HVALA na objasnjenju !!!fordst piše:@nenad034 i @btesin970 i @bmcvetic
ESP u ford focus sem ST varijante NEMA !!! Ja imam isti fokus sa duplo vise opreme i ESP jednostavno nema.Poima nemam koja vam ESP lambica sveti,proverio sam 10 puta u moji fokus takva lambica ne postoji. Verovatno ste pomesali stvari i mislite na EBD elektronska raspredelba sile pri kocenje.Ford fokus u svim verzijama raspolaze sa ABS + EBD ,nikako ESP.ESP nije dostupna u nijedna opcija ni dizel pa ni cak da ste kupili titanium 2.0l. ESP kao standard ide samo u ST i RS model.Evo jedan primer udjite u auto ubacite u prvu brzinu,pritisnite kumplug oterajte motor preko 4000 obrtaja i oslobodite kumplug da vidite sta ce se desiti.Auto se krenuti sa slajfom,sto znaci predne tockove ce slajfovati i to zamislite na auto sa 1.4l . Znate li vi da je gotovo nemoguce slajfovati auto kada ima esp i sa dramaticno jacim motorom nego sto je 1.4l. Usput imao sam priliku da imam par dana na raspolaganju mondeo st.Motor je 3.0l sa 225hp.To je bio najbolji auto koji sam vozio.Naravno bilo je prekidaca esp u auto.Kada bi ja stao na semafor,i naravno sa ukljucen esp kada bih ga jako startovao cak i sa preko 4000 obrtaja auto bi se tako katapultirao i zalepio te za sediste a skripanje i slajfovanja nije bilo.Od jedan do drugi semafor bi ja stigao a druga auta nisu bili ni do pola put.Zatim za probu isklucio sam esp i znate sta se dogodilo? Isto sam pritisnu na gas,auto je podivljao ponovo se katapultirao al sa velikim skripanje i slajfovanje gume.I narvano stime start je bio slabiji nego kada je esp ukljucen.Sada sa ovim modelima koji uzimate gde ford bukvalno stedi na sve sto se moze ustediti jer realno i cena je smesna za fokus ni u ludilo nemojte se nadati da imate ESP jer vam ja garantujem da nema NIKO ni 1.8 tdci,ni 1.6 tdci,ni 1.6l ni 1.8l ni 2.0l. Sem ako nije nakndano to trazio i duboko platio to da mu bude ugradjeno jer ESP ne ide u nijeden paket opreme kao standardna opcija sem u ST model.Verujte da imate ESP nece to biti nesto sto ce ford sakriti vec cete svakako imati dugme na vasu salt tablu i mocicete da ga ukljucite i iskljucite po potrebi.Treba se praviti razlika izmedju ESP i EBD. U svakom slucaju fokus ima tako dobru suspenziju nadopunjetu sa ABS + EBD izvanrednan kratak put kocenja.
Ford Focus 1.4 ambience 2011.god.
- btesin970
- Poruka: 11
- Član foruma od: četvrtak, 14. apr. 2011. u 11:30h
Re: Ford Focus 1.4 ambience 2011.god.
- btesin970
Kako god da bilo, da li sa ESP ili bez Ford focus 1.4 2011 je odlican auto,
Zvanicno se izvinjavam svim forum-asima koji su upali u raspravu na ovu temu jer sam od samog pocetka insistirao na razjasnjenju ovog sistema u focus-ovom 1,4 ambient paketu.
Mislim da je bilo vise nego korisno svima a pogotovo meni.
Zvanicno se izvinjavam svim forum-asima koji su upali u raspravu na ovu temu jer sam od samog pocetka insistirao na razjasnjenju ovog sistema u focus-ovom 1,4 ambient paketu.
Mislim da je bilo vise nego korisno svima a pogotovo meni.

- nenad034
- Poruka: 30
- Član foruma od: subota, 19. mar. 2011. u 06:45h
Evo malo impresija posle 7kkm:
-procureo semering menjaca. primecen i zamenjen na oko 5kkm - usvojena reklamacija.
-kapljice mirisa za kabinu napravile dar-mar na foliji radija, podlupile je i odlepile na par mesta - ne priznaju za reklamaciju.
najsmesnije od svega sto sam taj miris dobio od mojih poslovnih partnera najjacih dilera Skode za Srbiju.
