Mondeo 1.8zetec dimi,trosi ulje,vodu...
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 30
- Član foruma od: utorak, 17. jan. 2012. u 01:56h
Mondeo 1.8zetec dimi,trosi ulje,vodu...
Zdravo ljudi,
Kao sto iz naslova vidite imam Mondea karavana 1.8+TNG 1998god.
Trosi ulja oko 3-4l/10.000km
Trosi vodu,a ne vidim da negde curi oko 1l/1500km
Dimi kao Pancevacka azotara- na benzinu plavicasto,a na TNG je beli dim pa mogu da biram kakav cu trag ostaviti iza sebe(cim predjem 2.000 obrtaja).
Vuce jako dobro na obe vrste goriva i sto se tice voznje kao takve,nemam problema,a idem stvarno po losim putevima i velikim usponima.
Ima li nade za mog Forda,ili da prestanem da se kunem u njega.?
Ah da ,kada ga upalim,cuje se neki gadan zvuk prvih 40ak sekundi,kao da nesto drobi pod haubom,i onda prestane i ne pojavljuje se dok se ne ohladi.
Hvala unapred!
Kao sto iz naslova vidite imam Mondea karavana 1.8+TNG 1998god.
Trosi ulja oko 3-4l/10.000km
Trosi vodu,a ne vidim da negde curi oko 1l/1500km
Dimi kao Pancevacka azotara- na benzinu plavicasto,a na TNG je beli dim pa mogu da biram kakav cu trag ostaviti iza sebe(cim predjem 2.000 obrtaja).
Vuce jako dobro na obe vrste goriva i sto se tice voznje kao takve,nemam problema,a idem stvarno po losim putevima i velikim usponima.
Ima li nade za mog Forda,ili da prestanem da se kunem u njega.?
Ah da ,kada ga upalim,cuje se neki gadan zvuk prvih 40ak sekundi,kao da nesto drobi pod haubom,i onda prestane i ne pojavljuje se dok se ne ohladi.
Hvala unapred!
Ford Mondeo karavan MK2 1.8zetec+TNG 1998god
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21584
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Re: Mondeo 1.8zetec dimi,trosi ulje,vodu...
kupi drugi motor za 200 eur i teraj dalje.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
Znaci,motor je zavrsio karijeru?!
A gde da nadjem motor,a da nije krs kao ovaj moj?
A gde da nadjem motor,a da nije krs kao ovaj moj?
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21584
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
gde hoćeš... retko umiru ti zeteci.
Član foruma Vucki ima barem jedno 4-5 takvih motora... od 1.6 do 2.0.
Član foruma Vucki ima barem jedno 4-5 takvih motora... od 1.6 do 2.0.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
Hvala puno!
- van
- VIP
- Poruka: 9046
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Провери прво компресију на том твом мотору . Ако је ок , вероватно су гумице вентила отишле , зато дими .
Које је уље у мотору и колико често се мења ? Проблем око гадног звука је повезан са хидроподизачима ветила , а то је повезано са уљем .
Мени ово делује као жестоко занемаривање одржавања мотора . Ти мотори прелазе много , са минимално одржавања , ако им се редовно мења уље , филтери и све као што фабрика прописује .
А са друге стране и половни мотори су јефтини .
Које је уље у мотору и колико често се мења ? Проблем око гадног звука је повезан са хидроподизачима ветила , а то је повезано са уљем .
Мени ово делује као жестоко занемаривање одржавања мотора . Ти мотори прелазе много , са минимално одржавања , ако им се редовно мења уље , филтери и све као што фабрика прописује .
А са друге стране и половни мотори су јефтини .
-
Izvin'te sto ne stigoh ranije da odgovorim.
Jurio sam drugi motor,i kada sam sve sabrao,to bi me zadovoljstvo kostalo:
1. motor sa ugradnjom 250e
2. carina(sa pratecim troskovima) oko 100e
3. tehnicki pregled i saobracajna oko 20e
4. atest za plin(kazu da mora kada se menja motor) oko 60e
Sve ukupno min 430e+zupcasti+ulje+marfi=?
E sad,bio ja na tehnickom(danas ga registrovao),i majstor mi pogleda auto.
Kaze da imam problem sa zapusenim katalizatorom,i da ce on to srediti i promeniti gumice ventila i da je to 95%,a ako nije ,on mi nece nalatiti ruke(samo delovi koje budem trebao kupiti).
Trebace mi ulje,filter ulja,neki dihtung uzduvne grane(ili tako nesto),antifriz.... sve sa rukama oko 110e.
Sta mislite,da li ima logike u ovoj njegovoj tvrdnji?
Hvala vam svima na dosadasnjim i buducim odgovorima.
PS:Malo me je iznervirao kada udari na Ford,kaze ako hoces da ti auto bude uvek ispravan kupi VW ili Opel
Jurio sam drugi motor,i kada sam sve sabrao,to bi me zadovoljstvo kostalo:
1. motor sa ugradnjom 250e
2. carina(sa pratecim troskovima) oko 100e
3. tehnicki pregled i saobracajna oko 20e
4. atest za plin(kazu da mora kada se menja motor) oko 60e
Sve ukupno min 430e+zupcasti+ulje+marfi=?

