Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.
Moderator: Dragomir
-
Grafit
- Poruka: 378
- Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h
Poruka
od Grafit » nedelja, 7. okt. 2012. u 22:43h
bojcistv piše:@Grafit
Silent blokovi su smjesteni uglavnom na ramenima i lafetama na strani do sasije. Do tocka su obicno kugle.
Nazad su kod Mondeo-a sileni na ramenima s obe strane i imas cetiri velika na zadnjem mostu.
Dragomir piše:Na prednjem mostu postoje 4 silen bloka i na svakoj viljusci jedan veci(hidro)i jedan manji sto je jos 4 silen bloka.Kod limuzina postoje jos 4 plivajuca silen bloka na zadnjem trapu
Baš sam imao namjeru da se to kompletno pokuša pregledati. Jer, i na nakon zamjene zadnjih amortizera, stabilizatori valjda skorašnji, dojam je da je još nešto upitno...
Izvinjavam se na malom prekidu teme.
-
bojcistv
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Poruka
od bojcistv » nedelja, 7. okt. 2012. u 22:46h
@Vladan
Ne znam sta da ti kazem druze za majstore. Vlado kod kojeg odrzavam auto nije los majstor i sam mi je priznao da mu je ovo prvi put da osjeti takve vibracije na autu. Ne mogu da ga krivim sve i da hocu jer i sam bih se zakleo da su u pitanju bili amortizeri.
Provjericemo i zadnji trap.
Kako mislis da bi mogli biti lezajevi. Nisam primijetio da bruje ili tako nesto. Kada sam kupio auto imao je los lezaj na desnoj strani i bas se cuo kada se skretalo ulijevo. Lezajevi su relativno novi. Mijenjani su zajedno sa prirubnicama prije jedno 45.000 km.
Nisam probao da vozim nizbrdo oko 120 km ali sam na autoputu izbacivao iz brzine i pritiskao kvacilo pa je opet treslo. I meni se ne cini da je do sistema prenosa ali hajd znaj....
@Grafit
Ma sve u redu druze....vezano je za ovu temu....

"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
-
mbole
- Poruka: 14976
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Poruka
od mbole » nedelja, 7. okt. 2012. u 23:11h
Vladan piše:izvini, stvarno sam duduk, ali, kazes: trese i sa kvacilom i bez, ok, ali da li trese kad nije u brzini, suljas se nizbrdo 120 na sat? Ako trese i tad, onda skoro sigurno nije do sistema prenosa, ali, ako ne trese, onda mozda kvacilo ne radi kako bi trebalo, a to se oseti tek pri vecim brzinama.
Vladane, polovina menjaca i diferencijal su stalno u zahvatu sa tockovima, pritiskao ti kvacilo ili ne, bio auto u brzini ili ne.
Djak pesak

