Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.
Moderator: Dragomir
-
nikola_focus
- Poruka: 1498
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Poruka
od nikola_focus » petak, 15. mar. 2013. u 13:44h
Pretpostavljam da ovaj moj vise nema neku funkciju. Na prvoj slici se vidi da se na zaokruzenim mestima guma potpuno odvojila celom sirinom, a na drugoj se i ne vidi bas najbolje, ali je takodje zaokruzeno mesto gde se odvojila guma, samo malo dublje unutra. Mislim da je original
E sad, par pitanja. Koliko para za ovo, i koji proizvodjac je za preporuku? Da li mora da se skida menjac da bi se zamenio, posto mi se cini da ne mora?
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
-
DB9
- Poruka: 332
- Član foruma od: subota, 8. sep. 2012. u 07:55h
-
Kontakt:
Poruka
od DB9 » ponedeljak, 18. mar. 2013. u 11:59h
to je onaj ispod filtera za vazduh sto ide na menjac i na sasiju ako se ne varam.
GAGI KAZE DA SE STAVI FEBI - 3200 DINDZI.
GAAGI SALJE BRZOM POSTOM
ne skida se menjac samo akumulator i kuciste fitera za vazduh.
Poslednja izmena:
DB9, na dan ponedeljak, 18. mar. 2013. u 12:14h. Ukupno izmenjeno 1 put.
-
nikola_focus
Poruka
od nikola_focus » ponedeljak, 18. mar. 2013. u 12:08h
OK, hvala jos jednom

-
kovsr
- Poruka: 23
- Član foruma od: ponedeljak, 3. avg. 2009. u 10:41h
Poruka
od kovsr » ponedeljak, 1. apr. 2013. u 13:54h
Da se nadovežem na ovu temu. Moj nosac menjača je bio u potpuno istom stanju kao i ovaj koji je nikola_focus uslikao, pa sam rešio da ga promenim. Stavio sam Febi, navodno nemački, nosač kupljen u Delmaksu. Posle promene nestalo je ono podrhtavanje kad se vozi u nižim obrtajima ili kad se kreće a i menjač lakše ulazi u brzine. Međutim, buka i vibracije u kabini su se veoma pojačale. E sad, sta vi mislite? Da li je u pitanju kvalitet nosača ili sam napravio neku grešku prilikom ugradnje. Samo da napomenem nosač motora je nedavno zamenjen i stavljen je originalni fordov.
-
DB9
-
Kontakt:
Poruka
od DB9 » ponedeljak, 1. apr. 2013. u 14:21h
desni ispod posude za antifriz stavra vece vibracije na sasiji i probleme nego taj menjacu.
ja taj ne bi ni menjao da nisam menjao set kvacila pa sam vido da je guma ispucala.
zameni taj ispod posude za antifriz i slobodno febijev imas kod dragomira on ce ti poslati brzim postom ako si van bg.
cena je negde oko 10 000 din gore dole neki dinar.
-
nikola_focus
Poruka
od nikola_focus » ponedeljak, 1. apr. 2013. u 15:42h
kovsr piše:Samo da napomenem nosač motora je nedavno zamenjen i stavljen je originalni fordov.
Koji nosac motora, onaj ispod posude za antifriz? Pitam zato sto, u sustini, postoji 1 nosac motora, i 2 nosaca menjaca (donji koji je oko zvona negde, i gornji je ovaj koji sam ja slikao). A kad sam se raspitivao po radnjama, ljudi su ih razlicito nazivali, pa su i nosaci menjaca bili nosaci motora

Ako si zamenio ovaj ispod posude za antifriz, a vibracije se povecale, mozda je cak i do plivajuceg zamajca.
-
DB9
-
Kontakt:
Poruka
od DB9 » ponedeljak, 1. apr. 2013. u 17:10h
2 nosaca motora levi i desni.
s tim sto ovaj levi(zavisi ko kako gleda) drzi se i za menjac i sasiju.
i donji nosac ili stabilizator poznatiji kao nosac menjaca.
pricam za fokus na razlicitim modelima je razlicito reseno ali to je to na 90 posto automobila
-
nikola_focus
Poruka
od nikola_focus » ponedeljak, 1. apr. 2013. u 18:21h
nikola_focus piše:A kad sam se raspitivao po radnjama, ljudi su ih razlicito nazivali, pa su i nosaci menjaca bili nosaci motora
Evo, citirao sam samog sebe. Mi imamo razlicita tumacenja, verovatno i ``kovsr``. Izgleda da dok covek ne nacrta sta je zamenio, ni mi ne mozemo da znamo.

