Ostali potrosaci i klima : obrtaji i gubitak snage
Moderator: Dragomir
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Ostali potrosaci i klima : obrtaji i gubitak snage
Prvo par generalnih zapazanja koja mozda daju bolju sliku, a onda i konkretna situacija.
- Kako motam volan do kraja, primecujem da servo uzima deo snage. Narocito se oseti kod parkiranja uz ivicnjak, a jos vise sa uklj. klimom.
- Cujem promenu zvuka, tj. rezima rada motora i pri paljenju i gasenju svetala, kako spoljnih tako i unutrasnjih, tj. svaki potrosac se oseti, narociti klima.
- Kada se ukljuci klima, pocne da mi onako cima - ljulja ceo auto. Najvise se oseti dok se stoji.
- Dok stojim sa uklj. klimom, obrtaji stoje na tacno 1000, cim krenem malo, pa stisnem kvacilo, padnu na, procenjujem, 900.
- U poslednje vreme malo cesce startuje u visim obrtajima, procenjujem, oko 850, pa posle 10-20 sec, spusti na fabrickih 750.
- Generalno, u periodu svakodnevne ucestale upotrebe klime retko kad je na 750.
Dakle, kao iz prve stavke, Hocu da se paarkiram, penjem se na ivicnjak, menjac u 1., klima na maximumu hladjenja, volan smotan do kraja.
Zena mi nesto zvace, pokusavam da je shvatim ..., primecujem da obrtaji neobicno idu gore dole kako pustam kvacilo.
Mislim, nije toliko neobicno, kad pustas kvacilo, ako u nekom trenutku ne dodas gas, ugasice se, ali ovde je toliko potrosaca radilo odjednom
da je trokirao malo ranije nego sto sam navikao, ranije je trazio0 gas.
Elem, u jednom trenutku, kao da se zamalo ugasio. Drugi opis bi bio, kao da je nesto presisao, progutao knedlu, tako nessto ...
Na pola sekunde obrtaji su bili pali debelo ispod 750. Stisnem kvacili do kraja i on nastavi da radi.
Posle par sati, zabrinut sve vreme, odem da se provozam, da proverim. Upali, obrtaji zakucani na 750, k'o nikad.
Krenem, cini mi se da bolje reaguje na pedalu, ranije i bolje povlaci.
Ukljucim klimu. Ponasa se kao i ranije sto se ponasao sa klimom. Nema razlike. Ugasim, upalim, obrtaji na 850.
Parkiram, posle sat vremena upalim, obrtaji zakucani na 750.
(off topic: posle 55min, u crvenoj zoni, parking servis mi posalje 10 (DESET) obavestenja da mi "karta" istice za 5 minuta.)
Da li vam ovo izgleda normalno? Poremetilo me ono gutanje knedle, bio sam u tom trenutku u multitaskingu, pa me to uhvatilo nespremnog za procenu. Moguce da je uvek bilo isto, samo mi je sad percepcija bila ometena?
- Kako motam volan do kraja, primecujem da servo uzima deo snage. Narocito se oseti kod parkiranja uz ivicnjak, a jos vise sa uklj. klimom.
- Cujem promenu zvuka, tj. rezima rada motora i pri paljenju i gasenju svetala, kako spoljnih tako i unutrasnjih, tj. svaki potrosac se oseti, narociti klima.
- Kada se ukljuci klima, pocne da mi onako cima - ljulja ceo auto. Najvise se oseti dok se stoji.
- Dok stojim sa uklj. klimom, obrtaji stoje na tacno 1000, cim krenem malo, pa stisnem kvacilo, padnu na, procenjujem, 900.
- U poslednje vreme malo cesce startuje u visim obrtajima, procenjujem, oko 850, pa posle 10-20 sec, spusti na fabrickih 750.
- Generalno, u periodu svakodnevne ucestale upotrebe klime retko kad je na 750.
Dakle, kao iz prve stavke, Hocu da se paarkiram, penjem se na ivicnjak, menjac u 1., klima na maximumu hladjenja, volan smotan do kraja.
