Pritisak u pneumaticima
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Re: Pritisak u pneumaticima
I gde ima to duvanje za džabe?
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- nesho
- Poruka: 186
- Član foruma od: petak, 5. dec. 2008. u 11:50h
Prednost malih gradica 

-
- Ljubitelj životinja
- Poruka: 3350
- Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h
Prosli mesec sam uzeo nove gume,napumpao azotom (100 dinara po gumi), posle 600 km puta, vidim nesto ne valja, pregledam pritiska, aono raulo, jedna guma 1,4 druga 1,6 jedna 1.8...od 2.0 ni traga. ne znam dal je ovo normalno il nije,ali gume dompumpavam normalno. Inace, ventili su menjani sa gumama,naravno.
- miki023
- Poruka: 1161
- Član foruma od: petak, 12. dec. 2008. u 15:47h
Da li ti je vulkanizer mazao rub felne sirovom gumom prilikom montaze novih pneumatika.
-
- Ljubitelj životinja
Pojma nemam sta su radili, tri automobila radili u isto vreme, sedeo sam i cekao,nisma ni gledao. Zasto je to bitno?
- miki023
- Poruka: 1161
- Član foruma od: petak, 12. dec. 2008. u 15:47h
Hoce da pusta vazduh izmedju gume i felne (rub), u principu kad su nove gume kao ne treba da se maze, ali je bolje s obzirom kakve puteve imamo a samim tim i felne trpe vece udarce.
-
- Ljubitelj životinja
U tom periodu posle stavlljanja guma su vozio na otvorenom, nekada i 160kmh, dakle ne gradska voznja. ne znam jel to ima veze, provericu bas veceras pritisak.
- ace1
- Avenger from the past
- Poruka: 1983
- Član foruma od: petak, 14. nov. 2008. u 19:47h
- Kontakt:
cisto mozda nekom zatreba
http://www.etyres.co.uk/tyres/ford
http://www.etyres.co.uk/tyres/ford
Opel killer , in progress autolite evolution ,then bekame restomod and eventually all supercars killer (Ferrari too)
It is 1971
It is 1971

- mata16v
- Poruka: 8
- Član foruma od: nedelja, 17. jan. 2010. u 17:16h
ovo za azot, posto sam ja vulkanizer, i imam azot, da vam objasnim samo kako radi sprava
dakle, postoji uredjaj koji filtrira vazduh iz kompresora, tj odvaja vodonik, i ostaje azot.... a vodonik je taj koji je stetan za gumu i felnu, jer i nagriza, pa samim tim felna postaje korozivna, a guma hoce da ispuca.... i vodonik je taj koji se siri na toploti, i obratno, e, kad se izbaci vodonik, dobijamo stabilan pritisak u gumi, i redje kontrolisanje pritiska, i udobnost, jer je pritisak u gumi konstantan...
u nedelju 30.05.2010 god je bila moto trka u kraljevu, posto sam ja bio zaduzen za gume, pumpali smo ih obicnim vazduhom na 1.6 bara i posle par krugova na stazi dok se ugrejala guma, pritisak je bio oko 2,0-2.1 bara, pa vi sad odlucite sami kako i cime ce da pumpate gume... pozz MATA
dakle, postoji uredjaj koji filtrira vazduh iz kompresora, tj odvaja vodonik, i ostaje azot.... a vodonik je taj koji je stetan za gumu i felnu, jer i nagriza, pa samim tim felna postaje korozivna, a guma hoce da ispuca.... i vodonik je taj koji se siri na toploti, i obratno, e, kad se izbaci vodonik, dobijamo stabilan pritisak u gumi, i redje kontrolisanje pritiska, i udobnost, jer je pritisak u gumi konstantan...
u nedelju 30.05.2010 god je bila moto trka u kraljevu, posto sam ja bio zaduzen za gume, pumpali smo ih obicnim vazduhom na 1.6 bara i posle par krugova na stazi dok se ugrejala guma, pritisak je bio oko 2,0-2.1 bara, pa vi sad odlucite sami kako i cime ce da pumpate gume... pozz MATA
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2786
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Najzdravije za gume je pumpati ih svežim i čistim planinskim vazduhom.
Zato kompresor u planine i duvaj.

- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Cini ti se sibi lose si ti to cuo
Posto znas, onih 0.00005% vodonika u vazduhu pravi veliku razliku pa ga treba odvojiti

Posto znas, onih 0.00005% vodonika u vazduhu pravi veliku razliku pa ga treba odvojiti

Fiesta!!
- van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
PA sada , ne bih se bas složio sa ovim poslednjem podatkom o %ima. Zamisli da si u pekari ge su isparenja 

- cvilijams
- Poruka: 502
- Član foruma od: utorak, 23. feb. 2010. u 15:55h
- Kontakt:
Azot u gumama ima bolje ponasanje na visokim temperaturama jer se ne siri tako progresivno kao obican vazduh ali da felne oksidiraju zbog vodonika to prvi put u svom zivotu cujem...
POZZZ
POZZZ
CarSoundSystem
- Djomla
- Poruka: 1123
- Član foruma od: utorak, 26. jan. 2010. u 09:30h
Zapravo vodonik cini jedno 95 % univerzuma.dule0911 piše:Posto znas, onih 0.00005% vodonika u vazduhu pravi veliku razliku pa ga treba odvojiti

Mada nisam siguran koliko ga ima u ovom vazduhu koji pumpaju u gumama.
No, vodonik doista jeste opasan materijal. :\
Sta li je ovde istina.... icon_idea ?
F.O.R.D. First On Race Day
]BMW is like a tampon every pussy needs one
///Mandovchina.
]BMW is like a tampon every pussy needs one
///Mandovchina.

- dule0911
-
U atmosferskom vazduhu vodonika maltene i nema, a taj se pumpa u gume. U atmosferskom vazduhu opet ima najvise azota, ne sumnjam da je bolje ako u gume ide cist azot, ali mislim da razlika nije toliko primetna (pri normalno voznji, ne na trkama) da bih placao specijalno 100din po gumi, i kad trebam da dopumpam moram opet kod vulkanizera (ako hocu da ostane isti "efekat")...
Fiesta!!
- shakal_86
- Poruka: 437
- Član foruma od: petak, 6. jan. 2012. u 10:01h
Na koliko pumpati gume zimi naravno zimske misljenja???
Menjam fiću sa kukom za peglicu sa kukom.
Šifra ,,Kuku meni,kuku tebi ''
Šifra ,,Kuku meni,kuku tebi ''
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21563
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
jel da bajamo u pasulj koje su ti dimenzije guma na autu ? 

