Koje ulje sipate u fordove?
Moderator: Dragomir
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21535
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Re: Koje ulje sipate u fordove?
obavezno 5w30 koje ispunjava fordove specifikacije.
10w40 je pogrešna gradacija plus taj mobil ne ispunjava fordove specifikacije.
10w40 je pogrešna gradacija plus taj mobil ne ispunjava fordove specifikacije.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
- Poruka: 8
- Član foruma od: petak, 19. apr. 2013. u 14:21h
Da li treba odmah da promenim ulje, ili mogu da vozim hiljadu, dve km. jer skupljam novac za veliki servis.
- Markedjani
- Predsednik kluba
pa furaj par hiljada kilometara i menjaj.

- Gabau
- Poruka: 169
- Član foruma od: petak, 15. feb. 2013. u 22:45h
Focus 1.4 mk2.5 za 7.000km (ima 15.600km) potrosio je ulje od max do min, posto je jos pod garancijom odneo sam kod ovlascenog servisa i oni mi zamenili ulje ali sipali su 5w-40 i kao opet da dodjem na kontrlni servis posle 1000 predjenih km. U servisu bili su ljubazni i objasnili mi kao to ulje sipa se kod jacih masina (ST na primer) i da nista neskodi motoru i ako netrosi ovo ulje (sto nije 5w-30 propisano za taj motor) da produzim da koristim to ulje (sto je i duplo skuplje). Sta mislite Vi, tako treba ili samo kupuju vreme dok ne prodje garancija?
Sent from my U8600
Sent from my U8600
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Ako je auto u garanciji, trazi novi, a ne posle, kao, 'pa, ti si nam rekao da sipamo pogresno ulje, sorry, but jebi ga.'
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
To ulje je samo bolje od 5w30, tako da nemas brige.
E sada, svi benzinci trose ulje. Novi ili sa 500k km, nebitno. Kolicina potrosenog ulja se razlikuje, i dosta zavisi od rezima voznje. Na primer, ako svoj auto cesce vozis u visokim obrtajima, ta potrosnja mi deluje u granicama normale za taj motor. Medjutim, za svaki slucaj, pogledaj koliko je proizvodjac dozvolio sto se potrosnje ulja tice (verovatno imas negde u knjizici od auta), pa ako iskaces iz tog okvira, reklamiraj opet.
Generalno, mislim da ce sa 5w40 biti slicna potrosnja, ako se smanji ili ga ne potrosi uopste, verovatno je sam rezim voznje uticao na potrosnju ulja.
E sada, svi benzinci trose ulje. Novi ili sa 500k km, nebitno. Kolicina potrosenog ulja se razlikuje, i dosta zavisi od rezima voznje. Na primer, ako svoj auto cesce vozis u visokim obrtajima, ta potrosnja mi deluje u granicama normale za taj motor. Medjutim, za svaki slucaj, pogledaj koliko je proizvodjac dozvolio sto se potrosnje ulja tice (verovatno imas negde u knjizici od auta), pa ako iskaces iz tog okvira, reklamiraj opet.
Generalno, mislim da ce sa 5w40 biti slicna potrosnja, ako se smanji ili ga ne potrosi uopste, verovatno je sam rezim voznje uticao na potrosnju ulja.
Fiesta!!
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
a koji je razlog da benzinci trose ulje a dizeli jok ili minimalno..(ne racunamo 2.0 tdi
) kad turbo dizeli imaju mnogo veci pritisak u cilindru prilikom sagorevanja..???

- Markedjani
- Predsednik kluba
Low friction engine design... jedan od načina da se ubije potrošnja kod benzinaca.
Manja potrošnja goriva al' veća "potrošnja" ulja.
Kod starijih motora to ne važi,nemaju tu besnu tehnologiju. (recimo moj motor ne troši ič ulja... koliko god to neverovatno zvučalo za 16v motor koji neretko svraća u 7k obrtaja
)
Manja potrošnja goriva al' veća "potrošnja" ulja.
Kod starijih motora to ne važi,nemaju tu besnu tehnologiju. (recimo moj motor ne troši ič ulja... koliko god to neverovatno zvučalo za 16v motor koji neretko svraća u 7k obrtaja

- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
zahvaljujem..jos jedan + za benzince..

