Mondeo mk2 1.8td komentari
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 7
- Član foruma od: subota, 25. avg. 2012. u 11:13h
Mondeo mk2 1.8td komentari
Imam Mondea 1.8td 99 godište. Zanimaju me iskustva sa ovim modelom. Skoro sam ga uzeo pa čisto da znam na šta da obratim pažnju. Nije da sam paranoičan ali pre njega sam imao Alfu koja je radila kao sat do jednom... A onda kuku lele
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Re: Mondeo mk2 1.8td komentari
U principu dobar model kojem je mnogo toga popravljeno u odnosu na Mk1, što se kaže: preležao je dečije bolesti prethodnika. Motor je kao i većina fordovih 1.8 dizela tih godina prilično zimogrožljiv, tako da treba obratiti pažnju na hladan start i olakšati mu život koliko je to moguće (kontrola dobrog punjenja akumulatora, održavanje anlasera u ispravnom stanju, izbor akumulatora jače startne struje, aditiv u gorivo, naravno ispravni grejači se podrazumevaju). Sve drugo spada u redovno (ne)održavanje i eventualne probleme koje može da prouzrokuje pristup "ma može to još da tera".
Doduše, nisam se družio sa tim autom na duže staze, neko od vlasnika ili servisera će verovatno umeti da ti kaže na šta još treba da obratiš pažnju.
Doduše, nisam se družio sa tim autom na duže staze, neko od vlasnika ili servisera će verovatno umeti da ti kaže na šta još treba da obratiš pažnju.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
anlaser ubrzaj kod nekog elektricara i nek ti proveri instalacije do grejaca..ja sam takvom mondeu menjao zupcasti 9 puta 

-
- Poruka: 359
- Član foruma od: sreda, 22. feb. 2012. u 19:37h
Zbog cega 9 puta? Kvarovi ili si toliko pregazio kilometara?
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
to drugo 

-
Ovaj moj ima ugrađen Webasto. Nadam se da će to da mu ublaži zimske dane. Uradio sam mu veliki servis čim sam ga uzeo i evo za 3 nedelje pregazio oko 1000 kilometara. Za sad nemam ama baš nikakvu zamerku.
- mbole
- Poruka: 14968
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Webasto greje kabinu, tako da mu nece olaksati bas nista.
Opet, nisam imao nikada problema sa paljenjem tokom zime. Ti bi trebalo da imas i dodatni grejac nafte (crna kutijica pored filtera goriva). Ja sam morao da ga izbacim (poceo da posta vazduh, a nov je nesto pogano skup).
Jedini put kad nije hteo da upali je protekle zime, kada je stajao dva dana na zaleznickoj stanici u Bataji i to bas dva najhladnija (-27) parafinisao dizel. Cim je sutra otoplilo, upalio je bez problema.
Radi redovno servise i teraj. Dobar je to i izdrzljiv auto. Samo ne daj "majstorima" da se igraju sa njim. Teraj u neki pristojan servis i to je to.
Opet, nisam imao nikada problema sa paljenjem tokom zime. Ti bi trebalo da imas i dodatni grejac nafte (crna kutijica pored filtera goriva). Ja sam morao da ga izbacim (poceo da posta vazduh, a nov je nesto pogano skup).
Jedini put kad nije hteo da upali je protekle zime, kada je stajao dva dana na zaleznickoj stanici u Bataji i to bas dva najhladnija (-27) parafinisao dizel. Cim je sutra otoplilo, upalio je bez problema.
Radi redovno servise i teraj. Dobar je to i izdrzljiv auto. Samo ne daj "majstorima" da se igraju sa njim. Teraj u neki pristojan servis i to je to.
Djak pesak 

- Dusan64
- Poruka: 5280
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Zar webasto ne greje vodu? Znam da ima vise tipova,ali uopste ne vidim poentu da greje direktno kabinu.
- mbole
Ako je u pitanju grejac koji je fabricki ugradjivan za skandinavska trzista, onda je zaista povezan u krug hladjenja, samo mu to nece pomoci da se lakse upali (pomoci ce da se brze ugreje). Taj sistem se pokrece tek nakon sto se motor upali.
Mada pod "Webasto" ja obicno podrazumevam naknadno ugradjeni grejac kabine, koji uopste nije povezan sa fabrickim sistemom hladjenja motora/grejanja kabine.
Mada pod "Webasto" ja obicno podrazumevam naknadno ugradjeni grejac kabine, koji uopste nije povezan sa fabrickim sistemom hladjenja motora/grejanja kabine.
Djak pesak 

- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Ima ga i u nekim za italijansko tržištembole piše:Ako je u pitanju grejac koji je fabricki ugradjivan za skandinavska trzista...

-
Naknadno je ugrađen. Žena od koje sam kupio auto mi je dala sve papire od njega i ima račun i garancija za Webasto ugrađen 2003.
Još jedno pitanje. Šta se stavlja od aditiva u D2 i koliko?
Još jedno pitanje. Šta se stavlja od aditiva u D2 i koliko?
- mbole
Taj motor je pravljen za ED a ne za D2. Za pocetak imas katalizator, koji nikako ne voli D2. To je Euro 2 motor, i u doba kada se pojavio (1996) jednostavno D2 vise nije postojao na trzistu, osim kod nas. Mk1 je druga prica, on jeste za D2, ali on ima drugaciju pumpu, nema katalizator...
Djak pesak 

-
- Poruka: 17
- Član foruma od: utorak, 8. nov. 2011. u 08:40h
- Kontakt:
Oduvek sam mislio da je isti motor u pitanju...mbole piše:Taj motor je pravljen za ED a ne za D2. Za pocetak imas katalizator, koji nikako ne voli D2. To je Euro 2 motor, i u doba kada se pojavio (1996) jednostavno D2 vise nije postojao na trzistu, osim kod nas. Mk1 je druga prica, on jeste za D2, ali on ima drugaciju pumpu, nema katalizator...

Ali za katalizator nikad nisam bio siguran

Pa... Kako proveriti stanje katalizatora? Koji bi bili simptomi lošeg funkcionisanja? Moj ne dimi uopšte, bar ne na leru i ne dok se vozi kao dizel. Ako se naglo dodaje gas do patosa, onda će da izbaci dim, ali to je boljka svakog dizela, koliko znam. Nije dimio ni zimus, a paljenje je bilo bez problema cele zime uz puštanje grejača par puta da odrade pre paljenje.
P.S. Ovaj naš ima 300 000 iza sebe, za sad

P.P.S. Vožen je na D2 oduvek...
Panther Black 1997 Mondeo Mk2 Saloon 1.8 Endura-DE TDI
- mbole
Sam motor, to jest blok, klipovi, radilica... u sustini jeste isti.
Pumpe su jako slicne, odnosno glavni mehanicki delovi su im (skoro) isti. Na Mk1 ide DPC a na Mk2 DPCN pumpa. U sustini neki mehanicki sklopovi su zamenjeni elektricnim, dodata je treca dizna sa senzorom ubrizgavanja, racunar...
Sta da radis? Nista. Teraj dalje. Izdrzljivo je to magare.
Pumpe su jako slicne, odnosno glavni mehanicki delovi su im (skoro) isti. Na Mk1 ide DPC a na Mk2 DPCN pumpa. U sustini neki mehanicki sklopovi su zamenjeni elektricnim, dodata je treca dizna sa senzorom ubrizgavanja, racunar...
Sta da radis? Nista. Teraj dalje. Izdrzljivo je to magare.
Djak pesak