Problem sa turbinom ili nešto drugo?
Moderator: Dragomir
- mt82
- Poruka: 41
- Član foruma od: četvrtak, 13. dec. 2012. u 10:13h
Problem sa turbinom ili nešto drugo?
Radi se o Focusu Mk1 2003. god 1.8 tdci 115ks
Ja ga imam oko mesec dana i do sada sam sa njim prešao oko 1.000 km. Moram da napomenem da se baš i ne razumem u mehaniku.
Danas sam na povratku sa puta osetio probleme u vožnji. Problem se manifestovao kao trzaji kad broj obrtaja motora padne ispod 2000. Isto tako obrtomer nije išao preko 3000-3200 (u drugoj i trećoj brzini kad je das do daske). Auto jednostavno nije imao snage. Čim mi se to desilo, stao sam ugasio auto, ponovo ga upalio i sve je bilo O.K. nekih 30 kilometara, a onda je problem ponovo počeo. Uz uspon koji bez problema mogu da idem 4, možda i petom brzinom ja sam izašao u drugoj i trećoj (50km/h). Pozvao sam mehaničara, koji mi je do sada održavao auto, ali koji nema iskustva sa Fordovima i on mi je savetovao da opet ugasim auto i da onda pokušam, pa da mu javim da li problem i dalje postoji, pa da mu javim. Probao sam i problem je nestao, opet sam ga zovnu i rekao mi je da je problem verovatno sa elektronikom i da turbina iz nekog razloga ne radi. Došao je do ovog zaključka, jer se isto to dešavalo njemu na Passatu. Auto mu u ponedeljak vozim da pogleda, pa će sa njim da odem do električara. Poslednjih 60km problem se nije ponovo javljao, ali me strah da će se ponoviti.
Problem je što ja ovde u Trebinju nemam nekog dobrog majstora za Fordove, a najbliži ovlašteni servis mi je u Mostaru (gde sam danas bio). Tamo je dijagnostika €20, a toliko i naplaćuju za sat rada na autu, a delovi su nenormalno skupi. Ako budem morao da platim nije problem, ali bih voleo da nađem rešenje i da izbegnem taj trošak.
Ima li neko ideju, šta bi moglo da bude?
Ja ga imam oko mesec dana i do sada sam sa njim prešao oko 1.000 km. Moram da napomenem da se baš i ne razumem u mehaniku.
Danas sam na povratku sa puta osetio probleme u vožnji. Problem se manifestovao kao trzaji kad broj obrtaja motora padne ispod 2000. Isto tako obrtomer nije išao preko 3000-3200 (u drugoj i trećoj brzini kad je das do daske). Auto jednostavno nije imao snage. Čim mi se to desilo, stao sam ugasio auto, ponovo ga upalio i sve je bilo O.K. nekih 30 kilometara, a onda je problem ponovo počeo. Uz uspon koji bez problema mogu da idem 4, možda i petom brzinom ja sam izašao u drugoj i trećoj (50km/h). Pozvao sam mehaničara, koji mi je do sada održavao auto, ali koji nema iskustva sa Fordovima i on mi je savetovao da opet ugasim auto i da onda pokušam, pa da mu javim da li problem i dalje postoji, pa da mu javim. Probao sam i problem je nestao, opet sam ga zovnu i rekao mi je da je problem verovatno sa elektronikom i da turbina iz nekog razloga ne radi. Došao je do ovog zaključka, jer se isto to dešavalo njemu na Passatu. Auto mu u ponedeljak vozim da pogleda, pa će sa njim da odem do električara. Poslednjih 60km problem se nije ponovo javljao, ali me strah da će se ponoviti.
Problem je što ja ovde u Trebinju nemam nekog dobrog majstora za Fordove, a najbliži ovlašteni servis mi je u Mostaru (gde sam danas bio). Tamo je dijagnostika €20, a toliko i naplaćuju za sat rada na autu, a delovi su nenormalno skupi. Ako budem morao da platim nije problem, ali bih voleo da nađem rešenje i da izbegnem taj trošak.
Ima li neko ideju, šta bi moglo da bude?
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2787
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Re: Problem sa turbinom ili nešto drugo?
Možda je ušao u safe mod (zaštitini mod-ako ga ovaj model ima). Komp ograniči rad motora zbog nekog kvara koji bi mogao izazvati veću štetu.
Sigurno treba uraditi dijagnostiku, da se vidi da li će izbaciti šifru neke greške.Trebalo bi ipak da to pogleda neko ko radi Fordove.
Javi će se sigurno i neko stručniji sa još nekim savetom.
Sigurno treba uraditi dijagnostiku, da se vidi da li će izbaciti šifru neke greške.Trebalo bi ipak da to pogleda neko ko radi Fordove.
Javi će se sigurno i neko stručniji sa još nekim savetom.
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
- mt82
Nikakvih promena zvuka i dima nije bilo.
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Dijagnostika ce odgonetnuti kvar
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- mt82
idem krajem meseca opet u Mostar, pa ću ga odvesti u zvanični servis da vidim gde je problem.
Da li dijagnostika pokazuje i greške koje su se dogadjale u prošlosti, jer sad sve radi kako treba?
Da li dijagnostika pokazuje i greške koje su se dogadjale u prošlosti, jer sad sve radi kako treba?
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
trebalo bi da zapamti
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- mt82
Bio sam u zvaničnom servisu. Dijagnostka nije zabilježila bilo kakve probleme, pa su auto prikopčali i vozali da vide da li će se nešto pokazati, ali opet ništa.
Problem se desio pre dvadeset dana i od tada se nije više javljao, s tim da sa uglavnom vozio po gradu osim kraćeg putovanje pre par dana (250km).
Zabrinulo me to što se javio dva puta u jednom danu, u razmaku od pola sata, a sad se nadam da se više neće ponavljati.
Problem se desio pre dvadeset dana i od tada se nije više javljao, s tim da sa uglavnom vozio po gradu osim kraćeg putovanje pre par dana (250km).
Zabrinulo me to što se javio dva puta u jednom danu, u razmaku od pola sata, a sad se nadam da se više neće ponavljati.
- darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
Proveri creva od interkulera gumena da nepusta negde, neka neko isturira a ti trazi gde sisti!
Jel si siguran da imaju forodvu dijagnostiku!
Jel si siguran da imaju forodvu dijagnostiku!
- mt82
Pogledaću crijeva
Ako zvanični uvoznik Forda za BIH nema fordovu dijagnostiku, e onda prodajem auto
Ako zvanični uvoznik Forda za BIH nema fordovu dijagnostiku, e onda prodajem auto