Zena mi nesto zvace, pokusavam da je shvatim ..., primecujem da obrtaji neobicno idu gore dole kako pustam kvacilo.
Mislim, nije toliko neobicno, kad pustas kvacilo, ako u nekom trenutku ne dodas gas, ugasice se, ali ovde je toliko potrosaca radilo odjednom
da je trokirao malo ranije nego sto sam navikao, ranije je trazio0 gas.
Elem, u jednom trenutku, kao da se zamalo ugasio. Drugi opis bi bio, kao da je nesto presisao, progutao knedlu, tako nessto ...
Na pola sekunde obrtaji su bili pali debelo ispod 750. Stisnem kvacili do kraja i on nastavi da radi.
Posle par sati, zabrinut sve vreme, odem da se provozam, da proverim. Upali, obrtaji zakucani na 750, k'o nikad.
Krenem, cini mi se da bolje reaguje na pedalu, ranije i bolje povlaci.
Ukljucim klimu. Ponasa se kao i ranije sto se ponasao sa klimom. Nema razlike. Ugasim, upalim, obrtaji na 850.
Parkiram, posle sat vremena upalim, obrtaji zakucani na 750.
(off topic: posle 55min, u crvenoj zoni, parking servis mi posalje 10 (DESET) obavestenja da mi "karta" istice za 5 minuta.)
Da li vam ovo izgleda normalno? Poremetilo me ono gutanje knedle, bio sam u tom trenutku u multitaskingu, pa me to uhvatilo nespremnog za procenu. Moguce da je uvek bilo isto, samo mi je sad percepcija bila ometena?
- popovicvl
- Poruka: 5671
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Re: Ostali potrosaci i klima : obrtaji i gubitak snage
Nemas razloga za brigu, sve to je normalno, narocito za slabije motore. Naravno da servo pumpa zahteva deo snage, klima, elektricni potrosaci. Kompjuter sve to doteruje, ali ne moze idealno ispeglati potrebe svih potrosaca.
- John Wall
- Poruka: 71
- Član foruma od: utorak, 26. mar. 2013. u 15:58h
Hmmmmm bilo bi dobro da se javi neko ko ima motor (pozeljno i auto) kao ti.
Ja na Focusu 1.6 benzincu sa ukljucenom klimom nemam takve simptome da kucnem u drvo.
Ne verujem da je normalno da se ljulja auto i da dok auto miruje obrtaji stoje na 750 kad ukljucis klimu.
Ja na Focusu 1.6 benzincu sa ukljucenom klimom nemam takve simptome da kucnem u drvo.
Ne verujem da je normalno da se ljulja auto i da dok auto miruje obrtaji stoje na 750 kad ukljucis klimu.
- Vladan
Sa ukljucenom klimom stoje na 1000 kad je auto u mestu, a na 900 kad se auto krece sa pritisnutim kvacilom. Na 750 je bez klime.
- popovicvl
Normalno je da se povecaju obrtaji nakon ukljucenja klime. To mogu da potvrdim na pet auta koja vozim.
- Ratibor
- Poruka: 236
- Član foruma od: petak, 29. jul 2011. u 12:30h
Ja sam isto primetio kad nas u kolima ima cetvoro-petoro motor slabije vuče. Znaci moram jače da stiskam gas a auto slabije ide. Jel to normalno? Kad upalim klimu jos je gora situacija, a tek uzbrdo da ne pricam...sve ga drugom, eventualno trecom teram.

Moj ford stari nikad se ne kvari
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21584
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
68ks... imajte obzira.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Gosa46
- Poruka: 231
- Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h
Ja pred pred brdo isklucim klimu i isteram putnike da idu peske. 

Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste
- Vladan
Kod mene je malo bolje nego kod Ratibora, mozda remap stvarno funkcionise?
Jos jedna stvar. Ler, obrtaji na oko 850, na manje od pola puta do linije za 1000, samo naslonom prste na gas, tako da se dignu do 1000, cim sklonim nogu, padnu na liniju za 750.
