Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Gar (čađ) u karteru

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
JokiKG
Poruka: 7
Član foruma od: četvrtak, 13. dec. 2012. u 20:52h

Gar (čađ) u karteru

Poruka od JokiKG » četvrtak, 9. maj 2013. u 09:33h

Pozdrav za sve članove foruma. Unapred se izvinjavam ukoliko slučajno ponavljam temu, ali nisam uspeo da pronađem sličan problem na forumu. Vozim Ford Focus 1.6 TDCI 2007 god. (66 KW) karavan, i od pre godinu i po dana imam konstantan problem. Sve je krenulo predprošle zime kada mi je izgorela turbina, jer je ostala suva. Repariram je u Bogatiću i serviser izvadi sitance na cevi od ulja, kad ono totalno začepljeno. Kaže loše ulje (ford 5W40). OK, promenim ulje (mobil 5W40). Vozim par hiljada km, upali se lampica za ulje i motor promeni zvuk. Stanem izmerim ulje, sve ok. Kaže majstor crkla pumpa za ulje. Izmerimo kompresiju na ampuli ulja, stvarno mala. Skinemo karter, kad na usisnoj cevi (kojom pumpa vuče ulje), sitance potpuno zapušeno. Skinemo, operemo, promenimo ulje i filter, izmerimo pritisak ponovo - sve ok. Narednih 2-3 hiljade km. Nakon toga - isto. I evo, do dana današnjeg desetak puta skidam karter,čistim sitance, ulje i filter (praktično menjam na 3ooo km). U Kragujevcu niko ne zna da mi reši problem, pa rekoh da probam ovde na forumu. Predlozi su bili da skinem katalizator, otkačim EGR ventil ali ništa ne pomaže. Okačiću i slike da vidite kako to izgleda. Unapred zahvalan, željno iščekujem pomoć. :bravo:
Odoh da skidam karter !!! :mad:
JokiKG

macaneli
VIP
Poruka: 9942
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Re: Gar (čađ) u karteru

Poruka od macaneli » četvrtak, 9. maj 2013. u 09:35h

to sito treba da se izbaci i sipaj 5-30 ulje
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

Neša
VIP
Poruka: 5056
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » četvrtak, 9. maj 2013. u 09:42h

Koksirao motor zbog long-life servisa(zamena ulja na 20 000km i vise),pisali smo dosta o tome kod 1.6tdci motora. Javice se neko strucan da ti resi problem.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

JokiKG

Poruka od JokiKG » četvrtak, 9. maj 2013. u 10:11h

Puno hvala, jedva čekam. Inače, pogrešio sam jer ulje jeste 5W30. Pardon.
SlikaSlikaSlika
JokiKG

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » četvrtak, 9. maj 2013. u 18:02h

Probaj Engine Flush od Liqui Moly-ija. Taj aditiv opere motor i onda se ulje ne prlja tako brzo. Kao sto rekose prije mene taj motor je cuven po problemima zbog dugog servisnog intervala i koksiranja ulja. Evo ti link pa pogledaj.
http://www.liqui-moly.de/liquimoly/medi ... ush_EN.pdf

Ovako izgleda
Slika
Samo ga naspi u staro ulje i upali motor jedno 15 minuta. Nakon toga ga ispusti ali cekaj barem pola sata do 45 minuta da se to sve dobro ocijedi pa naspi novo ulje.

Koliko je meni poznato u taj motor mora ici ulje sa ACEA C2 specifikacijom zbog DPF filtera. Nisam siguran da Ford Formula F ispunjava te specifikacije ali svejedno 'ladno moze da ide u auto samo ga mijenjaj cesce. Ako hoces mozes i potraziti i ovo ulje http://www.liqui-moly.de/liquimoly/medi ... 300-EN.pdf ili Total http://www.totaloil.com.au/Pages/content/NT0000C34A.pdf koji se sipa u Peugeot-e i Citroene sa tim motorom kao u tebe samo su ta ulja nesto skuplja (negdje oko 19 KM kod nas u Banja Luci) dok je Formula oko 13 do 14 KM/lit.
Inace za te motore je propisano da se ulje mora mijenjati nakon sto se dobro ugrije i sve se to mora ocijediti, a nakon odredjene kilometraze mijenja se i sito i crijeva koja vode na turbinu. O tome mozes vise procitati ovdje http://www.aussiefrogs.com/forum/showthread.php?t=92424