Zato oprez jer ford osim TNG-a ne trpi ni kozmetiku drugih proizvodjaca
-od skoro poceli su ventili da mi zvekecu na malim obrtajima. nadam se da je fora u "hemicarima" na pumpama ili losoj turi rafinerije. videcu kad ih promenim vise od troje, koliko sam ih izmenjao do sad.
Krenuo sam malo da ga gazim. Vreme mu je valjda, mada i dalje pri naglom ubrzanju ima ono zagusenje u pocetku i onda naglo pocinje da ubrzava kako treba. Potrosnja na oko 140km/h autoputem oko 7.1lit, obican put oko 6.6 (mesano grad otvoreno).
Cini mi se i malo udobniji posle ove kilometraze ili sam konacno pogodio pritisak u gumama. preporuka im je 2.1/2.3 bara napred nazad, sto je meni malo za ovu dimenziju guma pa ga pumpam kao da je pun po preporuci 2.5/2.8 (napred/nazad). Inace kupio sam ga sa jos tvrdjim gumama pa sam ih i malo ispumpavao da bi dosao na ovo - njihovo propisano.
Jos nesto. Preporucio bih svakom da auto izvoskira i ako je nov narocito ako je akrilna boja koja nema onu glatkocu i kliznost za vodu kao metalik farba. Nasao sam dobar vosak, za novija auta i rezultati su bas uocljivi.
to je to za sad.
-procureo semering menjaca. primecen i zamenjen na oko 5kkm - usvojena reklamacija.
-kapljice mirisa za kabinu napravile dar-mar na foliji radija, podlupile je i odlepile na par mesta - ne priznaju za reklamaciju.
najsmesnije od svega sto sam taj miris dobio od mojih poslovnih partnera najjacih dilera Skode za Srbiju.
Zato oprez jer ford osim TNG-a ne trpi ni kozmetiku drugih proizvodjaca

-od skoro poceli su ventili da mi zvekecu na malim obrtajima. nadam se da je fora u "hemicarima" na pumpama ili losoj turi rafinerije. videcu kad ih promenim vise od troje, koliko sam ih izmenjao do sad.
Krenuo sam malo da ga gazim. Vreme mu je valjda, mada i dalje pri naglom ubrzanju ima ono zagusenje u pocetku i onda naglo pocinje da ubrzava kako treba. Potrosnja na oko 140km/h autoputem oko 7.1lit, obican put oko 6.6 (mesano grad otvoreno).
Cini mi se i malo udobniji posle ove kilometraze ili sam konacno pogodio pritisak u gumama. preporuka im je 2.1/2.3 bara napred nazad, sto je meni malo za ovu dimenziju guma pa ga pumpam kao da je pun po preporuci 2.5/2.8 (napred/nazad). Inace kupio sam ga sa jos tvrdjim gumama pa sam ih i malo ispumpavao da bi dosao na ovo - njihovo propisano.
Jos nesto. Preporucio bih svakom da auto izvoskira i ako je nov narocito ako je akrilna boja koja nema onu glatkocu i kliznost za vodu kao metalik farba. Nasao sam dobar vosak, za novija auta i rezultati su bas uocljivi.
to je to za sad.
- btesin970
evo i mojih impresija posle jedva 2.000 km
klima nece da hladi na max. dovoljno tj. slabo hladi,
predpostavljam da je u pitanju nedovoljno stavljen freon...
pri vecim obrtajima cuje se pucketanje i sustanj iz radio uredjaja...a cudno je da je on svo vreme ugasen!
nesto nalik na sum na fm radio stanicama ali NIJE NIKADA UPALJEN ZA TO VREME.
NISAM JOS STIGAO DO SERVISA NA REKLAMACIJU, KAD URADIM OBJAVICU !
OSTALO DA NE UREKNEM, FALA BOGU!!!!!
klima nece da hladi na max. dovoljno tj. slabo hladi,
predpostavljam da je u pitanju nedovoljno stavljen freon...
pri vecim obrtajima cuje se pucketanje i sustanj iz radio uredjaja...a cudno je da je on svo vreme ugasen!
nesto nalik na sum na fm radio stanicama ali NIJE NIKADA UPALJEN ZA TO VREME.
