Ispiranje motora
Moderator: Dragomir
- doca80
- Poruka: 183
- Član foruma od: sreda, 14. mar. 2012. u 22:43h
Ispiranje motora
Eskort 1.3,1989godina,presao skoro 200 000km,stanje motora super,ne trosi ulje(par decilitara na 5000km),kod mene je presao par desetina hiljada kilometara,i razmisljam da prilikom sledece zamene ulja koja ce uskoro,da isperem ceo motor,cisto onako preventivno,jer to nikada nisam uradio od kada je auto kod mene? Par poznanika mi preporucuje sredstvo po imenu ISPIROL. Da li postoji bolje sredstvo od ovoga? Sta se tacno postize ispiranjem motora,tj sta se ispira i cisti tim procesom,i da li je to potrebno raditi ponekad vozilima kao sto je moje,dakle starije sa dosta kilometara na satu? Ne planiram da menjam ulje, dakle sipacu seleniu GAS 15/40 koju koristim duze vreme unazad...
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Re: Ispiranje motora
to uopste nije velika km ako je prava..
- doca80
pa ok,nije velika kilometraza,ali nije bas ni mala...i nije isto imati auto star 7-8 godina koji je presao 200 000km sa relativno kvalitetnim gorivom,i imati auto 22 godine star koji je presao sve one krize sa kojekavim gorivom,dok se svercovalo,trpao gazolin u benzin i kojesta se jos stavljalo... MOJ ESKORT JE SVE TO PROSAO,a i dalje je u dobrom stanjumilan_gt piše:to uopste nije velika km ako je prava..

-
- Poruka: 50
- Član foruma od: sreda, 7. mar. 2012. u 22:17h
sta mislis da ima u tim motoru pa da ga ispiras nije tebi to lose gorivo za vreme krize islo kroz sistem za ulje ne cackaj nesto sto je ispravno

- stefan milanov
- Poruka: 798
- Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h
ja predlazem da ne ispiras motor. sipaj kvalitetno ulje i postuj intrvale zamene kako je propisano (mozes ih i malo skratiti) i nemas potrebe za ispiranjem.. pozzz
- doca80
Ok,hvala svima na savetima 

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Ja predlažem da ispereš motor. Kupi sredstvo koje košta ~500 dinara, ona od 200 nisu ni od kakve koristi.
Na svom autu sam to odradio i svašta je izašlo kada sam ispustio ulje. Sipao sam posle toga novo ulje i evo skoro 4000 km posle zamene je i dalje žuto, a motor je preživeo sve isto što i tvoj ali puta zbog godina, doduše sa 120.000 km.
Nije problem u ulju, nego u raznim naslagama unutar motora, zbog lošeg goriva i loših ulja, kakvo god vrhunsko ulje da sipaš u njega ono će pocrneti posle ~1000 km i uvek ćeš imati svo to djubre unutra.
Naravno, najbolje rešenje je skinuti karter i oprati ga, kao i deklu i sito pumpe za ulje, ali na zidovima u vodovima bloka ostaje svašta.
Na svom autu sam to odradio i svašta je izašlo kada sam ispustio ulje. Sipao sam posle toga novo ulje i evo skoro 4000 km posle zamene je i dalje žuto, a motor je preživeo sve isto što i tvoj ali puta zbog godina, doduše sa 120.000 km.
Nije problem u ulju, nego u raznim naslagama unutar motora, zbog lošeg goriva i loših ulja, kakvo god vrhunsko ulje da sipaš u njega ono će pocrneti posle ~1000 km i uvek ćeš imati svo to djubre unutra.
Naravno, najbolje rešenje je skinuti karter i oprati ga, kao i deklu i sito pumpe za ulje, ali na zidovima u vodovima bloka ostaje svašta.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- doca80
911s [SK] piše:Ja predlažem da ispereš motor. Kupi sredstvo koje košta ~500 dinara, ona od 200 nisu ni od kakve koristi.
uh,sad ste me bacili u dilemu....to sredstvo koje mi je preporuceno kosta preko 600 dinara...ali evo jedno pitanje-DA LI ISPIRANJE MOTORA MOZE DA STETI NECEMU??? Ako ne moze da steti,onda ne vidim razlog zasto da ne isperem motor,jer nemam apsolutno nista da izgubim,mogu samo da dobijem

- Pančevac
- Poruka: 1295
- Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h
opet,sa druge strane ja sam cuo da ne treba ispirati motor iz razloga sto prljavstina,naslage koje se oslobode ispiranjem,mogu dospeti u lezajeve radilice i ostetiti ih.
e sad,koliko je to tacno ne znam...
e sad,koliko je to tacno ne znam...
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x
-
- Poruka: 19
- Član foruma od: ponedeljak, 13. jun 2011. u 14:52h
Ne može da šteti,isperi slobodno motor.Ako se ne varam uputstvo je da uspeš sredstvo voziš ili u mestu da radi 15 minuta na srednjim do visokim obrtajima i onda ispustiš ulje.Ja sam recimo još i ostavio otvoren karter preko noći da se dobro ocedi motor.Uradi to i nećeš pogrešiti.
Još ja vozim 1.6D,možeš misliti kakvo je ulje bilo...