-
bojcistv
Poruka
od bojcistv » nedelja, 7. okt. 2012. u 23:35h
Upravo tako Mbole ali covjek je mozda mislio kada je ovo pitao na momenat kada se putem mjenjaca prenosi snaga sa motora na tockove, tada je naprezanje mjenjaca najvece pa eventualno neki luftovi u njemu, ili tako nesto, mogu vise doci do izrazaja.
Kada se auto izbaci iz brzine ili stisne kvacilo, mjenjac i diferencijal se okrecu, jer su preko poluosovina vezani za tockove, ali mozda nema toliko naprezanja kao kada se sila i momenat krecu u suprotnom smjeru odnosno ka tockovima, pa je moguce da su vibracije u tom slucaju manje.
U svakom slucaju vibracije su iste bez obzira na sve sto radio sa mjenjacem.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
-
Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Poruka
od Vladan » nedelja, 7. okt. 2012. u 23:40h
pa da, neprecizan sam do bola, a i duduk, ko sto rekoh. Znaci, ne moze da se iskljuci prenos, kao uzrok. Na zalost.
A sto je gore kolega rekao da je udaren, mozda nije udaren, nego je u vecoj brzini naleteo na rupu, ili sl., pa se tu nesto zeznulo, neka osovina, prenosnik ...
-
bojcistv
Poruka
od bojcistv » sreda, 10. okt. 2012. u 09:45h
Malo update da ovu temu:
Sinoc bio kod majstora i gledali smo sve to jedno sat vremena. Digli smo auto na dizalicu i upalili ga. Na 60 km/h pocinju vibracije i to bas gadne. Kada smo auto spustili na lafetu vibracije su pocele na oko 80 km/h. Skinuli smo tocak jer smo u prvi mah pomislili da je do gume. Vibracije su se onda osjetile na oko 100/110 km/h. Stavio sam montirac pod hirdo silen dok se tocak okretao na oko 120 km/h (tada su vibracije najjace) i osjetio sam se vibracije na montiracu. Kako sam pomjerao montirac vibracije su mijenjale frekfenciju ili su u nekom momentu potpuno nestajale.
Takodje pomjeranjem tog silena lijevo desno ustanovili smo da se cijeli tocak pomjera jedno 0,5 cm naprijed-nazad sto mislimo da je previse. Zamjenicemo to u subotu ako Bog da pa cemo da vidimo. Sve smo ostalo pregledali i nema nigdje ni najmanjeg problema (hvala Bogu).
U svakom slucaju, izgleda da se prilikom skidanja kugle lafete, ili tako nekih radova gdje se kugla mora skidati, mora izbjegavati napinjanje lafete jer time se definitivno moze ostetiti taj hidro silen.
Eto...
-
Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Poruka
od Vladan » sreda, 10. okt. 2012. u 10:09h
Urrrraaaa!!! Samo da je to.
-
Eon
- Poruka: 31
- Član foruma od: utorak, 2. okt. 2012. u 09:00h
Poruka
od Eon » sreda, 10. okt. 2012. u 22:05h
Bas ispade komplikacija teska, sva sreca pa imas strpljivog majstora
ako mislis da mozes u pravu si, ako mislis da ne mozes opet si u pravu
-
bojcistv
Poruka
od bojcistv » sreda, 24. okt. 2012. u 19:09h
Danas zamijenjeni hidro seleni. Nakon toga balansirane gume i sve je ok. Nema vise onih vibracija.
Seleni su stvarno hidro...puni ulja....
Malo off topic:
Danas sam nakon montaze selena izasao na autoput i na oko 80 km/h pocinje da trese volan ali ovaj put jasno je bio u pitanju balans jer na 130 km/h vibracije prestaju.
Odem vulkanizeru i covjek balansira i ponovo izadjem na autoput i vidim da opet nije idealno. Odem drugom (za one koje zive u Banja Luci u pitanju je ASD) i ljudi tamo imaju strava novu masinu. Balansiraju prednje tockove i sve 5. Evo je masina
http://www.hofmann-usa.com/wb1-geodyna-optima.asp
-
Grafit
- Poruka: 378
- Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h
Poruka
od Grafit » sreda, 24. okt. 2012. u 19:39h
Kao i sa svakim servisom, oprez. Ima i negativnih iskustava na tom mjestu, no nebitno...
Bitno je da si dohakao problemu, jer je on podugo dohakavao tebi.
Mali povratak na navedeni servis. To je za naše pojmove ozbiljna mreža servisa, pa je uvijek za očekivati da imaju dobar hardver i dosta iskustva. Kakvi su sa cijenama vezano za dio servisa oko točkova, guma i sl? Do sada sam za iste stvari išao u "Dion-Tehnix".
-
bojcistv
Poruka
od bojcistv » sreda, 24. okt. 2012. u 20:10h
Cijene su im kao kod ostalih. Nemam nesto losa iskustva s njima. Do sada su bili korektni i nemam prevelikih zamjerki. Naravno kao i vecina servisa u Banja Luci ne vole da im Ford predje prag garaze ali meni nisu pravili velike probleme.
Sto se tice teme i problema vidjecemo kako ce to sve biti u narednom periodu.
-
vojo.bogdanović
- Poruka: 140
- Član foruma od: nedelja, 2. maj 2010. u 14:30h
Poruka
od vojo.bogdanović » sreda, 24. okt. 2012. u 22:10h
Bojane, koliko su koštali seleni i da li tu ima neka preporuka od kog proizvođača da se uzima?
Čisto radi evidencije, ako kada zatreba ta informacija.
-
bojcistv
Poruka
od bojcistv » sreda, 24. okt. 2012. u 23:31h
Selen je oko 50 KM/kom. Ja sam kupio Febijeve u Vidri.
Kada smo skinuli lafete vidio sam da sam u stvari kupio orginalne selene jer su potpuno isti kao i oni fabricki s tom razlikom sto je na novom selenu neko brusilicom (vjerovatno proizvodjac) obrusio sve Fordove oznake ali na par mjesta su vidljive (nisu dobro obrusene) te oznake i brojevi.
-
bojcistv
Poruka
od bojcistv » sreda, 28. avg. 2013. u 22:45h
Uh kako bi nam ova masina dobro dosla u Banja Luci
http://www.hunter.com/balancer/roadforce/4159T.pdf Kladim se u zivot da nijedan od majstora ovdje nisu culi za road force balance a i da vam pravo kazem ne usudjujem se ni da im pomenem. Koliko bi se samo nerjesivih vibracija rijesilo ovom masinom?