NISAM JOS STIGAO DO SERVISA NA REKLAMACIJU, KAD URADIM OBJAVICU !
OSTALO DA NE UREKNEM, FALA BOGU!!!!!
-
- Poruka: 204
- Član foruma od: ponedeljak, 29. nov. 2010. u 16:35h
Sto se klime tice mislim da je to to i kod mene isto slabo hladi (ukoliko sporedis sa mondeo) i mislio sam da nesto nije u redu al to je to.Sporedio sam sa jos jedan drugi focus iz 2009 isto je bilo.Nije toliko slaba klima cak sam uporedio i za golf 5 isto je bilo.Al zato ne bi ni da razmisljam da uporedim mondeo i focus jer se dobija utisak da fali freon il da nesto nije u redu.Inace moje iskustvo sa 21000km sve je u odlicnem stanju za dve i po godine sem redovni servis i pregorena levo sredno svetlo bez ikakvih problema
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Kad malo izluftirate auto od unutrasnje toplote, i ukljucite klimu, koristite dugme za cirkulaciju samo unutrasnjeg vazduha (ne radi kad je u poziciji duvanja u soferku). Bice vam bolji efekat, jer klima treba da hladi vec ohladjeni vazduh iz kabine i lakse postize nizu temperaturu
.

-
- Poruka: 3
- Član foruma od: petak, 1. apr. 2011. u 21:24h
Kakva iskustva imate sa gorivom sa ovim automobilom?
Mene od samog momenta kupovine "muci" ta snaga i potrosnja. Imam dosta gradske voznje i cini mi se da potrosnja ide u rasponu od 9-10 l/100km. Cim izadjem na otvoreno odmah osetim pad potrosnje, vidi se golim okom bukvalno i tu je negde oko 6-7l/100km. Koristim EURO BMB95 (cena 134.50-135.50 RSD), sipao na OMV i MOL. Medjutim, kako u pojedinim trenutcima osecam nedostatak snage, probao sam i EURO BMB 98 na EKO pumpi (cena 148.90 RSD). Moram da vam kazem da osecam razliku u fleksibilnosti motora, tj snazi. A onda sam malo citao...
I tako nakon procitanih pola ziliona stranica na Internetu, shvatio sam u stvari da ima smisla zasto mu prija gorivo sa oktanoskom vrednoscu 98. Naime, nasi Focusi, pocev od 1.4 pa navise sve do 2.5 imaju odnos kompersije 11:1 ili slican koji je prilicno visok. To znaci da prilikom sipanja goriva manje oktanse vrednosti recimo 95 ili nas 95 (koji ima pitaj Boga koliko samo ne 95) dolazi ili moze da dodje do prevremenih detonacija u cilindru, sto nas "moderni" motor detektuje putem nekog knock senzora i automatski menja vreme paljenja i ugao ubrizgavanja, smanjujuci mu snagu kako bi zastitio motor od detonacija koje su veoma stetne po motor.
Tako recimo imate na ST modelu da cepu reyervoara pise da zahteva min. RON97 odnosno gorivo min 97 oktana. Kod nas pise min. RON95. U praksi, izmerio sam nesto manju potrosnju (4 sipanja na EKO pumpama 98-ice), oko pola litre na 100km, a da li se to isplati, svako treba da vidi sam. Hocu da kazem, probajte kvalitetnije gorivo, pa sami racunajte da li vam se to isplati u smislu cene koja je veca za nekih 10%. Znate ono: manje prevremenih detonacija, bolja iskoriscenost smese, manje goriva, ista snaga... Meni odgovara, jer mi nije zao da to platim zarad malo vece snage i mirnijeg motora. Plus, osetio sam da nema one rupe u ubrzanjima na nesto nizim obrtajima na koju se neko zalio ovde.
U principu, koliko sam shvatio nema efekta gorivo vece oktanske vrednosti na svim automobilima. Efekat je merljiv na onima kod kojih je kompresija veca i ide od 10:0 pa sve do 13.5-14:0 (kod sportskih automobila) i naravno sve zavisi od podesavanja paljenja smese i kvaliteta same smese. Ali to je vec nauka.
Misljenja?