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
НА фабрички прописану вредностshakal_86 piše:Na koliko pumpati gume zimi naravno zimske misljenja???
-
- Poruka: 378
- Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h
Nije Šak mnogo različit od prosjeka, al' je talentovan...
http://www.michelin.rs/automobilski-pne ... eumaticima
Oni koji predstavljaju "GOODYEAR":
"Vrlo je važno da kvalitetnim meračem bar jednom mesečno proverite pritisak vazduha u vašim pneumaticima. Suviše visok ili nizak pritisak može da prouzrokuje nepravilno, suviše veliko habanje pneumatika i dovede do pregrevanja pneumatika, povećane potrošnje goriva i čak do takve nezgode kao što je pucanje gume. Pritisak u pneumaticima morate meriti kad su hladni, nikako ne odmah posle vožnje. Čak i ako ste prešli samo nepuna dva kilometra (jednu milju), pritisak u pneumaticima se povećava i merenje neće biti pravilno. Stalno opadanje pritiska u pneumatiku može biti znak problematičnog sastava pneumatika ili točka."
"Goodyear Dunlop Sava Tires":
"Pravilna vrijednost pritiska vazduha u gumama navedena je u knjižici s tehničkim uputstvima za vaše vozilo ili na naljepnici koja može biti na rubu vozačevih vrata, na dovratku, na vratašcima ladice na armaturnoj ploči ili na unutrašnjoj strani poklopca rezervoara za gorivo."
"Citroen"
Promjene u temperaturi uzrokuju varijacije pritiska u gumama. Na primjer, pritisak pada kada se temperatura spusti (prelaz iz ljeta u zimu).
Rezervna guma se često zaboravlja, sugeriše se provjera pri svakoj provjeri ostalih!
http://www.michelin.rs/automobilski-pne ... eumaticima
Oni koji predstavljaju "GOODYEAR":
"Vrlo je važno da kvalitetnim meračem bar jednom mesečno proverite pritisak vazduha u vašim pneumaticima. Suviše visok ili nizak pritisak može da prouzrokuje nepravilno, suviše veliko habanje pneumatika i dovede do pregrevanja pneumatika, povećane potrošnje goriva i čak do takve nezgode kao što je pucanje gume. Pritisak u pneumaticima morate meriti kad su hladni, nikako ne odmah posle vožnje. Čak i ako ste prešli samo nepuna dva kilometra (jednu milju), pritisak u pneumaticima se povećava i merenje neće biti pravilno. Stalno opadanje pritiska u pneumatiku može biti znak problematičnog sastava pneumatika ili točka."
"Goodyear Dunlop Sava Tires":
"Pravilna vrijednost pritiska vazduha u gumama navedena je u knjižici s tehničkim uputstvima za vaše vozilo ili na naljepnici koja može biti na rubu vozačevih vrata, na dovratku, na vratašcima ladice na armaturnoj ploči ili na unutrašnjoj strani poklopca rezervoara za gorivo."
"Citroen"
Promjene u temperaturi uzrokuju varijacije pritiska u gumama. Na primjer, pritisak pada kada se temperatura spusti (prelaz iz ljeta u zimu).
Rezervna guma se često zaboravlja, sugeriše se provjera pri svakoj provjeri ostalih!
- Sharpshooter
- Poruka: 5111
- Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h
Ove zimske balone 185/60/R14 pumpam po propisu, tu negde oko 2 bara, dok letnje 195/45/R16 uglavnom nisu videle ispod 2,3-2,5 bara.
Zbog mog stila vožnje leti, sa standardnim pritiskom brzo se troše rubovi guma. Jbg volim da letim kroz krivine.
Najbolje rešenje veći pritisak u gumama. Em što je auto stabilniji u krivinama, em se manje troše rubovi i samim tim mi guma duže traje.
P.S. Trap je ispravan i redovno kontrolisan.

Zbog mog stila vožnje leti, sa standardnim pritiskom brzo se troše rubovi guma. Jbg volim da letim kroz krivine.
Najbolje rešenje veći pritisak u gumama. Em što je auto stabilniji u krivinama, em se manje troše rubovi i samim tim mi guma duže traje.
P.S. Trap je ispravan i redovno kontrolisan.
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
- Gosa46
- Poruka: 231
- Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h
Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Naravno, oni pretpostavljaju da svako od nas ima na parkingu vulkanizersku radnju ili benzinsku pumpu sa kompresorom...Grafit piše: Pritisak u pneumaticima morate meriti kad su hladni, nikako ne odmah posle vožnje. Čak i ako ste prešli samo nepuna dva kilometra (jednu milju), pritisak u pneumaticima se povećava i merenje neće biti pravilno.

- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2786
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
-
- Poruka: 378
- Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h
http://www.michelin.rs/automobilski-pne ... eumaticimatotti piše:Naravno, oni pretpostavljaju da svako od nas ima na parkingu vulkanizersku radnju ili benzinsku pumpu sa kompresorom...Grafit piše: Pritisak u pneumaticima morate meriti kad su hladni, nikako ne odmah posle vožnje. Čak i ako ste prešli samo nepuna dva kilometra (jednu milju), pritisak u pneumaticima se povećava i merenje neće biti pravilno.
• Vrednosti pritiska proveravajte na hladno (nakon što se pneumatici nisu vozili u protekla 2 sata ili nakon što je s pneumaticima pređeno manje od 3 km pri maloj brzini vožnje).
- dule0911
-
Ma bre, za tih 0.1-0.2 razlike mi je stvarno svejedno. Bar toliko sam ja najvise primetio razliku usled toga da li je guma zagrejana ili nije.
Ako sam dosao sa vrucim gumama na pumpu, napumpam odprilike za 0.1bar manje, i to je to. A najbliza pumpa za dobrim kompresorom je na vise od 3km od mene tako da...
Ako sam dosao sa vrucim gumama na pumpu, napumpam odprilike za 0.1bar manje, i to je to. A najbliza pumpa za dobrim kompresorom je na vise od 3km od mene tako da...

Fiesta!!