Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Pregrejala se Sierra ,ne radi jedan klip

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

sierra 20i
Poruka: 439
Član foruma od: ponedeljak, 22. jun 2009. u 14:08h

Re: Pregrejala se Sierra ,ne radi jedan klip

Poruka od sierra 20i » subota, 13. jul 2013. u 09:28h

nece ti ni paliti ventilatore ako ti je probio dihtung,kompresija ti istera vodu iz sistema. Ja sam odmah na mojoj sierri napravio prekidac kojim direktno mogu upaliti ventilator ukoliko mi zakaze termodavac,posto ovde naucih od pametnijih i iskusnijih da ovaj motor nesme ni slucajno da se pregreje. A,crevo ti je puklo najverovatnije zbog pritiska u sistemu koji kompresija nabija zbog dihtunga ili glave,mada neiskljucujem i faktor godine proizvodnje creva ;)

NikolaTodorovic
Poruka: 246
Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 20:03h
Kontakt:

Poruka od NikolaTodorovic » subota, 13. jul 2013. u 14:20h

Moja se nije nijednom pregrejala...Samo pocne temperatura da skace i cim predje pola ja je ugasim..ALi opet,voda izbija i trosi je...Nisam joj nikad dao da ode u crveno a sto se tice dihtunga ,da..Definitivno je roknuo jer vodena upada u kompresioni prostor...Mada do sada mi se desilo da mi jednom radi na 3 klipa i nikad vise...Uglavnom je uopste ne ostavljam bez vode.>Sad cu da zamenim crevo i da ugradim prekidac za ventove jer mi je verovatno i termodavac crko

UPDATE :

Malopre sam bio kod autoelektricara i proverili smo termoprekidac koji je funkcionisao i najveci problem je tu mozda izazvalo kuciste termostata...Uradio sam test : Na mestu gde se ide halogeno svetlo ,vezao ventilator..Vozio se po gradu,nije se ni milimetar pomerio od radne temperature..Otiso sam nakon toga kod majstora koji radi samo fordove..Covek mi kaze ako ujutro dok je hladan kad ga palis ne trza i ne gubi klip,nikakav dihtung ti nije izgoreo a ni glava pukla..Vodu je gubio na crevu koje je bilo zaceto (crevo za grejanje iza motora) i tu je pustalo a sad cepa ko iz kabla..Samim tim sto nesto nije bilo u redu sa strujom odnosno termoprekidacem ili termostatom,ventilatori se nisu palili i dolazilo je stvaranja velikog pritiska u boci i samim tim jos vece pucanje creva za grejanje..Preporuceno mi je sledece..Da to crevo skratim,gurnem cevcicu i stavim dve selne ili ga jednostavno zmenim,sipam antifriz g12 i dest. vodu i pratim desavanje (s'tim da ventilator mora rucno da se pali a ne da se ceka termoprekidac koji pali na 92 i imajuci u obzir da su to sad stari automobili ,tesko ce moci da podnesu takvu temperaturu a da nesto ne crkne oko dihtunga ili ne daj boze ,glave) ..

Auto pali ujutro,ne trza ,ne radi na 3 klipa uopste..Sasvim normalno se ponasa
Trkaju se dva kadeta ,suza suzu stize

Šangajke Silver

Vllada
Poruka: 72
Član foruma od: četvrtak, 14. jun 2012. u 10:57h

Poruka od Vllada » četvrtak, 7. nov. 2013. u 17:22h

Stara tema,ali bih da te pitam dali ste ustanovili zašto ne pali ventilatore. I ja imam taj problem. Zamenio sam termostat i termoprekidač, ali se i dalje ne pale već ja moram na prekidač.Kako proveriti dali dobija struju na džeku koji ide na termoprekidač? I dali može da zeza onaj senzor temperature koji je neko slikao u ovoj temi, a ja ga imam pa bih mogao da ga zamenim. Zapravo, ja sam skinuo onu žicu što ide na masu(valjda) i spojio je na - akumulatora i kada sam je vratio skala mi pokazuje skroz na maksimumu :doh: . Tek sada neznam šta mi je činiti: ventilatori i dalje ne rade, ali mi zato ni skala ne pokazuje nikako, pa sada moram non-stop da vozim sa uključenim vent. Barem da nisam ništa dirao :mad:.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 7. nov. 2013. u 17:41h

Izgleda da ta žica i nije išla na minus akumulatora, ili si nešto pogrešio, a u svakom slučaju si spalio ili senzor ili pokazivač, da bi oni crkli potrebna je daleko manja struja od one zbog koje izbija osigurač.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Vllada

Poruka od Vllada » subota, 9. nov. 2013. u 10:38h

Жица није ни ишла на минус акумулатора, већ негде на масу испод оног сензора. Када сам је откачио-показивач је отишао до краја. Пошто нисам могао да је вратим на место пробао сам накратко на минус директно. И сада када је вратим на своје место, показује максимум. Дали постоји могућност да је нисам добро наместио, обзиром да је баш неприступачно за рад? Где се налази сензор, а где показивач?

