Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Focus Tddi problem

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

RedMan
Poruka: 117
Član foruma od: utorak, 29. maj 2012. u 20:40h

Ford Focus Tddi problem

Poruka od RedMan » subota, 28. jul 2012. u 17:30h

Pozdrav svima na forumu,
Od skora sa vlasnika Ford Fokusa 2001 1.8 Tddi 66kw,to mi je prvi Ford koji vozim,prvi utisci su pozitivni,mada mislim da imam problem:
Kada sam uzeo auto iso je kao lud,i to samo naslanjanjem noge na gas,ubrzavao je tecno i bez problema,prosto me je iznenadio,uzbrdicu pod klimom nije ni primecivao,e sada kao da se javio problem,sada vec moram da stiskam gas,cini mi se da trosi malo vise cak i preko 8l gradske voznje,i to normalnom voznjom do 2000-max 2500rpm sto je po meni nelogicno da toliko trosi.
Kada dam gas u leru do patosa dodje do 5000rpm i nece vise da ide,na satu ima 7000rpm,i iz auspuha izbaci oblak crnog dima :'(
Drugo sto me interesuje je na koliko se pali turbina,jer kada dodajem gas do 1000-1200rpm i pustim gas cujem je kako zvizdi,mislim da bi trebala da se pali preko 1500rpm,imace na rebrastim crevima na intelkuleru ima ulja i to bas po crevima gde su one kao zice na crevu :mad:
Inace auto lepo pali,ima miran i ujednacen rad,odradjen mali servis,ulje Ford 10w40,filter ulja i filter vazduha.

Zamolio bih vas ako je neko imao slican problem ili zna o cemu se radi da mi pomogne.

Unapred hvala :ford:

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Re: Ford Focus Tddi problem

Poruka od totti » subota, 28. jul 2012. u 17:35h

RedMan piše: Kada dam gas u leru do patosa dodje do 5000rpm i nece vise da ide,na satu ima 7000rpm,i iz auspuha izbaci oblak crnog dima :'(
:doh:

Druže, to je dizel... Gde si video da se dizeli vrte na 7000 obrtaja? :blink:
Obrtomeri su tad bili univerzalni i išli su isti i u benzince i u dizele, zato je do 7000 o/min thumbsuph
Slika

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » subota, 28. jul 2012. u 17:39h

kako bre nece preko 5.000rpm :D

eto ti sta je napravio ford sa obrtomerom..ko zna koliko jos njih ima isti 'problem' :D

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21583
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » subota, 28. jul 2012. u 17:55h

Kada dam gas u leru do patosa dodje do 5000rpm i nece vise da ide,na satu ima 7000rpm,i iz auspuha izbaci oblak crnog dima
ja ne znam šta je ovo poslednjih dana ali sve sam hit do hita hahahaha

Ja sam oduševljen hahahaha

Elem odgovor ti je dao totti... on i ne može da se vrti do 7k obrtaja,voziš dizela čoveče thumbsuph

Što se tiče problema proveri da li su ti bušna creva od interkulera ali pošto si laik bolje oteraj auto kod nekog majstora.

p.s ulje isključivo 5w30 ne 10w40.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

RedMan

Poruka od RedMan » subota, 28. jul 2012. u 18:07h

Znam da treba 5w30, ali auto je preso po satu 230 000km i ko zna koliko jos,zbog toga sam mu sipao to ulje :)
Poslednja izmena: Markedjani, na dan subota, 28. jul 2012. u 18:10h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Ne citiraj post iznad tvog,podrazumeva se da odgovaraš na isti!

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » subota, 28. jul 2012. u 18:10h

Pa kakve to veze ima što je prešao 230k km ?!

Da je prešao i milion kilometara opet mu treba sipati 5w30... dokle god je dobra kompresija nema potrebe za tim staromajstorskim savetima da posle 100k km da se pređe na "gušće" ulje.
Slika

RedMan

Poruka od RedMan » subota, 28. jul 2012. u 18:16h

Ok,sledeci put cu mu sipati 5w30
Obrtaje smo resili,a sta je sa zvizdanjem turbine,potrosnje,crnog dima,lose vuce tj. ubrzanja :mad:

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » subota, 28. jul 2012. u 18:21h

Ček ček da se dogovorimo... jel tebe muči onaj dim na 5000 obrtaja ?
Slika

knez91

 
Poruka: 2311
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » subota, 28. jul 2012. u 18:22h

Ako ga ti teras kao sto probas na leru potrosnja normalno da ide gore... ako se ne varam njemu je max obrtnog momenta oko 2000 (javice se vec neko sa tacnim podacima).... Aj samo jos reci u normalnoj voznji na koliko saltas?
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

RedMan

Poruka od RedMan » subota, 28. jul 2012. u 18:38h

Brzine menjam na oko 2000rpm,i ne ganjam auto uopste :doh:

Po gradu max 60-80kmh,ali oseca se razlika kako je vudao i ubrzavao kad sam ga uzeo pre dva meseca i sad!