E sad,bio ja na tehnickom(danas ga registrovao),i majstor mi pogleda auto.
Kaze da imam problem sa zapusenim katalizatorom,i da ce on to srediti i promeniti gumice ventila i da je to 95%,a ako nije ,on mi nece nalatiti ruke(samo delovi koje budem trebao kupiti).
Trebace mi ulje,filter ulja,neki dihtung uzduvne grane(ili tako nesto),antifriz.... sve sa rukama oko 110e.
Sta mislite,da li ima logike u ovoj njegovoj tvrdnji?
Hvala vam svima na dosadasnjim i buducim odgovorima.
PS:Malo me je iznervirao kada udari na Ford,kaze ako hoces da ti auto bude uvek ispravan kupi VW ili Opel

-
- Poruka: 2146
- Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h

- zeteks
- Poruka: 1296
- Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h
VW nije ono sto je nekada bio.
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
-
Ma manite me VW,nego sta da radim ? 

-
- Poruka: 534
- Član foruma od: četvrtak, 11. okt. 2012. u 11:29h
odvezi auto kod pravog majstora i on ce ti dijagnostikovati kad se skine glava i obavi hidro test.
katalizator sa tim nema nike veze... ako je zapusen ,a citav kad popravis uzrok necistoca ce ubrzo sagoreti ., (sve drugo mirisi na prevaru)
polovan motor jeste i nije resnje niko ne garantuje da taj polovan nece biti za 2 meseca isti takav . detaljan pregleg i onda razmisljanje.

katalizator sa tim nema nike veze... ako je zapusen ,a citav kad popravis uzrok necistoca ce ubrzo sagoreti ., (sve drugo mirisi na prevaru)
polovan motor jeste i nije resnje niko ne garantuje da taj polovan nece biti za 2 meseca isti takav . detaljan pregleg i onda razmisljanje.

-
Uf,kad mi kazes hidro test,
to mi lici na kvantnu fiziku
Jel tu treba neka ultra moderna oprema ili to ima i prosecan majstor?
Mislim ,niko od majstora mi nikada nije pomenuo taj test,svi kazu da mora da se otvori glava,a kada se ona otvori,onda je gotovo-moram raditi sve
to mi lici na kvantnu fiziku

Jel tu treba neka ultra moderna oprema ili to ima i prosecan majstor?
Mislim ,niko od majstora mi nikada nije pomenuo taj test,svi kazu da mora da se otvori glava,a kada se ona otvori,onda je gotovo-moram raditi sve