Scorpio 696
Poruka: 1383
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h

Poruka od Scorpio 696 » subota, 9. nov. 2013. u 12:25h

Moguce da je nisi nabo do kraja zicu
Na slici se vidi beli senzor za temp on je za ecu 2 zice
iznad je senzor za tablu 1 zica
Ni jedan nema veze sa ventilatorima.
Ja i dan danas nisam doziveo da mi upali oba ventilatora
ili se nikad nije toliko ugrejao ili je kvar negde u zicama.
Slika

Vllada

Poruka od Vllada » subota, 9. nov. 2013. u 21:55h

Rešio sam problem donekle. Naime, zamenio sam onaj senzor gde ide jedna žica(ne onaj beli sa slike) i dobio normalno pokazivanje temperature. Medjutim, ventilator(e) i dalje ne pali, a temperatura stiže do pola skale. Počne da izbija voda na čepu posude. Uključim ventilatore ručno i voda iz posude prestane da izlazi. Donje crevo na hladnjaku je toplo, grejanje normalno(dobro). Ja sumnjam na džek ili žice koje dovode struju do termoprekidača. U svakom slučaju barem imam očitavanje temperature, a vama hvala na odgovorima.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » subota, 9. nov. 2013. u 22:46h

To što si zamenio je običan termodavač i služi samo za očitavanje kazaljke. Senzor temperature rashladne tečnosti je nešto sasvim drugo, čisto da znaš.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

batarihter
Poruka: 473
Član foruma od: utorak, 5. okt. 2010. u 17:38h

Poruka od batarihter » nedelja, 10. nov. 2013. u 07:53h

Vllada piše:Rešio sam problem donekle. Naime, zamenio sam onaj senzor gde ide jedna žica(ne onaj beli sa slike) i dobio normalno pokazivanje temperature. Medjutim, ventilator(e) i dalje ne pali, a temperatura stiže do pola skale. Počne da izbija voda na čepu posude. Uključim ventilatore ručno i voda iz posude prestane da izlazi. Donje crevo na hladnjaku je toplo, grejanje normalno(dobro). Ja sumnjam na džek ili žice koje dovode struju do termoprekidača. U svakom slučaju barem imam očitavanje temperature, a vama hvala na odgovorima.
Slika
komso,meni se pali 1.ventilator kad je kazaljka tacno izmedju O i N,a 2.ventilator (tj. oba) se pale kad je kazaljka na sredini slova "N".
...e sad za ovu vodu sto ti izbija na cepu neznam,ili bolje prelistaj ovu temu ako vec nisi...pozzz thumbsuph :ford:
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 38&t=10919
Ford Sierra 2.0i DOHC
...kakvih ljudi ima na planeti - dobro se i vrti...

Vllada

Poruka od Vllada » utorak, 12. nov. 2013. u 17:45h

Pa ja toliko nesmem da čekam, jer mnogo ranije počne da izbija iz posude. Možda bi se i upalili ventilatori. Kod mene je čista "vodica" u sistemu, pa me možda i to zeza. Uglavnom, sada barem imam očitavanje, a nije mi teško da uključim ventove ako zatreba, mada na otvorenom nikada nema potrebe...

van
VIP
Poruka: 9046
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » utorak, 12. nov. 2013. u 19:21h

Вода чесмовача је но-но за расхладни систем . Антифриз кључа , на 110 степени , а тих 10 степени је огромна разлика .

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21584
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » utorak, 12. nov. 2013. u 19:22h

Vllada piše:Pa ja toliko nesmem da čekam, jer mnogo ranije počne da izbija iz posude. Možda bi se i upalili ventilatori. Kod mene je čista "vodica" u sistemu, pa me možda i to zeza. Uglavnom, sada barem imam očitavanje, a nije mi teško da uključim ventove ako zatreba, mada na otvorenom nikada nema potrebe...
Ko ti rekao da sme čista voda česmuša u sistem ?
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Vllada

Poruka od Vllada » utorak, 12. nov. 2013. u 20:54h

Znam da nesme česmuša, ali kad sam skoro radio motor, majstor nije sakupio antifriz i kao ajde neki dan i tako ostalo. Ionako sam planirao da menjam antifriz pred zimu. Koji sipati(oznaka, proizvođač...)?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21584
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » utorak, 12. nov. 2013. u 21:05h

g12 bilo koji iole kvalitetan.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

NikolaTodorovic
Poruka: 246
Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 20:03h
Kontakt:

Poruka od NikolaTodorovic » subota, 30. nov. 2013. u 20:18h

Ja sam na mojoj Sierri sipao g12 pola sa destilovanom vodom...Inace kad je sierra otisla od mene imala je taj problem da nece da upali ventove nego sam ja morao na prekidac...Ali sad se evo vec 3 vlasnika promenjena nijedan nije zvao da se zali iako problem nije otklonjen
Trkaju se dva kadeta ,suza suzu stize

Šangajke Silver

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“