Mislim da razlike u obrtajima skoro da nema ako je u brzini sa stisnutim kvacilom, ili ako je na leru, mozda se za milimetar pomeri kazaljka, ali nisam siguran.
I jos nesto. Kacio sam neki Chinese VCM, sto mi je poklonio jedan prijatelj, nisam mnogo imao vremena I nisam najbolje zapamtio, ali u principu, pokazuje pritisak u cilindrima. Na leru, za dva pokazuje vrlo blizu 1, recimo 0.97 I 1.05, a za druga dva je razlika malo veca, recimo 0.85 i 1.15. Cim dam malo gasa, tako da obrtaji budu 1000-1250, pritisak se izjednaci I svi pokazuju 1.00. Da li ovo mozda znaci nesto bitno?
Jos jedna stvar. Ler, obrtaji na oko 850, na manje od pola puta do linije za 1000, samo naslonom prste na gas, tako da se dignu do 1000, cim sklonim nogu, padnu na liniju za 750.
Mislim da razlike u obrtajima skoro da nema ako je u brzini sa stisnutim kvacilom, ili ako je na leru, mozda se za milimetar pomeri kazaljka, ali nisam siguran.
I jos nesto. Kacio sam neki Chinese VCM, sto mi je poklonio jedan prijatelj, nisam mnogo imao vremena I nisam najbolje zapamtio, ali u principu, pokazuje pritisak u cilindrima. Na leru, za dva pokazuje vrlo blizu 1, recimo 0.97 I 1.05, a za druga dva je razlika malo veca, recimo 0.85 i 1.15. Cim dam malo gasa, tako da obrtaji budu 1000-1250, pritisak se izjednaci I svi pokazuju 1.00. Da li ovo mozda znaci nesto bitno?
- Ratibor
Kolega zezam seVladan piše:Kod mene je malo bolje nego kod Ratibora...

- Vladan
- vladista
- Poruka: 45
- Član foruma od: subota, 29. jun 2013. u 14:57h
kod mene je 1.4 tdci....oseti se klima u voznji....kad vidim da treba negde ziznuti...obavezno gasim klimu...u ubrzanjima se oseca a i iz mesta treba nesto veci gas.....inace nisam probao da ga i namotam pun ali predpostavljam da se jos vise odrazava na snagu....klima na leru cim upalim dize na 1000 obrtaja....razmisljam o remapu samo zbog klime...bar na 80 ks da ga dignem
- popovicvl
Zacaran krug...nakon remapa razmisljaces o 1.6 tdci, nakon toga remap, makar malo zbog klime...ako i tako treba, idemo napred. 

- Ratibor
Pa normalno je da se oseti kada se ukljuce potrosaci. Klima najvise gusi motor, ali i svetla. Npr. u garazi na leru upalim svetla i odmah se cuje promena u radu motora...dugacka svetla jos veca promena. Pritisnem prozore da se spustaju, motor menja zvuk a svetla malo zatrepere i smanji im se jacina. Verovatno i muzika utice slicno tako samo sto je nemoguce cuti promenu u radu motora dok radio svira.
E sad klima ubedljivo najvise gusi motor, narocito po gradu u situacijama stani-kreni i niskim obrtajima. Ali tu i jeste kvaka, ja po gradu nikad klimu i ne koristim tako da me to ne muci.
Sto se tice povecanja snage motora ne znam koliko je to pametno. Nisam ni najmanje informisan o tome ali koliko god da ima prednosti, siguran sam da ima duplo vise mana. Tako da ja tu ne bih nista dir`o. Lakse mi je da kad zatreba jače stisnem gas i to je to.
E sad klima ubedljivo najvise gusi motor, narocito po gradu u situacijama stani-kreni i niskim obrtajima. Ali tu i jeste kvaka, ja po gradu nikad klimu i ne koristim tako da me to ne muci.
Sto se tice povecanja snage motora ne znam koliko je to pametno. Nisam ni najmanje informisan o tome ali koliko god da ima prednosti, siguran sam da ima duplo vise mana. Tako da ja tu ne bih nista dir`o. Lakse mi je da kad zatreba jače stisnem gas i to je to.