Cvrčak u okolini PK kaiša posle zamene istog
Moderator: Dragomir
- vladag
- Poruka: 153
- Član foruma od: utorak, 22. feb. 2011. u 21:45h
Cvrčak u okolini PK kaiša posle zamene istog
Uradio sam veliki servis na mojoj fiesti i to ne zbog kilometraže već zbog godina (2001 godišta). Napominjem da je sve pre servisa bilo u najboljem redu. Posle servisa se čuju neki čudni zvuci u okolini pk kaiša a jači su u kabini nego kod samog motora. Kaiš je neki Belgijski i ima smer kretanja. Slučajno sam ustanovio da je majstor okrenuo kaiš kontra i da se smer ne slaže sa smerom strelica na samom kaišu. Posle mojih primedbi majstor mi je samo konstatovao da nema veze smer, odnosno, svejedno je kako se postavi kaiš (što je meni nelogično zbog samog tkanja kaiša) a da mi se sada volšebno čuje vodena pumpa. Da li se stvarno može napraviti problem sa smerom pk kaiša. Inače zupčasti je Bosh, španer Dajko (kao iz prve ugradnje a pk kaiš nešto kao Federal Mogul (Belgijski)?
Na kraju ipak ću verovatno kod Dragomira da ispravlja greške koje naprave drugi, naravno ako me prima. Ovaj dečko koji mi je i sada radio auto, radio mi je i prethodne aute i do sada nisam imao zamerke.
Na kraju ipak ću verovatno kod Dragomira da ispravlja greške koje naprave drugi, naravno ako me prima. Ovaj dečko koji mi je i sada radio auto, radio mi je i prethodne aute i do sada nisam imao zamerke.
Kada nemam ništa pametno da kažem, ja biram da ćutim
- matke
- VIP
- Poruka: 308
- Član foruma od: subota, 17. okt. 2009. u 21:45h
Re: Cvrčak u okolini PK kaiša posle zamene istog
najverorovatnije je problem u samom kvalitetu kaisa a ne u majstoru.stavi original kais i bice sve u redu 

