Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Taunus76

Nakon što predstavite sebe, predstavite naravno i vašeg ljubimca.
taunus76
VR
Poruka: 634
Član foruma od: petak, 18. dec. 2009. u 20:57h

Re: Taunus76

Poruka od taunus76 » petak, 18. nov. 2011. u 14:18h

Prvo za majstora - necemo da ga izbacujemo, dobar je on samo je ko cudoviste iz Loh Nesa - svi su culi za njega ali ga retki videli a to je za diskusiju sta su videli ....

Slika
Slika

Evo da me ne kritikujes... Ko je zainteresovan da vidi uzivo a interesuju ga ove matore drtine u nedelju moze da se pojavi kod mene pa posle po kuloarima kluba daleko od ociju vlasnika da opanjkava i ogovara do u detalja...

Stavljen branik definitivno, za postavljanje tablice covek stvarno mora da ima neki alat i da zna da se posluzi sa njim, a ovo belo oko farova je pocetak pravljenja kalupa za izlivanje stakloplastike oko istih ...

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » petak, 18. nov. 2011. u 14:31h

Sto su ti beli ramovi na vratima :blink: ...ili turaj hrom lajsne ili menjaj boju, ovo je preterano...znas mrgreen
taunus76 piše: pa posle po kuloarima kluba daleko od ociju vlasnika da opanjkava i ogovara do u detalja...
hahahaha VR sine tebra hahahaha

I jedno onako, cime si to odradio avliju, zanimljivo izgleda...mozda te angazujem kao izvodjaca radova :)

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » petak, 18. nov. 2011. u 14:46h

Ovo belo za sada ostaje, mislim da hrom lajsne za okolo ne postoje a samo idu ispod prozora, u kuci se svima svidja ...
Dole su behaton ploce nije lose a nema vise prasine ko je dolazio da nesto radi posle je imao kaljav alat. Za sada se drzi ...

Deckonja
Sierra junkie

Poruka od Deckonja » petak, 18. nov. 2011. u 16:41h

Sta da ti radim kad volis belo :D
Valjalo bi da se pozabavim svojim dvoristem pa zato pitam a ovo mi deluje ok thumbsuph

Boris88
VIP
Poruka: 1693
Član foruma od: nedelja, 11. jan. 2009. u 18:25h

Poruka od Boris88 » subota, 19. nov. 2011. u 10:20h

i sta kazes bice lepo vreme u nedelju :D
rust is not a crime

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » subota, 19. nov. 2011. u 12:08h

Nema kise i snega sve ostalo je jednostavno za pregurati nije ovo nista strasno....

Deckonja - belo, crno, zuto, bledo i osuncano, mlado i staro pa ti to bar razumes ...

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » nedelja, 20. nov. 2011. u 21:42h

Poceli radovi na enterijeru novom kuglom za menjac - da se ne kaze da nije Fordovski uzor su bas Fordove rucice ...
Slika
Ovo na kugli nije greska za one koji odmah krenu da kritikuju ipak smo mi u Srbiji...

Boris88
VIP

Poruka od Boris88 » nedelja, 20. nov. 2011. u 22:42h

meni se puno svidja thumbsuph
rust is not a crime

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 21. nov. 2011. u 15:43h

Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » sreda, 7. dec. 2011. u 16:26h

Malo vise vozim nego sto slikam ... Elektrika skoro zavrsena, ostalo grejanje sedista pa gotovo. Medjutim primetio sam pri prethodnoj jacoj kisi da mi ulazi voda kod suvozaca ali nisam mogao da odredim gde jer nigde nije rupe bilo. Jedino gde je moglo su rupe za ventilaciju i grejanje ali tu su rubovi uzdignuti i ima sundjerastog dihtunga.

Zato sam danas skinuo kutiju malog hladnjak (na ovim starijim je to ocas posla)
Slika
i otprilike je problem bio (valjda) u dihtungu oko cetvrtastog otvora. Toliko se stvrdnuo od boje koju sam prskao preko njega i slepio uz bocni zid niz koji se sliva voda da je jednostavno usmeravao vodu u sistem grejanja odakle je kapao u kabinu. To sam ostrugao, izrezao novi i zalepio
Slika
Slika
a zatim vratio kutiju i mali hladnjak.

