Koje ulje sipate u fordove?
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 137
- Član foruma od: utorak, 1. maj 2012. u 12:49h
Re: Koje ulje sipate u fordove?
Do sada sam od kad sam kupio auto mjenjao ulje u istom servisu di je i kupljen. Focus 1.6 Duratec. Zadnja izmjena je bila u drugom, ali također Ford servisu na 65000 km. Otad troši ulje. Do sad sam dosipao 2.5 dl ulja, a u zadnjih 1500 km je potrošio 3.5 mm na šipki. ne vozim jako, a auto ne dimi, vuče, ne troši previše.......
Jel može biti da je usuto neko drugo ulje pa zbog toga troši? Primjetio sam da je ovo ulje kao malo tamnije nego inače.
Jel može biti da je usuto neko drugo ulje pa zbog toga troši? Primjetio sam da je ovo ulje kao malo tamnije nego inače.
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
curi na karter kad ne gledas..

-
Daj Milane jabuko sa grane, nemoj zezat. Već sam na nekom forumu napisao da ne curi ništa. Sve je suho i točka. Pa kud to ulje izlazi ne znam.milan_gt piše:curi na karter kad ne gledas..
- milan_gt
trosi ga motor..moras se navici na to..
-
Ma znam da troši i da je to OK, al ovo je previše.milan_gt piše:trosi ga motor..moras se navici na to..

- PMilan
- Poruka: 726
- Član foruma od: sreda, 7. dec. 2011. u 16:57h
Nije to previse, cak mislim da je neko napisao na forumu da taj motor zna da potrosi i 100 ml na 1000km sto ti je litar od zamene do zamene. Opet sve zavizi od nacina na koji se vozi.
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Ako trosi 1 dcl na 1000 km to je potpuno normalno. Ne sekiraj se.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
-
To bi onda značilo da ako novog ulja nalijem do MAX, a potroši do 1 dl na 1000 km, onda bi do iduće izmjene (10000km) potrošio 1l što bi značilo da bi razina bila ispod MIN.
- Gosa46
- Poruka: 231
- Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h
Ne to znaci da mnogo ranije moras da proveravas nivo ulja bar na svakih 1000 km pogotovo ako ga motor trosi ( mozda sipano ulje nije sasvim u redu). Provera nivoa tecnosti i ulja je sastavni deo posedovanja nekog automobila.April Smith piše:To bi onda značilo da ako novog ulja nalijem do MAX, a potroši do 1 dl na 1000 km, onda bi do iduće izmjene (10000km) potrošio 1l što bi značilo da bi razina bila ispod MIN.
Primer: U firmi imamo nove automobile nabavljene 2012. Skode fabie 1.6 tdi 75ks, 1.2 htp 3 cilindra 70ks na lpg

P.S. U firmi imamo takodje novu oktaviju 1.9 tdi koja takodje trosi minimalnu kolicinu ulja nesto preko 1l na 20000km.
Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste
- PMilan
- Poruka: 726
- Član foruma od: sreda, 7. dec. 2011. u 16:57h
Ada mislim da je bolje da ulje stoji izmedju min i max na sredini. Pa da prpveravas na svakih 1000 km dosipas koliko treba.
-
Zna li tko onda koliko stane ulja u Duratec 1.6 između oznaka MIN I MAX?
-
Mislim na tom motoru da to iznosi oko 1 litar. Ulje treba da stoji na max a ne sredini.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
-
Da, tako miše i u manualu da treba na MAX, a neki kažu da je bolje da je između MIN i MAX.bojcistv piše:Mislim na tom motoru da to iznosi oko 1 litar. Ulje treba da stoji na max a ne sredini.
Usput da pitam, jel čep ulja na katreru ima običan, standardan navoj u smjeru kazaljke na satu?
-
Da, standardan navoj.April Smith piše:bojcistv piše: Usput da pitam, jel čep ulja na katreru ima običan, standardan navoj u smjeru kazaljke na satu?
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Često čujem priču da je kod turbaka najbolje i preporučljivo da nivo ulja ne ide do max, već par milimetara ispod. Ima li istine u tome?