Mene od samog momenta kupovine "muci" ta snaga i potrosnja. Imam dosta gradske voznje i cini mi se da potrosnja ide u rasponu od 9-10 l/100km. Cim izadjem na otvoreno odmah osetim pad potrosnje, vidi se golim okom bukvalno i tu je negde oko 6-7l/100km. Koristim EURO BMB95 (cena 134.50-135.50 RSD), sipao na OMV i MOL. Medjutim, kako u pojedinim trenutcima osecam nedostatak snage, probao sam i EURO BMB 98 na EKO pumpi (cena 148.90 RSD). Moram da vam kazem da osecam razliku u fleksibilnosti motora, tj snazi. A onda sam malo citao...
I tako nakon procitanih pola ziliona stranica na Internetu, shvatio sam u stvari da ima smisla zasto mu prija gorivo sa oktanoskom vrednoscu 98. Naime, nasi Focusi, pocev od 1.4 pa navise sve do 2.5 imaju odnos kompersije 11:1 ili slican koji je prilicno visok. To znaci da prilikom sipanja goriva manje oktanse vrednosti recimo 95 ili nas 95 (koji ima pitaj Boga koliko samo ne 95) dolazi ili moze da dodje do prevremenih detonacija u cilindru, sto nas "moderni" motor detektuje putem nekog knock senzora i automatski menja vreme paljenja i ugao ubrizgavanja, smanjujuci mu snagu kako bi zastitio motor od detonacija koje su veoma stetne po motor.
Tako recimo imate na ST modelu da cepu reyervoara pise da zahteva min. RON97 odnosno gorivo min 97 oktana. Kod nas pise min. RON95. U praksi, izmerio sam nesto manju potrosnju (4 sipanja na EKO pumpama 98-ice), oko pola litre na 100km, a da li se to isplati, svako treba da vidi sam. Hocu da kazem, probajte kvalitetnije gorivo, pa sami racunajte da li vam se to isplati u smislu cene koja je veca za nekih 10%. Znate ono: manje prevremenih detonacija, bolja iskoriscenost smese, manje goriva, ista snaga... Meni odgovara, jer mi nije zao da to platim zarad malo vece snage i mirnijeg motora. Plus, osetio sam da nema one rupe u ubrzanjima na nesto nizim obrtajima na koju se neko zalio ovde.
U principu, koliko sam shvatio nema efekta gorivo vece oktanske vrednosti na svim automobilima. Efekat je merljiv na onima kod kojih je kompresija veca i ide od 10:0 pa sve do 13.5-14:0 (kod sportskih automobila) i naravno sve zavisi od podesavanja paljenja smese i kvaliteta same smese. Ali to je vec nauka.
Misljenja?
- Partizan
- Poruka: 4
- Član foruma od: subota, 18. jun 2011. u 10:23h
Moja prva iskustva sa Focusom 1.4 nakon tek 500 predjenih km:
- Osjetno slabasan motor u drugoj brzini, nakon pocetnog zagusenja ubrza. Posebno slab u tom stepenu prenosa sa ukljucenom klimom.
- Potrosnja do sada 7.0, vozio sam ga kombinovano grad - otvoreni put.
- Izuzetno udoban i fantasticno stabilan u krivinama.
- Klima hladi odlicno.
Dakle, za sada sve prema ocekivanjima.
- Osjetno slabasan motor u drugoj brzini, nakon pocetnog zagusenja ubrza. Posebno slab u tom stepenu prenosa sa ukljucenom klimom.
- Potrosnja do sada 7.0, vozio sam ga kombinovano grad - otvoreni put.
- Izuzetno udoban i fantasticno stabilan u krivinama.
- Klima hladi odlicno.
Dakle, za sada sve prema ocekivanjima.
- btesin970
slazem se u vezi zagusenja u 2.brzini, 3. je vec druga prica-odlicna,....
klima hladi ali bas i nisam zadovoljan, no dobro da necepidlacim tj.preterujem po malo...
auto je odlican!
klima hladi ali bas i nisam zadovoljan, no dobro da necepidlacim tj.preterujem po malo...
auto je odlican!
- nenad034
evo prebaci 20kkm bez problema. samo sapuce tj. reži kad mu krene na obrtomeru preko 3k;)
lepo vrti na visim obrtajima a hoce i preko 160km/h, mada mu ne dozvoljavam cesto taj uzitak.
