure (21 111 0).
General Remarks
Note:
Only check the compression pressure with the valve clearances set to specification (if they can be adjusted).
The compression pressure should be checked with the engine at operating temperature.
I ono sto je mozda najvaznije:
Differing designs of compressure pressure recorder and varying starter motor speeds usually only make it possible to check that the compression is the same in all cylinders.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » utorak, 29. nov. 2011. u 00:32h

Obraćam se otvaraču teme i mislim na njegov motor i na service manual za njegov motor.
Sve vreme pokušavaš da učestvuješ u diskusiji citirajući izvore koji govore o nečemu što nema veze sa onim o čemu se konkretno priča.
VR ima V6 motor, on je otvorio temu, ja gledam service manual za taj motor i u 5 postova se ponavljam, a ti citiraš izvor za motor u Mondeu, i pritom pitaš mene o kom service manualu ja pričam. :wtf: :wtf:
Ford weist den Weg.

mbole

Poruka od mbole » utorak, 29. nov. 2011. u 01:16h

Naravno, posto nigde nisam video da je napisano "za motor taj i taj".
A da bajam i pretrazujem postove unazad, da bi video ko ima koji auto, stvarno mi ne pada na pamet.
Priznaces da mnogo pre mogu da ocekujem da neko ovde postavi pitanje o auto koji je mladji od 1990 godine, nego o autu koji je stariji. Ako nista drugo tih od 20+ godina je daleko manje.

I nijednom ne vidim da si pomenuo, makar i u naznaci da pricas o nekom jako starom motoru.

Cak i u slucajveima starih motora, proizvodjac je tacno naveo u kojim uslovima se meri kompresija. Iskreno vise se ne secam za koji od starih motora bese, ali bilo ih je kod kojih si morao posebno da nastelujes ventile za merenje kompresije.

Tako da univerzalno pravilo "to se meri na hladno" jednostavno ne vazi, a ti sve vreme pises kao da je to univerzalna stvar.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » utorak, 29. nov. 2011. u 01:21h

Pa krajnje je vreme da i ti uzmeš neki stariji auto, tvog vršnjaka, a šta će žena da ti kaže to nemoj da se brineš :D :D :D
Ford weist den Weg.

mbole

Poruka od mbole » utorak, 29. nov. 2011. u 01:27h

Hvala na pitanju, jos uvek se dobro snalazim i sa mladjim godistima :)

taunus76
VR
Poruka: 634
Član foruma od: petak, 18. dec. 2009. u 20:57h

Poruka od taunus76 » četvrtak, 1. dec. 2011. u 11:09h

Aj da se oglasim kao pokretac teme - nisam jos nista saznao ali cu potraziti izvor u kome sam video da se za PINTO 2.0 a pre ugradnje fast roud bregaste i ostale skalamerije koja ide uz to trazi merenje kompresije i provera motora (da bi se normalno videlo u kom je stanju) i da (tu sam se iznenadio) to merenje radi na toplom motoru. Zato i pokrenuh temu - a moj motor i pinto nisu u nekoj velikoj meri razlicitog godista...

Odgovori

Povratak na „Svaštara“