-
kovsr
Poruka
od kovsr » utorak, 2. apr. 2013. u 08:15h
Nosač koji se nalazi sa strane suvozača , ispod posude za antifriz , sam zamenio pre nekoliko meseci i to originalnim fordovim nosačem. Nosač sa strane vozača, ispod akumulatora i filtera za vazduh, zamenio sam pre tri dana delom marke Febi koji je navodno proizveden u Nemačkoj. Kao što sam napisao šalta se lakše ali su vibracije i buka u kabini posle stavljanja tog febijevog dela postale mnogo jače. Da li sam mogao prilikom zamene da zeznem nešto ili je nosač lošeg kvaliteta

-
DB9
-
Kontakt:
Poruka
od DB9 » utorak, 2. apr. 2013. u 09:23h
ako je stvarno febi dobar je
koliko si ga platio
moguce je da se ne vrati novi nosac bas kako treba,imao sam prilike da vidim posle velikog servisa kad nosac nije bio vracen na identicno mesto kao sto je bio kako auto bruji,bukvalno nije bio milimetarski na ienticnom mestu kao pre,da kazem na istim flekama od matica...ali stavrno nisam strucan.
gagi osim originala preporucuje jedino febijev nosac...mislim da to dovoljno govori.
ali jednu stavr sam uspeo da primetim i ubedjen sam da je tako.
delphi ubrizgavanje posle 10 godina upotrebe pogotovo u srbiji se tako da kazem rasteluje i 90 posto automobila koji se voze u srbiji imaju manje ili vise problema sa ubrizgavanjem a da toga nisu ni svesni.\
nemiran rad na leru dok je hladan ili upste bilok kakav simptom loseg ubrizgavanja i nestabilnog rada toliko pokida nocace i zamajc i sta sve ne a da vlasnicu nisu toga ni svesni jer auto ide 200 potrosnja dobra ne pali lampice na tabli i naravno da smatramo da je ubrizgavanje ok.
tako da je moje misljenje da gomila tih problema potice od famoznih dizni i pumpe.
-
dovlak
- Poruka: 27
- Član foruma od: petak, 31. avg. 2012. u 11:28h
Poruka
od dovlak » utorak, 2. apr. 2013. u 13:53h
Ja mislim da je ipak problem do nasih puteva, ako se to tako moze zvati. Imam tddi-a, koji nema delphi sistem, pa sam menjao nosac motora. jbga, potrosna roba.
-
DB9
-
Kontakt:
Poruka
od DB9 » utorak, 2. apr. 2013. u 14:40h
naravno,sve je to potrosna roba ali lose ubrizgavanje ubrzava proces raspadanja.
-
kovsr
Poruka
od kovsr » sreda, 3. apr. 2013. u 08:26h
DB9, druže, upravo sam na taj propust prilikom montaže i mislio. Moguće da sam pomerio nosač nekoliko milimetara levo-desno i da sad neki drugi deo trpi opterećenje. Da li postoji neka fora kako da se to dovede u ravnotežu? Mislim da sam negde pročitao da je potrebno olabaviti sve šrafove na svim nosačima pa onda pritegnuti ponovo ali nisam baš siguran da se to tako radi.
-
nikola_focus
Poruka
od nikola_focus » petak, 5. apr. 2013. u 21:51h
Malo je reci da sam bio zbunjen kad sam otvorio kutiju i video ovo

Mislim nov je nosac, i sve je to u redu, pa pretpostavljam da ovaj originalni ne treba da ima rasecenu gumu kao kod mene, i da je moj nosac los.

-
nikola_focus
Poruka
od nikola_focus » utorak, 9. apr. 2013. u 20:42h
kovsr piše: Posle promene nestalo je ono podrhtavanje kad se vozi u nižim obrtajima ili kad se kreće a i menjač lakše ulazi u brzine.
Danas zamenio nosac, i potpuno ista situacija, ovaj moj nosac bio u fazi raspadanja. Ali mi sleduje i zamena onog najskupljeg, mislio sam da su vibracije samo do ovog na menjacu, ali ce morati i onaj na suprotnoj strani da se menja.