- van
- VIP
Прво премери компресију , па ако је добра , замени гумице на вентилима , јер то није скупо .
И промени тог мајстора што то ради за 110 евра .
Ако си скоро мењао уље и филтере , а и антифриз је добар , то не мораш да мењаш .
Мислим да ни не мора атест за плин нов ако се мења мотор , јер ти мењаш блок мотора , а то нема никакве везе са плинском инсталациом , на коју се и добија атест .
А што се тиче квалитете фолксвагене , друг ми је био код мајстора јер је на полоу 2006. годиште зарибао брисач, јер су јабучице на зглобовима зарђале . Па то се ни на југу не дешава .
И промени тог мајстора што то ради за 110 евра .
Ако си скоро мењао уље и филтере , а и антифриз је добар , то не мораш да мењаш .
Мислим да ни не мора атест за плин нов ако се мења мотор , јер ти мењаш блок мотора , а то нема никакве везе са плинском инсталациом , на коју се и добија атест .
А што се тиче квалитете фолксвагене , друг ми је био код мајстора јер је на полоу 2006. годиште зарибао брисач, јер су јабучице на зглобовима зарђале . Па то се ни на југу не дешава .
-
- Poruka: 128
- Član foruma od: utorak, 11. avg. 2009. u 00:56h
ja sam imao slican problem,dimio je,ali nije trosio vodu,stim sto je bio dobar za komarce,odradjena polu generalka(bez obrade radilice )negde 40000-50000din,za sad je ok,ali imam motor u rezervi 1.8 16v
,pa guramo dok se moze

-
Evo, odradio sam kompresiju

kako vam se cini?
Ima li sada nekih ideja?
A da dodam,on ne trosi sada vodu,ne znam kako je onoliko potrosio onda.
I kazaljka temperature nije bila u crvenom,nego malo preko pola!

kako vam se cini?
Ima li sada nekih ideja?
A da dodam,on ne trosi sada vodu,ne znam kako je onoliko potrosio onda.
I kazaljka temperature nije bila u crvenom,nego malo preko pola!
- van
- VIP
3 цилиндра су у одличном стању , један има неку малу фалинку , али ништа што је за бригу , само није у идеалном стању , али је генерално у добром стању . Ја бих променио само гумице вентила , мислим да је око 2000 дин за гумице и исто толико би требало да је за руке , и пратио потрошњу уља .
Потрошњу воде би тражио на воденој пумпи или неким цревима . Сумњам да је дихтунг , ако се мотор није прегревао .
Ако ујутру при првом паљењу задими , или дими када се на вишим обртајима одузме гас , сигурно су гумице .
Моје је мишљење да у том мотору има још доста живота што се потрошености тиче . Бар 100 000 км , а уз добро одржавање и 200 000 км .
Ти мотори су познати као веома поуздани , ако се редовно сервисирају , и немају дечије болести . Прочешљај мало форум ,па ћеш закључити да нема много тема где се људи жале на те моторе , што се механике тиче . Бољке су им лоша електричан инсталације која утиче на рад мотора , али тто нема везе са механиком . Механички су поуздани , не троше уље нити воду . Мој 1.8 је прешао 174 000 , и поторши 1/2 л уља на 10 0000 км , тј. од максимума дође уље до пола ознаке пред замену . Антифриза потроши 1-2 децилитра .
Потрошњу воде би тражио на воденој пумпи или неким цревима . Сумњам да је дихтунг , ако се мотор није прегревао .
Ако ујутру при првом паљењу задими , или дими када се на вишим обртајима одузме гас , сигурно су гумице .
Моје је мишљење да у том мотору има још доста живота што се потрошености тиче . Бар 100 000 км , а уз добро одржавање и 200 000 км .
Ти мотори су познати као веома поуздани , ако се редовно сервисирају , и немају дечије болести . Прочешљај мало форум ,па ћеш закључити да нема много тема где се људи жале на те моторе , што се механике тиче . Бољке су им лоша електричан инсталације која утиче на рад мотора , али тто нема везе са механиком . Механички су поуздани , не троше уље нити воду . Мој 1.8 је прешао 174 000 , и поторши 1/2 л уља на 10 0000 км , тј. од максимума дође уље до пола ознаке пред замену . Антифриза потроши 1-2 децилитра .
-
EDIT:
Onaj zvuk sto se cuo posle palenja,je bila bobina-upravo sam je zamenio.
Sada sam merio potrosnju i od kako je poceo da dimi trosi 1l ulja na 250km gradske voznje.
@Van,hvala ti puno na kvalitetnim i dobronamernim savetima.
Inace ,primetio sam da dimi najvise pri prvom palenju,i onda kada dajem jaci gas.
Ovako velika potrosnja verovatno menja situaciju.
Moguce da je pregrejan,jer sam primetio da mi dize temperaturu kada sam isao u N.Sad,ispostavilo sa da fali 2l vode.
Gde je mogao toliko da izgubi,nemam pojma,jer sada je ne gubi.
Inace je temperatura bila malo preko pola,i ni jednog trenutka nije prisla crvenom podeoku.
Onaj zvuk sto se cuo posle palenja,je bila bobina-upravo sam je zamenio.
Sada sam merio potrosnju i od kako je poceo da dimi trosi 1l ulja na 250km gradske voznje.
@Van,hvala ti puno na kvalitetnim i dobronamernim savetima.