-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
I ja zahvaljujem drugu predsjedniku na pojasnjenju. I sam se to cesto pitao.
Ma benzin rules
.
Gledam malo sto se tice te izjave servisera da u ST sipaju 5w40 ulje, pa vidim da i u ST masine ide 5w30 po defaultu odnosno 0w40 za RS-ove. Koje su tebi tacno 5w40 ulje nasuli u motor?
Ma benzin rules

Slazem se da nije sipano neko pogresno ulje, ali nisam siguran da li je na mjestu tako generalna formulacija da su 5w40 ulja bolja od 5w30. To sve zavisi od dosta faktora ali sto se tice viskoziteta tu je to sve negdje.dule0911 piše:To ulje je samo bolje od 5w30, tako da nemas brige.
Gledam malo sto se tice te izjave servisera da u ST sipaju 5w40 ulje, pa vidim da i u ST masine ide 5w30 po defaultu odnosno 0w40 za RS-ove. Koje su tebi tacno 5w40 ulje nasuli u motor?
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
- Gabau
- Poruka: 169
- Član foruma od: petak, 15. feb. 2013. u 22:45h
Sipano je formula 5w40. Mene je zacudilo to sto na sipci je bilo na min a serviser kaze da je falilo nesto vise od 1,5l i zato mi promenili a ne dosuli ulje (nisu mi naplatili ulje i filter). Od tih 7000km 2500km su na otvorenom (dva puta Skoplje-Beograd).
Sent from my U8600
Sent from my U8600
-
Formula 5w40 je orginalno namjenjeno za Ford Galaxy sa VW 1.9 TDI motorom, ali ladno moze i u tvoj auto bez da se sekiras. Mada u svakom slucaju treba postovati fabricke preporuke koje kazu da treba sipati 5w30 sa FORD M2C913-C specifikacijom. Tvoj motor je nov i treba neko vrijeme da sve legne na svoje mjesto. Oko 10.000 km. Ako i nakon toga trosi ulje vise od propisanog maksimuma nesto vjerovatno nije u redu.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Predpostavljao sam da se radi o originalnom ulju zato sam i napisao da bi trebalo da bude isto ili bolje od 5w30, nisam zalazio u specifikacije ali cim je fordovo a ima malo "bolji" viskozitet, predpostavio sam da je bolje. Ako gresim izvinjavam se, ne znam tehnicke karakteristike oba ulja.bojcistv piše:Slazem se da nije sipano neko pogresno ulje, ali nisam siguran da li je na mjestu tako generalna formulacija da su 5w40 ulja bolja od 5w30. To sve zavisi od dosta faktora ali sto se tice viskoziteta tu je to sve negdje.
Fiesta!!
-
Ma ok je to. U svakom slucaju vecina 5w30 ulja je skuplja od vecine 5w40.....nemam pojma zasto je to tako. Nisam ni znao da je Formula 5w40 skuplja od 5w30 ako ces iskreno.
- Kotorcevic
- Poruka: 107
- Član foruma od: četvrtak, 21. mar. 2013. u 01:12h
- Kontakt:
Mozda je bilo to pitanje i odgovor , ali hajde opet da se postavi
, A koliko kosta ulje 5- 30 , znaci kantica od 5 L .

FOKUSS 

- DB9
- Poruka: 332
- Član foruma od: subota, 8. sep. 2012. u 07:55h
- Kontakt:
- suzic1milan
- Poruka: 40
- Član foruma od: petak, 19. okt. 2012. u 22:36h
pomoc menjao sam ulje na focusu 1.8 ztec mk1,greskom sipao 4,6L posle na forumu video da treba 4,25L
kako izvaditi visak??? 

Mile esam je tebi ljepo reka 

- Daniel
- Poruka: 6089
- Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
- Kontakt:
gurnes neko crevo pa izvuces, ili spricem 

Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011
- suzic1milan
- suzic1milan
-
Kroz cijev u kojoj stoji sipka za mjerenje ulja!
- suzic1milan
- van
- VIP
- Poruka: 9042
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Оно , уље се сипа док не дође до ознаке максимум , а колико је то , то није ни битно , ако се има довољно уља.
Иначе има исти ауто , и мислим да иде 4.5 литара до ознаке максимум.
Иначе има исти ауто , и мислим да иде 4.5 литара до ознаке максимум.
- acadimke
- Poruka: 1707
- Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
- Kontakt:
2 750 5 L, 600 din 1 L din u Novom Sadu, Temerinska.Kotorcevic piše:Mozda je bilo to pitanje i odgovor , ali hajde opet da se postavi, A koliko kosta ulje 5- 30 , znaci kantica od 5 L .
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001
- bojan_kv
- Poruka: 1309
- Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h
Neznam je li jos ko primetio, ali ja pre neki dan kod komsije majstora svratio i vidim bmw-ovo ulje 5-30, pakovanje identicno kao ford formula, samo nalepnica druga. Izgleda mi da svi koriste isto ulje samo menjaju nalepnice... 

Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-