poliranje al feluga
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Re: poliranje al feluga
zar ne moze neka grublja cetka velicine felne samo da se prinese celu felne i zavrti malo..cisto da matira i da da te potrebne linije..
ovo je savrsen efekt felne..sija taman toliko da se odvoji od ostalih felni..a ne sljasti kao polirana..
ovo je savrsen efekt felne..sija taman toliko da se odvoji od ostalih felni..a ne sljasti kao polirana..
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Četka ima fleksibilnost u "čekinjama", mislim da ti krugovi nikada ne bi ispali savršeno precizni i koncentrični... a opet kažem, ne znam da li mislimo na isto, ali mi se čini da je to što pitaš obrađeno na strugu dijamantskom glavom (odatle dobar stari naziv "diamond cut") pa prelakirano.
Definitivno nedostižno za "uradi sam" hobistu... mislim, osim ako nema strug industrijske veličine i odgovarajuće alate u garaži
Definitivno nedostižno za "uradi sam" hobistu... mislim, osim ako nema strug industrijske veličine i odgovarajuće alate u garaži

pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
- BojanM
- BOFH
Nemam ništa protiv. 
Uzgred budi rečeno, sve pohvale za zokija51 i podeljeno iskustvo.

Uzgred budi rečeno, sve pohvale za zokija51 i podeljeno iskustvo.

pozdrav, Bojan

- mbole
- Poruka: 14942
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Diamond cut, je oblik reza, odnosno noza, kao slovo V (odnosno kao deo znaka karo u kartama-engl: diamond) nema veze sa materijalom noza.
Djak pesak 

- BojanM
- BOFH
More bit bidne... Prihvatam ispravku, nisam strugar a izvori koje sam konsultovao nisu napravili distinkciju između dva termina.
pozdrav, Bojan

- zoki51
- Poruka: 324
- Član foruma od: četvrtak, 28. jun 2012. u 03:02h
sacekao sam prvo da vidim dali ce se neko naci da obrazlozi i objasni detaljno kako nastaje efekat takozvanog ''brusenog aluminijuma na glatkoj povrsini''
E sada posto niko nije aj rekoh ja da pojasnim .......da ne bude da se ''turam svugde''
Masina je toliko prosta da nemoze biti prostija.......pokusacu objasniti.......
zamislite na pola odseceno BURE,,,u to bure se stavi felna na dno sredine bureta ....
zatim se sipaju granule otprilike u 3 velicine......oraha.....lesnika.......kostice sljive........
te granule su fabricki u jednoj ostrini reda smirgli i nepravilnog oblika znaci ne OKRUGLE !.......ovisi o tome koju grubost izaberete granula dobijate i efekat matiranosti il ''grebanih ''povrsina (mat)
te granule sa sipaju u to bure(rotacionu masinu) da malo predju nivo felne i elektro motor koji ima osovinu na dnu tog ''nazovimo bureta " okrece felnu(koja je samo jednim srafom kroz sredinu stegnuta na osovinu motora) te one bruse povrsine felne
NAPOMENA !
sa promenom samih granula ali u drugu finocu (kao kod smirgle) se postize kontra efekat......dobija se vrhunski sjaj!
Naravno to moze jako jeftino da se napravi ali pod uslovom da se neko time aj da kazem bar polu profesionalno bavi........jer same granule se kupuju nazalost samo u inostranstvu kod nas ih nema u prodaji jos uvek.......
Poenta je da je ta naprava jakooooooooo zahvalna jer .........stedi grdno vreme.........smirgle .......paste.......i ono NAJ GLAVNIJE.......polira al bukvalno svaki cosak al bas svaki ....gde inace i ljudski prsti tesko mogu prici .......
imao je koristio je i prodao ..pa iznosim objasnjenja.......ko zna mozda nekom zatreba iskustvo

E sada posto niko nije aj rekoh ja da pojasnim .......da ne bude da se ''turam svugde''

Masina je toliko prosta da nemoze biti prostija.......pokusacu objasniti.......
zamislite na pola odseceno BURE,,,u to bure se stavi felna na dno sredine bureta ....
zatim se sipaju granule otprilike u 3 velicine......oraha.....lesnika.......kostice sljive........

te granule su fabricki u jednoj ostrini reda smirgli i nepravilnog oblika znaci ne OKRUGLE !.......ovisi o tome koju grubost izaberete granula dobijate i efekat matiranosti il ''grebanih ''povrsina (mat)
te granule sa sipaju u to bure(rotacionu masinu) da malo predju nivo felne i elektro motor koji ima osovinu na dnu tog ''nazovimo bureta " okrece felnu(koja je samo jednim srafom kroz sredinu stegnuta na osovinu motora) te one bruse povrsine felne
NAPOMENA !

sa promenom samih granula ali u drugu finocu (kao kod smirgle) se postize kontra efekat......dobija se vrhunski sjaj!
Naravno to moze jako jeftino da se napravi ali pod uslovom da se neko time aj da kazem bar polu profesionalno bavi........jer same granule se kupuju nazalost samo u inostranstvu kod nas ih nema u prodaji jos uvek.......
Poenta je da je ta naprava jakooooooooo zahvalna jer .........stedi grdno vreme.........smirgle .......paste.......i ono NAJ GLAVNIJE.......polira al bukvalno svaki cosak al bas svaki ....gde inace i ljudski prsti tesko mogu prici .......
imao je koristio je i prodao ..pa iznosim objasnjenja.......ko zna mozda nekom zatreba iskustvo