Inace poceo sam da merim potrosnju i na oko 300 km od kad je spojena sajla brzinomera potrosnja je oko 13.6 l /km plina mesane voznje (ipak malo vise po auto putu)... Normalno + benzin posto ga obavezno palim na isti i tako teram dok se ne smlaci ali to je oko 2-3 min ... Uglavnom nisam prelazio 120 i to vrlo kratko cisto da probam da li kardan trese ...

Sad mi pade na pamet Borise i tebi ulazi voda u tom delu moguce da je isti problem treba proveriti ...

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » sreda, 7. dec. 2011. u 16:58h

[youtube][/youtube]
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » sreda, 7. dec. 2011. u 17:48h

Hvala Krsticu samo si trebao da cenzurises stajling vlasnika ... a opet to mu dodje radno thumbsuph

Deckonja
Sierra junkie

Poruka od Deckonja » sreda, 7. dec. 2011. u 19:17h

Hiz a lajv, hiz a lajvv :bravo:
Samo, nesto dugo to vergla :wtf:
A, dzemperce ti je VRrr :D

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » sreda, 7. dec. 2011. u 21:25h

Pa kad su mi sve majce otisle u nepovrat....

Ne vergla dugo nego od silnih radova na tabli polozaj prekidaca plin/benzin je bio na sredini pa dok sam shvatio i prebacio na plin ...

Inace kad se pali na benzin a bio je na plinu pali prvi put iz dva puta - sastavi i odmah ugasi pa drugi put verglanja i onda upali. Posle pali u cugu a na plinu mora da se stisne gas skoro do kraja i onda sastavi odmah a ako se ne stisne mora da se vergla... Verovatno u svemu tome ima ulogu i karb od 2.0 koji nije bas nastelovan kako ktreba - tj vrteo sam srafove za smesu pa odustao :ozid:

Boris88
VIP

Poruka od Boris88 » četvrtak, 8. dec. 2011. u 21:42h

to je bilo prvo sto sam rasturao vezano za ulazak vode,meni je tu prelivalo preko tog otvora a klapna je bila do pola zatvorena pa se slivalo dosta unutra
rust is not a crime

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 8. dec. 2011. u 22:09h

taunus76 piše:n
a na plinu mora da se stisne gas skoro do kraja i onda sastavi odmah a ako se ne stisne mora da se vergla... Verovatno u svemu tome ima ulogu i karb od 2.0 koji nije bas nastelovan kako ktreba - tj vrteo sam srafove za smesu pa odustao :ozid:
Do sauha je :)
Kada je hladan klapna sauha je zatvorena i onda neće da upali na plin jer vazduha nema.
U principu za plin je najbolji ručni sauh, ili malo adekvatnije naštelovati automatski.
Ford weist den Weg.

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » četvrtak, 8. dec. 2011. u 22:14h

Слажем се са Крстићем , ауто тешко пали на плин када је укључен саух . Отвори ручно лептире суха , и заглави их нечим и пробај да упалиш . Ја сам возио таунуса а да 3 године и нисам пробао да возим на бензин и палио сам га на плин и на - 10 , мада смеша мора да буде идеална , а са ивим плином је то немогуће , јер гас увек другачији

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » petak, 9. dec. 2011. u 10:46h

A i tehnicka knjizica kaze ''kad je motor sasvim zagrijan,paliti ga sa pedalom gasa pritisnutom do kraja,bez pumpanja''...doduse,ovo je za 2000 ccm,pricalo se o benzinu,tada plin nije bio popularan,mada mislim da je i ovo isti vrag...

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » ponedeljak, 19. dec. 2011. u 21:01h

Na konto prethodnih postova o tome kako tesko ide menjac u brzine - pocelo nesto da zvecka pa sve teze ide pa drnda kad danas ode rucica levo desno pa moze da se iscupa... Skinem sve pa onu gumu oko rucice menjaca kad ono dva srafa koja drze rucicu se odvila i spala a treci samo sto nije. Sad to zasrafio i sve radi kako treba jedino sto moram malo da popustim sajlu da hvata na sredini a ne na vrhu.

