Moderator: Dragomir
Ako vozis iskljucivo otvoreni moze i 350k da ti traje zamajac (znam za jedan slucaj).milan_gt piše:kao i sa ovim mondeom presao sad ce 140.000 i bez problema sa tim sklopom..
Saltovanje u nizu brzinu ide sa medjugasom, a u visu brzinu sa razdelom. Vazi za svaki auto koji se ostro vozi, nebitno koje je marke, tipa, modela...milan_gt piše:medjugas kod mondea obavezan za visu ili nizu brzinu, u visu posebno kad se ide druga/treca, cetvrta peta da nebi auto prvo usporio dok ne podigne obrtaje jer obrtaji kod 2.0 tdci vrlo brzo padnu na nivo lera dok na 1.8 tdci-ju motor duze ostaje u obrtajima..
bole prilikom saltanja u visu na mondeu obrtaji u ovom slucaju brzo spadnu i ispod 2500 rpm (posebno iz 4. u 5. brzinu) pa ga ustvari raskvacis na nekih 1500 pa on proguta malu knedlu dok ne digne tih 1000 obrtaja, kod zustrije voznje to nije slucaj, ali ako hocete brzu i tecnu voznju 2.0 tdci mondeu mora da se neznatno zadrzi gas pre pustanja kvacila (osim cedovog jer njemu zadrzi obrtaje)mbole piše:Obrnuto, pri saltovanju iz nize u visu brzinu treba da usporis ulazno vratilo. Recimo ako si vozio na 2800 rpm u trecoj kada prebacis u 4 ulazno vratilo treba da se vrti 2500 rpm
Koliko ja vidim, Mondeo 2.0 Tdci ima veći obrtni momenat od Lybre 2.4 JTD...zoran sm piše: Tako naviknut na veliki obrtni momenat kod VW ili Lybre sam dolazio u situaciju da mi se često gasi Mondeo.
Dragomir piše:Zavisno od kubikaze.Npr.moja fiesta se tek zivahno ponasa preko 2000 obrtaja a za voznju je odlicna ako se vozi od 2000-4000 obrtaja.Kod mondea tdci je skoro ista takva prica a i fokus 1.8 tdci ima slicno ponasanje
Nemojte me pogresno shvatiti ovo je optimalna voznja koja omogucuje da motor veselo radi i bez mucenja vuce.
Naj cesci uzroci zbok koih se zamajac haba previse je:
-kretanje na malom gasu sto kod forda prouzrukuje gasenje motora usled velikih vibracija(knoh senzor registruje vibracije pa PCM gasi motor)Ponovite ovakvo kretanje 30-50 puta i novi zamajac ce puci
-voznja na malim obrtajima i mucenje motora u vuci(opet uzrok vibracije)
-Naglo prebacivanje iz veceg stepena u manji
-motori koi su cipovani
i naravno
-luft u glavi upravljaca vozaca koji je tesko resiv
Molim objasnjenje za nas mentole. Sta je "medjugas", sta znaci "pomaziti gas"? Imam ideju i pretpostavku, ali bih voleo da znam. U auto skoli kazu da se brzine menjaju bez gasa, osim iz 1. u 2.. Kakvo je vase misljenje o kocenju motorom?milan_gt piše:samo ga cuvaj od trzaja, dakle medjugas kad saltas u nizu i 'pomazis' gas u visu jer mu brzo padaju obrtaji..uglavnom samo glatka voznja..
sent from white land..