I servis na 19.800km obavljen lepo i kompletno sa dijagnostikom i celim pregledom auta.
na trenutnih 20.600 km pravim presek. popio je tacno 1346,06 litara ovog naseg "benzina".
to mu dodje 6.53 lit/100km.
nije neki rasipnik te sam ga obradovao novim alpinkama.
letnje uredno spakovane i cekaju, nadam se neki aluminijum s proleca.
ako neko zna gde mogu da pazarim 15-tice za ovg lepotana nek javi.
lepo vrti na visim obrtajima a hoce i preko 160km/h, mada mu ne dozvoljavam cesto taj uzitak.
I servis na 19.800km obavljen lepo i kompletno sa dijagnostikom i celim pregledom auta.
na trenutnih 20.600 km pravim presek. popio je tacno 1346,06 litara ovog naseg "benzina".
- btesin970
ja sam tek na 8kkm za 8 meseci i pocinje vec da trokira ujutro kad ga palim prvi put...padnu obrtaji na trnutak ispod 400 kao da se muci da odrzi ler gas ...to traje par sekundi i onda ga podigne normalno!
imam osecaj kao da mu je nesto zacepljeno pa mu ne da da produva...
izgleda da je vreme za vanredan servis dok je pod garancijom...
neverovatno ali isti problem sam imao sa prethodnim autom koji je bio polovan!
sta reci a ne posizeti!
imam osecaj kao da mu je nesto zacepljeno pa mu ne da da produva...
izgleda da je vreme za vanredan servis dok je pod garancijom...
neverovatno ali isti problem sam imao sa prethodnim autom koji je bio polovan!
sta reci a ne posizeti!
-
Verovatno si malo pogresio u presmetke oko potrosnje jer ta potrosnja je suvise optimisticka i tesko ostvarljiva cak i na otvorenom putu a ne u kombinovanu voznju.nenad034 piše:evo prebaci 20kkm bez problema. samo sapuce tj. reži kad mu krene na obrtomeru preko 3k;)
- Mickey038
- VIP
- Poruka: 1133
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h
I ja mislim da je potrosnja malo 'cudna'. Ja posle predjenih 22000km imam rezultate od 7l/100km sa prosecnom brzinom od 25km/h (1.6 TDCI).
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.
- nenad034

ajd jos posumnjajte da sam pisao ovu tabelu samo da bi vas nervirao.
e sad, il' ne znate da sipate ili' ne znate da vozite

salim se,
presao sam do sad 26200km sa ovih blizu 1.7 tona BMB-a i to je potrosnja oko 6.5 lit/100km, pa ko mi ne veruje nek sabira.
ponavljam to je postignuto u odnosu 80/20 vangradske/gradske voznje... ljubi ga vlasnik

- darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
bravo majstore, i ja kupujem svesku sa sledecim, sve pisem, sve, sa starim sam bacio svesku na 310 000....
- Mickey038
- VIP
- Poruka: 1133
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h
Ima gomila aplikacija za telefone koje sasvim uredno 'vode evidenciju' o svim troskovima.
Potrosnja od 6.5l za vangradsku voznju je OK.
Potrosnja od 6.5l za vangradsku voznju je OK.
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.
- nenad034
nije samo za vangadsku vec je tu i bar 20% gradske voznje i to one najsurovije za potrosnju - od par kilometara pa ugasis auto a i ne zagreje se valjano.
posteno, i ne gazim ga nesto preterano jer od kad su me jagodinac i petrovaradinac saobracajac jedva pustili na 60km/h kroz naseljeno mesto sa ubedjivanjem od po pola sata, vozim strogo po ogranicenju.
moram sta cu, ako mi uzmu dozvolu mogu da se slikam samo.
ukljucim moju milu nevenu od ujutru i dzvanjka mi kad god prekoracim brzinu.
lepota jedna...
posteno, i ne gazim ga nesto preterano jer od kad su me jagodinac i petrovaradinac saobracajac jedva pustili na 60km/h kroz naseljeno mesto sa ubedjivanjem od po pola sata, vozim strogo po ogranicenju.
moram sta cu, ako mi uzmu dozvolu mogu da se slikam samo.
ukljucim moju milu nevenu od ujutru i dzvanjka mi kad god prekoracim brzinu.
lepota jedna...