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Čim naslage uopšte postoje - postoje i šanse da dospu dole, i to može da se desi i sa ispiranjem i bez, može da se ne desi nikad, može da se desi bilo kad sa bilo kojim uljem...
Sredstvo za ispirinje rastvara naslage, ne guli ih špatlom
tako da bi se rastvorene naslage mogle ispustiti sa uljem.
Uostalom, postoji procedura kako se ispira motor tim sredstvom i nju treba u potpunosti ispoštovati.
Sredstvo za ispirinje rastvara naslage, ne guli ih špatlom

Uostalom, postoji procedura kako se ispira motor tim sredstvom i nju treba u potpunosti ispoštovati.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- doca80
Ma odlucio sam-ako je desetine ljudi mojih prijatelja to uradilo do sada,i niko mi se nije zalio posle toga da mu nesto nije kako treba,ispracu motor,600din mi ne znaci nista da dam na mog ljubimca na 4 tocka 

- Pančevac
ima tu istine,ali medju naslagama ima i metalnih opiljaka,zalepljenih,koji se ne mogu rastvoriti i koji se ispiranjem oslobode.koji takodje ne prodju svi kroz filter koji bi ih zadrzao,sto najbolje pokaze cep kada se skine pa jos ako ima i magnet...da ne ulazim dalje u raspravu...911s [SK] piše: Sredstvo za ispirinje rastvara naslage, ne guli ih špatlomtako da bi se rastvorene naslage mogle ispustiti sa uljem.
.
- popovicvl
- Poruka: 5658
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Ja uz svaki zamenu ispiram motor. Zato posle 10 000 km ulje bude zuto kao med.
-
- Poruka: 50
- Član foruma od: sreda, 7. mar. 2012. u 22:17h
pancevac u pravu si 100 posto samo par opiljaka nek ostane da luta karterom i eto problema bas ce on da uspe da sve istera napolje kako da ne ja kad radim generalku dobijem ispran blok pa opet nisam siguran nego ga ispiram ponovo pa i tada nesto ostane verovatno
- goja
- Poruka: 1186
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h
Pa sto drzite skinutu deklu dok brusite kapiju i turpijate?Odakle opiljci? Kad se javi neki trag metalnih strugotina u ulju to je siguran i pouzdan znak daa ce mahina da krepa,vrlo brzo...
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
-
- Poruka: 126
- Član foruma od: nedelja, 18. dec. 2011. u 19:11h
ja sam ispirao motor. kad sam ga kupio , nisam znao sta je pre sipano. dal mineralna ulja , dal polu dal full sintetika(vrlo malo verovatno) a posto sam kupio polu sint , uzeo sam i to sredstvo za ispiranje, isprao motor.nista mu nije falilo a nit sam primetio da je nesto poboljsalo. ako sipas dobro ulje , i radis servise na vreme , ne vidim razlog za ispiranjem.a ako ga i isperes nece mu skoditi.
sto se tice opiljaka, ako ih ima , onda sve jedno ispirao ili ne .tu su , pa ce napraviti sranje kad tad.i ispostuj uputstvo sa boce.da ti se nebi desilo da naslage zapuse uljne kanale pa eto otvaranja motora.
znam lika sto je sipao onu tecnost za produzenje veka motora, rusko cudo itd pa otisao motor na odpad.mrzilo ga da cita uputstva hehhe
sto se tice opiljaka, ako ih ima , onda sve jedno ispirao ili ne .tu su , pa ce napraviti sranje kad tad.i ispostuj uputstvo sa boce.da ti se nebi desilo da naslage zapuse uljne kanale pa eto otvaranja motora.
znam lika sto je sipao onu tecnost za produzenje veka motora, rusko cudo itd pa otisao motor na odpad.mrzilo ga da cita uputstva hehhe
na dizelu il benzincu?ili mozda benzin- plin?popovicvl piše:Ja uz svaki zamenu ispiram motor. Zato posle 10 000 km ulje bude zuto kao med.
- popovicvl
- Poruka: 5658
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Benzinsinisam piše:na dizelu il benzincu?ili mozda benzin- plin?
-
- VR
- Poruka: 634
- Član foruma od: petak, 18. dec. 2009. u 20:57h
A sta biva sa ostatkom ulja u karteru i sa tim sredstvom jer sraf preko koga se ispusta ulje nije na najnizem delu kartera? I sta kad se menja ulje - meni su u Curdicu dali za ovaj moj 2.8 Motorcraft 15W40 a u uputstvu sam posle video da ide 10W40 - i mislim da nije nesto pa sta kad ga budem menjao - i ja sam razmisljao da ga isperem ali sta sa ostatkom?
Ne skida mi se karter namestio sam ga da nigde do sad kap ulja nije procurila - za razliku od dekla ventila i usisa...
Ne skida mi se karter namestio sam ga da nigde do sad kap ulja nije procurila - za razliku od dekla ventila i usisa...
- Pančevac
kao prvo ovde je rec o starijem vozilu...goja piše:Pa sto drzite skinutu deklu dok brusite kapiju i turpijate?Odakle opiljci? Kad se javi neki trag metalnih strugotina u ulju to je siguran i pouzdan znak daa ce mahina da krepa,vrlo brzo...
a, zamima me gde nestane metalni otpad-spon,recimo od karika koje se tokom 20-tak godina habaju?! kao i opiljci od cilindara.ako se to ne haba ne znam zbog cega majstori obradjuju blok tj. hilznuju i menjaju karike,recimo. niko nije ovde rekao da ce zbog jednog ispiranja motor crci.dovoljno i jedan opiljak da udje u klizni lezaj i da napravi ris,pa puta nekoliko ispiranja samo ubrzava propadanje lezajeva. naravno i bez ispiranja motora opiljci, manje-vise cirkulisu i ostecuju lezajeve.kod nekoga vise,kod nekoga manje,sve zavisi jel,od kvaliteta ulja itd...
i naravno,pojava sitnih opiljaka,u vrlo malim kolicinama ne znaci da ce motor uskoro crci :)a tu je rec o vrlo sitnim i u vrlo malim kolicinama.koji, naravno ne poticu od kapije i turpijanja stranice od špeditera

