Nivo kocionog ulja i nove plocice
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Nivo kocionog ulja i nove plocice
Sinoc primetim da se lampica kocnice povremeno pali. Jutros pogledam, ulje ispod max. jedno 3-4cm. Dolio sam.
Zanima me, posto sam pre par nedelja zamenio diskove i plocice, da li to moze da ima veze sa tim. Do sad sam shvatio da nivo ulja opada sa trosenjem diskova, pa posto su ovi novi, ne bi trebalo da je to. Koji moze da bude drugi razlog?
Na primer, juce popodne sam jednom bas naglo prikocio, kad mi je lik, bez zmigavca, izasao iz desne trake, zbog nekog sa 4 zmigavca, bas kad sam dodao gas da odjezdim. Srecom, auto je tek poceo da ubrzava pa sam stao skoro u mestu, a i lik je bio pribran (i o.k. i izvinjavao se), smotao je nazad tako da je mozda bas tih <0.5m napravilo razliku do cukanja. Da li je mozda to kocenje uzrokovalo da plocice konacno legnu? Da li je moguce da to negde istera ulje?
Da li je moguce da se plocice tako brzo potrose, koliko god da su lose? Primetio sam po felnama neki crni, kao, prah, i mislim da je to od plocica koje se trose. Ranije to nisam primecivao, ali sad vidim i na drugim automobilima, narocito vecim, tipa BMW i sl.
Zanima me, posto sam pre par nedelja zamenio diskove i plocice, da li to moze da ima veze sa tim. Do sad sam shvatio da nivo ulja opada sa trosenjem diskova, pa posto su ovi novi, ne bi trebalo da je to. Koji moze da bude drugi razlog?
Na primer, juce popodne sam jednom bas naglo prikocio, kad mi je lik, bez zmigavca, izasao iz desne trake, zbog nekog sa 4 zmigavca, bas kad sam dodao gas da odjezdim. Srecom, auto je tek poceo da ubrzava pa sam stao skoro u mestu, a i lik je bio pribran (i o.k. i izvinjavao se), smotao je nazad tako da je mozda bas tih <0.5m napravilo razliku do cukanja. Da li je mozda to kocenje uzrokovalo da plocice konacno legnu? Da li je moguce da to negde istera ulje?
Da li je moguce da se plocice tako brzo potrose, koliko god da su lose? Primetio sam po felnama neki crni, kao, prah, i mislim da je to od plocica koje se trose. Ranije to nisam primecivao, ali sad vidim i na drugim automobilima, narocito vecim, tipa BMW i sl.
-
- Poruka: 234
- Član foruma od: nedelja, 12. feb. 2012. u 12:36h
Re: Nivo kocionog ulja i nove plocice
Da li ti se nivo ulja, posle tog kočenja, smanjio? Prave, originalne pločice se i rade tako da se one troše a ne diskovi. Ali, to možeš da prekontrolišeš, po diskovima, a ulje ako curi na cilindrima, i to se vidi. Pogledaj. 

- Vladan
Napravio sam lapsus, mislio sam: "ulje opada sa trosenjem plocica (i diskova)".
Prethodne plocice (fabricki original) su se izele skoro do samog kraja, mozda je 1mm ostao,
a diskovi (fabricki original) su bili useceni nekoliko mm, bas je bila "dobra" ivica.
Ovo je sve novo, nema mesec dana, ali nemam pojma koje su marke. rekli su mi da su plocice nemacke, a diskovi valjda Italijanski.
Cena plocica oko 3000din, diskova 3800din.
Da, potrefilo se da lampica pocne da se pali ubrzo posle naglog kocenja.
Ti cilindri, gde se to gleda? Da li moze da se vidi ovako, "sa zemlje"?
Prethodne plocice (fabricki original) su se izele skoro do samog kraja, mozda je 1mm ostao,
a diskovi (fabricki original) su bili useceni nekoliko mm, bas je bila "dobra" ivica.
Ovo je sve novo, nema mesec dana, ali nemam pojma koje su marke. rekli su mi da su plocice nemacke, a diskovi valjda Italijanski.
Cena plocica oko 3000din, diskova 3800din.
Da, potrefilo se da lampica pocne da se pali ubrzo posle naglog kocenja.
Ti cilindri, gde se to gleda? Da li moze da se vidi ovako, "sa zemlje"?
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
koliko vidim promenio si samo prednje diskove i plocice..sta je sa zadnjim..jesu tamo diskovi ili dobosi? kad je sve novo na sva 4 tocka onda treba da je na max da bi se lampica palila kad su plocice pri kraju..prati ulje pa ako krene da opada proveri da li je cilindar popustio..idi kod majstora za to..
- Vladan
Da, nazad su dobosi. Pa da, ako za par nedelja oped padne nesto ne valja. Mislio sam, mozda su od naglog kocenja plocice nesto "legle" pa je nivo pao? Praticu situaciju, sta cu drugo.
- milan_gt
nije nista od naglog kocenja..
vrlo je moguce da je neki od cilindara nazad popustio (nista strasno ni toliko skupo)..odnosno nivo bi trebalo da bude veci posto si napred stavio nov set..a on opada i pali lampicu..
vrlo je moguce da je neki od cilindara nazad popustio (nista strasno ni toliko skupo)..odnosno nivo bi trebalo da bude veci posto si napred stavio nov set..a on opada i pali lampicu..
-
- Poruka: 234
- Član foruma od: nedelja, 12. feb. 2012. u 12:36h
Pa ti, izgleda, baš oštro voziš. Znaš kako? Ti diskovi od 3000, su obično nn, Ne znaš šta se pre potroši, a o krivljenju, neću ni da pričam. Prave ih od, užasno, mekog materijala. Inače, morao bi da skineš točkove kako bi to pogledao. Možda, ako pozadi imaš doboše, tu naj pre hoće da procure cilindri. Za glavni kočioni ne znam, ali to što tako gubiš ulje, može da bude negde i u instalaciji, na vezama. POgledaj ispod i na g.kočionom, da li je negde vlažno. Poklopac bočice i oko bočice? MIslim, pre nego odeš kod majstora. Na kraju ti on ne gine. Pozdrav.