- darko darko
jedna zanimljivost iz moje sveske 7 godina voznje, pazi ja sam vodio evidenciju, moj mondeo je sprzio oko 24 000 evra do onih 310 000, ono jeftinije pa poskupljenja, kada bih racunao po novoj ceni goriva sve, ide preko 40 000 evra za naftu samo u mondea, koje pare dajemo arapima 

- macaneli
- VIP
- Poruka: 9929
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
zahebo si se,pare ne idu arapima vec englezima,amerima i ostaloj bagri koja se bogati
ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
- n3mke
- Poruka: 233
- Član foruma od: sreda, 20. jul 2011. u 01:30h
Ma kakvi crni englezi i arapi, vise od 50% cene goriva ide nasoj lopovskoj drzavi.
Twilight Blue '93 Escort 5b 1.8 16v
-
Ne bi hteo da budem veciti negator al sta cu kad se mora mora se.Ford focus tezak je po dokumentima koje sam dobio iz ford 1400kg po saobracajne 1350kg.Motor od 1.4l je uzasno slab i muci se sa uzasnu tesku karoseriju.Zato mozes da vodis kakvu hoces evidenciju potrosnja od 6.5 lit kombinovana voznja (80%autoput+ 20% extremna gradska) NIJE MOGUCA.Potrosnja od 6.5l je moguca ukoliko vozis 100% autput i pritom brzina koju vozis je 90-100km/h.Nekoliko puta sam merio Skopje-Rijeka autoput 1000km (pravac) destinacija sa brzinom 130km/h(uglavnom 90%) i klima ukljucena prosek je bio 7,3l na 100km.Tako je bilo na bord kompjuteru.Znaci ako bord kompjuter laze za 1l po 100km sto je veliki otstupak i ako realna potrosnja je 6.3l u sto ne verujem onda moguce je (opet tesko) da potrosnja bude 6.5l kombinovana.Evo sada od zadnjeg sipanja prosao sam 400km od koja 300km grad i 100km autoput-prosecna potrosnja 9.2l .Pritom mogu reci da je pritisak gume uvek kontroliran 2.3 i normalna voznja a ne divljanje il slicno.E sada da tvoj auto trosi 6.5l a moj 9.2l a rec je o istom 1.4l motorom i isti model malo je za verovanje.Sem ukoliko rekao sam bord kompjuter daje lazne informacije za 1-2l po 100km.Mada po mene najvece odstupanje od realno bi moglo da bude 0,5l na 100km.Al dobro ako te tebe cini srecnim da ti auto trosi 6.5l na 100km kombinovane voznje neka bude tako.Iako ta potrosnja gotovo nije moguca na nijedan benzin motor sa autom tezak preko 1300kg.
I slazem se sa zadnjem kometara da drzave dupliraju cene kako bi napunili budzet i to je najlako preko cene benzina.
I slazem se sa zadnjem kometara da drzave dupliraju cene kako bi napunili budzet i to je najlako preko cene benzina.
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Nisi negator nego ne shvatas da ljudi razlicito voze automobil 
Nekim ljudima moj Mondeo ne prelazi 6L, meni i na otvorenom trosi vise od toga, cak vise nego na autoputu. Zasto? Takav mi je stil voznje, stalno ubrzavam/usporavam, ne vozim efikasno. Naravno moj Mondeo je dizel i nema veze sa konkretnom pricom, samo navodim razlike u stilu voznje.
Pokusaj nekada da vozis 5tom 80km/h, i tako stalno na otvorenom, pa vidi koji ce ti biti prosek. 130km/h i klima sa prosekom od 7.3L je realno super za 1.4 benzinac
Samo je razlika od 10km/h za 1.4 motor ogromna, a da si ga vozio 100-110, vrv bi video potrosnju za bar 1.5Lmanju, ako ne i vise 
Tako da mislim da vam je potrosnja ista, jedine razlike su u stilu voznje i (mozda) kvalitetu goriva.

Nekim ljudima moj Mondeo ne prelazi 6L, meni i na otvorenom trosi vise od toga, cak vise nego na autoputu. Zasto? Takav mi je stil voznje, stalno ubrzavam/usporavam, ne vozim efikasno. Naravno moj Mondeo je dizel i nema veze sa konkretnom pricom, samo navodim razlike u stilu voznje.