- milan_gt
daju mu oni tolerancije tako da max na skali sigurno nije pravi maximum..
- milan_gt
sad nabasah na zadni racun Valvolina od 28.08.'12. u kartonu su 4 kantice po 5L (Syn Power 5/40, ovaj put su bile sa po 5L jer se dobija litar gratis inace su po 4L) i cena je 9.306,90 sa pdv-om, besplatna dostava, sto mu dodje 581 din/L kad se ne racuna taj litar gratis ili 465 din/L kad se racuna taj litar gratis, to je maloprodajna cena dakle svak' moze da poruci..
-
Znate li možda može li se što oštetiti u motoru ako se malo ulja ispumpa crijevom kroz onu cijev za provjeru ulja. Ima li unutra kakav senzor i može li se oštetiti uljna pumpa ako ju dodirne to crijevo?
- deketa
- Poruka: 273
- Član foruma od: utorak, 30. jun 2009. u 14:20h
Drustvo, imate li ikakvog iskustva sa MOL 5/30 uljem?
Do sada sam uvek sipao Fordovo 5/30, ali zbog posla nemogu nikako da stignem i odem do Gagija gde inace i menjam ulje, nudi mi lik u servisu koji mi je ispred zgrade da sipam taj Mol. Cena je oko 550 din po litri..
Focus 1, 16v, 2000 kubika
Do sada sam uvek sipao Fordovo 5/30, ali zbog posla nemogu nikako da stignem i odem do Gagija gde inace i menjam ulje, nudi mi lik u servisu koji mi je ispred zgrade da sipam taj Mol. Cena je oko 550 din po litri..
Focus 1, 16v, 2000 kubika
- Gosa46
Poslednja izmena: BojanM, na dan petak, 18. jan. 2013. u 10:34h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Ne citiraj poruku iznad svoje :)
- deketa
- Poruka: 273
- Član foruma od: utorak, 30. jun 2009. u 14:20h
@Gosa46
Video sam druze ovaj clanak, al ipak bih voleo da procitam necije iskustvo iz prve ruke.
Video sam druze ovaj clanak, al ipak bih voleo da procitam necije iskustvo iz prve ruke.

-
- Poruka: 49
- Član foruma od: četvrtak, 17. jan. 2013. u 15:45h
Поздрав свима,
управо сам се регистровао на сајт/форум...
Прије пар мјесеци сам купио форда мондеа 2001. годиште, бензинац 2.0 107 киловата (145 к.с). Веома сам задовољан возилом. Такође сам му одмах по увозу/куповини уградио плин. Све ради како се пожељетеи може и немам никаквих проблема.
Обзиром да је од посљедњег сервиса и замјене уља (у Њемачкој, одакле је увежен) прошло скоро година дана (02.02.2012.) мислим да је вријеме да му промијеним уље без обзира што је од замјене прешао свега 8-9 000 км и препоруке да се тек за 20 000 км промијени опет уље.
Занима ме, дакле пар ствари: да ли је вријеме за промјену уља, да ли уградња плина евентуално утиче на тип уља које убудуће треба сипати/вријеме након кога је уље потребно мијењати/километражу након које треба мијењати уље и сл. и на крају које уље је препоручено за сипање у овај мотор и гдје се може наћи?
Пишем из РС/БиХ...
Унапријед хвала на одговорима...
Поздрав!!!
управо сам се регистровао на сајт/форум...
Прије пар мјесеци сам купио форда мондеа 2001. годиште, бензинац 2.0 107 киловата (145 к.с). Веома сам задовољан возилом. Такође сам му одмах по увозу/куповини уградио плин. Све ради како се пожељетеи може и немам никаквих проблема.
Обзиром да је од посљедњег сервиса и замјене уља (у Њемачкој, одакле је увежен) прошло скоро година дана (02.02.2012.) мислим да је вријеме да му промијеним уље без обзира што је од замјене прешао свега 8-9 000 км и препоруке да се тек за 20 000 км промијени опет уље.
Занима ме, дакле пар ствари: да ли је вријеме за промјену уља, да ли уградња плина евентуално утиче на тип уља које убудуће треба сипати/вријеме након кога је уље потребно мијењати/километражу након које треба мијењати уље и сл. и на крају које уље је препоручено за сипање у овај мотор и гдје се може наћи?
Пишем из РС/БиХ...
Унапријед хвала на одговорима...
Поздрав!!!
-
- Trovač foruma!
- Poruka: 1399
- Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h
ja ne mogu na mjeracu da provalim koliko ima ulja, ni ovima u servisu nije jasno, kazu cudan mjerac, pokaze kao malo ispod maksimuma pa ga nema pa ga opet ima na onoj kugli iznad maximuma 
tako da smo usuli tacno 5.6 litara i to tako stoji

tako da smo usuli tacno 5.6 litara i to tako stoji
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Ulje menjaj na 10 000 km .
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- Gosa46
A sta ako se na svakih 1000 kilometra dolije 1l.
.

Poslednja izmena: BojanM, na dan petak, 18. jan. 2013. u 10:33h. Ukupno izmenjeno 1 put.