Inace ide odlicno jedino mi je bucniji nego ranije ali otkrio sam jednu stvar koja moze biti potencijalno vrlo opasna za svakog ko je radio izolaciju azmafonom (i ja sam ga nahvalio ne zna se). Sekao sam srafove za menjac i varnice od brusenja su letele naokolo a par je palo na parce azmafona koje se vuklo naokolo. Dok sam otisao da proverim kako sraf koji sam rezao odgovara osetim dim - pogledam a par onih najsitnijih varnica upalilo azmafon - mozda ih je bilo samo par. Neverovatno je zapaljiv moguce je da ga zapali i iskra iz instalacije. Zato azmafon NIKAKO ne upotrebljavajte za izolaciju bilo gde a narocito tamo gde moze doci u kontakt s instalacijom.

Zbog ovoga imam nameru da zamenim azmafon sa nekom ruskom audio izolacijom koja ide u njihove podmornice i nosi neku STP oznaku. Zna li neko da li je ima u Srbiji jer sam vidjao nesto da je ima po Bosni...

Sto se tice paljenja na plin kod niskih temperatura glavni problemi su voda umesto antifriza i leptir sauga koji je skroz zatvoren na hladnom vremenu. Na benzin je to ok ali plin dok se malo leptir sauga ne otvori nije moguce upaliti. Zato je dobar rucni saug ....

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » četvrtak, 29. dec. 2011. u 17:34h

Posto sam stavio napred iste felne kao i pozadi (felne najzad ispravio) zbog kako kaze Van "deflacije" et-a sa leve strane mi je kacila guma rub. Sa desne su vec ranije skinuli dobar deo ruba pa nije kacilo a danas sam zaseko rub sa unutrasnje strane i posavijao na gore - nisam ga sekao ovako je cvrsce.
Slika
Moram malo da zamazem nekom osnovnom pa da cekam prolece i popravim sve sitne nedostatke koje sam napravio pri farbanju i montazi.

Inace sa te strane sam zamenio i kraj spone i manzetnu na letvi volana - nije tesko a pratio sam Gojino uputstvo - skoro doslovno.
Slika
Vidi se drska od lopate kako je Goja rekao - to se vidi sav alat potreban za taj rad.
Slika
Sva guma na manzetni i kraju spone je propala ali sad je nova stavljena - danas samo na levoj strani a sutra i na desnoj.

Inace ide za sve pare koje se sipaju u njega ... Najveca mi je muka ovakvo vreme - iz njega kulja para ko da je parnjaca, cim je malo suvlje toga nema ali uvece po ovakvom vremenu oni pozadi ko zna sta misle - mozda nista ni ne misle gledaju kako da prodju a da se ne zagube u magli ....

goja

Poruka od goja » petak, 30. dec. 2011. u 21:04h

thumbsuph Od cega su manzetne? Ako su krace,brzo ce da ti ih ispara.

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » petak, 30. dec. 2011. u 22:16h

Uzete su u Tanasic prometu i po kompjuteru su za Taunusa (a dal su i za nesto drugo ne znam) videcemo kako se ponasaju al mi "se javlja" da su ko ove prethodne pa cemo videti. Inace nije neki problem ovo zameniti s tim sto sam sad u dilemi: naime pre ovoga i pre saobracajke sam radio centriranje trapa ali uvek mi je jedan tocak bezao na spolja kad je drugi bio u osi vozila (ko kad malo zakrenes volan). E sad kad sam stavljao kraj spone izravnao sam tocak na desnoj strani, otpustio maticu koja drzi kraj sopone leve i okretao sipku koja ide od letve volana do kraja spone (kako se bese zove) sve dok kraj spone nije povukao desni tocak toliko da je sad paralelan sa levim i onda zategao maticu.

E sad mi je okretanje volana prilicno lako a i u voznji je mnogo osetljiviji - da li kad zamenim i levi kraj spone odem na centriranje trapa? Drugo kakvo mi je to centriranje trapa (prethodno) ako su mi tockovi posle njega "zrikavi" ???