-
veljo_81
- Trovač foruma!
- Poruka: 1399
- Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h
Poruka
od veljo_81 » četvrtak, 29. avg. 2013. u 00:42h
meni poceo auto da se trese preko 140, hoce retrovizori da mi pootpadaju, balansirao sam gume i nista, lokalni majstor kaze da je zamajac
-
bojcistv
Poruka
od bojcistv » četvrtak, 29. avg. 2013. u 08:05h
Na toj brzini ne bih se cudio da su amortizeri u pitanju.
-
veljo_81
- Trovač foruma!
- Poruka: 1399
- Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h
Poruka
od veljo_81 » četvrtak, 29. avg. 2013. u 15:45h
Danas 180 razvukao i nista ne trese, sam se popravio

-
bojcistv
Poruka
od bojcistv » četvrtak, 29. avg. 2013. u 21:17h
Gume su ti cudo buraz. I meni veceras poceo auto da vibrira. Od 120 do 140. Gume....i kazu kupi nove i rijesio si problem. Imao sam neke no name portugalske zimske, mislim da su cak bile od onih sto se prodaju po trznim centrima i sa tim gumama kada ih jednom balansiram miran sam 9 mjeseci. Bacio ih jer su se doslovno pocele ljustiti ali nikada ama bas nikada nisu tresle ni pod kojim uslovima i brzinama a tjerao sam ih nema kako nisam. Ove Uniroyal ne mogu da balansiram nikako uvijek negdje boci majku mu. Balans mi traje doslovno mjesec nekad i krace i opet stara prica.
-
milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Poruka
od milan_gt » četvrtak, 29. avg. 2013. u 21:38h
al ja jos ne sretoh ni novu ni polovnu gumu da je kriva i da trese..bucna da, al ovo ostalo jok..
-
BojanM
- BOFH

- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Poruka
od BojanM » četvrtak, 29. avg. 2013. u 21:46h
Očigledno ih nisi dovoljan broj potrošio

