Zvuk "tuuup" i ne znam sta je... pomoc!
- pavke_88
- Poruka: 209
- Član foruma od: utorak, 22. dec. 2009. u 16:54h
Zvuk "tuuup" i ne znam sta je... pomoc!
Od kako sam kupio moju Sierru, imam problem koji po prvi put sada iznosim... Kada predjem preko neke rupe ili izbocine, malo brze, (kada to sporije obavim, nema problema), cuje se jako neprijatan udarac "tuuup" kao da nemam ni amortizere a ni opruge, imam utisak da svakog puta kada mi se to desi, da ce ceo kos da mi izbije na instrument tablu... Da li je to normalno ili su mi u maleru amortizeri, tj da li to moze da bude uopste do njih, oni samo smiruju auto da ne ljulja, ne znam da li imaju jos neku ulogu???...
Ford Sierra 2.0i GL DOHC - zakon. 

- m_peki
- Poruka: 561
- Član foruma od: nedelja, 6. sep. 2009. u 15:01h
Re: Zvuk "tuuup" i ne znam sta je... pomoc!
Pa moze biti zilion stvari, to sto imas nesto sto lici na amortizere ne mora da znaci i da ih imas.Ako si u stanju da sam onako laicki pogledas, proveri u kakvom su stanju tvoji amorti, stabilizatori, silen blokovi...A ako ti auto pri tom tuuup i malko baci u neku stranu ili ti se samo ucini da te baci obavezno regliraj i trap jer i to pravi to tuuup.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Iz pravca kog trapa dolazi zvuk, prednjeg ili zadnjeg?
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- pavke_88
Silen blokove sam kupio i zamenio jako skoro, od Cosworth-a, mnogo bolji i tvrdji od standardnih... Amortizeri nisu bas u sjajnom stanju, ali me zanima da li moze biti to od njih ili sve i svasta moze uticati na to??? Cuje se iz prednjeg trapa, tu kod koseva, mozda se i oni cuju, ne znam, ali samo kada brzem predjem preko rupe, sumnjam i na opruge da su meke pa ne zadrze auto dovoljno vec pri udaru tockovi se sabiju mnogo pa udare u kos... Mozda pricam nebuloze ali koga da sam god pitao, dao mi je odgovor da su amortizeri u pitanju, a zar njihova uloga nije da ne daju da se auto ljulja, tj da ga amortizuju, kada oni propadnu auto ne moze da se smiri a ne da lupa pri nekom opterecenju, tj kada naidje na rupu ili izbocinu???...

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Vidi druže
nijedan silen blok od Coswortha ne može da se stavi na tvoj auto zato što nije isti. Kakve god da si stavio umesto raspalih i starih 20 godina biće tvrdji i stabilniji.

Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- m_peki
- Poruka: 561
- Član foruma od: nedelja, 6. sep. 2009. u 15:01h
To za silen blokove no coment, verovatno si stavio neke koje odgovaraju tvom autu ali sigurno nisu od coswortha. A sto se tice amorta meni lici da su mrtvi ali to mora neko na licu mesta da vidi, nece da moze preko tastature.Posle zamene silena da li si cenrtrirao trap ( dosadan sam sa tim ali neces verovati koliko auto lupa na trapovima kada nije u osi tj centriran) on bas oce tako, kad ides polako sve ok cim ides malo brze lupa kao da oce tockovi da otpadnu.
- pavke_88
Silen blokove kada sam porucivao, za istu cenu mi je lik ponudio od Cosworth-a uz preporuku da su neuporedivo bolji i da pasu,s'toga sam ih tako porucio... Na kraju i da nisu od Cosworth-a, ne menja mi to nista bitno. Trap sam radio skoro i isto se desava, znaci menjam i amortizere pa cu videti... Samo sam hteo da pitam da li taj simptom koji sam imao moze da bude i od losih amortizera u sustini?...

- mbole
- Poruka: 14965
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
A sta mislis kako amortizer sprecava to ljuljanje? Kaze: no no, nemoj slucajno da mi se tu ljuljas 
Amortizer usporava sabijanje opruge. Pri tom, sto brze opruga hoce da se sabije ili razvuce (odnosno da sabije ili razvuce amortizer), to on vise "koci" Jos odozgo, teze se izvlaci nego sto se sabija, kako bi dozvolio da se upije izbocina, ali da ne bi duboko upao u rupu.

Amortizer usporava sabijanje opruge. Pri tom, sto brze opruga hoce da se sabije ili razvuce (odnosno da sabije ili razvuce amortizer), to on vise "koci" Jos odozgo, teze se izvlaci nego sto se sabija, kako bi dozvolio da se upije izbocina, ali da ne bi duboko upao u rupu.
Djak pesak 

- batarihter
- Poruka: 473
- Član foruma od: utorak, 5. okt. 2010. u 17:38h
mbole piše:A sta mislis kako amortizer sprecava to ljuljanje? Kaze: no no, nemoj slucajno da mi se tu ljuljas![]()

Ford Sierra 2.0i DOHC
...kakvih ljudi ima na planeti - dobro se i vrti...
...kakvih ljudi ima na planeti - dobro se i vrti...
- Deckonja
- Sierra junkie
- Poruka: 1773
- Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h
Vidi druze...911s [SK] piše:Vidi druže![]()

Balans stangla je u delu koji prolazi kroz silen na svim modelima ista kao i matica koja se srafi, jedina razlika je u debljini i obliku stangle ali dalje od mesta o kome pricamo.
Ovo o cemu covek prica je puna guma i dosta je cvrsca od obicnih koje vaze za obicne modele...
To sto ti tupne mogu biti i pojedene gume izmedju lima kosa i metalne solje i obavezno proveri opruge i amortizere.
Dovoljno je da ga zaljuljas u tom delu par puta i pustis, ako nastavi da se leluja nije dobro, mora se odmah umiriti, ako je dobar.
Ovo ti je najprostija narodska metoda ali obavezno konsultuj mehanicara.
- pavke_88
Sutra cu ici kod trapadzije da protrese ceo trap pa cu javiti na kraju sta je u pitanju bilo...
Ako su neke od tih gumica, menjacu, a ako su ipak amortizeri ili opruge, sacekace tek prolece...
Hvala puno na savetima, nadam se da cu resiti ovaj problem u najskorijem periodu...