- mt82
Danas mi se opet desila ista stvar, s tim da mi se ovaj put upalila lampica. Bio sam u blizini servisa, pa sam ih zamolio da pogledaju iako nisam zakazao pregled. Ubacilu se me na dijagnostiku i našli da je problem sa EGR. Zbog gužve nisu mogli više da urade.
Evo šta kaže dijagnostika:
kao tri moguća razloga su navedeni
- Curenje na EGR ventilu
- EGR ventil je zaglavljen/ostao otovren
- Oštećeno ili otkačeno vakum crevo
Novi set (zajedno sa granom) i rukama bi me došao oko 550-600 evra. To je cena u zvaničnom servisu, a oni su malo preskupi. Ponuđeno mi je i da ugrade neki od setova koji nisu sertifikovani od strane Forda, ali ih proizvode provereni proizvođači. Takav EGR bi me došao upola jeftinije. Treća opcija koju su mi ponudili je da probaju da očiste EGR. Cena za to je €50, ali kažu da to u većini slučajeva ne daje rezultat. Naravno, znam da su zvanični servisi preskupi, pa sam zvao svog strag mehaničara, koji mi je rekao da dovezem auto, pa će on probati da očisti EGR. Sad bi mi bilo kakav savet dobro došao, jer još se nisam oporavio od kako sam pre tri meseca iskeširao pare za ovo auto, a već sad u najavi imam trošak koji može biti od 50 do 600 evra, a to nije mala razlika.
Evo šta kaže dijagnostika:
Dakle, dijagnostika je detektovala problem kao "povečan protok na EGR sistemu"P0402 - PCM
Description - P0402
EGR system excessive flow detected
This vehicle may not feature all of the components listed
This DTC may be caused by:
Leaky EGR valve seat
EGR valve stuck in the open position
Damaged or disconnected vacuum hose
kao tri moguća razloga su navedeni
- Curenje na EGR ventilu
- EGR ventil je zaglavljen/ostao otovren
- Oštećeno ili otkačeno vakum crevo
Novi set (zajedno sa granom) i rukama bi me došao oko 550-600 evra. To je cena u zvaničnom servisu, a oni su malo preskupi. Ponuđeno mi je i da ugrade neki od setova koji nisu sertifikovani od strane Forda, ali ih proizvode provereni proizvođači. Takav EGR bi me došao upola jeftinije. Treća opcija koju su mi ponudili je da probaju da očiste EGR. Cena za to je €50, ali kažu da to u većini slučajeva ne daje rezultat. Naravno, znam da su zvanični servisi preskupi, pa sam zvao svog strag mehaničara, koji mi je rekao da dovezem auto, pa će on probati da očisti EGR. Sad bi mi bilo kakav savet dobro došao, jer još se nisam oporavio od kako sam pre tri meseca iskeširao pare za ovo auto, a već sad u najavi imam trošak koji može biti od 50 do 600 evra, a to nije mala razlika.
- bojan_kv
- Poruka: 1309
- Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h
Probas da ocistis egr, a ako to ne da rezultat, ti ga lepo zatvoris 

Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-
- dusan80
- Poruka: 293
- Član foruma od: sreda, 9. nov. 2011. u 22:46h
Zatvori ti njega odmah, preskoči čišćenje.
Zamalo da se oženim al' srećom zasro' sam na vrijeme!!
- bojan_kv
- Poruka: 1309
- Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h
A moze i tako 

Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
- Neša
- VIP
- Poruka: 5056
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Ma zatvaraj to odmah,ne treba ti. Ima dosta pisano o tome.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- mt82
Vidio sam da ima dosta o tome, a tražio sam još po netu.
Interesuje me kako to utiče na rad motora, sagorevanje, izduvne gasove.
Negde sam pročitao da ako ga zatvorim postoji mogućnost da ne prođem tehnički pregled, kao i da to nije dobro za motor...
Interesuje me kako to utiče na rad motora, sagorevanje, izduvne gasove.
Negde sam pročitao da ako ga zatvorim postoji mogućnost da ne prođem tehnički pregled, kao i da to nije dobro za motor...
- panajotis
- Poruka: 23
- Član foruma od: subota, 1. dec. 2012. u 18:27h
Citam od pocetka i sve hocu da ti napisem egr kad vidim isao si na dijagnostiku...
u mene je mondeo tddi i zablokirao sam mu egr zbog tih problema...
sad radi kao sat!
takodje sam na proslom autu stilu jtd isto blokirao egr i vozio problema 3 godine dok nisam prodao auto...
p.s. sa oba auta sam prolazio bez ikakvih problema izduvne gasove sa zatvorenim egr-om, bitno je samo da ti auto dostigne radnu temperaturu kad odes na tehnicki i nema frke...
u mene je mondeo tddi i zablokirao sam mu egr zbog tih problema...
sad radi kao sat!
takodje sam na proslom autu stilu jtd isto blokirao egr i vozio problema 3 godine dok nisam prodao auto...
p.s. sa oba auta sam prolazio bez ikakvih problema izduvne gasove sa zatvorenim egr-om, bitno je samo da ti auto dostigne radnu temperaturu kad odes na tehnicki i nema frke...
POLIRANJE FAROVA ,Rale,Sarajevo 064/415-4855
- mt82
Išao sam danas kod majstora i ispalo je da je EGR već bio zatvoren. Naime, priljučak za vakum crevo je već bio blokiran šarafom.
Evo i slike:

Sad znam da je i prethodni vlasnik imao problem sa EGR, ali i dalje nisam siguran kako da ga rešim.
Ja sam za sada izvadio šaraf i vratio vakum crevo da vidim kako će sada da radi.
Evo i slike:

Sad znam da je i prethodni vlasnik imao problem sa EGR, ali i dalje nisam siguran kako da ga rešim.
Ja sam za sada izvadio šaraf i vratio vakum crevo da vidim kako će sada da radi.
- rajko rajko
- Poruka: 365
- Član foruma od: ponedeljak, 22. okt. 2012. u 23:35h
Da ne otvaram novu temu, pitacu ovde. Imam Mondeo 1.8 td, iz 1996. mk1. U principu, u voznji se ponasa manje-vise u skladu sa godinama, mozda I malo bolje. Ali, primetio sam nesto sto mi bas ne mirise na dobro. Posebno, sobzirom na to da planiram na malo duzi put pred Uskrs. Desava mi se da se turbina, jednostavno "ugasi" u toku voznje. Vozim, recimo trecom na oko 2000 obrtaja, I ona se normalno "upali" I auto normalno, povuce extra. Ali, nakon par sekundi ona se jednostavno ugasi, da bi se nakon par stotina metara opet upalila. I tako nekoliko puta. Moram da napomenem da se to ne desava stalno. Neki put je sve normalno. Da li neko zna sta bi to moglo biti? Hvala. Da napomenem da auto ne trosi ulje, ako izuzmemo par kapi koje s vremena na vreme kapnu ispood kartera.
- rajko rajko
Drugari, ima li koga? 

-
- Trovač foruma!
- Poruka: 1399
- Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h
mozes pogledati crijevo turbine da nije suplje, jel cuga auto
- rajko rajko
Na koje crevo tacno mislis? Pa, ne znam da li bi se to moglo opisati kao cuganje, ali lici I na to. Prostije receno, varira sa radom. Znam da se turbina ne ukljucuje, bukvalno, ali tako bih najbolje opisao. Znaci, kada auto dostigne odredjeni broj obrtaja, I turbina se ukljuci, ali vec nakon par sekundi se iskljuci, I tako opet. Nekad mi se recimo, upali vec na 2000 obrtaja, a nekad jedva I na 3000.
-
- Trovač foruma!
crijevo koje ulazi u turbinu, sa kucista filtera zraka, debelo crijevo rebrasto
kod mene na focusu je cugao preko 3000 obrtaja a na nizim je tako dobijao i gubio snagu dok nisam zatvorio rupu
nista dok se rupa ne zatvori
pogledaj prvo to, skini crijevo pa ga lagano savijaj, neces drugacije vidjeti jel popucalo
kod mene na focusu je cugao preko 3000 obrtaja a na nizim je tako dobijao i gubio snagu dok nisam zatvorio rupu
nista dok se rupa ne zatvori

pogledaj prvo to, skini crijevo pa ga lagano savijaj, neces drugacije vidjeti jel popucalo
- rajko rajko
Bas sam ga pre par dana skidao, iz nekog drugog razloga, ali mi nije palo na pamet da ga detaljnije pregledam. Probacu I to da vidim sad za vikend, ali,....daj boze da je to u pitanju.
-
- Trovač foruma!
ako ti se taj problem pojavio poslije tog skidanja moguce da si ga ostetio ili nisi dobro vratio, pa se onda mimoilaze vrijednosti koje je maf ocitao sa stvarnom kolicinom zraka