- milan_gt
ma ja znam gde ta masina ima..i radi..al je mala za felne..mozda mogu granule da nabavim..u obliku piramide, raznih boja itd..
nije samo tu mesanje..ima i vibracije..i jos nekih mesaca unutar kolko mi se cini..
nije samo tu mesanje..ima i vibracije..i jos nekih mesaca unutar kolko mi se cini..
- zoki51
daa .....zaboravih reci jos da........
vidjao sam da ljudi imaju neku laksu metodu al ne bas tako idealnu .....znaci vidjao al ne i probao licno.......
Koriste peskiranje .......ali sa potorsenim dunavcem peskom koji je toliko istrosen il usitnjen da nema malte ne efekta za klasicnim peskiranjem .........za recimo tu namenu ali za felne bar one koje sam video .......i neke delove na motorciklima.....deluje jako fino ! Cak posle toga rucno malo predju sa obicno pastom PULOR koja NIJE ZA ALUMINIJUM kao sto neki misle (mada skida sirovu oksidaciju sa aluminijumskih povrsina) pa malo na krpu i ''ovlas'' prepoliraju da dobije polu mali sjaj..
vidjao sam da ljudi imaju neku laksu metodu al ne bas tako idealnu .....znaci vidjao al ne i probao licno.......
Koriste peskiranje .......ali sa potorsenim dunavcem peskom koji je toliko istrosen il usitnjen da nema malte ne efekta za klasicnim peskiranjem .........za recimo tu namenu ali za felne bar one koje sam video .......i neke delove na motorciklima.....deluje jako fino ! Cak posle toga rucno malo predju sa obicno pastom PULOR koja NIJE ZA ALUMINIJUM kao sto neki misle (mada skida sirovu oksidaciju sa aluminijumskih povrsina) pa malo na krpu i ''ovlas'' prepoliraju da dobije polu mali sjaj..
- zoki51
da Milane,,,,,,,,,to ti pominjes PROFI masinu.......ona ima i vibro i vertikalno i horizontalno mesanje ..........znam za to.......
JA pricam o masini iz male kuhinje koju sam napravio pre par godina i koja je savrseno a prosto odradjivala svoj posao za koji bila namenjena......a FORE'' sam kupovao skoro desetak dana kod majstora koji je ceo radni vek proveo bukvalno u fabrici u Italiji i to bas na poliranju!
Prodao mi je toliko fora i caka da mu nikad nemogu dovoljno zahvaltiti na tome a iskustvo se ipak vremenom stice .........mada mnogo lakse se stice kad imas i prestavu kako i sta to radi kad ti neko pojasni malo kao sto je i meni pojasnjeno bilo
JA pricam o masini iz male kuhinje koju sam napravio pre par godina i koja je savrseno a prosto odradjivala svoj posao za koji bila namenjena......a FORE'' sam kupovao skoro desetak dana kod majstora koji je ceo radni vek proveo bukvalno u fabrici u Italiji i to bas na poliranju!
Prodao mi je toliko fora i caka da mu nikad nemogu dovoljno zahvaltiti na tome a iskustvo se ipak vremenom stice .........mada mnogo lakse se stice kad imas i prestavu kako i sta to radi kad ti neko pojasni malo kao sto je i meni pojasnjeno bilo

- milan_gt
pa tako kazi, nisam te skontao u prvom postu da je imas..svaka cast..

- zoki51
- TBV
- Poruka: 597
- Član foruma od: sreda, 24. jun 2009. u 19:57h
Evo kako je meni ispalo, prvo sam osmirglao sa slajfericom sa tupom 180, ona mi bila pri ruci
pa sam zatim isao sa 1000 pa 1500, 2000, 2500 i na kraju sa 3000. Za kraj sam presao purol pastom i pamucnom krpom i ispalo je solidno ali nije bas kao ogledalo, tako da cu sve preci ponovo kredom za visoki sjaj, samo dok nadjem kredu 

No Turbo-no fun! No LPG! 

- ackol
- Poruka: 74
- Član foruma od: sreda, 7. jul 2010. u 16:07h
Gde mogu da odnesem moje felne na sredjivanje. U pitanju su fabricke sa Mondea mk4 titanium felne.
- totti
- milan_gt
donesi ih kod mene.. 

- totti
Peskiranje imaš na Mirijevu, 600-800 din po točku, moraš da skineš gume.
Plastificiranje takodje na Mirijevu, kod OMV pumpe, 5€ po točku.
Plastificiranje takodje na Mirijevu, kod OMV pumpe, 5€ po točku.

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21532
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Oš da farbaš il plastificiraš ?

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- ackol
- Poruka: 74
- Član foruma od: sreda, 7. jul 2010. u 16:07h
Hteo bih da budu ko nove, sta god trebalo da se radi. Izgrebane su.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21532
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Drugar moj bavi se farbanjem felni... mož' ti ih sredi,ofarba kako god ti duša ište,radionica mu je u žarkovu.
Šaljem ti kontakt na pp... pa ga pitaj za detalje
Šaljem ti kontakt na pp... pa ga pitaj za detalje

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Daka
- Poruka: 269
- Član foruma od: utorak, 8. sep. 2009. u 19:45h
Imam ja coveka koji polira felne do bola i to za veoma korektnu cenu,da ga ne bi reklamirao ovde dajem njegov kontakt na PP koga zanima
evo skorasnji rad,znaci ludnica koliko se sija
http://img855.imageshack.us/img855/3909/photo0212d.jpg

evo skorasnji rad,znaci ludnica koliko se sija

http://img855.imageshack.us/img855/3909/photo0212d.jpg
FORD S-MAX 2.0 TDCI 140KS 2008
-
- Poruka: 269
- Član foruma od: ponedeljak, 6. feb. 2012. u 12:30h
- taunusGT
- Poruka: 65
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 19:28h
- TBV