Ja ne bih uzimao 1.6 Focusa. Imao sam ga, trosi ulja, motor je svilen, zahteva dobro gorivo. Trosio je ulje od prvog km, a kupljen je sa 88.000. Na 140.000 smo mu menjali gumice ventila nadajuci se da ce spustiti potrosnju ulja, ali dzaba, jednostavno "dole" je trosio ulje, dimio pri jacem gasu. Moj je cale upropastio motor bas zbog te potrosnje ulja. Dovoljno da zaboravis da pogledas nivo ulja u motoru jednom u 1000 km (sto kod mog caleta znaci nikad) i sledeci put kad izvuces merac, a gazio si ga jace, u bloku nema ulja.
Porosnja 1.6 cesto mi je bila blize 11-12 l u gradu 7-8 na otvorenom. To je previse goriva za 100 KS. Meni RS sa motorom od 150 KS ne trosi toliko. Cesto jaci motori trose manje goriva zbog manjeg naprezanja. Ja nikad nisam platio kaznu za brzu voznju, a vozim vec 12 godina. Vozim normalno bilo koji auto, ali zato preticanje slepera od 20 m vrsim za 3-4 sekunde, to je prava bezbednost. Nikad nije dosta snage.
Ako gledas Focusa Mk1 benzinca 1.8 je prava mera. Motor je starije konstrukcije, mnogo izdrzljiviji, ugradnja plina za njega je pesma, ne trosi ulje, trajace duze od 1.4/1.6 duplo. Za dizelase stoji neka druga prica zbog 101 lose stvari koje mogu da krenu naopako i ispucaju iz dzepa od 500-1500 eura, problem nije u konstrukciji vozila, nego u premotavanju satova bezobrazno mnogo, vidi slike u temi
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... start=2525.