Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Focus: Nema ulja?

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

dare024
Poruka: 31
Član foruma od: subota, 25. maj 2013. u 13:47h

Re: Ford Focus: Nema ulja?

Poruka od dare024 » četvrtak, 18. jul 2013. u 16:37h

sipao sam 5w30 Motorcraft..dosipao sam oko 1,5l sad pa ću videti, sada je u normali.Kažu mi da treba 10w40 da sipam.Ja kad pogledam ovo 5w30 to mi dođe kao voda.A auto pošto dosta putujem i radim, na autoputu ide 120, e sad u gradu se vozi opuštenije i lagano...ša sad da se radi nema nazad, moraću češće da proveravam ulje i gotovo redbullw ali sam se malo razočarao jer mi je auto extra, ali ovo sa tim motorom me izluđuje :suicide:
Ford Focus 2002 1.6 16V

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » četvrtak, 18. jul 2013. u 16:41h

5w30 je odgovarajuće ulje za Focus, 10w40 je išlo u starije Fordove. Ne kažem da ne može i gušće ulje, ali preporuka prozvođača je takva kakva jeste.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

van
VIP
Poruka: 9046
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » četvrtak, 18. jul 2013. u 18:41h

Пробај 5 - 40 да сипаш , 5 -30 уље није баш за наше климатско подручје лети . 5-30 је добро против хладног старта, јер се тада и највише хаба мотор , али није за високе температуре ваздуха .

milanbil
Poruka: 779
Član foruma od: utorak, 2. nov. 2010. u 08:20h

Poruka od milanbil » četvrtak, 18. jul 2013. u 23:07h

popovicvl piše:Sad je granica pala jos nize, znaci 5000 ili 6 meseci.
Oces da kazes da se i sad i kod ovih fokusa ulje treba da menja na 5000 km?

popovicvl
Poruka: 5671
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » četvrtak, 18. jul 2013. u 23:14h

Naprotiv. Nadovezao sam se na prethodni post.

Ratibor
Poruka: 236
Član foruma od: petak, 29. jul 2011. u 12:30h

Poruka od Ratibor » petak, 19. jul 2013. u 00:10h

van piše:Пробај 5 - 40 да сипаш , 5 -30 уље није баш за наше климатско подручје лети . 5-30 је добро против хладног старта, јер се тада и највише хаба мотор , али није за високе температуре ваздуха .
Kakve visoke temperature vazduha? Pa radna temperatura motora je preko 90 stepeni...i leti i zimi. Ti motori su konstruisani da rade sa takvim uljem a spoljna temperatura ima uticaja samo pri startovanju "hladnog" motora, koji se vrlo brzo ugreje na 90+ C i vise nema veze da li je napolju plus ili minus 30.
Moj ford stari nikad se ne kvari

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » petak, 19. jul 2013. u 19:20h

Ima veze i te kako. Probaj svoj auto u Australiji da vozas po onim pustarama. Ili u Svec'koj!
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

popovicvl

Poruka od popovicvl » petak, 19. jul 2013. u 19:38h

5w30 ulje je "redje", a narocito na letnjim temperaturama, motor se potpuno ocedi i ostaje prakticno "suv" za sledeci start. Zimi viskozitet raste zbog nizih temperatura, ne stigne da se ocedi potpuno pa je pogodniji za zimsku upotrebu.

10w40 je "gusce" ulje i na toploti zadrzava osobine "lepljenja" pa se motor manje haba pri startu leti, ali zimi se jos vise zgusne i nije tecljivo dok se ne postigne radna teperatura, a tu je najbitnije da se motor dok je leden podmazuje obilno, sto nije idealno sa 10w40.

Generalno idealno bi bilo da se radi letnja i zimska zamena ulja sa 10w40 i zimi sa 5w30.