- vladag
Ovako, prva ugradnja kod moje Fieste su sledeći kaiši:
- PK kaiš Contitech, ugrađen Federal Mogul, najkvalitetniji i najskuplji od te veličine u Ford prodavnici kod mene u gradu. Ovaj originalni je jako lošeg kvaliteta i bio je dosta oštećen i ispucao. Španer i roler su dobri.
- Zupčasti kaiš, prva ugradnja original Ford (piše na njemu - odličan kvalitet, ni najmanjeg oštećenja), a stavljen Bosh
- Španer PK kaiša u prvoj ugradnji je Dayco i takav isti je ponovo namešten (naravno nov). I španer je odličnog kvaliteta bez znakova istrošenosti .
Iz svega navedenog vidiš da sam nastojao da kupim najpribližnije ako ne i kvalitetnije od onoga što je ugrađeno u prvoj ugradnji.
Jedinarazlika je u tome da pk kaiš iz prve ug. nije imao obavezan smer a ovaj nov jeste i tu je majstor pogrešio. Kaiš se vrti kontra od smera naznačenog strelicama na njemu.
Problem se manifestuje u čudnom zvuku u kabini u stilu dubljeg pištanja a u okolini kaiša blagim škripanjem, kao da kaiš kači negde. Još jednom napominjem, reč je o pk kaišu.
- PK kaiš Contitech, ugrađen Federal Mogul, najkvalitetniji i najskuplji od te veličine u Ford prodavnici kod mene u gradu. Ovaj originalni je jako lošeg kvaliteta i bio je dosta oštećen i ispucao. Španer i roler su dobri.
- Zupčasti kaiš, prva ugradnja original Ford (piše na njemu - odličan kvalitet, ni najmanjeg oštećenja), a stavljen Bosh
- Španer PK kaiša u prvoj ugradnji je Dayco i takav isti je ponovo namešten (naravno nov). I španer je odličnog kvaliteta bez znakova istrošenosti .
Iz svega navedenog vidiš da sam nastojao da kupim najpribližnije ako ne i kvalitetnije od onoga što je ugrađeno u prvoj ugradnji.
Jedinarazlika je u tome da pk kaiš iz prve ug. nije imao obavezan smer a ovaj nov jeste i tu je majstor pogrešio. Kaiš se vrti kontra od smera naznačenog strelicama na njemu.
Problem se manifestuje u čudnom zvuku u kabini u stilu dubljeg pištanja a u okolini kaiša blagim škripanjem, kao da kaiš kači negde. Još jednom napominjem, reč je o pk kaišu.
- Gosa46
- Poruka: 231
- Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h
Iz nekog razloga pk kajisi brzo ispucaju. Valjda nisu dobro zasticeni od spoljnih uticaja. Kod mene je presao 30k kilometra a vec ima pukotine na klinovima.
Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste
-
- Poruka: 359
- Član foruma od: sreda, 22. feb. 2012. u 19:37h
Ja sam skoro menjao servo pumupu na Focusu i kada sam vratio PK kais pojavio se taj cvrcak.Cvrkutao je nedelju dana i uginuo.Vise se nista ne cuje.
- vladag
Danas sam bio do nekih prijatelja a i do drugih majstora. Svi su rekli da PK Kaiš mora da se obrne da se strelice na njemu slažu sa smerom kretanja kaiša. U suprotnom može da dođe do oštećenja kaiša. Sada, majstor koji mi je radio veliki servis trenutno nije tu (otišao je na more) a niko od mojih prijatelja neće da odradi okretanje kaiša u pravi smer (kažu da je to prvenstveno obaveza onoga ko je pogrešio i da ne bi bilo pošteno prema meni da oni to urade a da se kasnije pojavi neki problem).
Zanima me da li je neko imao bilo kakva iskustva sa ovim problemom i da li kaiš može da ošteti i neki od agregata. Koliko bi mogao da se vozi auto sa ovim problemom da ne dođe do nekog oštećenja?
Zanima me da li je neko imao bilo kakva iskustva sa ovim problemom i da li kaiš može da ošteti i neki od agregata. Koliko bi mogao da se vozi auto sa ovim problemom da ne dođe do nekog oštećenja?
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
skripace kako god ga okrenes jer je "neki Belgijski"..
- mbole
- Poruka: 14968
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Ja bi malo razmislio kakvi su ti to prijatelji.
Ta prica "necemo da radimo nesto sto je drugi prckao, pa da mi budemo krivi" se srpski pise "necu da ti radim dzabe".
Ako stojis iza toga da kais treba da bude okrenut ovako ili onako, u cemu je problem da se okrene onako kako tvrdis da treba? Ili ustvari nisi siguran (ja nisam), da li je bitno kako treba da stoji, pa samo drobis, posto ne znas sta je ustvari uzrok pistanja, a 25 po tudjem turu ne boli nista.
Ta prica "necemo da radimo nesto sto je drugi prckao, pa da mi budemo krivi" se srpski pise "necu da ti radim dzabe".
Ako stojis iza toga da kais treba da bude okrenut ovako ili onako, u cemu je problem da se okrene onako kako tvrdis da treba? Ili ustvari nisi siguran (ja nisam), da li je bitno kako treba da stoji, pa samo drobis, posto ne znas sta je ustvari uzrok pistanja, a 25 po tudjem turu ne boli nista.
Djak pesak 

- vladag
mbole, ne treba da si neki genijalac da skontaš da se kaiš kreće kontra od strelica na njemu. I ovi što su ga radili ne bi za džabe trošili boju i crtali oznake smera na njemu. Mislim da je cela fora u pravcu pletenja osnove kaiša. I nije neki problem okrenuti kaiš, a ako pažljivije pročitaš moj post, videćeš da se ne radi o krivici onog ko popravlja (okreće) kaiš već o potencijalnom dokazivanju krivice za nesavesnog majstora. Ipak sam na kraju odlučio da sačekam povratak preplanulog gospodina sa sadašnjim stanjem motora i da onda sa njime sve raspravim. Možda bi ga i sam okrenuo da znam proceduru otpuštanja španera kao i da li se mora skidati nosač motora za taj poduhvat, ali što mi treba ta gnjavaža kada to mora uraditi majstor koji je pogrešio.
milan_gt, malo proguglaj i potraži marku Federal Mogul. Videćeš da su oni vlasnici brenda Champion, da su kupili Beru, da su vlasnici brenda Ferodo, da postoje više od 100 god., da proizvode delove za prvu ugradnju i t.d. Ipak nisam birao tamo neki "Belgijski" već deo od renomirane kompanije koja kod nas baš i nije mnogo poznata.
milan_gt, malo proguglaj i potraži marku Federal Mogul. Videćeš da su oni vlasnici brenda Champion, da su kupili Beru, da su vlasnici brenda Ferodo, da postoje više od 100 god., da proizvode delove za prvu ugradnju i t.d. Ipak nisam birao tamo neki "Belgijski" već deo od renomirane kompanije koja kod nas baš i nije mnogo poznata.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Ne razumem u čemu je to problem. U Srbiji ako si nekom prijatelj odmah se podrazumeva da ispunjavaš tudje želje i prohteve i da arčiš svoje vreme i trud nauštrb svog vremena i obaveza samo da bi ispao dobar prijatelj, a ti kojima si učinio će te ionako u svakom slučaju u nekom trenutku da te od'ebu.mbole piše:Ja bi malo razmislio kakvi su ti to prijatelji.
Ili po srpski "ako sam ti prijatelj ne 'ebi me da bi uštedeo"

Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
ja ovo procitao..vladag piše: Kaiš je neki Belgijski i ima smer kretanja.
- mbole
Sta da se radi, izgleda da razlicito shvatamo termin "prijatelj", ili se definicija promenila kod mladjih generacija.911s [SK] piše:Ne razumem u čemu je to problem.
...
Djak pesak 

- vladag
Ko ti je bolji prijatelj? Onaj koji bez pogovora uradi ono što tražiš (makar to bilo i pogrešno) ili onaj koji te nešto posavetuje za tvoje dobro, a on reskira da ga proglase za nekoga ko na kulturan način kaže da neće ništa da radi za dž... Kada bolje razmislim prijatelji su ti i jedan i drugi pošto imaju želju da ti pomognu.
milan_gt , da si pročitao još 4 rečenice niže video bi da sam napisao i ime proizvođača dotičnog pk kaiša. Nekada davno sam se susreo sa proizvodom ovog proizvođača (mislim da je to i bilo krajem devedesetih kada sam služio vojsku u tvom gradu), pa mi je negde u malom mozgu ostalo da je ta firma sinonim za kvalitet (osim ako kao i drugi veliki za naše tržište ne rade "specijalne" varijante svojih prizvoda). Mislim da se baš i radilo o kaiševima koje je vojska nabavljala za svoja vozila ili su možda bili filteri. J....bi ga, ko će se setiti posle toliko godina.
Odošmo dobrano u off.
Ipak, izgleda da do sada niko nije imao problem sa pk kaišom kao ja. Voleo bi da pročitam neki savet ili iskustvo iz prve ruke koje će mi pomoći u odluci koliko i na koji način da davim majstora koji mi je ovo uradio.
milan_gt , da si pročitao još 4 rečenice niže video bi da sam napisao i ime proizvođača dotičnog pk kaiša. Nekada davno sam se susreo sa proizvodom ovog proizvođača (mislim da je to i bilo krajem devedesetih kada sam služio vojsku u tvom gradu), pa mi je negde u malom mozgu ostalo da je ta firma sinonim za kvalitet (osim ako kao i drugi veliki za naše tržište ne rade "specijalne" varijante svojih prizvoda). Mislim da se baš i radilo o kaiševima koje je vojska nabavljala za svoja vozila ili su možda bili filteri. J....bi ga, ko će se setiti posle toliko godina.
Odošmo dobrano u off.
Ipak, izgleda da do sada niko nije imao problem sa pk kaišom kao ja. Voleo bi da pročitam neki savet ili iskustvo iz prve ruke koje će mi pomoći u odluci koliko i na koji način da davim majstora koji mi je ovo uradio.
- mbole
Najpre pogledas da li je originalni ili "sminkan": http://www.federalmogul.com/en/Aftermar ... ingProgram
Onda im napises pisamce: http://www.federalmogul.com/en/ContactUs/ pa kad dobijes odgovor, odstampas i odes kod majstora.
Da ne tupimo dalje o prijateljima, ocigledno imamo razlicite arsine za to.
Onda im napises pisamce: http://www.federalmogul.com/en/ContactUs/ pa kad dobijes odgovor, odstampas i odes kod majstora.
Da ne tupimo dalje o prijateljima, ocigledno imamo razlicite arsine za to.
Djak pesak 

- vladag
Provereno preko njihovog servisa za validaciju. PK kaiš je original, tako da je bar sa te strane sve jasno.