Srecno.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

JokiKG

Poruka od JokiKG » sreda, 26. jun 2013. u 19:23h

Ljudi - ne vredi. U međuvremenu sam dva puta ispirao motor sa Liqui-Moly i sa Wurth-ovim aditivima za čišćenje motora, sipao ulje Mobil 5w30 Ford Formula Fe 913C i evo opet mi se to isto dešava. Motor promeni zvuk (počinje lupanje u gornjem delu). Kad skinem karter, mrežica je začepljena. Nemoguće je da ga posle petnaestak zamena ulja i filtera u intervalima od 2-3000 km, pranja kartera i motora, NISAM isprao ! Čađ se javlja iznova. Da li ga nešto stvara, ja ne znam. Činjenica je da ja ovako neću moći dugo, pogotovo što je vozilo u taxiju. Sad mi je promenio zvuk posle 1800km, a to je petnaestak dana od zamene i pranja. Ja ću opet ponoviti proceduru, ali gde je granica strpljenja i ekonomičnosti? Vi ste mi poslednja nada. Ljudi - pomagajte !!!
JokiKG

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » sreda, 26. jun 2013. u 19:35h

pa skini mrezicu..

zeteks
Poruka: 1296
Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h

Poruka od zeteks » sreda, 26. jun 2013. u 19:50h

Rasklapanje motora i njegovo temeljno ciscenje. Kvalitetan filter za ulje, pod predpostavkom da je i ulje koje se sipa originalno.

bojcistv

Poruka od bojcistv » sreda, 26. jun 2013. u 22:41h

Nazalost taj motor ces izgleda stvarno morati temeljno oprati i ocistiti. Ako malo prosurfas po netu vidjeces da je on na zlu glasu zbog tog "long drain interval" izmjene ulja i do nakon 30.000 km zbog cega se stvorilo mnogo cadji u njemu koja se ne moze isprati nikakvim aditivima za ulje nego jedino da se sve to rastavi i temeljno opere u nafti.
S druge strane mozes skinuti sve te mrezice koje imas u karteru i gore na holenderu od cijevi za turbo pa da vidis kako ce to ici. Koliko znam taj motor ima i malo uze uljne kanale gore prema bregastoj pa onda zbog toga dolazi do njihovog zacepljavanja i stradavanja lezaja bregaste i stvaranja riseva na bregovima i stradavanja hidropodizaca. Za sada bih ti preporucio skidanje mrezica pa onda vidi kako ce sve to ici.
Na citroenovom forumu pominju da taj motor ima belaj i sa popustenim podloskama na diznama i onda vreli gasovi karbonizuju ulje i stvaraju garez u ulju koje onda blokira sve to. Kazu da je rjesenje u provjeri zategnutosti dizni ili promjenom podloski ako su popustile.
Evo kako je to objasnjeno na tom forumu http://c4owners.org/plugins/faq/faq.php?0.cat.5.110
Turbo failure associated with blocked oil feed on diesels are NOT caused by oil change issues. They are caused by leaking injector seals. These allow hot gas into the cam box and this carbonised the oil. These hard particles will block the turbo oil feed filter and the main sump strainer. A quick check for an impending problem can be done by removing the brake servo pump and checking its oil strainer. Any bits of carbon and you have a problem.

Often the injectors come loose over time and the problem can be cured by just tightening the bolts. Ford (same engine) recommend checking these bolts at certain intervals. Citroen don't!

If you don't cure the cause, your new turbo won't last long.
Evo i ovdje imas malo pojasnjenja na tu temu ciscenja tog motora
http://www.ms-motor-service.de/ximages/ ... en_web.pdf

Sa srecom i javi sta je bilo.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Rankofocus
Poruka: 534
Član foruma od: četvrtak, 11. okt. 2012. u 11:29h

Poruka od Rankofocus » četvrtak, 27. jun 2013. u 13:05h

moguce je da je prdno motor .. duva garez iz kompresionog prostora u karter... ili mozda gumice izduvnih ventila
nemoguce je da je neznam koliko bijo prljav od garezi da se nije ispralo vise puta je ispirao aditivom i menja novo ulje na 3000km
to sito na pumpi ako skine tad je zavrsijo poso :suicide: :doh:
bas me zanima sta je. :beer:

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 27. jun 2013. u 14:09h

Ako duva u karter onda je to barem lako ustanoviti. I koliko ja znam na ostalim autima kada se to desi ne karbonizuje se ulje tako brzo i na taj nacin kao kod tog motora. Mozda su mu zaista otisli ti zaptivaci na injektorima.
Evo ima o tome i prica na Talkford forumu http://www.talkford.com/topic/208303-20 ... urbo-fail/

Rankofocus

Poruka od Rankofocus » četvrtak, 27. jun 2013. u 22:42h

naravno treba proveriti sva jeftina resenja...

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » petak, 28. jun 2013. u 00:39h

... I doći do zaključka da mnogo jeftinih rešenja ne urade ništa što bi rešilo jedno skuplje, a pritom su ta sva jeftina ukupno skuplja nego to jedno skuplje. Vreme i utrošene živce u tom procesu ne računam.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Rankofocus

Poruka od Rankofocus » petak, 28. jun 2013. u 15:14h

marfi jbg... :ozid:

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“