Ratibor
Poruka: 236
Član foruma od: petak, 29. jul 2011. u 12:30h

Poruka od Ratibor » subota, 20. jul 2013. u 22:00h

popovicvl piše:5w30 ulje je "redje", a narocito na letnjim temperaturama, motor se potpuno ocedi i ostaje prakticno "suv" za sledeci start. Zimi viskozitet raste zbog nizih temperatura, ne stigne da se ocedi potpuno pa je pogodniji za zimsku upotrebu.
Mislim da ovo nije sasvim tačno. Ti kad ugasiš motor koji je vreo, on jos najmanje sat vremena zadrzava temperaturu koja je znatno visa od temperature vazduha a to mu je sasvim dovoljno da se ocedi. U prevodu, na minus 10 kad ugasis motor, dok se ulje u njemu ohladi na tu temperaturu proci ce sati a do tad se ono vec odavno ocedilo koliko je moglo.

Cini mi se da je vec na forumu bilo reci o viskozitetu ulja tj. prednostima i manama ulja razlicitih gradacija. I koliko sam ja shvatio sve se svodi na ekologiju..redja ulja cistije sagorevaju i pumpi je potrebno manje snage da ga gura kroz sistem sto umanjuje (na papiru) potrosnju goriva. Mana mu je sto se zivotni vek motora skracuje jer je habanje delova povecano usled slabijeg podmazivanja u odnosu na gusca ulja.
Sto se tice mog motora 1.4 tdci mogu da kazem da je fabrika preporucila upotrebu Formule F 5w-30, ali u knjizici takodje stoji da se moze koristiti 5w-40 i 10w-40. S tim sto se za ovo poslednje naglasava da se ne koristi na temperaturama ispod -20.
Moj ford stari nikad se ne kvari

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » petak, 2. avg. 2013. u 10:39h

Ajde I ja malo o ulju.

Juce krenem da zamenim filter vazduha. Primetim da je unutrasnjist cevi koja vodi vazduh od filtera prema turbou blago masna, kao kad se krema za suncanje onako vec osusi na kozi, nema naslaga, ali se oseca malo masnjikavo.

To me natera da proverim ulje, te otkrih da je na samom minimumu, mozda i milimetar nize.
Pri prethodnom malom servisu, pre tacno negde oko 10KKm, primetio sam da su majstori sipali manje nego obicno, da ne ostavlja trag ni do pola "safe" zone.
Ranije sam uvek kupovao, cini mi se 5l, pa mi je ostajalo oko 0.5 da bacim, jer nikad nije bilo potrebe da se doliva. Poslednjom prilikom to je umanjeno za 0.5l-1l. Secam se I da mi je jedan drugi majstor, pri nekom prethodnom malom servisu rekao da "potrosi 300 - 400 grama.". Dakle, te cifre se negde uklapaju, kao da nista nije promenjeno u radu I potrosnji, samo se krenulo od nize cifre.

Odem u prodavnicu, kupim 1l 5W30 I dolijem. Sad oznacava na poslednjoj crti pred maximum.

Kakvo je vase iskustvo sa TDCi, narociti 1.4, I da li masnjikava cev za dovod vazduha u turbine moze da bude neki simptom?

popovicvl

Poruka od popovicvl » petak, 2. avg. 2013. u 11:21h

Ratibor piše:
popovicvl piše:5w30 ulje je "redje", a narocito na letnjim temperaturama, motor se potpuno ocedi i ostaje prakticno "suv" za sledeci start. Zimi viskozitet raste zbog nizih temperatura, ne stigne da se ocedi potpuno pa je pogodniji za zimsku upotrebu.
Mislim da ovo nije sasvim tačno. Ti kad ugasiš motor koji je vreo, on jos najmanje sat vremena zadrzava temperaturu koja je znatno visa od temperature vazduha a to mu je sasvim dovoljno da se ocedi. U prevodu, na minus 10 kad ugasis motor, dok se ulje u njemu ohladi na tu temperaturu proci ce sati a do tad se ono vec odavno ocedilo koliko je moglo...
Treba samo razmisliti sta se desava nakon hladjena i ponovnog starta, tokom zime i leta, sa 5W30 i 10W40.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“