Drugo pitanje je da su prednji tockovi malo u X tj nisu skroz vertikalni nego dole malo sire stoje nego gore - jel to posledica neke greske, trapa ili neceg treceg?

goja

Poruka od goja » subota, 31. dec. 2011. u 00:02h

Ako je lak na volanu nisi pogodio,imas osjecaj ko da ce pobjegne,jelda,a cim ga malo cimnes momentalno reaguje...zategni kanap oko sva 4 tocka i kazace ti se samo...stelujes oba dok se konac tek ne dodiruje zadnje strane prednjeg tocka,gledajuci da obe spone budu podjednako ''navijene '' ,kasnije namjestis sam volan da je na sredini...ja sam cjelu deceniju tako radio i nikad nisam imao potrosene gume sa neke od strana,niti je volan kad ''vukao''.To sto su se tockovi zascenuli ima veze sa stanjem trapa,naravno.Na onom velikom , od 20 i nesto cm, srafu na gornjem ramenu propadnu silen blokovi...ako nije bas previse,ne diraj.

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » subota, 31. dec. 2011. u 10:13h

Мој метод центрирања точкова .
Купиш неку тању кутију типа 20х20 или 15х15 и сецнеш на пола тако да добијеш два парчета од 3 метра . Гледаш да буду прави .
Помоћу столарских стега стегнеш за фелну тако да ти један крај иде испред аутомобила а други иде преко фелне и додирује је на оба краја .Флена треба да је права и да јој руб није оштећен .
Исто се уради и са другом страном . Метром се премери растојање од шипке до шипке код точка и на крајевима шипки . Онда видиш да ли треба да точкови иду на унутра или на споља . Генерално кола са задњом вучом иду са минусом на углу правца точкова . То значи да су затворени на напред . Овај угао је мали , око 0.1 -0.2 степена , а помоћу синуса израчунаш колико је то растојање за дати крак . Можеш да експериметишеш и видиш како се волан понаша од + угла до - угла . + је живљи на волану , а - боље држи правац . Ако е одлучиш за + и он мора да буде мали +0.1 до +0.2 инаше ће да бежи по леду .
Уго од 0 избегавај јер ауто је онда лелујав .
Што се тиче вертикалног минуса он је последица спутеног предњег вешања , лоших силент блокова н горњој и доњој виљушци или лоших кугли . Најчешће је оно прво , али и друго и треће нису занемарљиви .
Ако је тај минус велики и гуме су широке и лоше и још по који недостатак на трапу и ауто постаје као јарац на таласастом путу .
Лепо би било када би горња виљушка имала могућнос да се штелује нагиб точка .

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » utorak, 3. jan. 2012. u 21:29h

Nacentrirao trap na gore pomenuti nacin (Gojin - nisam imao kutije) a onda malo eksperimentisao i vozio (Van) i ima razlike u plusu i minusu ali glavno je da sam sad zadovoljan.

E sad potrosio sam juce i danas puno vremena na sredjivanje i stelovanje karburatora za 2,8 ali nisam uspeo da ga dovedem u stanje da normalno radi pa sam vratio stari. Stajao je u nafti rasklopljen skoro 1.5 mesec ali ono sto se odmah videlo je da su membrane za obogacivanje smese skroz tvrde i krute, nemaju dihtunge a i razlikuju se donji delovi tj raspored kanala i rupa od 2.0 i 2.8. Medjuploca (da je tako nazovem - mislim na deo gde se kaci crevo od serva je odgovarajuce velicine ali dihtung koji ide na nju mi je od 2.0 i koliko vidim pokriva neke kanale na karburatoru 2.8 kojih nema kod 2.0.

U svakom slucaju motor je upalio ali ne moze da odrzi ler gas a sauh radi (dodajem gas da se ne ugasi i vidim da od zatvorenog otvora kako se greje. E sadima jedna zanimljiva stvar koju sam primetio - kad sam prao karburator donji leptiri koji se orvaraju dodavanjem gasa kad se puste (bez gasa) tako dobro dihtuju da ni nafta kroz njih ne moze da iscuri. Mozda zbog toga nije mogao da radi na leru ali kako da njih malo otvorim kad je hladan motor ili se to radi preko zavrtanja sajle gasa?

U svakom slucaju sam rastavio ovaj moj 2.0 (sve membrane ko da su nove) dobro ocistio i produvao, otpusio jednu diznu koja je bila zacepljena kompletirao i vratio i sad jos bolje radi.

Za 2.8 cu videti sta da radim ako budem odlucio da se sredjuje moram da narucim komplet dihtunga i membrana pa da odnesem na ultrazvuk ali o tom potom ...

Odgovori

Povratak na „Automobili članova“