MOD EDIT: Ne citiraj poruku iznad svoje, jer se podrazumeva da odgovaraš na nju!

Neša
VIP
Poruka: 5056
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » subota, 28. jul 2012. u 18:40h

Normalno je da ima ulja na rebrastom crevu sa zicama... Ako dosta dimi,bilo bi dobro da zatvoris EGR ventil,smanjice ti potrosnju bar za 1 litar. 7,5 litra po gradu je normalna potrosnja za njega. Nemoj da vozis sa malo goriva u rezervoaru i nemoj da ga vrtis u crveno preko 4000 obrtaja!
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

knez91

 
Poruka: 2311
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » subota, 28. jul 2012. u 18:41h

Sada procit tvoj prvi post.. Posusaj Mareta, to je najbolje resenje....
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

RedMan

Poruka od RedMan » subota, 28. jul 2012. u 18:42h

Markedjani piše:Ček ček da se dogovorimo... jel tebe muči onaj dim na 5000 obrtaja ?
Markedjani: Kad upalim ujutru auto izbaci malo crnog dima,ali malo to se desava i kad je zagrejan,a taj crni oblak dima sam video kada sam mu davao gas u leru od 4000-5000rpm,ili kad ga u stisnes u voznji tj.potopim gas onda izbaci taj crni dim.dok stoji u mestu u leru uopste ne dimi :wtf:

Jedan prijatelj ima itog takvog Forda,i kad sam ga turirao jedva da se primecivalo da izbacuje dim iz auspuha :wtf:

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » subota, 28. jul 2012. u 18:49h

To na 4000-5000 obrtaja zaboravi... mora da zadimi i nemoj da ga teraš više u te obrtaje!

U vožnji takođe sme malo da zadimi na punom gasu,mnogo ne sme.

U svakom slučaju ako nije zatvoren EGR,zatvori ga thumbsuph

I obavezno proveriti to crevo kod interkulera. (obožava da pukne sa donje strane tako da ne vidiš kad otvoriš haubu)
Slika

Neša
VIP

Poruka od Neša » subota, 28. jul 2012. u 18:54h

Malo dima sme da izbaci samo pri paljenju. Pregledaj u servisu creva turbine i interk.i ne brini mnogo,zahvalna je to masina.
Duratorq DI 16v

RedMan

Poruka od RedMan » subota, 28. jul 2012. u 19:12h

Nisam valjda toliki baksuz da ga naj*em,svi hvale tog Focusa Tddi :) ,kazem prosto nisam mogo da verujem kako je ubrzavao kad sam ga uzeo, i to samo na dodir papucice gasa,a sada toga vise nema,sada moram da stiskam gas :(

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » subota, 28. jul 2012. u 19:38h

Kakvo gorivo vozas u rezervoaru? Da nisi prije njega vozio slabiji auto pa pri prelasku na fokusa osjetio car ubrzanja a sad navikao na to?

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » subota, 28. jul 2012. u 19:42h

to drugo je i najveci problem koji je neresiv..

Neša
VIP

Poruka od Neša » subota, 28. jul 2012. u 21:11h

Imam ideju! Idi kod Srdjana u Komren,ford company,nisu skupi to je fordov servis i ima da ti rese sve sto te muci. Znaci ne sme da se cuje turbina i ne sme da dimi kad mu dajes gas.
Duratorq DI 16v

RedMan

Poruka od RedMan » subota, 28. jul 2012. u 21:26h

goja piše:Kakvo gorivo vozas u rezervoaru? Da nisi prije njega vozio slabiji auto pa pri prelasku na fokusa osjetio car ubrzanja a sad navikao na to?

Sipam samo Euro Dizel
Uhh,imao sam pre njega dosta automobila da nabrojim neki: Fiat Bravo 1.6 16v 103ks, Citroen Xsara 2.0 HDI 110KS,Citroen Xsara 1.4 75ks,i pre Fokusa Citroen Xsara 1.6 16v 107ks!!!

RedMan

Poruka od RedMan » subota, 28. jul 2012. u 21:39h

Samo da se jos Gospodin Dragomir javi,da cujem njegov savet :bravo:

Planiram sutra da zatvorim EGR :doh:

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » subota, 28. jul 2012. u 22:28h

MAlo mi je nejasno kada dimi crno?