Inace ,primetio sam da dimi najvise pri prvom palenju,i onda kada dajem jaci gas.
Ovako velika potrosnja verovatno menja situaciju.

Moguce da je pregrejan,jer sam primetio da mi dize temperaturu kada sam isao u N.Sad,ispostavilo sa da fali 2l vode.
Gde je mogao toliko da izgubi,nemam pojma,jer sada je ne gubi.
Inace je temperatura bila malo preko pola,i ni jednog trenutka nije prisla crvenom podeoku.
- van
- VIP
Толика потрошња уља , 1 л на 250 км , прави од свећице грудву , која личи на кокицу . На свећицам може јасно да се види на ком цилиндру се више , а на ком мање троши уље .
Моја је претпоставка да су гумице вентила капут , или да су спале са вођица .
Интензивно димљење на првом паљењу када је ауто бар преноћио , указује на гумице.
Што се тиче воде, треба преконтролисати пумпу и црева . Ако је све ок , онда је проблем са дихтунгом главе . Мада ви се то показало и на тесту компресије.
Моја је претпоставка да су гумице вентила капут , или да су спале са вођица .
Интензивно димљење на првом паљењу када је ауто бар преноћио , указује на гумице.
Што се тиче воде, треба преконтролисати пумпу и црева . Ако је све ок , онда је проблем са дихтунгом главе . Мада ви се то показало и на тесту компресије.
- mileprokic
- Poruka: 155
- Član foruma od: nedelja, 1. jul 2012. u 15:27h
Ja mislim da je tu neka uljna karika cvrknula 

Ford mondeo 2.0 tdci 2002god
- zeteks
- Poruka: 1296
- Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h
Pusti motor na leru da radi bar 5 min. Onda ga jako isturiraj. Ako na auspuhu ima dosta plavog dima, vrlo verovatno trosi ulje na uljnim karikama.
Ako na tom motoru nisu menjane gumice ventila od kako je napravljen, ili pak su nekada stavljene neke loseg kvaliteta, postoji velika sansa da su dotrajale.
Ako na tom motoru nisu menjane gumice ventila od kako je napravljen, ili pak su nekada stavljene neke loseg kvaliteta, postoji velika sansa da su dotrajale.
- Vllada
- Poruka: 72
- Član foruma od: četvrtak, 14. jun 2012. u 10:57h
U pitanju je sierra dohc. Isti simptomi sem potrošnje vode. Išao je kao mećava, 200km/h. Rešim ja da zamenim gumice ventila. U medjuvremenu nadjem celu glavu i majstor drugar je navodno obradi. Kad smo ga upalili motor jedva radi na 2-3 klipa. Užas. Ja šta ću, kod drugog majstora. Motor prezubio za jedan ili dva zuba. Obrada glave(gumice bile popadale neke) 3000,00 din., karike 6000,00 din., leteći 2000,00 din. Kad je već motor skinut zamena lamele i druk lagera koji je bio pred raspadanjem. Šta bih još mogao da odradim pre montiranja.Izvinite ako ima grešaka jer u ovom novom stanu još nemam interneta pa kucam sa mobilnog.:-)