- Vladan
Ne vozim mnogo ostro, ali 99% po uzem i sirem centru BG, pa sam cesto na kocnici, a potrajali su fabricki 57k Km.
Zaboravih da dam ovu informaciju. Nedelju posle pomenute zamene, na tehnickom nadju razliku u kocenju na zadnjim od >20%, pa sam isao u Grand da mi to nesto presteluju. Zvanicno su mi rekli da mora "sve" da se menja i dobosi i cilindar i... tipa EUR350, a nezvanicno da mogu da teram jos bar 10k Km. Mozda je to ipak za menjazu. Samo EUR350 je zasu. Videcu kod privatnika. Radi li to g. Dragomir?
Zaboravih da dam ovu informaciju. Nedelju posle pomenute zamene, na tehnickom nadju razliku u kocenju na zadnjim od >20%, pa sam isao u Grand da mi to nesto presteluju. Zvanicno su mi rekli da mora "sve" da se menja i dobosi i cilindar i... tipa EUR350, a nezvanicno da mogu da teram jos bar 10k Km. Mozda je to ipak za menjazu. Samo EUR350 je zasu. Videcu kod privatnika. Radi li to g. Dragomir?
- milan_gt
fabricki diskovi traju bar 100.000km a dobosi jos vise..
onda ti je zadnji cilindar..i treba samo on da se menja ako su dobosi i paknovi u redu..
onda ti je zadnji cilindar..i treba samo on da se menja ako su dobosi i paknovi u redu..
- stefan milanov
- Poruka: 798
- Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h
trajanje i diskova i dobosa u velikoj meri zavisi oda nacina voznje. ako je kao sto ovek kaze vecinom na kocnici, i ostrije vozi- tesko da ce mu isterati 100kkm.
sto se tice kolicine tj nivoa ulja, mozda je majstor nesto zaeb.o kad je vrsio zamenu ..
sto se tice kolicine tj nivoa ulja, mozda je majstor nesto zaeb.o kad je vrsio zamenu ..
- milan_gt
kupio sam polovan mondeo sa Ford diskovima na njemu i presao vise od 100.000 pre zamene istih..
- Vladan
Meni je majstor rekao da diskovi mogu jos da traju, ali da mogu i da ih zamenim. Posto su mi u Grandu jos 2 godine pre toga, i sa 15k-20k Km manje na satu rekli da menjam diskove, odlucio sam da ipak zamenim. Verujem da je moguce da traju preko 100K, pitam se koji je "preporuceni rok".
Raspitao sam se za dobose kod "mog" majstora, doduse nije bio on tamo, nego neki pomocnik.
1. Kaze da je to stelovanje zadnjih sviranje q, da se steluje samo rucna.
2. Misli da je moguce da je sve samo leglo.
3. Novi paknovi su 2200din komplet, novi cilindri 1800din komad, ruke do 3000din, pa da dodjem, pa da vidimo sta da se radi.
Raspitao sam se za dobose kod "mog" majstora, doduse nije bio on tamo, nego neki pomocnik.
1. Kaze da je to stelovanje zadnjih sviranje q, da se steluje samo rucna.
2. Misli da je moguce da je sve samo leglo.
3. Novi paknovi su 2200din komplet, novi cilindri 1800din komad, ruke do 3000din, pa da dodjem, pa da vidimo sta da se radi.
- milan_gt
prvo da rasture nazad da vide pa tek posle da menjaju..
sent from white land..
sent from white land..
- Vladan
Da, da, to je i receno. Samo mi je dao cene da znam sta sve mogu da ocekujem.
- mbole
- Poruka: 14968
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Tesko da iko moze da ti kaze "preporuceni rok", posto dva coveka i ne voze a kamoli da koce isto. Ja sam originalne menjao na 300K (doduse bili su za zamenu vec negde na 250K al... 'ebes ga). A u ta doba, vozio sam bas "ostro" i kocnica se lepo naradila.Vladan piše: pitam se koji je "preporuceni rok"
Djak pesak 

- Sharpshooter
- Poruka: 5111
- Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h
He, he, ja sam moje diskove i pločice promenio u petak kod Gagija i to posle pređenih celih 75.000 km
Da baš volim da kočim
Inače to je bio drugi set pločica naravno. Što se tiče doboša pozadi, po meni dok ti god drži ručna dobro nema frke.

Inače to je bio drugi set pločica naravno. Što se tiče doboša pozadi, po meni dok ti god drži ručna dobro nema frke.
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
- Vladan
Dakle, 5 Aprila sam dolio 2-3 prsta ulja za kocnice, do MAX. Od sinoc, 21, opet se lampica povremeno pali, nivo opao 2-3 prsta ispod MAX.
Znaci sledece od sutra jedan dan moram kod majstora.
Znaci sledece od sutra jedan dan moram kod majstora.