-
pa valjda postoji i uljni filter , verovatno ima neku svrhuPančevac piše:kao prvo ovde je rec o starijem vozilu...goja piše:Pa sto drzite skinutu deklu dok brusite kapiju i turpijate?Odakle opiljci? Kad se javi neki trag metalnih strugotina u ulju to je siguran i pouzdan znak daa ce mahina da krepa,vrlo brzo...
a, zamima me gde nestane metalni otpad-spon,recimo od karika koje se tokom 20-tak godina habaju?! kao i opiljci od cilindara.ako se to ne haba ne znam zbog cega majstori obradjuju blok tj. hilznuju i menjaju karike,recimo. niko nije ovde rekao da ce zbog jednog ispiranja motor crci.dovoljno i jedan opiljak da udje u klizni lezaj i da napravi ris,pa puta nekoliko ispiranja samo ubrzava propadanje lezajeva. naravno i bez ispiranja motora opiljci, manje-vise cirkulisu i ostecuju lezajeve.kod nekoga vise,kod nekoga manje,sve zavisi jel,od kvaliteta ulja itd...
i naravno,pojava sitnih opiljaka,u vrlo malim kolicinama ne znaci da ce motor uskoro crci :)a tu je rec o vrlo sitnim i u vrlo malim kolicinama.koji, naravno ne poticu od kapije i turpijanja stranice od špeditera![]()
ostaje zanemarljivo malo.pusti samo da se dobro ocedi.ako se vec plasis i tog beznacajnog ostatka, kad se ocedi sipaj koji deci svezeg ulja da istera to sto je ostalo.taunus76 piše:A sta biva sa ostatkom ulja u karteru i sa tim sredstvom jer sraf preko koga se ispusta ulje nije na najnizem delu kartera? I sta kad se menja ulje - meni su u Curdicu dali za ovaj moj 2.8 Motorcraft 15W40 a u uputstvu sam posle video da ide 10W40 - i mislim da nije nesto pa sta kad ga budem menjao - i ja sam razmisljao da ga isperem ali sta sa ostatkom?
- Pančevac
upravo je u tome i poenta sto se mali deo opiljaka zalepi za naslage,a ispiranjem svi se odjednom pokrenu pa ne stigne filter odmah sve da skupi.
-
radi mira u kuci 

Poslednja izmena: sinisam, na dan utorak, 20. mar. 2012. u 21:40h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- Pančevac
imas pp 

Poslednja izmena: Pančevac, na dan utorak, 20. mar. 2012. u 21:41h. Ukupno izmenjeno 1 put.