Crn dim je znak da auto ima malo vazduha(puklo neko crevo koje vodi vazduh od turbine preko interkulera do usisne grane,imas tri creva koja hoce najcesce da puknu,dva rebrasta i crevo kod usisa pod 90 stepeni),da mesa izduvne gasove sa usisnim kada to netreba da radi(EGR ventil osto otvoren) i katalizator se zapusio ili raspo (u ovim toplim danima veoma cest kvar) i da turbina nepuni dovoljno.
Pogledaj jedno malo tanko crevo koje ide sa usisne grane na MAP(baro senzor) moze se desiti da je ono puklo i da auto zbog toga nece da ide
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

vladag
Poruka: 153
Član foruma od: utorak, 22. feb. 2011. u 21:45h

Poruka od vladag » subota, 28. jul 2012. u 23:24h

Otiđi kod nekog majstora bošiste i neka ti proveri pritisak punjenja na turbini u raznim režimima rada motora (kada si već tu, neka ti proveri i dizne i pumpu). Sada, vidim da si vozio dizele, ali se ne ponašaš kao neko ko je imao iskustva sa istim. Ako ga teraš u te obrtaje (ne znam da li taj motor uopšte i može da ide do 5000 obrtaja), još pogotovo ako je hladan, možeš da se oprostiš od istog. Crni dim može da bude i zbog problema sa diznama (bacaju previše goriva a to moraš da brzo rešavaš inače će ti "isprati" hilzne), problema sa ventilima (neko oštećenje), problema sa turbinom (dotrajalost ili oštećenje rotora, ali onda ne bi trošio više goriva) ili najbanalnije, prljav filter vazduha (ja bi ga prvo zamenio, pa ako pravi probleme, ispituj dalje). Konačno, i motor na izdisaju baca crni dim (zadnja solucija - provera kompresije cilindara).
Majstor Dragomire, zar Ford na starijim pumpa- dizna motorima iz 2001 godine ima katalizator? Mislio sam da je on samo u common rail novijim motorima.
Da li se kod ovog motora može očistiti ili blokirati Egr ventil?
Kad je moj Picasso (2.0 Hdi, 66KW) počeo malo više da dimi, to je bilo zbog kvara na hidro podizaču ventila i oštećenju istog. Tada sam i dizne (injektore) remontovo u Novom Mileševu. Posle toga ni pod kakvim opterećenjem ni u kom režimu rada nije bilo nikakvog dima na auspuhu a i motor je bio neverovatno tih i trošio dosta manje. Dakle, kada je sve ispravno nema nikakvog dima na auspuhu (ni kada potopiš papučicu gasa do kraja).
Kada nemam ništa pametno da kažem, ja biram da ćutim

RedMan

Poruka od RedMan » nedelja, 29. jul 2012. u 00:55h

Sada u ove kasne sate sam zavrsio sa blokiranjem EGR-a,koliko vidim crni dim se mnogo umanjio prilikom turiranja auta,provozao sam auto,ali opet mi ne vuce kao sto sam naviko da ide :'(

Auto nikada nisam vozio u toliko visoke obrtaje,pogotovo ne kad je hladan,najvise sto sam ga vozio je do 3000rpm!!!!

RedMan

Poruka od RedMan » nedelja, 29. jul 2012. u 00:59h

Dragomir piše:MAlo mi je nejasno kada dimi crno?

Crn dim je znak da auto ima malo vazduha(puklo neko crevo koje vodi vazduh od turbine preko interkulera do usisne grane,imas tri creva koja hoce najcesce da puknu,dva rebrasta i crevo kod usisa pod 90 stepeni),da mesa izduvne gasove sa usisnim kada to netreba da radi(EGR ventil osto otvoren) i katalizator se zapusio ili raspo (u ovim toplim danima veoma cest kvar) i da turbina nepuni dovoljno.
Pogledaj jedno malo tanko crevo koje ide sa usisne grane na MAP(baro senzor) moze se desiti da je ono puklo i da auto zbog toga nece da ide
Majstor Dragomire,EGR sam upravo zatvorio,ima mnogo manje crnog dima pri turiranju auta u leru,nego danas sto je bilo pre zatvaranja!!!
Sto se tice dva rebrasta creva na interkuleru imaju masnoce izmedju rebara i unutar creva!!!
Debelo crevo sto ide od Filtera vazduha-Protokomera na ulazu u turbinu je dosta masno,nisam stigo da ga skidam u ove kasne sate,a turbina kad joj dajem gas i kad pustim gas ona zvizdi!!!!
Kada drzim papucicu gasa u leru na otprilike 1500-2000rpm osecam na nozi kao podrhtavanje i kao oscilacije u radu motora :'(

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“