-
Kennym
- Poruka: 835
- Član foruma od: sreda, 4. sep. 2013. u 14:01h
Poruka
od Kennym » utorak, 14. apr. 2015. u 18:10h
I meni je isto takav bio nosač i morao sam da ga zamenim. Probaj vidi da li šeta. Ubaci u rikverc i guraj auto napred-nazad i vidi da li se i koliko pomera onaj šraf što je u nosaču a samim ti i guma mora da šeta ako je otišla...
-
nikola_focus
Poruka
od nikola_focus » utorak, 14. apr. 2015. u 19:04h
Ne znam koliko moze ovako sa slike da se vidi da li je dobar ili ne zato sto i nov nosac izgleda vrlo slicno (fali poneki detalj, ali sustina je tu). I u mom slucaju je nosac izgledao dobro dok je bio na autu, ali kad su ga skinuli razlika u visini gume starog i novog nosaca je bila skoro 10 mm, i kada se stari nategne guma je bila sva popucala. Probaj ovo sto kaze Kennym, nista ne kosta

-
djekic
- Poruka: 151
- Član foruma od: četvrtak, 23. apr. 2009. u 12:29h
Poruka
od djekic » utorak, 14. apr. 2015. u 21:50h
Tesko ovako da se proceni.
Nosac moras da pogledas (slikas) sa donje strane.
Podigni auto ili iz kanala slikaj nosac motora i videces i sam da li je "pao" !
Ako vidis otisak kako je nekada stajao a sada je ispod tih linija menjaj i nerazmisaljaj puno nije ni preskup.
-
Kotorcevic
- Poruka: 107
- Član foruma od: četvrtak, 21. mar. 2013. u 01:12h
-
Kontakt:
Poruka
od Kotorcevic » utorak, 14. apr. 2015. u 23:41h
Hvala , na odgovoru .
Odmah da kazem da ja nemam problema na fokusu da mi je buka u autu ili da trese kada se gasi , pa da je neki nosac , pitao sam iz razloga jer auto kada vozim u prvu i drugu brzinu lose ulazi , nekada super , a nekada jako tesko . Pa me interesovalo da li mozda taj nosac hoce da pravi problem , ili onaj dole sto zovete koska .
Kvacilo lepo radi ne trese, i lepo hvata .
A kada ne radi auto lepo ulaze brzine , ekstra .
A za ovaj nocas sto sam stavio slike , po meni mislim da je dobar, mada ne znam kako se proverava da li je dobar , ali mogao bih da probam sto je reko Kennym.
FOKUSS

-
Kotorcevic
- Poruka: 107
- Član foruma od: četvrtak, 21. mar. 2013. u 01:12h
-
Kontakt:
Poruka
od Kotorcevic » subota, 18. apr. 2015. u 15:08h
Probao sam ovu opciju da ubacim u rikverc i da pomeram auto . Pomera se po malo onaj sraf na nosacu , i pomera se malo guma , koliko sam primetio samo gornji deo gume .
Podmazao sam malo sajle na menjacu koliko je moglo jer je mali pristup i ne vidi se .
I to mu je .

FOKUSS

-
Ford TDDI
- Poruka: 403
- Član foruma od: sreda, 3. okt. 2012. u 11:36h
Poruka
od Ford TDDI » petak, 24. apr. 2015. u 00:41h
Da li za zamenu ovog nosaca mopa da se digne motor malo ili nema potrebe?
-
djekic
- Poruka: 151
- Član foruma od: četvrtak, 23. apr. 2009. u 12:29h
Poruka
od djekic » petak, 24. apr. 2015. u 08:22h
Kotorcevic piše:Probao sam ovu opciju da ubacim u rikverc i da pomeram auto . Pomera se po malo onaj sraf na nosacu , i pomera se malo guma , koliko sam primetio samo gornji deo gume .
Podmazao sam malo sajle na menjacu koliko je moglo jer je mali pristup i ne vidi se .
I to mu je .

Gore sam ti opisao kako da proveris nosac,mozda nisi procitao.
Od podmazivanja nema nista.
Kakve sajle kad je hidraulicno kvacilo ?
-
M.M.L.
- Poruka: 2063
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
-
Kontakt:
Poruka
od M.M.L. » petak, 24. apr. 2015. u 08:54h
Sajle od menjaca