Pokusaj nekada da vozis 5tom 80km/h, i tako stalno na otvorenom, pa vidi koji ce ti biti prosek. 130km/h i klima sa prosekom od 7.3L je realno super za 1.4 benzinac

Tako da mislim da vam je potrosnja ista, jedine razlike su u stilu voznje i (mozda) kvalitetu goriva.
Fiesta!!
- Daniel
- Poruka: 6089
- Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
- Kontakt:
meni sa 1.6 motorom po bodru najnize na otvorenom 5ta 80km/h je bila 5.7 dok je vecinom oko 6.3 kad vozim oko 100-110, na auto putu prepun karavan ljudi i prtljaga na more kad sam isao 145km/h klima, potrosnja 8.3 na sve to + oko 0.3-4l
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011
- darko darko
nemas tempomatdule0911 piše:Nisi negator nego ne shvatas da ljudi razlicito voze automobil

ima motoru mondeu novijem 140 hp dizel, trosi 5,5 manuelni automatic 7, i atomatic duplo kvacilo 5,6, dali je tvoj fokus isto godiste kao ovaj? na primer isi motor 1,6 tdci u fokusu 2005 i 2009 netrose isto, isti motori i karoserija skoro....
-
Puno puta sam se "svadjao" tj objasnjavao ljudima iz Makedonije da nisu u pravo kada su pricali ford focus trosi 12l u gradu.Znas ima ljudi koji nikada nisu vozili ford focus "al prijatelj im je rekao" da auto trosi 12l u grad.To nije tacno.Cak i kada je zima i auto obicno trosi 1l vise benzina od uobicajeno nikada potrosnja mi nije bila veca od 10l u gradu.Cak i da "divljas" ne bi presao 10.5l . Ford focus niti je najveci potrosac niti je sampion po ekonomiju,zlatna sredina kao is va auta C-segmenta sa benziskim 1.4l motorom.Ponovicu,znam odlicno sva pravila ekonomicne voznje,od dobro napumpane gume,redovno obavene sva servisa koji ne uticu samo na manju potrosnju vec i na duzi zivotni vek auta pa do to da recimo uvek izgasim auto na semafor trebalo bi se cekati duze od 35sek.Da i pratim dalje od auta tj "programiram" voznju ukoliko vidim da je semafor crveno ne zurim da bi zatim kocio il ako je zeleno malo ubrzam kako bih prosao na zeleno ne bih cekao jos jedan krug.Meni je jasno da potrosnja auta moze da varira secam se jednom bio na probnu voznju novog pola i pitao covek koji je bio zaduzen za probnu voznju koliko je potrosnja na 100km grad,on je rekao ovisi moze biti 8 moze biti 12,sve zavisi iz stila voznje.dule0911 piše:Nisi negator nego ne shvatas da ljudi razlicito voze automobil
Pokusaj nekada da vozis 5tom 80km/h, i tako stalno na otvorenom, pa vidi koji ce ti biti prosek. 130km/h i klima sa prosekom od 7.3L je realno super za 1.4 benzinacSamo je razlika od 10km/h za 1.4 motor ogromna, a da si ga vozio 100-110, vrv bi video potrosnju za bar 1.5Lmanju, ako ne i vise
Uzmimo recimo srpski autoput,na njemu je ogranicenje brzine 120km/h.Ja ne verujem da neko sa novim autom vozi 90 ili 100.Sa 120 il sa 130 potrosnja nije tako drasticno razlicita vec mozda 0.3-0.4l .Potrosnja drasticno raste govorim o motoru 1.4 iznad 130 recimo vozis li 150 na bord kompjuter ti potrosnja vec premasuje 10l na 100km sto je mnogo vise od onih 7,2l sa 130km.
A gorivo koje koristim je uvek najkvalitenije koje se moze naci 98 oktanski iz Luk oil ili Makpetrol nikada iz neku privatnu benzisku pumpu tako i gorivo ne moze biti uzrok.Evo neka se jave druge vlasnike koje su tu komentarisali a voze taj isti motor 1.4l i neka kazu vlastita iskustva oko potrosnje.Evo i Mickey,"italjanin" koji vozi isti focus u ekonomicnu varijantu 1.6TDCI kaze da mu sredna potrosnja 7l.Nije logicno bas da 1.4l benzin trosi manje od 16 TDCI