Šala, ali umeju gume da tresu toliko da rašrafljuju plastike po enterijeru, pa ti vidi.
pozdrav, Bojan
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
-
bojcistv
Poruka
od bojcistv » četvrtak, 29. avg. 2013. u 21:53h
Internet je pun primjera vibracija uzrokovanih gumama, nove ili ne. Moje se jako brzo razbalansiraju, a zašto je to tako nemam pojma. Uglavnom belaj je između 120 i 140 što naravno upućuje na gume i to po mojoj procjeni više zadnje nego prednje. Mada da ne griješim dušu moram prvo promijeniti onaj nosač mjenjača ispod auta to odugovlačim već stvarno dugo vremena pa da vidim hoće li šta biti bolje. Neki kažu to hoće da uzrokuje vibracije koje podjećaju na debalans zadnjih guma jer dolaze ispod auta. Iskreno ja ne vidim neku vezu između toga i vibracija na volanu bilo koje vrste ali je činjenica da je guma na tom nosaču pukla i da luft postoji.
-
bojcistv
Poruka
od bojcistv » petak, 30. avg. 2013. u 12:55h
Шта кажу не може гума да узрокује трешење аута по правцу горе-доле. Мало гледао нет и нађем ово
Road Force Variation
Radial Force Variation (RFV) is a measurement term. Tire RFV is a measure of the variation (up and down) of the load action on the spindle, the force applied to the suspension as the tire turns. This measures the tires uniformity under load.
The primary measures for RFV are 1st harmonic, once per revolution, or RH1, and 2nd harmonic, twice per revolution, or RH2.
Tire/wheel assembly uniformity can only be measured under load.
The GSP9700 measures uniformity by using a load roller. The load roller simulates a load on a tire similar to when it is mounted on a vehicle and driven on the road.
Most road wheel vibration issues are due to road force variation of RH1 or RH2. Of the two, RH1 is more common.
RH1 vibration causes the road wheel to hop/bump once per revolution. This creates a vibration similar to an imbalance condition.
RH1 can cause steering wheel shimmy or shake, and/or body vibration.
RH1 may be caused by:
-Imbalance
-Radial run-out
-Tire uniformity, or RFV
Кога интересује може овдје да мало чита:
http://www.alldatadiy.com/alldatadiy/DI ... /182954428
Занимљиво је да Форд од произвођача гума и фелуга за прву уградњу стриктно тражи означавање RH1 тачака како за највећу вриједност тако и за најнижу. Приликом монтаже гума на фелуге у фабрици "упарује" се тачка на фелузи са најмањим RH1 и тачка на монтираној гуми са највећим RH1 фактором. Простим ријечником речено зато наши мајстори вулканизери окрећу гуму на фелузи за 180 степени али то раде методом "офрље" која некад и упали, али прије ће бити да не упали јер без машине се то не може прецизно урадити.
Because both rims and tires can have 1st harmonics, you can take advantage of this by mounting the tire's R1H high point with the rim's R1H low point.
To make this easier, vehicle manufacturers will ask their rim and tire suppliers to mark those points. The photo to the left shows those marks. In this is a Ford. (from the color and shape of the peel-off stickers)

Other vehicle manufacturers require different marks. For example, BMW requires a white dot for the tire, and a white dot on the valve cap (the valve hole is drilled at the low point). Toyota requires a red dot and the valve hole drilled at the low point. General Motors does not match mount, so no marks!
Извор:
http://www.barrystiretech.com/unifandbal.html
-
Neša
- VIP
- Poruka: 5053
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Poruka
od Neša » petak, 30. avg. 2013. u 13:35h
Pravite filozofiju.. Na mondea sam promenio tri para guma i nove i polovne i nikad ni najmanje da zatrese. Ako se teško balansira ta guma nije onda za mondea ili joj rokni tegove na spoljašni rub felne...
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
-
milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Poruka
od milan_gt » petak, 30. avg. 2013. u 13:48h
tri para guma je malo..dvadesetak pari je taman..

-
bojcistv
Poruka
od bojcistv » petak, 30. avg. 2013. u 15:16h
Nesa piše:Pravite filozofiju.. Na mondea sam promenio tri para guma i nove i polovne i nikad ni najmanje da zatrese. Ako se teško balansira ta guma nije onda za mondea ili joj rokni tegove na spoljašni rub felne...
E buraz sto bih ja volio da pravim filozofiju. Roknem 600 KM na gume i ne mogu da ih kako treba balansiram.....ne bi mi palo na pamet da pisem o ovome da mi je do pravljenja filozofije. U vecini slucajeva za gume treba obicna balans masina i obucen majstor ali eto ja nisam te srece....